Forum Culinar: Causa Peruana - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Causa Peruana

#1 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 08 July 2011 - 05:59 PM

CAUSA PERUANA

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403123167.jpg

Causa este o mancare traditionala peruana, un fel de terrina din piure de cartofi umpluta cu ton, creveti, avocado sau oua.
In Peru causa se face cu un soi de cartofi galbeni papa amarilla, care au un gust si o culoare putin diferite de cartofii obisnuiti, sunt ceva mai galbeni si mai cremosi.
Mai mult decat atat, este un fel de mancare versatil care permite mai multe variante, atat in continutul ​​piureului cat si in umpluturi.
Aici puteti gasi mai multe variante de Causa Peruana.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403095447.jpg

INGREDIENTE:

- 4-5 cartofi galbeni (eu am folosit Yukkon Gold)
- ardei iuti galbeni (ajíes amarillos)
- 1 avocado
- 1 rosie
- 2 lime (zeama)
- 2 oua fierte tare taiate felii
-2 cutii ton in apa
- 12 linguri maioneza
- 3 linguri ulei
- sare
- 10 masline negre
- patrunjel verde, ketchup (pentru decorat)

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402656151.jpg

Se fierb ouale circa 8 minute in apa clocotita, se scot dupa aceea intr-un castron cu apa rece, se curata de coaja si se taie felii.
Se spala cartofii si apoi se pun in coaja la fiert in apa.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402722931.jpg

Intre timp se pregateste sosul de ardei iute.
Se spala ardeii, se curata de vine si de seminte, se taie felii si se pun la fiert.
Se lasa circa 15 minute sa clocoteasca si apoi, intr-un robot de bucatarie se face o pasta cu ardeii fierti, 1 lingura de ulei, 1 lingura de apa, zeama de la jumatate de lime si un praf de sare si se amesteca bine pana cand se obtine o pasta.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402837587.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402950526.jpg

Dupa ce au fiert cartofii, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403047699.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403679242.jpg

Se piseaza si se amesteca cu sosul de ardei.
Se sareaza dupa gust si se adauga 2 linguri de ulei si zeama de la 1 lime.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403731544.jpg

Se pregateste si pasta de peste.
Am amestecat tonul scurs de apa cu maioneza si zeama de la jumatate de lime, apoi am condimentat cu sare si piper.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402995329.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402777016.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101402898092.jpg

Am curatat avocado de coaja si l-am taiat felii.
In final am decorat o farfurie cu ketchup si jumatati de masline negre, apoi cu un inel de patiserie, poate fi o conserva careia i-ati scos ambele capete, am aranjat causa in straturi, presand bine fiecare strat.
Am pus mai intai un strat de cartofi, a urmat un strat de pasta de peste, am acoperit cu o felie de avocado si din nou piureul de cartofi, peste care am pus o felie de rosie.
Inainte de a-l servi l-am decorat cu felii de ou fiert , felii de masline si frunze de patrunjel.

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13101403778944.jpg

Asa cum am mai spus , puteti alege insa orice combinatie a acestor ingrediente sau puteti deveni creativi adaugand propriile voastre idei de ornare. Incercati variatii de umplere folosind (in loc de ton), carne de crab, creveti, caracatita sau pui.
Se serveste rece ca aperitiv.


#2 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 08 July 2011 - 10:28 PM

Chef-a, e atat de colorat si dragalas aranjamentul incat un copil cred ca ar fi fascinat. O idee sa tentezi copiii sa pape :angryfire:

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 09 July 2011 - 08:47 AM

Pfuai ce-mi place!Exotism si culoare Causa asta peruana!

#4 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 12 July 2011 - 06:05 PM

Vezi postareaArmina, la 08 July 2011 - 10:28 PM, a spus:

Chef-a, e atat de colorat si dragalas aranjamentul incat un copil cred ca ar fi fascinat. O idee sa tentezi copiii sa pape :lol:


Armina, in teorie asa e, insa copiilor mei le-a placut asa de tare cum arata ca n-au vrut sa o strice. :lol:

#5 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 12 July 2011 - 06:17 PM

Vezi postareaEataly, la 09 July 2011 - 08:47 AM, a spus:

Pfuai ce-mi place!Exotism si culoare Causa asta peruana!


Lilly, Causa este de fapt o combinatie simpla de cartofi si ton, care dupa gustul meu se combina foarte bine impreuna, la care se adauga avocado, rosii, masline, etc pentru culoare. Se poate prepara in tava sub forma de diferite straturi si servi ca aperitiv la orice petrecere, decorata frumos. Am vazut atatea modele superbe de causa, chiar si sub forma de rulada taiata felii.

Aici sunt doar cateva variante de causa (imagini luate de pe net, sper ca e ok sa le postez, daca nu doar da un search pe gogu si o sa gasesti nenumarate variante) , insa asa cum am mai spus, lasati-va imaginatia sa lucreze si la urmatoarea petrecere veti avea un aperitiv usor de facut dar foarte gustos si apreciat. Contati pe mine. :lol:

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13104874107748.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13104874084954.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13104874095042.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2011/post-701-13104873937785.jpg

#6 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 13 July 2011 - 07:45 PM

tare interesant si cred ca merge si rece, nu?,ma refer la amestecul de cartofi.

In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?

OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#7 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 July 2011 - 09:25 AM

Imi place, imi place.Aia in forma de rulada e atragatoare si irezistibila.Cred ca au folosit alga pentru sushi.

Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.

In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?

#8 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 14 July 2011 - 05:06 PM

Vezi postareaIoana, la 13 July 2011 - 07:45 PM, a spus:

tare interesant si cred ca merge si rece, nu?,ma refer la amestecul de cartofi.

In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?

OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?


Da, se serveste rece. Chestia aia mov zice ca e varza rosie bagata la mixer dar cred ca si un cartof mov cum zice Lili ar merge.
Cosuletul l-am cumparat de aici, din America.

#9 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 14 July 2011 - 05:08 PM

Vezi postareaEataly, la 14 July 2011 - 09:25 AM, a spus:

Imi place, imi place.Aia in forma de rulada e atragatoare si irezistibila.Cred ca au folosit alga pentru sushi.

Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.

In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?


Cartoful se amesteca cu pasta aia de ardei. Eu am cumparat ardeii, care de altfel nu sunt foarte iuti, doar putin picanti insa aici se gaseste si pasta gata facuta, se cumpara la borcanele.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi