Pagina 1 din 1
Causa Peruana
#1
Postat 08 July 2011 - 05:59 PM
CAUSA PERUANA
Causa este o mancare traditionala peruana, un fel de terrina din piure de cartofi umpluta cu ton, creveti, avocado sau oua.
In Peru causa se face cu un soi de cartofi galbeni papa amarilla, care au un gust si o culoare putin diferite de cartofii obisnuiti, sunt ceva mai galbeni si mai cremosi.
Mai mult decat atat, este un fel de mancare versatil care permite mai multe variante, atat in continutul piureului cat si in umpluturi.
Aici puteti gasi mai multe variante de Causa Peruana.
INGREDIENTE:
- 4-5 cartofi galbeni (eu am folosit Yukkon Gold)
- ardei iuti galbeni (ajíes amarillos)
- 1 avocado
- 1 rosie
- 2 lime (zeama)
- 2 oua fierte tare taiate felii
-2 cutii ton in apa
- 12 linguri maioneza
- 3 linguri ulei
- sare
- 10 masline negre
- patrunjel verde, ketchup (pentru decorat)
Se fierb ouale circa 8 minute in apa clocotita, se scot dupa aceea intr-un castron cu apa rece, se curata de coaja si se taie felii.
Se spala cartofii si apoi se pun in coaja la fiert in apa.
Intre timp se pregateste sosul de ardei iute.
Se spala ardeii, se curata de vine si de seminte, se taie felii si se pun la fiert.
Se lasa circa 15 minute sa clocoteasca si apoi, intr-un robot de bucatarie se face o pasta cu ardeii fierti, 1 lingura de ulei, 1 lingura de apa, zeama de la jumatate de lime si un praf de sare si se amesteca bine pana cand se obtine o pasta.
Dupa ce au fiert cartofii, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja.
Se piseaza si se amesteca cu sosul de ardei.
Se sareaza dupa gust si se adauga 2 linguri de ulei si zeama de la 1 lime.
Se pregateste si pasta de peste.
Am amestecat tonul scurs de apa cu maioneza si zeama de la jumatate de lime, apoi am condimentat cu sare si piper.
Am curatat avocado de coaja si l-am taiat felii.
In final am decorat o farfurie cu ketchup si jumatati de masline negre, apoi cu un inel de patiserie, poate fi o conserva careia i-ati scos ambele capete, am aranjat causa in straturi, presand bine fiecare strat.
Am pus mai intai un strat de cartofi, a urmat un strat de pasta de peste, am acoperit cu o felie de avocado si din nou piureul de cartofi, peste care am pus o felie de rosie.
Inainte de a-l servi l-am decorat cu felii de ou fiert , felii de masline si frunze de patrunjel.
Asa cum am mai spus , puteti alege insa orice combinatie a acestor ingrediente sau puteti deveni creativi adaugand propriile voastre idei de ornare. Incercati variatii de umplere folosind (in loc de ton), carne de crab, creveti, caracatita sau pui.
Se serveste rece ca aperitiv.
Causa este o mancare traditionala peruana, un fel de terrina din piure de cartofi umpluta cu ton, creveti, avocado sau oua.
In Peru causa se face cu un soi de cartofi galbeni papa amarilla, care au un gust si o culoare putin diferite de cartofii obisnuiti, sunt ceva mai galbeni si mai cremosi.
Mai mult decat atat, este un fel de mancare versatil care permite mai multe variante, atat in continutul piureului cat si in umpluturi.
Aici puteti gasi mai multe variante de Causa Peruana.
INGREDIENTE:
- 4-5 cartofi galbeni (eu am folosit Yukkon Gold)
- ardei iuti galbeni (ajíes amarillos)
- 1 avocado
- 1 rosie
- 2 lime (zeama)
- 2 oua fierte tare taiate felii
-2 cutii ton in apa
- 12 linguri maioneza
- 3 linguri ulei
- sare
- 10 masline negre
- patrunjel verde, ketchup (pentru decorat)
Se fierb ouale circa 8 minute in apa clocotita, se scot dupa aceea intr-un castron cu apa rece, se curata de coaja si se taie felii.
Se spala cartofii si apoi se pun in coaja la fiert in apa.
Intre timp se pregateste sosul de ardei iute.
Se spala ardeii, se curata de vine si de seminte, se taie felii si se pun la fiert.
Se lasa circa 15 minute sa clocoteasca si apoi, intr-un robot de bucatarie se face o pasta cu ardeii fierti, 1 lingura de ulei, 1 lingura de apa, zeama de la jumatate de lime si un praf de sare si se amesteca bine pana cand se obtine o pasta.
Dupa ce au fiert cartofii, se lasa putin sa se raceasca si se curata de coaja.
Se piseaza si se amesteca cu sosul de ardei.
Se sareaza dupa gust si se adauga 2 linguri de ulei si zeama de la 1 lime.
Se pregateste si pasta de peste.
Am amestecat tonul scurs de apa cu maioneza si zeama de la jumatate de lime, apoi am condimentat cu sare si piper.
Am curatat avocado de coaja si l-am taiat felii.
In final am decorat o farfurie cu ketchup si jumatati de masline negre, apoi cu un inel de patiserie, poate fi o conserva careia i-ati scos ambele capete, am aranjat causa in straturi, presand bine fiecare strat.
Am pus mai intai un strat de cartofi, a urmat un strat de pasta de peste, am acoperit cu o felie de avocado si din nou piureul de cartofi, peste care am pus o felie de rosie.
Inainte de a-l servi l-am decorat cu felii de ou fiert , felii de masline si frunze de patrunjel.
Asa cum am mai spus , puteti alege insa orice combinatie a acestor ingrediente sau puteti deveni creativi adaugand propriile voastre idei de ornare. Incercati variatii de umplere folosind (in loc de ton), carne de crab, creveti, caracatita sau pui.
Se serveste rece ca aperitiv.
#2
Postat 08 July 2011 - 10:28 PM
Chef-a, e atat de colorat si dragalas aranjamentul incat un copil cred ca ar fi fascinat. O idee sa tentezi copiii sa pape
#4
Postat 12 July 2011 - 06:05 PM
#5
Postat 12 July 2011 - 06:17 PM
Eataly, la 09 July 2011 - 08:47 AM, a spus:
Pfuai ce-mi place!Exotism si culoare Causa asta peruana!
Lilly, Causa este de fapt o combinatie simpla de cartofi si ton, care dupa gustul meu se combina foarte bine impreuna, la care se adauga avocado, rosii, masline, etc pentru culoare. Se poate prepara in tava sub forma de diferite straturi si servi ca aperitiv la orice petrecere, decorata frumos. Am vazut atatea modele superbe de causa, chiar si sub forma de rulada taiata felii.
Aici sunt doar cateva variante de causa (imagini luate de pe net, sper ca e ok sa le postez, daca nu doar da un search pe gogu si o sa gasesti nenumarate variante) , insa asa cum am mai spus, lasati-va imaginatia sa lucreze si la urmatoarea petrecere veti avea un aperitiv usor de facut dar foarte gustos si apreciat. Contati pe mine.
#6
Postat 13 July 2011 - 07:45 PM
tare interesant si cred ca merge si rece, nu?,ma refer la amestecul de cartofi.
In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?
OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?
In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?
OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?
#7
Postat 14 July 2011 - 09:25 AM
Imi place, imi place.Aia in forma de rulada e atragatoare si irezistibila.Cred ca au folosit alga pentru sushi.
Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.
In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?
Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.
In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?
#8
Postat 14 July 2011 - 05:06 PM
Ioana, la 13 July 2011 - 07:45 PM, a spus:
tare interesant si cred ca merge si rece, nu?,ma refer la amestecul de cartofi.
In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?
OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?
In una din poze mi-a placut amestecul de jos albastru-movuliu,oare de la ce venea culoarea?
OF: imi place cosuletul tau,il ai din tara?
Da, se serveste rece. Chestia aia mov zice ca e varza rosie bagata la mixer dar cred ca si un cartof mov cum zice Lili ar merge.
Cosuletul l-am cumparat de aici, din America.
#9
Postat 14 July 2011 - 05:08 PM
Eataly, la 14 July 2011 - 09:25 AM, a spus:
Imi place, imi place.Aia in forma de rulada e atragatoare si irezistibila.Cred ca au folosit alga pentru sushi.
Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.
In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?
Stratul mov presupun ca-i cu cartofi violeti.
In orice caz, cartoful trebuie amestecat cu ardei, nu?
Cartoful se amesteca cu pasta aia de ardei. Eu am cumparat ardeii, care de altfel nu sunt foarte iuti, doar putin picanti insa aici se gaseste si pasta gata facuta, se cumpara la borcanele.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1