Forum Culinar: salam de casa - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

salam de casa

#1 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 11 December 2009 - 10:12 AM

oameni buni mi sa pus pata rau de tot
vreau sa fac salam acasa (si nu stiu exact cum)
"fara euri si conservanti"
ati facut vreodata?
cum il faceti?
am 2 retete dar nu stiu cat timp tre sa il afum si cat timp tre sa il tin la uscat :floare:
sunt total in ceata
daca stiti ce si cum va rog spunetimi si mie
multumesc
Imagine postataImagine postata

#2 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 11 December 2009 - 12:43 PM

Misha, eu am retete de mezelarie de pe la 1960 incoace. Numai ca sunt cantitati industriale si bineinteles ca ai nevoie si de echipamentele respective. Cand ma eliberez un pic, o sa incerc sa pun cateva retete (eu am facut cremwusti de casa dupa ele, adaptand cantitatile si au iesit bunicei)

Chiar ma gandeam zilele astea sa incerc o rulada de curcan si vroiam sa scot de la naftalina cartea cu pricina.
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#3 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 11 December 2009 - 12:51 PM

Astept cu interes retete de salam facut in casa.
Cele mai faine salamuri pe care le-am gustat au fost italienesti si frantuzesti, pe langa salamul nostru de sibiu de prein anii 90. Care salam de sibiu e facu acum in toata tara si nu mai e ce-a fost! (mare pierdere pentru Romania :floare: )

#4 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 11 December 2009 - 02:33 PM

Misha & Pisoi, am o veste proasta (mai ales pentru mine). Am cautat cartea respectiva prin toata casa, nu am reusit sa o gasesc. Si era una din cartile la care tineam in mod deosebit :lol:

E vorba de "Produse româneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete." de Gh Mencinicopschi & colectiv, daca o gasiti pe undeva v-o recomand.

Ma duc sa mai caut, poate-poate dau de ea =((
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#5 Useril este offline   carminap 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 11 December 2009 - 09:00 PM

Eu am o carticica de prin 1992 Bucataria de iarna se numeste .Cartea incepe cu capitolul Ingrasarea ,taierea si prepararea porcului =))

Am gasit o reteta,nu stiu daca e pe placul tau ca are in compozitie silitra.Hai sa o scriu totusi.

PREGATIREA SALAMULUI

La 1 kg carne de porc se adauga 1 kg carne de vaca si 500 g slanina.Se da totul prin masina de toccat,se amesteca cu 10-15g silitra si se framanta cu mana o ora.Se lasa 2-3 ore,apoi se pune sare,usturoi pisat,cateva boabe de ienibahar si piper(pisate).Se mai adauga inca 250 g slanina taiata marunt.Se framanta bine,se gusta de sare,apoi se umplu intestinele subtiri cu tocatura.Se sterg carnatii cu servetul si se pun la vant pentru 10-12 ore.Se afuma a doua zi timp de 4-6 ore.Se lasa sa se usuce la aer 3-4 zile,se ung cu o carpa curata muiata in ulei si se pastreaza la rece.

Am copiat cuvant cu cuvant.
Sper sa fie ceea ce cauti. =))

#6 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 11 December 2009 - 09:07 PM

carminap a spus:

Eu am o carticica de prin 1992 Bucataria de iarna se numeste .Cartea incepe cu capitolul Ingrasarea ,taierea si prepararea porcului =))

Am gasit o reteta,nu stiu daca e pe placul tau ca are in compozitie silitra.Hai sa o scriu totusi.

PREGATIREA SALAMULUI

La 1 kg carne de porc se adauga 1 kg carne de vaca si 500 g slanina.Se da totul prin masina de toccat,se amesteca cu 10-15g silitra si se framanta cu mana o ora.Se lasa 2-3 ore,apoi se pune sare,usturoi pisat,cateva boabe de ienibahar si piper(pisate).Se mai adauga inca 250 g slanina taiata marunt.Se framanta bine,se gusta de sare,apoi se umplu intestinele subtiri cu tocatura.Se sterg carnatii cu servetul si se pun la vant pentru 10-12 ore.Se afuma a doua zi timp de 4-6 ore.Se lasa sa se usuce la aer 3-4 zile,se ung cu o carpa curata muiata in ulei si se pastreaza la rece.

Am copiat cuvant cu cuvant.
Sper sa fie ceea ce cauti. =))


CARMINA multumesc
cantitati aveam dar nu stiam cum e cu afumatul si uscatul
Imagine postataImagine postata

#7 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 11 December 2009 - 09:12 PM

Bunny a spus:

Misha & Pisoi, am o veste proasta (mai ales pentru mine). Am cautat cartea respectiva prin toata casa, nu am reusit sa o gasesc. Si era una din cartile la care tineam in mod deosebit =))

E vorba de "Produse româneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete." de Gh Mencinicopschi & colectiv, daca o gasiti pe undeva v-o recomand.

Ma duc sa mai caut, poate-poate dau de ea =))

cartea este asta de aici? http://www.lumeacartii.ro/index.php?opt ... ask=produs
Imagine postataImagine postata

#8 Useril este offline   carminap 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 11 December 2009 - 09:13 PM

Cu drag, Misha!

#9 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 11 December 2009 - 09:37 PM

Da, Misha, asta e cartea. Are majoritatea retetelor de mezelarie de la 1960 incoace, plus explicatii amanuntite despre procesul de fabricatie. Pentru mine a fost interesant de vazut cum au evoluat retetarele, este incredibila degradarea calitatii de atunci si pana acum (un exemplu: pateul de ficat, care la inceput era: ficat, ceapa, slanina, acum... numai daca citesti pe eticheta si te ia cu tremurici).

Am mai rascolit o data casa, pur si simplu nu o gasesc si imi pare tare rau sa o fi pierdut =))
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#10 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 11 December 2009 - 10:14 PM

Bunny a spus:

Da, Misha, asta e cartea. Are majoritatea retetelor de mezelarie de la 1960 incoace, plus explicatii amanuntite despre procesul de fabricatie. Pentru mine a fost interesant de vazut cum au evoluat retetarele, este incredibila degradarea calitatii de atunci si pana acum (un exemplu: pateul de ficat, care la inceput era: ficat, ceapa, slanina, acum... numai daca citesti pe eticheta si te ia cu tremurici).

Am mai rascolit o data casa, pur si simplu nu o gasesc si imi pare tare rau sa o fi pierdut =))

are ceva retete de mezeluri?adica macar vreo 20 de feluri de chestii?
ce stupid mam exprimat!!!!!!!
as vrea sa o comand dar sa fiu sigura ca gasesc ceva in ea
Imagine postataImagine postata

#11 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 11 December 2009 - 10:20 PM

am comandato
Imagine postataImagine postata

#12 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 12 December 2009 - 10:04 AM

Are o gramada, mult peste 20 (nu am stat sa le numar, dar acoperau cam toate produsele din carne ce s-au gasit de-a lungul timpului in alimentarele noastre... chiar si in zilele de azi). Ma bucur ca ai comandat-o, daca nu o gasesc probabil o sa ma dau peste cap sa fac rost din nou de ea!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#13 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 13 December 2009 - 12:23 AM

Bunny a spus:

Are o gramada, mult peste 20 (nu am stat sa le numar, dar acoperau cam toate produsele din carne ce s-au gasit de-a lungul timpului in alimentarele noastre... chiar si in zilele de azi). Ma bucur ca ai comandat-o, daca nu o gasesc probabil o sa ma dau peste cap sa fac rost din nou de ea!

sper sa mai fie pe stoc
inca nu am primit rasp
iar maine nu ma astept sa primesc
poate luni aflu daca o voi avea sau nu :angryfire:
Imagine postataImagine postata

#14 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 14 December 2009 - 03:09 PM

din pacate nu mai e pe stoc
:salut: :( :( :| :| :| :cry: :cry: :cry:
Imagine postataImagine postata

#15 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 14 December 2009 - 03:09 PM

pe a ta ai gasito?
Imagine postataImagine postata

#16 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 14 December 2009 - 05:36 PM

Misha a spus:

pe a ta ai gasito?


Misha, nu am mai cautat-o. Daca o gasesc, revin cu retetele cat de repede pot.
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#17 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 14 December 2009 - 07:09 PM

ok
multumesc
Imagine postataImagine postata

#18 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 14 December 2009 - 07:10 PM

eu deja ma gandeam ca o sa pozez fiecare pagina si sa fac un topic si azi am primit mailul :cry:
Imagine postataImagine postata

#19 Useril este offline   Issis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationTargoviste

Postat 16 December 2009 - 03:54 PM

Misha a spus:

eu deja ma gandeam ca o sa pozez fiecare pagina si sa fac un topic si azi am primit mailul :cry:


Am mai citit despre mezeluri si retete de preparare a jambonului, retete care contin silitra. De unde sa iau acest ingredient?

#20 Useril este offline   Misha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 346
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationtimisoara

Postat 16 December 2009 - 06:32 PM

din cate am inteles este acelasi lucru cu salpetru si gasesti in farmacie
sau na...asa mi sa spus
eu nu am cumparat pt ca am inlocuit cu zahar la salam
Imagine postataImagine postata

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi