Pytt i panne talmeș-balmeș în tigaie
#1
Postat 14 August 2011 - 07:42 PM
e o reteta extrem de simpla, pe care nordicii o servesc la un brunch sau la o cina rapida si fara pretentii
pt. 2 persoane se taie: 1-2 esalote in felii, 1/4 ardei gras in cubulete mici, 150 g bacon in fisii subtiri, 4 cartofi (potrivit de mari) in cubulete mici si se piseaza 1 catel de usturoi
fisiile de bacon se pun la prajit pt. 2-3' intr-o tigaie antiaderenta
dupa care se adauga ceapa, usturoiul, ardeiul si condimente dupa gust (eu am pus oregano uscat si fulgi de chili), lasind-se totul la calit pt. inca 2'
iar apoi se pun cartofii + 1 Lg ulei si cu ajutorul unei linguri de lemn faceti in tigaie un talmes-balmes, ce se lasa sa se prajeasca la foc potrivit pt. urmatoarele 15' (din cind in cind mai intoarceti usor cu lingura sau saltati legumele in tigaie ca sa nu se arda prajindu-se doar pe o parte)
cind sint gata prajiti cartofii, se rectifica asezonarea lor cu putina sare/piper
talmes-balmesul din tigaie se serveste fierbinte alaturi de oua prajite si (optional) brinza feta farimitata - pofta mare !
#2
Postat 14 August 2011 - 08:12 PM
#3
Postat 14 August 2011 - 08:25 PM
izuk, la 14 August 2011 - 08:12 PM, a spus:
Izuk, spor la preparare si pofta buna la masa sa aveti !
(am sa-ti spun un secret : cind eram mica, si tata imi facea cartofi de-astia prajiti, dar cu sunca, peste care trintea 3-4 oua in tigaie si iesea un talmes-balmes si mai siii ... )
#4
Postat 14 August 2011 - 08:43 PM
Finlandezii o numesc pyttipannu si o fac cu carnat. Buna si rapida
#5
Postat 14 August 2011 - 08:47 PM
Arata tare bine!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 14 August 2011 - 08:54 PM
E printre singurele mancaruri ce le face si cred ca nici el nu stia ca are un nume
Maine cand ajunge din excursie ii zic,parca il si vad ce mare o sa-i fie inima
#7
Postat 14 August 2011 - 08:56 PM
Maya, la 14 August 2011 - 08:47 PM, a spus:
Arata tare bine!
Maya, dezbaterea cu cine a inventat-o probabil o sa ne poarte prin mai toata Europa. Cum zicea Dana, si tatal ei o facea si cred ca multe bunici si mame pregateau ceva rapid si satios in felul asta. Ideea acestei tigai, traditionala, era sa creezi un fel de mancare din leftovers, cu timpul s-a mai modernizat si se folosesc alimente crude si de prima mana
#8
Postat 14 August 2011 - 09:18 PM
Îmi place cum arata,si asta este tot ce conteaza
Intrebam doar,ca mi-am amintit de reclama bomboanelor de tusa de la Ricola,pe care o ador.De fapt toate reclamele lor,si bomboanele
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#9
Postat 15 August 2011 - 08:41 AM
#10
Postat 17 August 2011 - 07:27 AM
Aici ii taie cubulete mici-mici si in loc de bacon pun sunca/kaiser. De aceea amestecul absoarbe mult ulei cand il pregatesti. In plus se serveste cu sfecla rosie conservata, eventual castraveti acri.
#11
Postat 01 September 2011 - 05:44 PM
#12
Postat 13 May 2012 - 01:51 PM
Ellani, la 01 September 2011 - 05:44 PM, a spus:
Ellani, (scuze pt. intirzierea raspunsului ) ma bucur sa aud ca reteta asta te-a intors in copilarie. sa va fie de bine !
fiind o reteta extrem de simpla, eu o fac cind n-am chef/timp de joaca prin bucatarie si mai ales cind mi se leaga de mina cartofii noi sau amandinele franceze. mai bine zis cind imi amintesc sa cumpar cartofi.
de data asta am inceput prin a frige 3 felii de sunca serrano, iar cind s-au rumenit le-am dat deoparte pe o farfurie
in aceeasi tigaie am adaugat cartofii imbalsamati intr-un amestec de: 1 catel de usuroi pisat + 1 Lg dijon + 1 Lg ketchup + 1/2 lg oregano uscat + 3 frunze verzi de rozmarin tocate + 1 Lg ulei + sare/piper dupa gust (operatiunea fiind efectuata intr-o punga de unica folosinta) si i-am lasat la foc potrivit sa se prajeasca
dupa 20' erau gata !
i-am servit cu ou prajit si brinza de capra - un deliciu !
#13
Postat 13 May 2012 - 01:53 PM
si o alta variatiune pe aceeasi tema
in tigaia in care am fript un pic citeva felii de sunca serrano, cartofii + ardei kapia tocat imbalsamati la fel ca in reteta precedenta i-am pus la prajit
dupa 15' am adaugat o ceapa verde tocata
iar in ultimele 2' am pus feliile de sunca peste cartofii prajiti si i-am presarat cu putina mozza rasa
i-am servit pur si simplu cu furculita !