Forum Culinar: Cum se foloseste afumatoarea? - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cum se foloseste afumatoarea?

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 August 2011 - 10:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 29 July 2011 - 10:45 AM, a spus:

Impreuna cu un prieten care e fascinat de chestiile afumate am luat scula asta, sediul e la noi si sper ca in august sa facem vreun experiment :(
Imagine postata

Am deschis cutia, citit instructiunile dar... nu scrie nicaieri ce se afuma.
Cine ma ajuta?
Ce afum? o bucata de cirnat crud? un file de peste? habar n-am :(

#2 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 21 August 2011 - 11:01 PM

Vezi postareaAdriana, la 21 August 2011 - 10:30 PM, a spus:


Am deschis cutia, citit instructiunile dar... nu scrie nicaieri ce se afuma.
Cine ma ajuta?
Ce afum? o bucata de cirnat crud? un file de peste? habar n-am :(


In nici intr-un caz sa nu-ti treaca prin gind sa-l afumi pe Stefano ! :(

Poti afuma orice produs din carne sau din peste. O sa incerc sa-mi fac miine dupa-amiaza un pic de timp si revin cu niste retete step-by-step, incercate de noi. :(

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 August 2011 - 11:05 PM

Nuuuu, pe el il pun la treaba doar :( si se afuma pe linga.
Cu calm ca n-avem graba, multumesc frumos :(

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 August 2011 - 05:28 PM

Vezi postareaAdriana, la 21 August 2011 - 10:30 PM, a spus:

Am deschis cutia, citit instructiunile dar... nu scrie nicaieri ce se afuma.
Cine ma ajuta?
Ce afum? o bucata de cirnat crud? un file de peste? habar n-am :)


Soacra-ta? :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 August 2011 - 05:49 PM

Mon cher nu ma provoca ca ma faci sa scriu chestii care se pot intoarce impotriva mea :)

#6 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 August 2011 - 07:27 PM

(mai intii sa-mi termin portia de ris, ca nu sinteti normali ! :) :) :))

gata, acu' sa trecem la lucruri serioase, si anume afumarea la cald ! Imagine postata

un macrou proaspat (curatat de intestine si spalat bine) se acopera cu sare grunjoasa si se da (acoperit cu o folie) la frigider pt. 1h

Imagine postata

dupa ce a fost spalat de sare, i se infige in burta un betisor de frigaruie umezit (nu pt. a i se studia anatomia interna, ci pt. a se afuma uniform ! :) ); dupa care se pune pe afumatoarea incinsa in prealabil *, si se pune capacul peste macrou

Imagine postata

dupa 30' se intoarce pestele pe cealalta parte, si se mai lasa inca 30' sub capac la afumat

Imagine postata

dupa 1h macroul e teapan de afumat ... :)

Imagine postata


.. si numai bun de mincat ! Imagine postata


Imagine postata

_______________________________

* peste brichetele de carbuni incinse am pus coji de hickory (umezite in apa peste noapte), care incep sa fumege imediat; de asemeni se poate folosi si rumegus umezit


#7 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 August 2011 - 07:34 PM

Adriana, cum se afuma somonul la cald, am povestit deja aici. :)

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 August 2011 - 08:09 PM

Multumesc frumos, Dana, splendid explicat, macroul il gasesc fara probleme si costa si foarte putin, 3 € si ceva kg, somonul doar daca am noroc.
In schimb carne ai facut?

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 23 August 2011 - 12:31 AM

Adriana, somonul sau pastravul(daca e mare, cel putin 40 cm) , eu ti-as recomanda sa-l afumi la rece doar atunci cînd este mai rece si afara. Asta daca te intereseaza si afumatul la rece :P

Se fileteaza pestele, si se pune într-un vas încapator cu pielea în jos într-un amestec de sare (5 parti) si zahar brun( 1) adica în proportie de 5:1 . Trebuie sa fie acoperit din toate partile.
Daca e nevoie sa suprapui mai multe fileuri, toate se pun cu pielea în jos, iar între ele se pune cîte un strat grosut din amestecul de sare si zahar brun. Se lasa asa la rece timp de 8-10-12 ore... depinde de marimea pestelui.
Apoi se clatesc cu apa rece rece, se sterg, se baga în cîrlig si se lasa putin la "zvîntat" , apoi se începe cu afumatul. Se afuma cu un fel de rumegus din fag sau arin/alnus, dar la fel de bine poti sa-ti faci si singura un rumegus din lemn de mar sau cires daca ai.
Jos la baza, mai în fata, poti rupe niste carton de la oua/din cofrag. Deasupra, mai în spate, poti pune rumegusul si eventual cîteva surcelute fine. Aprinzi un capetel de carton/cofrag de oua, doar atît cît sa fumege si sa înceapa a mocni rumegusul, surcelele...nu sa arda cu flacara. Se lasa sa fumege cîteva ore (4-5, chiar 6).
Trebuie sa ai grija ca temperatura interioara sa nu depaseasca 20°C - pentru afumatul la rece. Dupa timpul de fumegare, se lasa în afumatoare pîna a doua zi ( de aceea este bine ca afara sa fie rece! ) cînd se repeta operatia cu afumatul si lasatul peste noapte la uscat.
Nu, nu te bucura, nu e gata. A treia zi, de la capat! Acelasi lucru!
Nu se renteaza sa faci doar 2 pesti, deci faceti împreuna cu prietenii... mai multi pesti.

Macroul si pastravii mai mici se pot afuma la rece întregi tot asa. Avînd grija sa intre amestecul de sare si zahar peste tot. APoi se clatesc, se usuca, se baga în cîrlige si se atîrna la afumat. Aici poti folosi metoda cu scobitorul, ca în poza Danei.

În amestecul de sare si zahar, se mai pot adauga si ierburi uscate sau foi de dafin...astea în functie de gust. Dar se poate si fara.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 August 2011 - 11:28 AM

Sorella deocamdata ma topesc deci nici o sansa sa afum, am 28 de grade in casa dimineata la ora 8, nu mai vorbesc de ce e in cursul zilei si afara si in casa.
Asa ca momentan acumulez informatii, de afumat ma apuc mai incolo cind se racoreste.
Multumesc pentru idei :P

#11 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 23 August 2011 - 08:40 PM

Vezi postareaAlexandru, la 22 August 2011 - 05:28 PM, a spus:

Soacra-ta? :rolleyes:


nu, nu, nu! asta-i metoda de conservare, ce naiba!

eu ma mai uit la licence to grill si cateodata Rob Rainford mai si afuma la grilurile alea ale lui. Am vazut ca afuma aproape toate genurile de carne, pesti, chiar si porumb fiert in prealabil (acuma nu stiu daca ai prealabil..)

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 August 2011 - 09:55 PM

Nu-l cunosc pe domnul. Am mai vazut cite un episod al altui tip mi se pare cu mustata da' nu-mi amintesc cum se numeste, da nu i-o placut lui Stefano pentru ca "grilla" cu o flacara enorma care foarte des ajungea pe ceea ce grilla.

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 23 August 2011 - 10:28 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 August 2011 - 09:55 PM, a spus:

Nu-l cunosc pe domnul. Am mai vazut cite un episod al altui tip mi se pare cu mustata da' nu-mi amintesc cum se numeste, da nu i-o placut lui Stefano pentru ca "grilla" cu o flacara enorma care foarte des ajungea pe ceea ce grilla.

La noi maestro la grilat e Dan. Si el da în balanganeala cînd vede ca cineva lasa sa arda ceea ce este pe gratar, cu flacara!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 August 2011 - 10:49 PM

Deci sunt 2 :rolleyes:

#15 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 24 August 2011 - 09:00 AM

Vezi postareaAdriana, la 23 August 2011 - 10:49 PM, a spus:

Deci sunt 2 :rolleyes:


oho, mai multi! mi-amintesc ca-ntr-o iarna, cand sa afume taica-miu porcul, n-a reglat bine focul si toate produsele s-au facut scrum. ca le spanzurase cu sfoara, nu cu sarma. catzi l-au blagoslovit atuncea...
dar era vb de-o afumatoare de-aia clasic-romaneasca, nu smecherie ca a ta.

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 June 2012 - 10:23 PM

Dupa un an am reusit sa montam afumatoarea si sa ne afumam :D adica Stefano ca el a facut totul
Am facut o jumatate de kg de cirnat, 4 felii de ceafa de porc si un piept de pui taiat in 4.
Imagine atasata: monthly_06_2012/post-4-13393597179118.jpg
excelent totul, cel care ne-a placut cel mai mult a fost cirnatul.
Apoi cind era totul gata cum mai era fum am pus 3 pesti congelati ca n-aveam nimic altceva sa pun si i-am lasat acolo, aici le zice nasellino, au iesit excelent si ei.
Abia astept sa ne mai afumam :D

#17 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 11 June 2012 - 12:20 AM

Vezi postareaAdriana, la 10 June 2012 - 10:23 PM, a spus:

...aici le zice nasellino, au iesit excelent si ei...


Merlucius? :D
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 June 2012 - 07:43 AM

Habar n-am mon cher, zice ca vin din Atlantic, cert e ca ramine carnea compacta si asta imi place, eu ii iau congelati de la Bofrost, data cealalta i-am fiert si apoi i-am curatat si a ramas carnea tot asa compacta fara sa se faca firmituri.
Is intregi doar curatati inauntru si fara cap si coada, o sa ma uit pe punga data viitoare sa vad care e denumirea stiintifica
asta e poza de la Bofrost
Imagine postata

#19 Useril este offline   Carmen 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 11 June 2012 - 01:55 PM

Vezi postareaAlexandru, la 22 August 2011 - 05:28 PM, a spus:

Soacra-ta? :D


Si daca-ti reuseste... ori imi dai reteta ori ti-o dau si pe soacra-mea s-o afumi bine...si s-o faci la fel de neagra ca in cerul gurii!!!!! :biggrin:
ex Aninita

#20 Useril este offline   Carmen 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 11 June 2012 - 01:58 PM

Vezi postareaAdriana, la 22 August 2011 - 08:09 PM, a spus:

somonul doar daca am noroc.


Urmareste pe net in site-ul de la Metro cand au somon fiindca au mai mereu...preturi: 3,90...4,50...la care mai adaugi 10% TVA...:biggrin:
Tre' sa-l iei intreg...dar asta stiu ca stii...:D
ex Aninita

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi