la noi deja e toamna cu ceata, vint si ploi, iar odata cu dinsa a venit vremea prepararii unei mincari traditionale, fårikål [foricol], din carne de oaie (cine nu se impaca cu ideea, foloseste miel) si varza
reteta - pt. 2 persoane, spune ca se folosesc: 1 kg carne proaspata de oaie, 1 capatina de varza (ca. 1kg), 2 Lg sare grunjoasa, 1 Lg boabe de piper negru, iar optional: 1 Lg condimente uscate (fulgi de usturoi, de chili si patrunjel) + 2 cirnati de porc afumati
in mod normal, varza spalata se taie in sferturi, iar apoi in jumatati (obtinindu-se niste barcute) - insa eu am sarit pirleazu' traditional anul asta si am tocat-o ca pt. varza noastra - doar o idee mai grosiera
intr-o cratita incapatoare (ca. 5l) am pus primul strat de varza tocata peste care am presarat 1/2 din cantitatea de condimente, iar deasupra am aranjat o parte din carne si feliile de cirnati
am continuat cu urmatorul strat de varza condimentat ca atare, apoi cu restul de carne si cirnati si am finalizat adaugind apa fiarta cit sa acopere ultimul strat de varza
cratita astfel umpluta se da la fiert mai intii pe foc mare; iar cind da in primul clocot, se reduce caldura si se lasa mincarea sa fiarba la foc mic timp de 2,5 - 3h pina cind carnea se desprinde cu usurinta de pe oase
fårikål se serveste calda linga o garnitura de cartofi fierti; dar si in privinta asta m-am abatut de la traditie alegind varianta lui Sfarma Chiatra - am curatat de coaja cartofii fierti, i-am sfarimat cu furculita cit erau fierbinti si i-am amestecat cu un pic din zeama de la mincarica stratificindu-i apoi cu varza fiarta - sa aveti pofta !
Pagina 1 din 1
Fårikål o mincare de toamna
#2
Postat 04 September 2011 - 10:11 PM
O ce bunatate, cu carne de oaie cred ca n-am incercat niciodata varza, o sa o incerc si o fac in Creuset la foc mic.
Pina la urma mincarica asta cu varza si carne e tipica la multe popoare europene iarna cind e frig
Pina la urma mincarica asta cu varza si carne e tipica la multe popoare europene iarna cind e frig
#3
Postat 05 September 2011 - 11:33 PM
Denumirea ma duce cu gandul la tarile nordice si de aici cred ca avem ceva in comun,uptown girl
#4
Postat 07 September 2011 - 10:20 AM
Fetelor, reteta asta se prepara cam de pe la 1800 numai in Norvegia si doar toamna, cind are loc transhumanta turmelor de oi. In ultima joi a lunii curente se sarbatoreste ziua fårikål-ului, de altfel.
Ca fapt divers, mincare de varza cu carne nu se prea face decit arareori, si atunci cu gisca. In rest, varza calita (dulce-acrisoara) se serveste separat, ca garnitura linga fripturi, in tarile nordice.
Ca fapt divers, mincare de varza cu carne nu se prea face decit arareori, si atunci cu gisca. In rest, varza calita (dulce-acrisoara) se serveste separat, ca garnitura linga fripturi, in tarile nordice.
#6
Postat 07 September 2011 - 10:43 PM
Banuiam eu ca banuiesc bine.Nu banuiam doar ca-i atat de 'batrana' chestia si nu-i stiam istoria.
#7
Postat 19 September 2011 - 04:15 PM
ce chestie, vin din concediu de undeva de la poalele vidrarului cu informatia ca cea mai buna mancare de varza e aia facuta cu carne de oaie
Arata acest topic
Pagina 1 din 1