Forum Culinar: Supa de rosii - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa de rosii ... adevarate :D

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 September 2011 - 08:56 PM

Ca ador supele cremuite, stiti deja. Ca nu ma satur de supe creme de dovleac, v-ati prins demult. Dar cum iubesc supa de rosii, nu cred ca stiti. Este supa copilariei mele. La noi acasa, supa de rosii nu era trecuta în meniu, ca de altfel multe alte supe. Singura supa pe care o facea mama, era supa de pui cu taitei sau galuste. Este adevarat ca niciodata nu am mîncat supa de pui mai buna decît cea facuta de ea! Ciorbe si borsuri facea, dar si astea de gura lui tata. Daca ar fi fost dupa ea, am fi mîncat doar carne cu carne :angry: ...iar deviez.
Supa de rosii, am întîlnit-o la gradinita. Cît tinea sezonul rosiilor, o primeam des pe masutele noastre, si mare ne era fericirea. Eu am mai prins vremurile bune ( '75-'79 ), cînd gradinitele de la tara, în afara faptului ca erau foarte bine dotate din toate punctele de vedere, mai aveau si bucatarese de exceptie, iar meniurile erau bogate si variate, si se gatea fara vegeta si delikat :blush: Nu va mai ametesc cu trecutul si melancolia care ma înfasoara, ci trec la reteta mea. Una din ele. Una din cele preferate.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154215516347.jpg

Ingrediente:

  • 3 rosii mari (1600 g masa neta)
  • 4-500 ml apa
  • 3 cepe violet
  • 3 morcoviori
  • 1 radacina de patrunjel
  • 3 frunze de dafin, proaspete
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • sare, piper
  • 1 mînuta de paste maruntele (optional)


Nu se putea sa am rosii adevarate, rasfatate de soarele din gradina mamei mele, si sa nu fac supica asta delicioasa! Pentru ca aceste rosii au o aroma deosebita, nu am mai încurcat supa cu verdeturi si nici prea multe arome. Bineînteles ca în loc de apa puteti folosi o supa vegetala sau chiar de pui. Asta fac eu, daca rosiile nu sînt atît de bune, sau daca pofta intervine în afara sezonului. Puteti aroma supa cu diverse verdeturi, si o puteti condimenta cu ce doriti. Eu am vrut sa simt dulceata tomatelor, prospetimea si aroma aceea care nu o întîlnesc des. Aici starletele:

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154215722604.jpg

Am spalat si curatat legumele.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154215831259.jpg

Cepele le-am taiat în patru, morcovii în bucati, iar radacina de patrunjel în trei.
Am sotat legumele si frunzele de dafin în ceva ulei, pîna au început a prinde culoare.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154215981581.jpg

Am adaugat rosiile si am mai amestecat vreo 2-3 minute pîna am adaugat apa.
Am presarat zaharul, care are rolul de a stabiliza balanta dintre dulce si acrisor,
si am lasat la fiert pîna s-au descompus rosiile. Vreo 20 de minute.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154216120227.jpg

Am îndepartat radacina de patrunjel si frunzele de dafin,
si am macinat supa cu mixerul vertical.
Am condimentat cu sare si piper dupa gust,
si am mai lasat sa traga un clocot de cîteva minute.
Condimentata la sfîrsit, supa îsi pastreaza culoarea vie.

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154216244066.jpg


În timp ce supa clocotea usor, am fiert o mînuta de paste maruntele. Risoni de la Barilla. Dupa ce au fiert, i-am strecurat de apa si i-am amestecat cu o lingurita de ulei de masline. Asa nu se mai lipesc, si se pot servi individual la supa. Cine doreste, se serveste. Si pentru ca mi-am amintit de oala primita cadou, de la o matusa tare draga mie, am hoatarît sa servesc supa în ea. A fost o atractie! Multumesc, matusa Margareta!Ne-ai înveselit masa, ne-ai facut sa zîmbim cu gura pîna la urechi, amintindu-ne de povestile tale minunate! Esti o scumpa, si ne este dor de tine ! :floare:

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154216361316.jpg

Pofta buna!

Imagine atasata: monthly_09_2011/post-5-13154216504479.jpg



-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 September 2011 - 10:05 PM

Am nimerit niste rosii tare bune saptamina trecuta, daca am noroc sa le mai gasesc o incerc :D
Nici in meniul mamei mele supa de rosii nu exista :(

#3 Useril este offline   Lizura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 866
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationcrywolf

Postat 07 September 2011 - 10:53 PM

Mamica mea face un hibrid de supa de rosii cu cea mai macra carnita de vitel, doar fishiute care se topesc in gura si foloseste si portiunile de os cu maduva multa in ele. E racoritoare si inebunitoare supa asta cu taietei de casa taiati cu de mina.
Chiar azi ma gindeam sa o fac desi nu va fi asa buna ca a ei. Dar vine ea aici curind si am o mie de comenzi!:D)
Imagine postata
Imagine postata

#4 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 21 August 2012 - 10:13 PM

Am facut-o si eu, doar ca am pus orez in loc de paste. Minunata! Mersi de idee! =))

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-97-13455799435044.jpg

#5 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 21 August 2012 - 10:45 PM

Eu o fac in ultima vreme cu galuste de cascaval, e extraordinara! Pina sa le descopar pe astea o faceam cu taitei de casa sau galuste de gris, dar e o diferenta mare.
Imi place sa fie groasa si cu tot cu seminte, deci nu o strecor deloc, iar pentru arome folosesc busuioc, oregano si maghiran, verzi sau uscate si ulei de masline.

Reteta de galuste de cascaval, asa cum am facut-o ultima data si mi-au iesit geniale e asta:
4 linguri de cascaval ras pe razatoarea mica
2 oua intregi
1 lingurita unt moale
Sare
Faina

Se amesteca cascavalul cu ouale si untul, se pune sare, se adauga ~ 3 linguri de faina, se amesteca f. bine si se lasa citeva minute. Se ia compozitie cu lingurita si se pune in supa.
Fierb foarte repede.

#6 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 22 August 2012 - 11:01 AM

Cred ca incerc maine, nici eu nu strecor supa, imi place cu seminte!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#7 Useril este offline   Geomy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 198
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 22 August 2012 - 11:59 AM

de o saptamana dau de colo colo niste rosii pt gatit.
mi'era lene sa fac supa dupa reteta mea care e puuutin mai migaloasa (scos pulpa, semintele), asa ca azi papam supa a la Maya cu galusti a la Carmella :) abia astept.

Carmella, ce consistenta tre' sa aiba compozitia de galusti? cca 3 linguri de faina doar, nu?

#8 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 August 2012 - 12:13 PM

Vezi postareaGeomy, la 22 August 2012 - 11:59 AM, a spus:

Carmella, ce consistenta tre' sa aiba compozitia de galusti? cca 3 linguri de faina doar, nu?


Sa fie moale, dar sa se vada ca are consistenta, deci daca o iei in lingura si intorci lingura sa se scurga, dar greu :) Fiind cu faina e mai usor sa se inchege la fiert, nu e ca la gris care se risipeste prin toata oala. Nu pune multa faina si incearca cu o mica galuscutza ca sa vezi daca nu se imprastie in oala. Daca se imprastie ii mai pui putina faina pina esti multumita, dar mie nu mi s-a intimplat niciodata nimic neplacut cu ele, au iesit excelente de fiecare data.

#9 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 22 August 2012 - 12:43 PM

Ufff Carmella ai venit la spartul targului! Adica exact dupa ce am dat gata juma' de oala de supa. :) Nu-i nimic! Sunt convinsa ca galustile astea fine dau bine si in alte supe ori ciorbite! Eu as indrazni sa le pun intr-o supa de chimen. :)

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 August 2012 - 11:55 PM

Voilà, grazie sorella :-*
Eu n-am pus apa asa ca a iesit mai densa, picaturile verzi sunt frunze de telina ca trebuia sa le termin si le-am pus peste tot, eu am servit-o cu crutoane de piine, foarte buna, imi pare rau ca am facut doar 2 portii, da' mai fac :)
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-4-13463636932369.jpg

#11 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 03 September 2012 - 12:03 PM

Executata si mancata pana la ultima picatura....e asa cremoasa :). Tare buna.

#12 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 18 September 2012 - 10:49 PM

Vezi postareaCarmella, la 21 August 2012 - 10:45 PM, a spus:


Reteta de galuste de cascaval, asa cum am facut-o ultima data si mi-au iesit geniale e asta:
4 linguri de cascaval ras pe razatoarea mica
2 oua intregi
1 lingurita unt moale
Sare
Faina

Se amesteca cascavalul cu ouale si untul, se pune sare, se adauga ~ 3 linguri de faina, se amesteca f. bine si se lasa citeva minute. Se ia compozitie cu lingurita si se pune in supa.
Fierb foarte repede.


Am indraznit sa fac galustele tale la o supa de gaina. Imi plac foarte foarte mult. Mersi de idee Carmella. Pun un fragment de poza cu galustele ca sa nu stric de tot topicul. :wacko:

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-97-13480013672048.jpg

#13 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 20 September 2012 - 12:30 AM

Vezi postarealaura_lala, la 18 September 2012 - 10:49 PM, a spus:

Am indraznit sa fac galustele tale la o supa de gaina. Imi plac foarte foarte mult. Mersi de idee Carmella. Pun un fragment de poza cu galustele ca sa nu stric de tot topicul. :toothy6:




Bravo ca le-ai incercat si ca ti-au iesit asa de faine, cum se vede in frintura de poza :Demon:

#14 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 20 February 2013 - 03:16 PM

Am facut supa cu sos de rosii homemade de mine asta vara si galustele de cascaval ale Carmellei

Imagine postata

Exceptionala!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 20 February 2013 - 08:28 PM

Vezi postareazerda, la 20 February 2013 - 03:16 PM, a spus:

Am facut supa cu sos de rosii homemade de mine asta vara si galustele de cascaval ale Carmellei


Exceptionala!



Ahhh, ce pofta imi fac galustele alea, ce minunat arata :director:

#16 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 March 2013 - 01:37 PM

Supa de rosii ( la borcan din gradina lui fratello ) si galustele branzoase ale Carmellei, dar cu gris, nu faina ...cu stropi de smantana si feliute de gruyere...buuuuuuuuuuna

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_03_2013/post-16-13621378596525.jpg


#17 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 13 May 2013 - 10:52 AM

au aparut rosiile adevarate :appl: ... din Spania ! :blush:

danke, Maya, si saru' mina matusei Margareta pt. reteta ! :105: :105:
e delicioasa supa si se va repeta pina se termina sezonul rosiilor. B)

Imagine postata



Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi