Supa crema de conopida
#1
Postat 11 September 2011 - 05:30 PM
in sezonul toamna-iarna una din supele mele favorite e supa crema de conopida. de ce ? se face rapid, din ingrediente putine, si e delicioasa !
pt. aceasta aveti nevoie de o conopida potrivit de mare, 2 dl smintina subtire, putina nucsoara rasa, 1/2 lg pasta de ghimbir (optional), 1 piept de pui (optional), 1 felie sunca de Serrano (optional), un pic de patrunjel verde
se curata conopida de frunze si se pune intreaga la fiert in 1,5 l apa + 1/2 Lg sare timp de 15'
apoi se scufunda imediat intr-un castron cu apa rece pt. a opri procesul de fierbere, se scurge si se separa buchetelele cu ajutorul unui cutitas; se pastreaza citeva pe o farfurie, iar restul impreuna cu tulpina tocata si condimentele se mixeaza la robotul de bucatarie cu 5 dl din apa in care a fiert (cine vrea, poate folosi o zeama de carne obtinuta dintr-un cubulet concentrat dizolvat in apa). cind conopida devine ca o crema, se adauga smintina mixindu-se in continuare; apoi se pun buchetele pastrate in supa si se mai fierbe pt. 2' la foc potrivit
(optional - in timp ce fierbe conopida, se frige/prajeste pieptul de pui taiat bucatele si eventual, marinat dupa gust si preferinte)
supa se serveste calda impreuna cu pieptul de pui si presarata cu sare din sunca de Serrano + patrunjel tocat marunt - sa aveti pofta !
#2
Postat 17 October 2011 - 11:12 PM
Am servit varianta simpla, fara piept de pui, am pus ceva mai mult presunto/prosciutto.
#3
Postat 18 October 2011 - 10:29 PM
laura_lala, la 17 October 2011 - 11:12 PM, a spus:
Am servit varianta simpla, fara piept de pui, am pus ceva mai mult presunto/prosciutto.
Laura, ma bucur ca v-a placut o supa atit simpla. Sa va fie de bine !
#4
Postat 18 October 2011 - 11:33 PM
O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#5
Postat 19 October 2011 - 01:39 AM
#6
Postat 19 October 2011 - 09:36 AM
Daniella, la 18 October 2011 - 11:33 PM, a spus:
O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti.
Daniella, daca n-ai pasta de ghimbir si nici ghimbir proaspat sau praf , nu-i o tragedie; pt. ca am scris ca se pune optional. (btw, mie cind mi-e somn, nu citesc retete ! )
chiar am niste ardei capia si mi-ai dat o idee foarte buna cu supa crema, mercic !
#7
Postat 19 October 2011 - 09:50 AM
Angel, la 19 October 2011 - 01:39 AM, a spus:
Mirela, cind ai timp, scrie reteta cum o faci, te rog !
si mie imi place cum iti place tie, de-aia am presarat peste supa din farfurie cu "sare" din sunca de Serrano.
#8
Postat 19 October 2011 - 11:38 AM
2 catei usturoi zdrobiti
un varf de cutit de coriandru uscat(daca place)
un varfde cutit de chilli (pun si nu se simte tare, mananca si Sara, ii da aroma aparte)
o capatana mare de conopida, cam la 1kg
2 cups de supa(sau apa)
2 cups apa(in plus fata de supa sau apa )
1/4 cup cream fraiche ( eu am pus si sour cream, mi-a placut si asa)
pun in oala cu pereti inalti ceapa, usturoiul, coriandrul si chili pana se inmoaie putin si se amesteca aromele. pun si conopida spalata si taiata cum vreti(nu conteaza marimea), supa si apa si fierb pana se inmoaie conopida (nu sa se faca terci ca nu mai are nici o vitamina ).
cand e fiarta, pun in blender si fac crema dupa plac, mai grob mai fina...dupa chef
pun la loc in oala, adaug cream fraiche si o mai las sa dea intr-un clocot si gata. sare si piper la sfarsit pun eu, voi faceti cum vreti.
servesc cu sarea lui Eataly (jambonul ala) si e bestiala. noua ne place mult.
#9
Postat 19 October 2011 - 11:54 AM
Daniella, la 18 October 2011 - 11:33 PM, a spus:
O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti.
Daniella, nu gasesti nici ghimbir uscat? La plic? Eu din acesta am pus. Cred ca sharmul si finetea supei asteia o da amestecul de condimente, in special ghimbirul si nucsoara. De obicei prepar conopida cu usturoi si piper asa incat acum am avut o placuta surpriza.
Smantana mea a fost de 15%, deci mai dietetica (de obicei cumpar de 30%).
#10
Postat 19 October 2011 - 05:26 PM
uptown girl, la 19 October 2011 - 09:36 AM, a spus:
chiar am niste ardei capia si mi-ai dat o idee foarte buna cu supa crema, mercic !
UpTown Girl, scuze, asa e ai scris! eu le mai citesc si cand mi-e somn, ca numai noaptea apuc de cele mai multe ori, insa ce-i drept e ca macar nu ar trebui sa pun si intrebari
Azi am luat pranzul in oras si am comandat o supa crema de broccoli si nu a fost asa de buna ca aia de pe vapor. Nu a fost rea, dar nu avea unctuozitatea aia. Sper ca reteta asta sa egaleze gustul aleia ... In schimb partenerul meu de lunch a luat una de ciuperci care a fost de o bunatate terrrribila!
Laura, nu am vazut ghimbir uscat desi tot am vazut ca voi puneti la diverse, dar nici nu m-am uitat de el. Nici usturoi sau ceapa uscata nu am luat, pt ca stiu ca am incercat in vremuri apuse si nu avea gust prea grozav, acum cu vremurile noi poate or fi mai bune ? In schimb gasesc ghimbir proaspat, doar ca dupa ce folosesc 1 cm la o reteta nu mai stiu ce sa fac cu restul si mucegaieste prin frigider. Dar daca si tu confirmi ca ghimbirul face tot sarmul o sa iau din cel proaspat.
Mirela, merci de reteta, o sa le incerc.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 19 October 2011 - 08:21 PM
Daniella, la 19 October 2011 - 05:26 PM, a spus:
Ma gandesc eu ca dupa ce folosesti o bucatica asa proaspat, restul l-ai da pe razatoarea mica si l-ai pune intr-un borcanas ermetic, un strat sare unul ghimbir, altul sare altul ghimbir samd..., apoi la frigi. Nu cred ca sarea l-ar lasa sa se mucegaiasca si asa ai putea profita de toata radacina, cel putin la mancarurile sarate.
#12
Postat 19 October 2011 - 10:41 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#13
Postat 20 October 2011 - 12:15 PM
Daniella, la 19 October 2011 - 10:41 PM, a spus:
Am gasit si videoul acesta, radacina se poate congela intreaga o pui intr-o punga, de cate ori doresti o scoti din congi si o razuiesti:
http://www.youtube.c...h?v=pD9HgGIWLUw
Simplu si foarte rapid.
#15
Postat 20 October 2011 - 03:27 PM
PS frunzuliţele alea nu sunt trifoi cu două foi, sunt lăstari de mazăre
#18
Postat 28 October 2013 - 10:32 AM
laura_lala, la 19 October 2011 - 08:21 PM, a spus:
Daniella, la 19 October 2011 - 05:26 PM, a spus:
Ma gandesc eu ca dupa ce folosesti o bucatica asa proaspat, restul l-ai da pe razatoarea mica si l-ai pune intr-un borcanas ermetic, un strat sare unul ghimbir, altul sare altul ghimbir samd..., apoi la frigi. Nu cred ca sarea l-ar lasa sa se mucegaiasca si asa ai putea profita de toata radacina, cel putin la mancarurile sarate.
Ghimbirul se poate pastra si proaspat, mult timp si foarte simplu: infasurati tuberculul in hartie si puneti in frigider, eventual intr-o punga. Hartia absoarbe eventuala umiditate excesiva, impiedicandu-l sa se mucegaiasca. La utilizare, se inlatura, in mod firesc, partile compromise, dar nu vor fi multe
De altfel va puteti face si cultura proprie de ghimbir, punand o bucata de tubercul cu mugure in pamant, cu mugurele cat mai la suprafata, dar nu descoperit complet. Face planta in scurt timp si tuberculul se ramifica in ghiveci. Se scoate, taiata, numai cate o bucata, restul se lasa in continuare in pamant. M-a invatat o prietena de-a mea cambodgiana. Daca nu reuseste din prima, perseverati - merita.
#19
Postat 28 October 2013 - 10:55 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#20
Postat 28 October 2013 - 11:00 AM