Timbale de vinete un deliciu cu vinatai :))
#1
Postat 09 October 2011 - 12:42 PM
pt. timbale am folosit 2 vinete (potrivit de mari), 4 ardei copti si tocati, 100 g brinza de capra (Soignon), 1 catel de usturoi pisat, 4 rosii deshidratate (in ulei) tocate, 2 frunze de busuioc tocate, sare/piper dupa gust si ulei de masline
se incepe prin a taia vinetele felii pe lung, de ca. 8 mm grosime; feliile se presara cu sare grunjoasa si se lasa 12-15' pt. a scoate din ele zeama amara, dupa care se spala rapid sub un jet de apa si se tamponeaza usor cu hirtie absorbanta
feliile de vinete convexe (adica, partea de la capat) le tocati si le caliti in ulei impreuna cu usturoiul si rosiile deshidratate tocate, pina se inmoaie vinetele
cit stau feliile de vinete la tratamentul cu sarea, se ataca ardeii; spalati in prealabil, se pun la copt pe o tava imbracata cu folie de Al si se dau pt. 10' la cuptor pe functiunea grill (300°C) - din cind in cind aveti grija sa-i intoarceti; cind sint gata copti , impachetati-i in folia de Al pt. a se aburi un pic si a se curata mai usor de pielita arsa
revenind la feliile de vinete, se stropesc/se pensuleaza cu putin ulei de masline pe ambele parti, iar apoi fie ca se prajesc un pic in tigaie, fie ca se pun pe gratar, fie ca se dau la cuptor (180°C pt. 6-8') pina devin usor flexibile
apoi se iau 4 forme ramequins (ramekins), se ung cu putin ulei si se imbraca cu cite 3 felii de vinete; deasupra lor se pune cite 1 Lg din amestecul de vinete si rosii calite si un pic de busuioc verde tocat (cine n-are, pune patrunjel sau oregano uscat)
se adauga brinza de capra taiata felii (brinza, bre, nu capra ! )
si cite 1 Lg ardei copti
in final se impacheteaza timbalele suprapunind feliile de vinete printr-o presare usoara; se rectifica asezonarea cu sare/piper si se adauga un strop de ulei; dupa care se dau formele la cuptorul preincalzit 180°C timp de 20'
cind sint gata, se scot din cuptor si se lasa 10' sa se aseze straturile, iar vinetele sa resoarba uleiul iesit la suprafata
timbalele de vinete pot fi servite ca atare sau cu un sos de rosii (eu am ales sosul puiului Basquaise, la care am adaugat si 1 Lg de capere) - sa aveti pofta !
si o sexiune pt. fanii vinatailor
#2
Postat 09 October 2011 - 08:47 PM
Sper ca v-a placut. Alegerea soiului de brînza este perfecta!
Felicitari!
#3
Postat 10 October 2011 - 10:25 AM
Alexandru, la 09 October 2011 - 08:47 PM, a spus:
Sper ca v-a placut. Alegerea soiului de brînza este perfecta!
Felicitari!
Eiii ashhh ! Daca era sa fie la modul profesional, puneam si nota de plata linga farfurie.
Ne-a placut foarte mult la gust si recomand reteta cu multa caldura.
(alegerea brinzei e perfecta si pt. economia Frantei. 8€ am dat pe dinsa. sa nu-mi spui ca la pretul asta, caprele voastre rumega iarba bio !!! )
#4
Postat 10 October 2011 - 02:52 PM
#5
Postat 10 October 2011 - 04:59 PM
Crezi ca merge sa fac si cu dovlecel in loc de vinete? (ai mei mananca vinete dar eu nu am voie pt stomac)
#6
Postat 10 October 2011 - 08:50 PM
ralesu, la 10 October 2011 - 04:59 PM, a spus:
Crezi ca merge sa fac si cu dovlecel in loc de vinete? (ai mei mananca vinete dar eu nu am voie pt stomac)
Desigur, merge si cu dovlecei sau ardei gras.totul e sa faci felii suficient de suple ca sa îmbraci forma
#8
Postat 11 October 2011 - 06:31 AM
fara poze din motiv de ora tarzie si baterii descarcate
multumim de reteta
#9
Postat 11 October 2011 - 07:28 PM
Dar mai am o intrebare Uptown Girl.Vad ardei copti.Sa inteleg ca sunt din cei colorati ambalati cate unul in folie?Intreb pentru ca m-a batea gandul sa-i coc,dar la cat de 'de plastic' arata,ma gandeam ca-i munca in vant.
Sau tu ai posibilitate sa cumperi altii mai 'ca lumea' in regiunea ta?
#10
Postat 12 October 2011 - 01:01 AM
Ellani, ardeii folositi la reteta asta, cind i-am cumparat, erau toti 4 intr-un pachet de celofan. Dar sa stii ca la reteta puiului Basquaise (incercata mai demult) am folosit si ardei impachetati individual in folie de plastic. Nu-ti fa griji. Sint carnosi si nu ramii doar cu cotorul dupa ce-i coci. Cei rosii in special, imi amintesc mult de gogosarii din Romania pt. ca au un gust usor dulceag.
#11
Postat 12 October 2011 - 02:40 PM
Atunci cred ca voi incerca si eu,ca nu de alta,dar imi plac tocanitele de ardei dar ezitam pana acum,de altfel ca si la alte retete cu ardei copti!
#12
Postat 14 October 2011 - 09:57 PM
Asa ca, iata reteta originala (am folosit vinete prajite si branza Chevretine):
Sectiune:
Impresii: O NEBUNIE!! (eu decat am gustat, dar barbate-miu a cazut pe spate )
Si varianta de regim pentru mine, cu dovlecei oparaiti in loc de vinete, ceapa + ardei + morcov ras ca umplutura si branza tot de capra, dar cu 6% grasime numai, iar deasupra pudrata cu parmezan (ar fi mers asezata pe un sos bechamel, dar n-am mai avut rabdare sa-l mai fac!) :
si sectiune:
Multumesc mult lui alexandru si uptown_girl pentru reteta, e si gustoasa si aspectoasa!
#13
Postat 15 October 2011 - 10:03 AM
Ma bucur ca v-au fost pe gust. O sa incerc si eu sa le fac in varianta cu dovlecel cu proxima ocazie.
#14
Postat 26 December 2011 - 08:47 PM
da' eu nu pot sa tac , si o sa-l laud ca a refacut timbale de vinete.
bravo, Peter, e cel mai frumos cadou de Craciun primit de la un artist culinar !
sa va fie de bine si in continuare sa aveti sarbatori fericite !
(postez si poza timbalelor, ca aici e locul lor )
#15
Postat 24 May 2012 - 12:02 PM
Apropo de branza, eu am dat 2,50€ pe ea, acelasi pachet (cumparat aici in Spania). De ce o fi asa scump la voi?
#16
Postat 26 May 2012 - 10:30 AM
ela, la 24 May 2012 - 12:02 PM, a spus:
Apropo de branza, eu am dat 2,50€ pe ea, acelasi pachet (cumparat aici in Spania). De ce o fi asa scump la voi?
Ela, arata yummy timbalele tale, sa va fie de bine !
brinza chevre, ca mai toate alimentele de import sau autohtone de altfel, are pretul mai ridicat datorita tva-ului, care la noi e de 25%.
in Spania, stiu din vacantele petrecute pe Costa del Sol, ca viata e mult mai ieftina. era o placere si un parfum de tei sa merg la shopinguiala gourmet in "La Cañada" din Marbella inainte sa ma intorc acasa. din cauza asta intotdeauna am platit la aeroport o taxa de 90-120 € pt. depasirea greutatii limita a bagajelor.
dar macar eram fericita ca nu-mi confiscau vamesii halca de pata negra din valiza.