Forum Culinar: Purcelus de lapte la cuptor - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Purcelus de lapte la cuptor Porcetto al forno

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 15 October 2011 - 01:47 PM

Purcelus de lapte la cuptor
Porcetto al forno
.
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13186790227322.jpg
.

Va propun un fel de mancare vazut mai mult prin filme, pe care personal l-am servit la altii destul de rar si l-am gatit doar de 5-6 ori. Acum am avut norocul - ghinionul altuia - ca un purcel de-al socrului meu sa-si rupa un picorus.
Cel mai bun purcel de lapte l-am mancat la botezul copilului unei bune prietene sasoaice acum 21 de ani in Heltau (Cisnadie). Au gatit 8 purcelusi de lapte in cuptor de paine timp de 8 ore. La 30 de meseni. A fost epopeic! Totusi, saxonii comentau - fara sa critice mancarea si infulecand ca ... românii :rolleyes: - ca cel ce le stia cel mai bine rostul a emigrat si soriciul parca nu ar fi chiar asa de sticlos cum a fost la nunta la Renate. La inceput mi-a fost rusine sa mai servesc a doua oara, dar cand am vazut ca Frau O... are un cimitir de oase in farfurie si a cerut un blid nou, am lasat rusinea la o parte. La fel si tacamurile, dupa exemplul comesenilor.

Ingrediente:
un purcel de lapte de 1,5 - 2,5 kg - eu, o jumatate de purcelus ce cantarea 1,23 kg. Jumatatea.
3-4 cepe rosii medii spre mici, sau salote
4 catei de usturoi pentru tava + inca 8 pentru marinada si sos
o gutuie
doua mere mici si acrisoare, zisse de tuica.
un ardei kapia, rosu si mare
2 pahare de vin alb sec
cimbru 5-6 crengute
8 frunze de salvie
5 -6 crengute de rozmarin
maghiran. Am avut uscat - o lingurita
sare, piper
doua linguri de unsoare, sau untdelemn

Reteta sarda de porceddu al forno indica si dafinul si mirtul. Eu neavand mirt, l-am sarit.
.
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13186791175091.jpg
.

Mod de preparare:
Purcelul se maseaza foarte bine cu sare grunjoasa amestecata cu usturoi zdrobit - 2-3 catei - rozmarin tocat(3 crengute), salvie (3 frunze) si cimbru. Se lasa peste noapte la rece.
Se pregateste un pat de legume din cepele taiate in jumatati, ardeiul taiat bucati, gutuia si merele taiate felii, 4 catei de usturoi (nu trebuie neaparat curatati de coaja). In tava turnam o cana de apa si un pahar de vin, mai punem doua crengute de rozmarin, 4 frunze de salvie, 3 crengute de cimbru, zece boabe intregi de piper verde (acesta se "dizolva" la gatit).
Purcelul se unge bine cu unsoare si apoi se mai presara generos cu sare si piper proaspat macinat. Se pune in cuptorul incins si se lasa la foc mare circa 5-10 minute, apoi se reduce flacara cat mai mult. Se coace la cuptor timp de 2,5 - 4 ore. Se controleaza periodic sa nu se evapore sosul si se completeaza cu apa fierbinte
Se zdrobesc cateii de usturoi ramasi (4), se toaca cat mai marunt doua frunze de salvie, rozmarin si se macina maghiranul. Se macina in mojar miroseniile impreuna cu sare pana se obtine o alifie care se lungeste apoi cu restul de vin, se lasa la macerat cam o ora.
Dupa o ora, o ora si jumatate, se iau doua trei linguri din sos impreuna cu grasimea lasata de purcel si se amesteca cu sosul rece de vin aromat si usturoiat. Cu aceasta marinada se pensuleaza purcelul la intervale de circa 30 - 40 de minute.
Cand soriciul devine sticlos si incepe sa se desprinda de pe carne, e gata. Cand il ciocanesti cu furculita "suna". Eu l-am lasat in cuptor trei ore si patruzeci de minute. Se scoate din cuptor, se acopera cu folie de aluminu si se lasa sa se odihneasca 8-10 minute. Legumele din sos se paseaza se intorc in tava si se omogenizeaza cu sosul. Se mai poate pune un pic de vin si se pastreaza sosul la cald.
Se mananca cu salata de varza murata. Eu am pus in ultimele 20 de minute si 5 cartofi fierti in coaja, ramasi din ziua precedenta.
Am baut must rosu, tulburel voi si intepator.
.
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13186791470352.jpg
.

Evaluare:
Carnita e roz, ultra suculenta si dulce. Textura usor gelatinoasa pe langa oscioare si cartilagii. Grasimea e fina si delicata.
Punctul forte e soriciul. A retinut cea mai mare parte din arome (El si sosul). E crocant, sticlos iar la mestecat se topeste el in gura.
Ad, da! Se mananca cel mai eficient cu mana si obrajii unsi pana la urechi :105:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 29 October 2011 - 12:44 PM

Vai, sărmane Şorick! :angryfire:
L-am halit, Horaţio

Epilog shakesperian

Shakespearean epilogue to Oven-roasted suckling pig:
Alas, poor Yorick! I ATE :angryfire: him, Horatio: a PIGLET of infinite jest, of most excellent fancy... Where be your gibes now; your gambols, your songs? your flashes of merriment, that were wont to set the table on a roar? Not one now, to mock your own grinning? Quite chap-fallen? - Hamlet, Act 5 scene 1
.
Imagine atasata: monthly_10_2011/post-168-13198849278436.jpg
.

Dupa ce i-am telefonat socrului sa-i spun saru' mana, fara sa-mi spuna, a scos din lada si celalta jumatate de purcel si ne-a trimis-o.
Am impartit-o cu parintii mei gata gatita.
De data acesta am fost mai generos cu patul de gutui si dupa 4 ore de cuptor cu suruile scurse si vinul, a rezultat un jeleu de toata frumuestea.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi