Stifatho ~ mincare greceasca ~
#1
Postat 30 October 2011 - 10:31 PM
reteta lui Yorgos (un prieten de familie din Agia Marina/Creta ) am adaptat-o la ce aveam prin casa si am preparat-o pt. 2 persoane. de aceea am folosit un pachet cu 325 g carne de vita (ulterior am taiat-o in cubulete), 4 esalote tocate nu foarte marunt, 2 catei de usturoi tocati, 2 rosii (fara pielita) tocate, (optional) 3 ardei capia copti si tocati, 1 betisor de scortisoara, 5 cuisoare, 5 boabe de ienibahar (myrthus pimienta), 1Lg zahar brun, 1 Lg bulion, 5 dl apa fiarta (optional, + un cubulet concentrat de vita), 2 dl vin rosu, 1 frunza de dafin, un pic de rozmarin, sare/piper dupa gust
intr-o tigaie cu 1 Lg ulei de masline + 1 Lg unt se prajeste carnea la foc iute
se adauga ceapa si usturoiul, calindu-se 2-3'
... apoi se pun condimentele + vinul
... rosiile + bulionul + ardeii capia
se toarna 5 dl apa (sau cit sa acopere carnea) si se lasa sa fiarba la foc potrivit timp de 40' (pt. cantitati de carne mai mare se fierbe cam 1h 30' - 2h )
cind sosul s-a redus si ingrosat vizibil, carnea e bine fiarta, iar parfumul incepe sa gidile placut nasucul - mincarea e gata !
stifatho poate fi servita cu o garnitura din piure de cartofi sau de orez fiert - sa aveti pofta !
#2
Postat 31 October 2011 - 05:05 AM
Yassou Yorgos(George)si buna tie.
Eu pregateam si kuneli(iepurila) stifado...dar nu unt ,nu échalote....ci cu multa ceapa micuta....iar ulei din belsug!
Kali orexi!(fonetic 'pofta buna')
#3
Postat 31 October 2011 - 08:48 AM
Este de mult pe lista de asteptare .
Am sa fac si eu cat de curand ca ma striga ceputzele din camara ,iar reteta ta mi-a deschis pofta si amintirile .
Pe grecul nostru il cheama Arghiris .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 31 October 2011 - 09:52 AM
#5
Postat 31 October 2011 - 10:37 AM
Geany, la 31 October 2011 - 09:52 AM, a spus:
Cel mai bine e de bagat vin.
asa stiu eu dar cite regiuni din grecia atitea retete!
#6
Postat 31 October 2011 - 10:45 AM
carmaw, la 31 October 2011 - 10:37 AM, a spus:
Geany, la 31 October 2011 - 09:52 AM, a spus:
Cel mai bine e de bagat vin.
asa stiu eu dar cite regiuni din grecia atitea retete!
Aha merci! Pai atunci e super ok ca eu folosesc cu mare placere vinul la mancaruri la gatit si mai ales la carne
#7
Postat 31 October 2011 - 02:52 PM
Nu am stiut ca se folosesc aceste condimente exotice: scortisoara, cuisoare, ienibahar, gustul nu trada taina, ci doar vitel in vin, copt cu ceapa in sos de rosii cu piper, foi de dafin ... Fain post! Merci de taina
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 01 November 2011 - 07:06 PM
#9
Postat 04 November 2011 - 11:38 AM
Carmaw, as fi pus mai multa ceapa, daca as fi avut la ora aia in casa. ulei insa, nu ! detest mincarea care balteste in ulei. din acest motiv nici n-am putut sa maninc musacaua pe care o facea mama lui Yorgos la taverna.
Geany, mie mi-a placut prea mult cum iese stifatho cu vin, asa ca n-as mai pune otet. deja rosiile aduc si ele o nota usor acida mincarii.
Pisco, nu lasa ceputzele prea mult in asteptare, sa nu raguseasca de atita strigat din camara. spor la gatit !
Daniella, imi amintesc ca am fost invitati la un botez in familia unui alt prieten, Niko, iar printre alte mincaruri, cu carne de miel mi-a placut mult pilafi. (de la mama il stiam numai cu carne de pui)
#10
Postat 04 November 2011 - 11:47 AM
Ioana, la 01 November 2011 - 07:06 PM, a spus:
Ioana, sa va fie de bine ! arata delicios stifatho in farfuriile tale !
cre' ca o sa repet mincarea cu carne de pui si garnitura de orez chiar azi, iar de Craciun ma bate gindul sa o prepar cu carne de elan.
#12
Postat 23 November 2013 - 10:47 PM
Dan@, la 03 October 2013 - 07:22 PM, a spus:
fiindca de Craciun se doreste altceva in meniu, m-am enervat si am dat atacul la pulpa de elan
iar la nervi fiind, am pus mina pe un cutitan si-am tocat tot ce-am prins ... 2 kg carne + 10 esalote + 4 catei de usturoi, pe care mai apoi le-am facut zile fripte, pe rind, intr-o lingura de unt topit in cratita bine incinsa
mai departe modul de preparare a fost acelasi ca la reteta lui Yorgos
dupa vreo 1 h 20' (cit a stat elanul meu la fiert la foc mic), imi mai trecusera nervii si in final am savurat cel mai bun stifatho de vinat
#13
Postat 26 November 2013 - 09:39 AM
am si eu o mica precizare, daca nu e cu suparare: mancarea se cheama si se scrie "stifado", th se pronunta diferit in greaca, un "t" amestecat cu "f", strecurat printre dinti. ori numele mancarii e simplu si clar: "stifado".
in greaca se scrie "στυφάδο", unde "δ" este "delta", adica "d" . ca sa fie "th" ar trebui sa fie scris "θ" , adica [tʰɛ̂ːta]
na, ca v-am facut si o lectie de greaca!
edit: am vazut si eu scris uneori "stifatho", dar de catre anglofoni, insa credeti-ma pe cuvant ca e gresit.
#14
Postat 26 November 2013 - 09:53 AM
dar se poate face foarte bine si cu ceapa obisnuita tocata.