Forum Culinar: Chifle din spelta - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chifle din spelta

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 November 2011 - 01:20 PM

Dulciuri din faina de spelta am facut mai putine si înca nu-mi pot exprima parerea în totalitate (în sensul ca nu prea am simtit diferente la gust), dar aluaturile dospite pentru pîine, chifle, cornulete, saratele and Co, mi se par mult mai gustoase decît cele din faina de grîu. Unde mai pui ca-s si mai sanatoase, si mai usor digerabile datorita nivelului mai scazut de gluten.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13204052802364.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13204054181145.jpg



Ingrediente:

  • 260 g faina integrala de spelta
  • 240 g faina de spelta tip 1050
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 1 lingurita sare de mare/ sau dupa gust
  • 50 ml ulei
  • 150 ml apa
  • 120 ml lapte


Se cîntaresc fainile în vasul robotului, se face o adîncitura în mijloc unde se toarna drojdia frecata cu 50 ml din apa si putin zahar. Se lasa 10-15 minute la dospit, dupa care se adauga sarea, se porneste robotul pe o treapta joasa(2 din 10 de exemplu), si pe masura ce framînta se toarna restul de lichide amestecate. Se framînta pîna ce aluatul se desprinde complet de pe peretii vasului. Se formeaza o bila si se lasa la crescut la loc caldut pîna îsi dubleaza/tripleaza volumul.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13204052948898.jpg

Daca doriti o pîine de post puteti înlocui laptele cu apa fara probleme, doar atentie, s-ar putea sa va intre mai putina apa. La aceeasi reteta, în care am înlocuit laptele cu apa, mi-au intrat doar 100 ml în locul celor 120 ml lapte.
Dupa ce a crescut aluatul, mi-am uns mîinile cu un strop de ulei, am scos aluatul din vas, l-am framîntat usor formînd un sul din care am facut opt chifle mari. Altadata am facut zece chifle obisnuite, iar altadata 12 mai mici. Cel mai bine ne plac cele mari. De data asta am tavalit doua chifle prin seminte de in, doua prin susan si patru le-am lasat simple. Le-am mai lasat la crescut în tava pîna s-a încins cuptorul la 170-180°C, apoi am dat tava la cuptor timp de 30 de minute.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13204053851624.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-5-13204054041376.jpg

Notite:

-faina de spelta nu necesita prea mult timp de framîntare
-pîinea, chiflele, prajiturile si alte produse din faina de spelta se usuca mai repede
-coacerea îndelungata usuca
-imediat dupa racire, pastrati pîinea, chiflele and Co într-o punga sau recipient special de pastrat pîinea
-blaturile de prajituri care nu vin însiropate, la fel, pîna le umpleti, pastrati-le în punga sau container special pentru prajituri
-datorita nivelului scazut de gluten, produsele din faina de spelta sînt usor digerabile, de accea sînt indicate si pentru cei care tin anumite diete
-iese bine si sub forma de pîine în MdP, la programul de 2 ore

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,413
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 17 December 2011 - 05:17 PM

Maya, recunosc ca abia acum, din retetele tale, am aflat de spelta. Am vazut la magazin, nu am cumparat inca dar tare ma tenteaza mai ales pentru painea de casa. Vreau sa fac si niste dulciuri ceva mai dietetice in meniul de Craciun.
Daca as inlocui in retete faina obisnuita cu faina de spelta proportia e aceeasi sau ar trebui facute ceva modificari?

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 December 2011 - 05:36 PM

Vezi postareaadi_edi, la 17 December 2011 - 05:17 PM, a spus:

Maya, recunosc ca abia acum, din retetele tale, am aflat de spelta. Am vazut la magazin, nu am cumparat inca dar tare ma tenteaza mai ales pentru painea de casa. Vreau sa fac si niste dulciuri ceva mai dietetice in meniul de Craciun.
Daca as inlocui in retete faina obisnuita cu faina de spelta proportia e aceeasi sau ar trebui facute ceva modificari?

Depinde de tipul de faina, cel putin eu gasesc de mai multe feluri. Macinata foarte fin si mai grob, alba, semi si integrala.
Si mai depinde si de felul de aluat. Unele necesita mai mult lichid, altele mai putin.
Ce pot sa-ti spun, si e valabil pentru toate felurile, este ca trebuie mai putin framintata, mixata...
In seara asta sau miine postez o indexare a retetelor cu faina de spelta. Poate te ajuta olecuta la ceea ce vrei sa faci.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,413
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 17 December 2011 - 10:37 PM

Vezi postareaMaya, la 17 December 2011 - 05:36 PM, a spus:

Vezi postareaadi_edi, la 17 December 2011 - 05:17 PM, a spus:

Maya, recunosc ca abia acum, din retetele tale, am aflat de spelta. Am vazut la magazin, nu am cumparat inca dar tare ma tenteaza mai ales pentru painea de casa. Vreau sa fac si niste dulciuri ceva mai dietetice in meniul de Craciun.
Daca as inlocui in retete faina obisnuita cu faina de spelta proportia e aceeasi sau ar trebui facute ceva modificari?

Depinde de tipul de faina, cel putin eu gasesc de mai multe feluri. Macinata foarte fin si mai grob, alba, semi si integrala.
Si mai depinde si de felul de aluat. Unele necesita mai mult lichid, altele mai putin.
Ce pot sa-ti spun, si e valabil pentru toate felurile, este ca trebuie mai putin framintata, mixata...
In seara asta sau miine postez o indexare a retetelor cu faina de spelta. Poate te ajuta olecuta la ceea ce vrei sa faci.


Merci, Maya!
Tocmai am venit de la cumparaturi, mi-am luat faina integrala (numai din asta am gasit deocamdata), organica, zice-se, nici nu stiu cat este ca n-am cantarit-o, dar am zis ca-mi ajunge de experiente.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi