Cocido madrileño Mancare 2 n 1 cu naut, tipica in Madrid
#1
Postat 05 November 2011 - 08:52 PM
Candva am mai pus reteta asta (pe celalalt forum), iar daca azi am facut-o, m-am gandit sa o pun si aici. Este o mancare ieftina si tare buna in care ingredientul principal este nautul. Am spus ca e 2 in 1 pentru avem si felul 1 si felul 2 dintr-un foc.
In mai toate restaurantele din Madrid joia se serveste Cocido (iar martea paella), nu ma intrebati de ce...habar nu am. Si nici spaniolii nu stiu, daca intrebi iti spun doar ca asa e dintotdeauna....
Avem nevoie de:
Naut (uscat - cam 300 grame) tineti cont ca isi dubleaza volumul
O bucata de carne de vitel (morcillo se numeste aici)
2 chorizo
O bucatica de grasime sau panceta proaspata sau cu sare - cum va place, eu prefer proaspata
Un os de sira
Un os de jamon
Un os de picior
2 pulpe de gaina (eu nu am pus)
Morcov
Ridichie
Telina (tulpina si cateva frunze)
1 praz (doar partea alba)
Punem nautul in apa cu sare peste noapte.
Carnurile se spala si se pun la fiert in apa rece. Se fierb la foc mediu 1h / 1.5h.
Se adauga nautul fara apa in care a stat si mai lasa cam 1.5h la fiert.
Adaugam legumele taiate grosolan si mai lasam la fiert o jumatate de ora. Probati bibitele de naut daca sunt fierte. daca doriti, acum adaugati se sare. Trebuie tinut cont ca oasele sunt destul de sarate, mai ales cel de jamon.
Cand totul este fiert, strecuram si separam de de-o parte nautul cu carnea si pe de alta parte supa.
Adaugam fidea la supa si gata.
O sa vedeti ca din farfuriile mele au disparut legumele...Sotului meu nu ii plac si de data asta le-am aruncat. In mod normal se servesc in aceeasi farfurie cu nautul si carnea. Dar se pot folosi la altceva (supa-crema,piure, etc).
Va spuneam ca se poate adauga carne de gaina (daca este pui tineti cont ca va fiebe mult mai repede decat celelalte ingrediente). reteta originala prevede gaina, eu nu pun pentru ca nu imi place. De fapt cam nimeni nu o mananca asa fiarta. Gospodinele de aici desfac carnea in bucatele mici si fac crochete cu ea (sunt foarte bune, insa eu nu stiu sa fac...). Eu obisnuiesc sa pun mai multa apa si asa am mai multa supa pe care o congelez. Apoi, in alta zi doar adaug fidea si gata!
Pofta buna!
Sper ca v-a placut mancarica mea si poate o incercati. Scuzati petele de pe aragaz, au sarit stropi si nu am stat sa il sterg dupa fiecare poza.
O seara frumoasa sa aveti!
#2
Postat 05 November 2011 - 09:01 PM
Deci este un rasol cu naut.Nu-i zemos.Nu?
Daca cer cocido madrileno la restaurant, nu trebuie sa fie o "ciorba".Verdad?
#3
Postat 05 November 2011 - 09:12 PM
Eataly, la 05 November 2011 - 09:01 PM, a spus:
Deci este un rasol cu naut.Nu-i zemos.Nu?
Daca cer cocido madrileno la restaurant, nu trebuie sa fie o "ciorba".Verdad?
Multumesc Eataly.
Nu, nu este deloc zemos (felul 2, daca la asta te referi). In oala in care il pastram dupa ce separam lasam putina zeama dar numai ca sa nu se "usuce" in caz ca trebuie incalzit cand il servim.
Daca ceri un "cocido completo" iti vor aduce mai intai supa cu fidea si apoi nautul cu carne si legume. Le poti cere si separat, bineinteles, doar supa sau doar nautul.
#4
Postat 05 November 2011 - 09:20 PM
Daca ramane, si mereu ramane...eu sunt incapabila sa fac doar pentru 2 persoane, tot timpul cumpar mai mult naut , NU se arunca nimic!
A doua zi servim la masa ROPA VIEJA (haine vechi in romana).
Ingrediente:
Resturi de la cocido (naut, carne, chorizo)
Ceapa
Boia (dulce sau iute sau putin din amandoua)
Se toaca carnea si chorizo si se lasa de-o parte. Tocam ceapa si o punem la calit in putin ulei. Adaugan boiaua, cu grija sa nu se arda iar apoi resturile de carne tocate si nautul.
Gata mancarica!
Que os aproveche!
#6
Postat 05 November 2011 - 09:23 PM
#7
Postat 05 November 2011 - 11:19 PM
#8
Postat 05 November 2011 - 11:38 PM
#9
Postat 06 November 2011 - 12:21 AM
MariaSan, la 05 November 2011 - 11:38 PM, a spus:
Nici aici nu sunt decit extrem de rar in vreun supermarket dar daca ii ceri oricarui macelar ti le dau gratis.
#10
Postat 06 November 2011 - 12:22 AM
#11
Postat 11 November 2011 - 01:41 PM
Am folosit naut la cutie, un carnat ciorizo, niste sunca/slanina cu carne (ceva super bun, gasit la magazinul moldovenesc), o legatura de ceapa verde si cativa catei de usturoi. Am calit putin ceapa si carnile bucatite, am adaugat si usturoiul pt un minutel, apoi am adaugat nautul clatit bine si am acoperit bine cu apa. Am fiert jumatate de ora. A iesit absolut delicios! Boabele de naut s-a inmuiat suficient sa fie cremoase dar sa nu se imprastie prin oala. Nu am separat zeama, am lasat asa o supa mai groasa, sau o mancarica mai lunga, asa cum fac irlandezii supele
p.s. eu si bebelinul suntem fani, fata asa si asa, sotul a luat o lingura si a cerut felul doi .
p.s.2. nautul eu unul din alimentele care ne protejeaza pe noi femeile de osteoporoza!
#12
Postat 11 November 2011 - 02:40 PM
#13
Postat 11 November 2011 - 02:51 PM
MariaSan, la 11 November 2011 - 01:41 PM, a spus:
Am folosit naut la cutie, un carnat ciorizo, niste sunca/slanina cu carne (ceva super bun, gasit la magazinul moldovenesc), o legatura de ceapa verde si cativa catei de usturoi. Am calit putin ceapa si carnile bucatite, am adaugat si usturoiul pt un minutel, apoi am adaugat nautul clatit bine si am acoperit bine cu apa. Am fiert jumatate de ora. A iesit absolut delicios! Boabele de naut s-a inmuiat suficient sa fie cremoase dar sa nu se imprastie prin oala. Nu am separat zeama, am lasat asa o supa mai groasa, sau o mancarica mai lunga, asa cum fac irlandezii supele
p.s. eu si bebelinul suntem fani, fata asa si asa, sotul a luat o lingura si a cerut felul doi .
p.s.2. nautul eu unul din alimentele care ne protejeaza pe noi femeile de osteoporoza!
Ma bucur mult ca ai facut-o si mai ales ca ti-a placut!
Data viitoare incearca sa separi supa, e tare bunuta, mai ales daca e frig afara...Aici se vinde in paharute, fara fidea, se numeste "caldo de cocido". Iarna il poti gasi de vanzare chiar si pe stadioane, la fotbal.
Am zambit cand am vazut postarea pentru ca eu am o colega (e spaniola) care atunci cand mergem sa mancam si este Cocido in meniu, ea care sa i se aduca ambele feluri de-o data si ia cu lingura nautul si-l adauga in supa ei asa ii place.
O zi buna!
#14
Postat 11 November 2011 - 02:52 PM
Alexandru, la 11 November 2011 - 02:40 PM, a spus:
Sper sa o faci si sa-ti placa!
Nu evitati oasele, dau un gust foarte bun.
#15
Postat 11 November 2011 - 03:12 PM
Titirimundi, la 11 November 2011 - 02:51 PM, a spus:
Data viitoare incearca sa separi supa, e tare bunuta, mai ales daca e frig afara...Aici se vinde in paharute, fara fidea, se numeste "caldo de cocido". Iarna il poti gasi de vanzare chiar si pe stadioane, la fotbal.
Am zambit cand am vazut postarea pentru ca eu am o colega (e spaniola) care atunci cand mergem sa mancam si este Cocido in meniu, ea care sa i se aduca ambele feluri de-o data si ia cu lingura nautul si-l adauga in supa ei asa ii place.
O zi buna!
Data viitoare sper sa am la indemana si ceva os! data asta a fost o improvizatie...
Si data viitoare sigur o sa separ macar o parte din supa sa i-o servesc sotului, am impresia ca asa o sa ii placa, el e fan supe clare.