Ma leaga o amintire placuta de haioasele astea.Cand le-am mancat prima oara eram la cheful de majorat a unei colege de liceu.Eu, in loc sa ma distrez cu ceilalti, stateam in bucatarie cu mama si bunica colegei, descifrand tainele haioaselor.
In seara aia, am plecat acasa strangand in buzunar reteta pretioasa.
A fost prima mea reteta elaborata.Rezultatul nu se ridica la nivelul haioaselor originale, dar cred ca atunci mi-am dat seama cat de mult imi place sa am mainile infainate, sa framant, sa coc.
Reteta originala, nu am pastrat-o.Deh, eram tanara.

640 gr de faina
3 galbenusuri
3 linguri de iaurt grecesc(n-aveam smantana)
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri de otet(eu, otet de trandafiri)

Apa minerala cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale dar elastic.Il lasam la frigider 30 de minute.

300 gr untura+300 gr de unt.Reteta originala e doar cu untura.
240 gr faina.
Amestecati faina cu untura si untul moale pana obtineti o "alifie" omogena.O impartiti in patru.

Intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,.

O ungem cu o parte din alifia cu untura.

Aducem latura lunga pana la jumatate.

Jumatatea de jos, in sus.

Jumatatea din stanga.

Si terminam cu cea din dreapata.

Retineti ordinea miscarilor.Trebuiesc executate in acelasi fel de fiecare data, la fiecare impachetare.
Acoperim aluatul cu folie de plastic si-l introducem in frigider pentru 30 de minute.
Intindem iar o foaie dreptunghiulara si procedam la fel ca mai sus pana terminam alifia.Deci inca trei impachetari.
Eu dupa ultima impachetare l-am lasat la frigider 2 ore si jumatate.
Intindeti aluatul nu foarte subtire, jumatate de centimetru e suficient.Taiati patratele cu ajutorul unui cutit incalzit.Altfel riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile. Asezati in mijloc un gem acrisor(eu, magiun si pasta de coarne facuta de mama) si impachetati fara sa apasati.
Coaceti haioasele la 190 de grade pentru primele 5 minute dupa care reduceti caldura la 180.
Traducere: primele 5 minute la cuptorul incins si restul la foc mai mic.
Nu le uscati prea tare.

Le pudrati fierbinti cu zahar pudra.

E un pic de munca, dar va dau o mare satisfactie.