Forum Culinar: Haioase - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Haioase

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 November 2011 - 04:46 PM

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205887130847.jpg

Ma leaga o amintire placuta de haioasele astea.Cand le-am mancat prima oara eram la cheful de majorat a unei colege de liceu.Eu, in loc sa ma distrez cu ceilalti, stateam in bucatarie cu mama si bunica colegei, descifrand tainele haioaselor.
In seara aia, am plecat acasa strangand in buzunar reteta pretioasa.
A fost prima mea reteta elaborata.Rezultatul nu se ridica la nivelul haioaselor originale, dar cred ca atunci mi-am dat seama cat de mult imi place sa am mainile infainate, sa framant, sa coc.

Reteta originala, nu am pastrat-o.Deh, eram tanara. :lol: Dar am recuperat-o din lumea vasta a blogosferei.Ma refer la blogul "Bucataresele vesele" unde autoarea a pus si un filmulet explicativ.

640 gr de faina
3 galbenusuri
3 linguri de iaurt grecesc(n-aveam smantana)
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri de otet(eu, otet de trandafiri)

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205892898368.jpg

Apa minerala cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale dar elastic.Il lasam la frigider 30 de minute.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205893126526.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-1320589340064.jpg

300 gr untura+300 gr de unt.Reteta originala e doar cu untura.
240 gr faina.

Amestecati faina cu untura si untul moale pana obtineti o "alifie" omogena.O impartiti in patru.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205893934654.jpg

Intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205894120453.jpg

O ungem cu o parte din alifia cu untura.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205894796476.jpg

Aducem latura lunga pana la jumatate.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205895434121.jpg

Jumatatea de jos, in sus.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205895893316.jpg

Jumatatea din stanga.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205896030068.jpg

Si terminam cu cea din dreapata.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205896490913.jpg

Retineti ordinea miscarilor.Trebuiesc executate in acelasi fel de fiecare data, la fiecare impachetare.

Acoperim aluatul cu folie de plastic si-l introducem in frigider pentru 30 de minute.

Intindem iar o foaie dreptunghiulara si procedam la fel ca mai sus pana terminam alifia.Deci inca trei impachetari.

Eu dupa ultima impachetare l-am lasat la frigider 2 ore si jumatate.

Intindeti aluatul nu foarte subtire, jumatate de centimetru e suficient.Taiati patratele cu ajutorul unui cutit incalzit.Altfel riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile. Asezati in mijloc un gem acrisor(eu, magiun si pasta de coarne facuta de mama) si impachetati fara sa apasati.

Coaceti haioasele la 190 de grade pentru primele 5 minute dupa care reduceti caldura la 180.
Traducere: primele 5 minute la cuptorul incins si restul la foc mai mic.
Nu le uscati prea tare.


Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205902876189.jpg

Le pudrati fierbinti cu zahar pudra.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205903341084.jpg

E un pic de munca, dar va dau o mare satisfactie.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-9-13205906904145.jpg

#2 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 06 November 2011 - 04:52 PM

wow, Lili, astea dau dependenta. facea bunica cand eram mici. acuma, de cand cu aluaturile astea din comert...
Bravo, tu esti f dedicata si ti-au iesit chiar de revista!

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 November 2011 - 04:59 PM

Multumesc Moatzulina. :lol:
Eu sunt convinsa ca nici un aluat din comert nu face straturile alea.
Bunicile noastre faceau concurenta oricarui patisier. :)

#4 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 06 November 2011 - 05:31 PM

Cat sunt de frumoase :lol: !!!

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 November 2011 - 09:44 AM

Vezi postareaany_annette, la 06 November 2011 - 05:31 PM, a spus:

Cat sunt de frumoase :D !!!


Si cat sunt de buneee! :hello:

#6 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 November 2011 - 09:56 AM

Dar ai muncit , nu gluma!
Mama facea cand eram mica si stiu ca ii lua o zi intreaga, dar erau taaaareee bune. Stia reteta de la bunica.
Pup dulce o fata harnica! Mandrei tale i-au placut?!?!
GEORGIA

#7 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 07 November 2011 - 09:56 AM

ce frumoase ti-au iesit!!!!! se vede fiecare strat Imagine postata
stau si balesc aici (ma scuzati :hello: ) ca nu ma vad facand asa ceva prea curand Imagine postata

#8 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 November 2011 - 11:39 AM

Lilly ,

Nu pot decat sa te felicit .
Nu multe gospodine se incumeta sa faca Haiose .
Ti-au iesit perfect .Imagine postata


Haiosele isi merita pe deplin munca si efortul.Sunt economice ,ies multe ,stau fara probleme in camara doua saptamani , pastrandu-se la fel de bune .

Eu le fac de Craciun si imi ajung si de Anul Nou .
Ce-i drept nu le-am mai facut de cativa ani .Imagine postata
Acuma ca mi-ai redeschis tu pofta ,am sa ma reconsider .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 07 November 2011 - 01:02 PM

Cat de bine pot sa arate!! M-as incumeta si eu sa le fac de craciun sa ma tina doua saptamani, cum zici tu Piscotel :hello: . Problema mea este cu ouale, nu mai gatesc cu oua de ceva vreme si as vrea sa le pot inlocui sau chiar sari.

Avea bunica sotului o reteta asemanatoare, le zicea osanjoare (de la osanza) si le facea cu vin si cu osanza (untura pentru prajituri) evident. Erau absolut delicioase si aratau ca ale tale. mor de pofta!

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 07 November 2011 - 03:24 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 07 November 2011 - 09:56 AM, a spus:

Dar ai muncit , nu gluma!
Mama facea cand eram mica si stiu ca ii lua o zi intreaga, dar erau taaaareee bune. Stia reteta de la bunica.
Pup dulce o fata harnica! Mandrei tale i-au placut?!?!


Multumesc giorgy!Manu le adora, mai ales ca m-a ajutat la impachetat!

Vezi postareaboni, la 07 November 2011 - 09:56 AM, a spus:

ce frumoase ti-au iesit!!!!! se vede fiecare strat Imagine postata
stau si balesc aici (ma scuzati <_< ) ca nu ma vad facand asa ceva prea curand Imagine postata


Boni, poate par migaloase dar daca respecti alea cateva reguli, iese 100 la 100.

Vezi postareaPiscotel, la 07 November 2011 - 11:39 AM, a spus:

Lilly ,

Nu pot decat sa te felicit .
Nu multe gospodine se incumeta sa faca Haiose .
Ti-au iesit perfect .Imagine postata


Haiosele isi merita pe deplin munca si efortul.Sunt economice ,ies multe ,stau fara probleme in camara doua saptamani , pastrandu-se la fel de bune .

Eu le fac de Craciun si imi ajung si de Anul Nou .
Ce-i drept nu le-am mai facut de cativa ani .Imagine postata
Acuma ca mi-ai redeschis tu pofta ,am sa ma reconsider .Imagine postata


Lia, imi aduc aminte de cornuletele pe care le-am mancat asta vara la voi.Alea mici si dragalase.
Daca reusesc sa le fac si eu, ca-s o superficiala... :notworthy:
Reteta ta e identica?

Vezi postareaMariaSan, la 07 November 2011 - 01:02 PM, a spus:

Cat de bine pot sa arate!! M-as incumeta si eu sa le fac de craciun sa ma tina doua saptamani, cum zici tu Piscotel :toothy9; . Problema mea este cu ouale, nu mai gatesc cu oua de ceva vreme si as vrea sa le pot inlocui sau chiar sari.

Avea bunica sotului o reteta asemanatoare, le zicea osanjoare (de la osanza) si le facea cu vin si cu osanza (untura pentru prajituri) evident. Erau absolut delicioase si aratau ca ale tale. mor de pofta!


Maria nu stiu cu ce ai putea inlocui galbenusurile.Daca ai recupera reteta de la bunica sotului ti-as fi recunoscatoare.
Multumesc!

#11 Useril este offline   Phoenix 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,574
  • Inregistrat: 13-December 10

Postat 07 November 2011 - 04:11 PM

Doamne , nu am mai mancat haioase de ani de zile . Matusa mea le facea cu ani in urma , acum nu cred ca mai poate , e bolnava si nu prea mai sta in bucatarie .

#12 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 November 2011 - 08:15 PM

Lilly,

Da aluatul meu este foarte asemanator cu al tau .
Chiar si cantitatile sunt la fel .
Diferente :
- la mine in loc de iaurt e sifon sau apa minerala.Iar untura e inlocuita cu osanza data prin masina de tocat.
Osanza e grasime de pe burta porcului,denumita de unguri "hai " .
De asta se si numesc Haiose .
Dar dupa cat de bine ti-au iesit ,nu cred ca diferentele astea sunt importante .

E un aluat asemanator cu aluatul Frantuzesc dar nu cu unt ci cu osanza .
Asa ca Haiosul unguresc e var cu Croissantul Frantuzesc .


Cornuletele alea mici care le-ai mancat la mine au reteta secreta .Am fost si am intrebat cum le fac.Nu au vrut sa-mi spuna .
Se tem de concurenta .Imagine postata
Seamana cu Haiosele ,dar nu e acelasi aluat.Ai vazut ca erau crocante dar foarte ,foarte subtiri .
Dar am gasit eu ceva si daca-mi iese dau de stire.
Daca nu ,mergem iar sa cumparam altele pentru Craciun.Noroc ca nu au nevoie de viza .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#13 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 07 November 2011 - 09:13 PM

Haioasele tale sunt de tot haiul... nu prea ma vad facand asa ceva... Felicitari!

Maria, acum de curand citii ca oul poate fi inlocuit cu semintele de in in varii retete. Sunt sigura de informatie, doar ca nu-mi mai aduc aminte detaliile. Daca vrei detalii ma apuc de cautat.
Sorina

#14 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 November 2011 - 02:51 PM

Vezi postareaizuk, la 07 November 2011 - 04:11 PM, a spus:

Doamne , nu am mai mancat haioase de ani de zile . Matusa mea le facea cu ani in urma , acum nu cred ca mai poate , e bolnava si nu prea mai sta in bucatarie .


Un motiv in plus sa i le faci cu prima ocazie.Cred ca s-ar bucura!

Vezi postareaPiscotel, la 07 November 2011 - 08:15 PM, a spus:



Cornuletele alea mici care le-ai mancat la mine au reteta secreta .Am fost si am intrebat cum le fac.Nu au vrut sa-mi spuna .
Se tem de concurenta .Imagine postata
Seamana cu Haiosele ,dar nu e acelasi aluat.Ai vazut ca erau crocante dar foarte ,foarte subtiri .
Dar am gasit eu ceva si daca-mi iese dau de stire.
Daca nu ,mergem iar sa cumparam altele pentru Craciun.Noroc ca nu au nevoie de viza .Imagine postata


Ticalosii! :love7:
Dar undeva trebuie sa scrie ingredientele, nu?Nu-i obligatoriu?


Multumesc Sorina!

#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 04 September 2015 - 08:50 AM

Imagine atasata: monthly_09_2015/post-9-14413493340113.jpg

Si ultima productie!

#16 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 04 September 2015 - 11:54 AM

Deci eu sunt topita dupa foietajele astea :hug: ale tale arata intr-un mare fel :lol:

#17 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 04 September 2015 - 02:09 PM

Multumesc Geany :hug: , chiar daca par complicate, daca respecti impachetarile n-are cum sa nu iasa!

#18 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 December 2019 - 08:51 PM

Am untura, fac haioase:

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-9-0-92773700-1576781398.jpg

Se vad straturile inainte de coacere?

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-9-0-87289200-1576781436.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2019/post-9-0-39591400-1576781454.jpg

#19 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 19 December 2019 - 08:56 PM

buuune, Lili, bravo!
la mine untura-i cam dupa sarbatori, dar anul asta cred ca nu va fi deloc.

eu am ceva untura de gasca, la haiosele tale nu m-as baga, dar as vrea sa stiu daca merge genul asta de grasime la fursecuri/cornulete. untura de pasari e mai fina si mai putin solida, stie cineva ceva despre dilema mea?

#20 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 December 2019 - 08:58 PM

Raspund tot eu:

Motu, important ca nu are miros sau gust de carne, nu stiu cum sa zic.

Consistenta, merge oricum.

Daca-i moale se adauga faina, daca-i tare se da prin masina de tocat.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi