Haioase
#1
Postat 06 November 2011 - 04:46 PM
Ma leaga o amintire placuta de haioasele astea.Cand le-am mancat prima oara eram la cheful de majorat a unei colege de liceu.Eu, in loc sa ma distrez cu ceilalti, stateam in bucatarie cu mama si bunica colegei, descifrand tainele haioaselor.
In seara aia, am plecat acasa strangand in buzunar reteta pretioasa.
A fost prima mea reteta elaborata.Rezultatul nu se ridica la nivelul haioaselor originale, dar cred ca atunci mi-am dat seama cat de mult imi place sa am mainile infainate, sa framant, sa coc.
Reteta originala, nu am pastrat-o.Deh, eram tanara. Dar am recuperat-o din lumea vasta a blogosferei.Ma refer la blogul "Bucataresele vesele" unde autoarea a pus si un filmulet explicativ.
640 gr de faina
3 galbenusuri
3 linguri de iaurt grecesc(n-aveam smantana)
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri de otet(eu, otet de trandafiri)
Apa minerala cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale dar elastic.Il lasam la frigider 30 de minute.
300 gr untura+300 gr de unt.Reteta originala e doar cu untura.
240 gr faina.
Amestecati faina cu untura si untul moale pana obtineti o "alifie" omogena.O impartiti in patru.
Intindem pe masa infainata o foaie dreptunghiulara,.
O ungem cu o parte din alifia cu untura.
Aducem latura lunga pana la jumatate.
Jumatatea de jos, in sus.
Jumatatea din stanga.
Si terminam cu cea din dreapata.
Retineti ordinea miscarilor.Trebuiesc executate in acelasi fel de fiecare data, la fiecare impachetare.
Acoperim aluatul cu folie de plastic si-l introducem in frigider pentru 30 de minute.
Intindem iar o foaie dreptunghiulara si procedam la fel ca mai sus pana terminam alifia.Deci inca trei impachetari.
Eu dupa ultima impachetare l-am lasat la frigider 2 ore si jumatate.
Intindeti aluatul nu foarte subtire, jumatate de centimetru e suficient.Taiati patratele cu ajutorul unui cutit incalzit.Altfel riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile. Asezati in mijloc un gem acrisor(eu, magiun si pasta de coarne facuta de mama) si impachetati fara sa apasati.
Coaceti haioasele la 190 de grade pentru primele 5 minute dupa care reduceti caldura la 180.
Traducere: primele 5 minute la cuptorul incins si restul la foc mai mic.
Nu le uscati prea tare.
Le pudrati fierbinti cu zahar pudra.
E un pic de munca, dar va dau o mare satisfactie.
#2
Postat 06 November 2011 - 04:52 PM
Bravo, tu esti f dedicata si ti-au iesit chiar de revista!
#3
Postat 06 November 2011 - 04:59 PM
Eu sunt convinsa ca nici un aluat din comert nu face straturile alea.
Bunicile noastre faceau concurenta oricarui patisier.
#5
Postat 07 November 2011 - 09:44 AM
#6
Postat 07 November 2011 - 09:56 AM
Mama facea cand eram mica si stiu ca ii lua o zi intreaga, dar erau taaaareee bune. Stia reteta de la bunica.
Pup dulce o fata harnica! Mandrei tale i-au placut?!?!
#7
Postat 07 November 2011 - 09:56 AM
stau si balesc aici (ma scuzati ) ca nu ma vad facand asa ceva prea curand
#8
Postat 07 November 2011 - 11:39 AM
Nu pot decat sa te felicit .
Nu multe gospodine se incumeta sa faca Haiose .
Ti-au iesit perfect .
Haiosele isi merita pe deplin munca si efortul.Sunt economice ,ies multe ,stau fara probleme in camara doua saptamani , pastrandu-se la fel de bune .
Eu le fac de Craciun si imi ajung si de Anul Nou .
Ce-i drept nu le-am mai facut de cativa ani .
Acuma ca mi-ai redeschis tu pofta ,am sa ma reconsider .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 07 November 2011 - 01:02 PM
Avea bunica sotului o reteta asemanatoare, le zicea osanjoare (de la osanza) si le facea cu vin si cu osanza (untura pentru prajituri) evident. Erau absolut delicioase si aratau ca ale tale. mor de pofta!
#10
Postat 07 November 2011 - 03:24 PM
Giorgiana, la 07 November 2011 - 09:56 AM, a spus:
Mama facea cand eram mica si stiu ca ii lua o zi intreaga, dar erau taaaareee bune. Stia reteta de la bunica.
Pup dulce o fata harnica! Mandrei tale i-au placut?!?!
Multumesc giorgy!Manu le adora, mai ales ca m-a ajutat la impachetat!
boni, la 07 November 2011 - 09:56 AM, a spus:
stau si balesc aici (ma scuzati ) ca nu ma vad facand asa ceva prea curand
Boni, poate par migaloase dar daca respecti alea cateva reguli, iese 100 la 100.
Piscotel, la 07 November 2011 - 11:39 AM, a spus:
Nu pot decat sa te felicit .
Nu multe gospodine se incumeta sa faca Haiose .
Ti-au iesit perfect .
Haiosele isi merita pe deplin munca si efortul.Sunt economice ,ies multe ,stau fara probleme in camara doua saptamani , pastrandu-se la fel de bune .
Eu le fac de Craciun si imi ajung si de Anul Nou .
Ce-i drept nu le-am mai facut de cativa ani .
Acuma ca mi-ai redeschis tu pofta ,am sa ma reconsider .
Lia, imi aduc aminte de cornuletele pe care le-am mancat asta vara la voi.Alea mici si dragalase.
Daca reusesc sa le fac si eu, ca-s o superficiala...
Reteta ta e identica?
MariaSan, la 07 November 2011 - 01:02 PM, a spus:
Avea bunica sotului o reteta asemanatoare, le zicea osanjoare (de la osanza) si le facea cu vin si cu osanza (untura pentru prajituri) evident. Erau absolut delicioase si aratau ca ale tale. mor de pofta!
Maria nu stiu cu ce ai putea inlocui galbenusurile.Daca ai recupera reteta de la bunica sotului ti-as fi recunoscatoare.
Multumesc!
#11
Postat 07 November 2011 - 04:11 PM
#12
Postat 07 November 2011 - 08:15 PM
Da aluatul meu este foarte asemanator cu al tau .
Chiar si cantitatile sunt la fel .
Diferente :
- la mine in loc de iaurt e sifon sau apa minerala.Iar untura e inlocuita cu osanza data prin masina de tocat.
Osanza e grasime de pe burta porcului,denumita de unguri "hai " .
De asta se si numesc Haiose .
Dar dupa cat de bine ti-au iesit ,nu cred ca diferentele astea sunt importante .
E un aluat asemanator cu aluatul Frantuzesc dar nu cu unt ci cu osanza .
Asa ca Haiosul unguresc e var cu Croissantul Frantuzesc .
Cornuletele alea mici care le-ai mancat la mine au reteta secreta .Am fost si am intrebat cum le fac.Nu au vrut sa-mi spuna .
Se tem de concurenta .
Seamana cu Haiosele ,dar nu e acelasi aluat.Ai vazut ca erau crocante dar foarte ,foarte subtiri .
Dar am gasit eu ceva si daca-mi iese dau de stire.
Daca nu ,mergem iar sa cumparam altele pentru Craciun.Noroc ca nu au nevoie de viza .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 07 November 2011 - 09:13 PM
Maria, acum de curand citii ca oul poate fi inlocuit cu semintele de in in varii retete. Sunt sigura de informatie, doar ca nu-mi mai aduc aminte detaliile. Daca vrei detalii ma apuc de cautat.
#14
Postat 10 November 2011 - 02:51 PM
izuk, la 07 November 2011 - 04:11 PM, a spus:
Un motiv in plus sa i le faci cu prima ocazie.Cred ca s-ar bucura!
Piscotel, la 07 November 2011 - 08:15 PM, a spus:
Cornuletele alea mici care le-ai mancat la mine au reteta secreta .Am fost si am intrebat cum le fac.Nu au vrut sa-mi spuna .
Se tem de concurenta .
Seamana cu Haiosele ,dar nu e acelasi aluat.Ai vazut ca erau crocante dar foarte ,foarte subtiri .
Dar am gasit eu ceva si daca-mi iese dau de stire.
Daca nu ,mergem iar sa cumparam altele pentru Craciun.Noroc ca nu au nevoie de viza .
Ticalosii!
Dar undeva trebuie sa scrie ingredientele, nu?Nu-i obligatoriu?
Multumesc Sorina!
#16
Postat 04 September 2015 - 11:54 AM
#17
Postat 04 September 2015 - 02:09 PM
#18
Postat 19 December 2019 - 08:51 PM
Se vad straturile inainte de coacere?
#19
Postat 19 December 2019 - 08:56 PM
la mine untura-i cam dupa sarbatori, dar anul asta cred ca nu va fi deloc.
eu am ceva untura de gasca, la haiosele tale nu m-as baga, dar as vrea sa stiu daca merge genul asta de grasime la fursecuri/cornulete. untura de pasari e mai fina si mai putin solida, stie cineva ceva despre dilema mea?
#20
Postat 19 December 2019 - 08:58 PM
Motu, important ca nu are miros sau gust de carne, nu stiu cum sa zic.
Consistenta, merge oricum.
Daca-i moale se adauga faina, daca-i tare se da prin masina de tocat.