Calamarata paste cu calamari
#1
Postat 08 November 2011 - 03:30 PM
Incerc sa-l gatesc cat mai simplu posibil, insa se mai intampla uneori sa mai fac cate o reteta cu multe ingrediente, etc, mai elaborata.
Am luat azi de la Rambo ( da , asa e poreclit vanzatorul nostru de peste, un marochin cu parul negru negru carliontat, care vinde cel mai bun peste in satul meu) 4 calamari micuti si o dorada.
Dorada am facut-o la cuptor, iar cu calamarii am facut calamarata
Pentru o persoana, o farfurie babana de paste in jur de 140 de grame.
4 calamari micuti de 200 de grame (atat au cantarit necuratati), pe care Rambo mi i-a curatat si binenteles am pastrat tentaculele.
rosii cherry (la ochi, cate vreti)
patrunjel
jumatate de catel de usturoi
ulei extravirgin de masline
sare, piper, peperoncino
vin alb sec
paste care se numesc chiar asa, calamarata
#2
Postat 08 November 2011 - 03:35 PM
Am lasat putin pe foc mic cat sa sfaraie de cateva ori, apoi am pus calamarii spalati si taiati bucati (inele) mai grosolan.
Sa semene cat de cat inelele cu pasta.
edit impreuna cu calamarii am pus si tentaculele.
Invartim cu o lingura si lasam la foc mic timp de 2 minute circa.
#3
Postat 08 November 2011 - 03:43 PM
Apoi adaugam rosiile cherry taiate pe jumatate si patrunjelul tocat
Lasam la foc potrivit, amestecam din cand in cand si adaugam apoi putina apa(un polonic circa) din apa in care fierb pastele (contine amidon, pastele se leaga mai bine)
#4
Postat 08 November 2011 - 03:46 PM
Amestecam, punem pe farfurie si servim cu maaaaaare pofta !
Delicioase.
#5
Postat 08 November 2011 - 03:53 PM
Cea mai buna reteta ever
Si eu am facut azi dar ... caracatitzata
Doar ingredientul titular a diferit si tipul pastelor
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 08 November 2011 - 04:13 PM
W Mamadeus Paparotti, la 08 November 2011 - 03:53 PM, a spus:
Cea mai buna reteta ever
Si eu am facut azi dar ... caracatitzata
Doar ingredientul titular a diferit si tipul pastelor
Multumesc !
Caracatita am si eu in plan, nu stiu pe cand .
Maestre ai pus reteta pe undeva? Ca-s curioasa.
#7
Postat 08 November 2011 - 07:01 PM
moaaama dar tu chair ai noroc: Rambo ti-i si curata! trimite.l te rog si in satul meu! aici nu se curata nik la pescarie! Ori ii fci dulci, ori vanzare mare glumesc, stiu ca la voi , se curata, se transeaza, se dezoseaza, desolzeaza prin carmangerii si pescarii ... aici serviciile inca la stadiul incipient spre 0 ... dar ne facem si noi mari ...sa vezi atunci ...
habar nu aveam ca exista aceste paste cu denumirea asta, credeam ca e doar o figura de-a ta de stil ...pornind de la calamari! bine le.ai mai potrivit any!
ce vad eu, este ca voi sunteti foarte zgarciti cu usturoiul. domne' la noi orice reteta e cu de la o capatana de usturoi in sus, la voi 3 catei, 2, 1, chair si jumatate vad acum
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 08 November 2011 - 07:55 PM
Daniella, la 08 November 2011 - 07:01 PM, a spus:
Merci Daniella, asa si eu cu congelatorul, as vrea sa iau o caracatita s-o fac, dar n-am unde s-o congelez, e plin congelatorul de sarmale care apoi trebuiesc numai fierte (facute de mama in foi de vita), vinete de facut salata (toata vara am copt), produse pe care mi le-am adus din Toscana in septembrie si altele ca nu mai am unde sa arunc un ac .
moaaama dar tu chair ai noroc: Rambo ti-i si curata! trimite.l te rog si in satul meu! aici nu se curata nik la pescarie! Ori ii fci dulci, ori vanzare mare glumesc, stiu ca la voi , se curata, se transeaza, se dezoseaza, desolzeaza prin carmangerii si pescarii ... aici serviciile inca la stadiul incipient spre 0 ... dar ne facem si noi mari ...sa vezi atunci ...
nu stiu cine i-a scos porecla asta (el stie evident, lumea-l cheama ori pe nume, ori Rambo ) daca l-ai vedea, n-are nici o treaba cu numele de Rambo.
Ii curata, dar e simplu de curatat, trebuie sa-i scoti osul acela lung din interior (prin operatiunea asta tentaculele se separa de corp) si apoi ochiul.
Eu zic ca incet incet o sa se schimbe lucrurile in privinta asta si in Ro .
habar nu aveam ca exista aceste paste cu denumirea asta, credeam ca e doar o figura de-a ta de stil ...pornind de la calamari! bine le.ai mai potrivit any!
Nooo...pastele astea exista cu adevarat, iar reteta este specifica orasului Napoli.
Noua ne place foaaaarte mult!
ce vad eu, este ca voi sunteti foarte zgarciti cu usturoiul. domne' la noi orice reteta e cu de la o capatana de usturoi in sus, la voi 3 catei, 2, 1, chair si jumatate vad acum
De voie de nevoie suntem cam zgarciti, ce sa facem !
Eu mancam inainte cand eram la mama acasa, mult usturoi cum se mananca la noi, mujdei etc. Imi place.
Dar nu mai pot manca, ca mi-e rau.
Portia asta de paste era pentru o persoana, deci la 2 persoane un catel de usturoi .
#9
Postat 08 November 2011 - 10:52 PM
da, sa stii ca deja sunt macelarii unde te mai asculta si-ti fac pe plac, dar la pescarii, nu inca, sau cel putin la pescariile din centrele comerciale, ca in altele nu am fost de curand.
Deci voi 2 mancati 70 g /paste la o masa/cap. M.am mirat cand ai zis 140 g/portie, ca de la preitena mea din Italia stiam ca o portie normala e 80g, una de persoana care nu mananca mult 60-70 si una de mancam 100-120g Eu am ramas tot cu invatatura ei de acu 15 ani ... ca nu am mai avut de la cine invata ulterior, decat aici, in ultimul an de cand am inceput sa forumez cu voi.
Deci je pt o portie pot sa-mi iau numai 2. Buna treaba. Dar totusi ai tai cred ca au fost maricei, ca daca or fi micuti, alergi dupa ei prin farfurie ?
de la Napoli? abia astept, sper sa le faca dupa reteta ta! pe 26 lun asta plec la Napoli o saptamana! iuhuuu, first time, and maybe the only one in a lifetime ...
de ce vrei sa congelezi caracatita. Fa doar caracatita, fara garnituri si la 2 mese o terminati in 2. Stii reteta Adrianei de caracatita coapta in suc propriu la vas de pamant? e f faina, eu o fac des. Probabil tu vrei sa faci paste, insa ...
Eu am un ghimpe cu congelatul ... nu ma impac cu mirosul de dupa ... oi fi avand ceva la fiere ...
ce produse toscane ai congelat?
se congeleaza si prosciuto/coppa etc?
eu cred ca din alte cauze noi consumam asa de mult usturoi, din cauza de vampiri si dracula
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 08 November 2011 - 11:03 PM
Daniella, la 08 November 2011 - 10:52 PM, a spus:
da, sa stii ca deja sunt macelarii unde te mai asculta si-ti fac pe plac, dar la pescarii, nu inca, sau cel putin la pescariile din centrele comerciale, ca in altele nu am fost de curand.
Deci voi 2 mancati 70 g /paste la o masa/cap. M.am mirat cand ai zis 140 g/portie, ca de la preitena mea din Italia stiam ca o portie normala e 80g, una de persoana care nu mananca mult 60-70 si una de mancam 100-120g Eu am ramas tot cu invatatura ei de acu 15 ani ... ca nu am mai avut de la cine invata ulterior, decat aici, in ultimul an de cand am inceput sa forumez cu voi.
Daniela, ai inteles bine, 140 de grame azi era o portie!
Eu am mancat doar dorada, iar sotul meu care n-a vrut dorada a mancat doar paste si i-am facut o portie mai mare.
60-70 de grame de paste sunt de dieta. Noi de obicei facem de la 100 de grame in sus de om !
de la Napoli? abia astept, sper sa le faca dupa reteta ta! pe 26 lun asta plec la Napoli o saptamana! iuhuuu, first time, and maybe the only one in a lifetime ...
Woowwww, brava, te tii numai de vacante!
Pai atunci neaparat sa mananci calamarata .
Se mai pun si creveti in calamarata .
de ce vrei sa congelezi caracatita. Fa doar caracatita, fara garnituri si la 2 mese o terminati in 2. Stii reteta Adrianei de caracatita coapta in suc propriu la vas de pamant? e f faina, eu o fac des. Probabil tu vrei sa faci paste, insa ...
Eu am un ghimpe cu congelatul ... nu ma impac cu mirosul de dupa ... oi fi avand ceva la fiere ...
caracatita o congelez pt ca iese mai buna daca e congelata inainte. Va fi mult mai moale dupa fierbere .
ce produse toscane ai congelat?
se congeleaza si prosciuto/coppa etc?
Am congelat carnati trasi in vid si fiorentina trasa in vid, fiecare felie de carne separat.
Nu Daniela, prosciutto si coppa nu se congeleaza.
#11
Postat 08 November 2011 - 11:15 PM
Mi-a zis ca peste 80 e portie de barbat Asa ca acasa de cate ori imi faceam mai mult, ma mustra constiinta.
Am ceva treaba cu serviciul in Ialia si am prelungit cu vacanta, pentru ca tot e platit biletul de avion.
aaa, carnati proaspeti si fiorentina vidate ...da! da! da!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#14
Postat 09 November 2011 - 05:15 AM
#15
Postat 09 November 2011 - 10:20 AM
any_annette, la 08 November 2011 - 04:13 PM, a spus:
W Mamadeus Paparotti, la 08 November 2011 - 03:53 PM, a spus:
Cea mai buna reteta ever
Si eu am facut azi dar ... caracatitzata
Doar ingredientul titular a diferit si tipul pastelor
Multumesc !
Caracatita am si eu in plan, nu stiu pe cand .
Maestre ai pus reteta pe undeva? Ca-s curioasa.
Ai pus-o tu aici
Am procedat identic cu tine cu deosbirea ca am folosit baby octopus degongelati si rosii despielitate din conserva.
Mi-a spus mie chef koch pe vremuri ca calamaru' merge foarte bine si cu cartofi fierti in coaja (cu o seara inainte) taiati cuburi. Am probat ambele versiuni, cu ambele genuri de cefalopode.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#16
Postat 09 November 2011 - 11:29 AM
carmaw, la 09 November 2011 - 05:15 AM, a spus:
Ma bucur ca-ti place Carmaw !
Si eu pun mai mult usturoi daca fac mai mult, aici era pentru o persoana .
W Mamadeus Paparotti, la 09 November 2011 - 10:20 AM, a spus:
any_annette, la 08 November 2011 - 04:13 PM, a spus:
W Mamadeus Paparotti, la 08 November 2011 - 03:53 PM, a spus:
Cea mai buna reteta ever
Si eu am facut azi dar ... caracatitzata
Doar ingredientul titular a diferit si tipul pastelor
Multumesc !
Caracatita am si eu in plan, nu stiu pe cand .
Maestre ai pus reteta pe undeva? Ca-s curioasa.
Ai pus-o tu aici
Am procedat identic cu tine cu deosbirea ca am folosit baby octopus degongelati si rosii despielitate din conserva.
Mi-a spus mie chef koch pe vremuri ca calamaru' merge foarte bine si cu cartofi fierti in coaja (cu o seara inainte) taiati cuburi. Am probat ambele versiuni, cu ambele genuri de cefalopode.
Eu paste cu caracatita nu prea fac si poate ca rau fac (trebuie incercat) , ne place caracatita fiarta si apoi taiata bucati, deasupra ulei bun de masline, piper macinat proaspat si sare.
Sau "carapaccio di polpo", a pus si Eataly undeva pe aici reteta (caracatita fiarta pusa intr-o sticla de plastic la frigider si apoi taiata felii).
Sau cu cartofi fierti cum zici tu !
#17
Postat 09 November 2011 - 01:18 PM
any_annette, la 09 November 2011 - 11:29 AM, a spus:
Sau "carapaccio di polpo", a pus si Eataly undeva pe aici reteta (caracatita fiarta pusa intr-o sticla de plastic la frigider si apoi taiata felii).
Sau cu cartofi fierti cum zici tu !
Aia e soppressata di polpo - ho mangiatto comme un ... / salam de caracatita, am mancat cu un apetit sanatos
Da, avem aici reteta pe forum.
http://artaculinara...._hl__di%20polpo
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#18
Postat 09 November 2011 - 01:43 PM
W Mamadeus Paparotti, la 09 November 2011 - 01:18 PM, a spus:
any_annette, la 09 November 2011 - 11:29 AM, a spus:
Sau "carapaccio di polpo", a pus si Eataly undeva pe aici reteta (caracatita fiarta pusa intr-o sticla de plastic la frigider si apoi taiata felii).
Sau cu cartofi fierti cum zici tu !
Aia e soppressata di polpo - ho mangiatto comme un ... / salam de caracatita, am mancat cu un apetit sanatos
Da, avem aici reteta pe forum.
http://artaculinara...._hl__di%20polpo
Daaaa, ii vine randul iar!!!!!
#19
Postat 11 January 2012 - 04:12 PM
Ieri am luat calamari mici de tot de facut prajiti, asa ca pe cei mai marisori (erau toti cat o bricheta, marisori erau aia mai mari cu 1 - 2 cm ) i-am pus deoparte pentru azi ca aveam ganduri mari.
S-au ratacit si vreo 2 sepii minuscule care aveau evident si lichid negru inauntr. Perfect.
In tigaie - ulei ev, 2 catei de usturoi taiati pe jumatate, am lasat putin de tot pana ce sfaraie usturoiul, am pus calamarii taiati pe jumatate si sepiile.
Am apasat cu lingura pe sepii si a iesit lichidul lor negru, am amestecat, lasat la foc mic.
Am adaugat apoi cateva linguri de susc de rosii (facut de moi), peperoncino si piper macinat proaspat. La foc mic.
Am pus apoi un file de peste sabie (oprit tot de aseara) taiat bucati, ceva patrunjel tocat si un polonic din apa in care fierbeau pastele.
Am mai lasat putin la foc mic. File-ul se face repede.
Cand pastele au fiert le-am pus in tigaie, am amestecat si am pus in farfurii. Super delicios, n-as sti care din cele 2 e mai buna.
#20
Postat 16 January 2012 - 04:21 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!