Forum Culinar: Ciabatta - cu aditie treptata de apa si faina - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ciabatta - cu aditie treptata de apa si faina

#1 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 12:31 PM

Spre deosebire de industria de panificatie, care dispune de malaxoare uriase pentru a incorpora aerul in aluat, brutarul de casa se confrunta de multe ori cu dezamagire cand doreste sa obtina o paine aerata, cum e cea de timp ciabatta. Insa folosirea anumitor tehnici, precum maiaua, aditia treptata de apa si faina ajuta la incorporarea unei cantitati mai mari de aer in aluat, rezultatul fiind o paine cu un interior bine aerat.

Tehnica aditiei treptate de apa am descoperit-o in blogosfera de panificatie acum ceva vreme. Mi-a placut mult ideea si am retinut-o, insa am pus-o in aplicare doar acum o saptamana. Rezultatul mi-a placut asa de mult incat ieri am repetat experienta si o voi repeta des pe viitor intrucat m-am indragostit de aceasta painica :floare:

Ingrediente:

Pentru maia( de tip poolish/biga)

4 g drojdie proaspata
190 g apa
190 g faina

Pentru aluatul final

maiaua
310 g faina
190 g apa
4 g drojdie
15 g ulei de masline
10 g sare

Cu o seara inainte de ziua in care se doreste coacerea painii, se prepara poolish-ul. Drojdia se amesteca cu apa putin calduta, apoi se incorporeaza faina. Vasul se acopera cu folie si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei pana a doua zi.
Imagine atasata: 95_904e54f10ee646d62a4c643d180dc5d4.jpg
Imagine atasata: 95_91f7896a3c4948fd61f91b55078b7a85.jpg
Imagine atasata: 95_efaabd473181fb403b6ad5ef2309feeb.jpg

A doua zi, in vasul de framantat se pune toata maiaua,150 g apa (din cele 190 g pt aluatul final) si uleiul de masline, si se amesteca bine timp de 2-3 minute cu ajutorul telului sau cu un mixer de mana.
Imagine atasata: 95_68a0470a4a56f300100ea3b565b69321.jpg

Apoi se incorporeaza 30 g faina ( din cele 310 g pt aluat) si se mai bate inca 1 minut cu viteza mai mare.
Imagine atasata: 95_9b478eb533673ee98ba79eb3f7381dd2.jpg

Dupa aceea telul se inlocuieste cu carligul pentur framantat, se adauga restul de faina (280 g) si drojdia (4 g). Aluatul se mai framanta cam 2 minute, pana ce toata faina e incorporata, apoi vasul se acopera cu folie si este lasat 30min la loc caldut, sa se odihneasca.
Imagine atasata: 95_d98700ddc9000a2a2069f26b58867f7c.jpg

Dupa cele 30 de minute se adauga sarea si se framanta timp de 10 minute, pana rezulta un aluat neted, usor moale. Dupa aceste 10 minute se adauga treptat restul de apa (40 g), intr-un interval total de inca 10 minute, in mai multe etape, lasand ca apa pusa intr-o etapa sa fie bine incorporata inainte de a adauga o noua etapa.

Rezulta un aluat foarte moale, cu glutenul bine dezvoltat, care se pune intr-un vas uns cu putin unt, se acopera cu folie si se lasa la dospit 3 ore.
Imagine atasata: 95_71d2be5328f8f111af3d360910dc161d.jpg
Imagine atasata: 95_f142328bfc9a401ac17b46aff42d5417.jpg

Dupa cele 3 ore, aluatul se desprinde cu atentie de vas, cu ajutorul unei linguri, pentru a mentine cat mai mult aer in el, se rastoarna pe o suprafata bine infainata, se imparte in doua si i se da forma tragand usor de el. Nu aveti voie sa mai framantati sau sa scoteti aerul din acest aluat. Cele doua painici se pun pe funduri de lemn bine infainate si date cu gris daca e coaceti pe placa de gresie, sau in tavi tapetate cu hartie de copt, daca le coaceti in tavi, se acopera cu un vas si se lasa la dospit inca 1- 1,1/2 ora.
Imagine atasata: 95_fe67cc61992a1d46eba24029b48876c2.jpg
Imagine atasata: 95_3a0f95433afe038138a232fcaafd22db.jpg
Imagine atasata: 95_45b2a9ba447b5f33469857aecc776dce.jpg

Cuptorul se incinge la temperatura maxima si la baza lui se pune o tava cu apa. Eu am copt painicile una cate una, nu mi-au incaput amandoua pe placa, cate 30 minute. Dupa primele 15 minute, se scoate tava cu apa si se reduce temperatura cuptorului la 200 grade. In primele 10 minute puteti folosi si ventilatia.

Ciabatta-ele mele, de abia scoase din cuptor
Imagine atasata: 95_4fcf4d788ed753e0ddd6d1ee74f0e253.jpg

In sectiune, alaturi de ulei de masline extra-virgin :laughing7:
Imagine atasata: 95_8e0a94f9016aa34186914e877df3d297.jpg
Imagine atasata: 95_1d24a29e256b2b69fbf2bec5a2bd678e.jpg
Imagine atasata: 95_2404ec48c53f876144ed60e93e938ee5.jpg

Cum spuneam, eu m-am indragostit de painica asta, imi place foarte mult...e ceva treaba cu ea, dar merita :lol:
Take a walk on the wild side...

artizan

#2 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 12:33 PM

Adriana ce parere ai? E acceptabila pentru o ciabatta de casa? :D
Take a walk on the wild side...

artizan

#3 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 13 December 2009 - 01:12 PM

Kikenasu' dar nu le mai gresti? :D

Dupa umila mea parere, nici un italian nu se prinde ca ciabatta asta e facuta in Tg. Mures

#4 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 13 December 2009 - 01:42 PM

Luanda a spus:

Kikenasu' dar nu le mai gresti? :(

Dupa umila mea parere, nici un italian nu se prinde ca ciabatta asta e facuta in Tg. Mures


Multumesc de complimente :oops: ....si maica-mea ma intreaba de multe ori chestia asta, de ce nu le gresesc? Nu stiu, asta-i darul meu...imi ies (aproape) toate din prima :D

P.S. Ei, am mai avut si esecuri 8-)
Take a walk on the wild side...

artizan

#5 Useril este offline   Luanda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 13 December 2009 - 01:50 PM

KikenHana a spus:

Luanda a spus:

Kikenasu' dar nu le mai gresti? :D

Dupa umila mea parere, nici un italian nu se prinde ca ciabatta asta e facuta in Tg. Mures


Multumesc de complimente :oops: ....si maica-mea ma intreaba de multe ori chestia asta, de ce nu le gresesc? Nu stiu, asta-i darul meu...imi ies (aproape) toate din prima ;)

P.S. Ei, am mai avut si esecuri 8-)


Daaaaa! Cred! La impaturit servetele :(

#6 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 13 December 2009 - 08:49 PM

Kiken minunata ciabatta ta, felicitari :pupic:
ma incumet si eu candva cand o sa am ceva timp, sa prepar o ciabatta :)
Imagine postata

#7 Useril este offline   mona 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 14 December 2009 - 08:51 AM

Hana,arata foarte apetisanta painica ta :D
Am o intrebare. Cum cantaresti 4 grame de drojdie. Sau pui cu aproximatie?


#8 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 14 December 2009 - 09:03 AM

mona a spus:

Hana,arata foarte apetisanta painica ta :D
Am o intrebare. Cum cantaresti 4 grame de drojdie. Sau pui cu aproximatie?


Multumesc Mona. Eu am un cantar electronic care-mi arata cantitatea de la 1 gram =)) , e o unealta foarte utila, se gaseste de cumparat la magazinele de electrocasnice si in supermarketuri de la 60-70 lei pana la vreo 300 lei...depinde de marca.

Ca aproximatie 4 grame de dojdie sunt cam cat o cireasa mica.

Carmen L a spus:

Kiken minunata ciabatta ta, felicitari :D
ma incumet si eu candva cand o sa am ceva timp, sa prepar o ciabatta :D


Multumesc Carmen...daca vrei s-o incerci vreodata, sa stii ca-i mai usor decat crezi :D
Take a walk on the wild side...

artizan

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 December 2009 - 09:30 AM

KikenHana a spus:

Adriana ce parere ai? E acceptabila pentru o ciabatta de casa? =))

E acceptabila, cea a Narniei e perfecta asa ca da-i batai si egaleaz-o :D
:D bravo pentru efortul depus de a incerca sa o reproduci, nu e deloc o reteta usoara

#10 Useril este offline   Narnia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 15 December 2009 - 03:00 PM

Adriana a spus:

KikenHana a spus:

Adriana ce parere ai? E acceptabila pentru o ciabatta de casa? :pupic:

E acceptabila, cea a Narniei e perfecta asa ca da-i batai si egaleaz-o :beer2:
:drool: bravo pentru efortul depus de a incerca sa o reproduci, nu e deloc o reteta usoara



Multumesc frumos, Adriana. :oops:

A iesit fain, Kiken si stiu ca nu e foarte usor de facut. Felicitari !

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi