PASTRAV IN FOLIE, LA CUPTOR
#1
Postat 13 December 2009 - 05:09 PM
Alte ingrediente : ceva unt, o gutuie, o lamaie, o legatura de patrunjel, piper, sare si cel putin 10m de folie de staniol.
Dupa ce omu’ i-a curatat de solzi (mici, da’ au!) si i-a dezmatzat, i-am luat eu la puricat si i-am finisat. I-am dat cu sare, si prin interior.
Se masoara folia, sa fie ceva mai mare decat pestele si se pune in doua. Se aseaza pestele in centrul ei.
In burta despicata a pestelui se pun patrunjelul, o felie de gutuie si una de lamaie, o bucata de unt putin modelata in mana
Se ridica marginile lungi ale foliei si se pliaza formand un plic
Capetele scurte se strang, dupa facultati, si se ridica putin
Ei, si asta-i productia la hectar. Bine c-au incaput toti intr-o tava!
La cuptor au stat cca o ora impachetati si-apoi am desfacut putin folia ca sa se evapore putin din lichidul lasat, inca 15 minute. Nu au curs in tava deloc.
In farfurie, i-am prezentat cu tot cu folie, dar le-am pus cateva motzuri de unt aromatizat cu usturoi si marar, ceva piper rosu si bucatele de lamaie.
A placut tuturor, inclusiv pisicilor din cartier, care s-au delectat cu capetele ramase.
ps: ati crezut si partea cu ?
#2
Postat 13 December 2009 - 06:22 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 13 December 2009 - 06:43 PM
Maya a spus:
aaa, aflu lucruri noi despre pastravii mei!
#4
Postat 13 December 2009 - 06:57 PM
Sa va fie de bine !
Cred ca si blidele au fost pe masura pastravilor.
Tre sa cumpar si eu.Mi-e dor sa-i vad imprieteniti cu o mamaliga si cu mujdei.
I-am trecut pe lista pentru saptamana viitoare.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 13 December 2009 - 07:04 PM
moatza a spus:
Maya a spus:
aaa, aflu lucruri noi despre pastravii mei!
Pai cum? Tu i-ai prins http://artaculinara....ile.php?id=3629 ,si nu stii?
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 13 December 2009 - 07:09 PM
Maya a spus:
moatza a spus:
Maya a spus:
aaa, aflu lucruri noi despre pastravii mei!
Pai cum? Tu i-ai prins http://artaculinara....ile.php?id=3629 ,si nu stii?
nu eu, tu! omu' 8-)
#7
Postat 13 December 2009 - 07:10 PM
piscotel a spus:
Cred ca si blidele au fost pe masura pastravilor.
Tre sa cumpar si eu.Mi-e dor sa-i vad imprieteniti cu o mamaliga si cu mujdei.
ce-a ramas s-a imprietenit azi cu niste mujdei si mamaliga.
#8
Postat 13 December 2009 - 08:27 PM
Ce aroma, ce gust, mmmm
#9
Postat 13 December 2009 - 09:23 PM
Carmen L a spus:
Ce aroma, ce gust, mmmm
la noi se gasesc mereu. poate gasesti, Carmen, sa-ti faci pofta.
#10
Postat 14 December 2009 - 03:24 AM
Asadar... pastrav la cuptor "a la cartoccio". Preferabil sa fie pastrav curcubeu ca-i mai plinut da' merge si ala primordial, necorcit.
Luati mneavoastra un pastrav curcubeu (sau fara beu) - o sa-i zic pe scurt, pastrav - de fun chil (de fapt, marimea pestelui ii neimportanta si numarul pestilor ii functie de persoane si foame) si-l curatati binebine. Si de mate, si de urechi, si de muci. Ca solzi n-are, indiferent ce sustin altii, ca d-aia-i pastrav ca n-are solzi. Si, asa curatat, il mai lasati in apa sa-si inoate ultimele minute de existenta.
Furati din curtea vecinului niste patrunjel proaspat, d-ala cu frunza plata, ca-i mai bun.
Mai culegeti din pom niste lamaie, scoateti din pamant niste usturoi, macinati in mojar niste piper negru (sau de mai multe culori), rascaiti de pa stanci niste sare de mare, presati niste masline pret de cateva linguri de ulei si luati din beci o sticla de vin alb imbuchetat.
Scoateti pestele din apa si uscati-l ca pre bebele proaspat scos din copaie. Si-l puneti deoparte. Pestele. Apoi il luati, pestele si-l frecati pre dinlauntru, pestele, cu ceva sare si piper si-l puneti iar deoparte.
Acu va apucati de patrunjel si-l tocati maruntmarunt, fara cozi. La fel faceti si cu usturoiul.
Acu luati niste unt (surpriza!) si-l frecati binebine cu zeama dintr-o lime (lamaie verde) pe care ati stors-o binebine cu furculita ca sa iasa si ceva "pulpa" (da bine la gust). Trebe sa inglobati cat mai multa zeama in unt.
Acu amestecati in unt si patrunjelul si usturoiul pre care le-ati tocat cu atata grija. Si dupa aia lasati castronul in stanga voastra.
Mai luati niste rozmarin proaspat si-l maruntiti binebine. Mai macinati ceva seminte de coriandru in mojar si le puneti peste rozmarin. Daca n-aveti seminte de coriandru, merge si coriandru proaspat pe care il tocati ca pre patrunjel. Dupa asta amestecati binebine rozmarinu' si coariandru cu untu' ala frecat cu cele de va zisei mai devreme.
Va apucati de peste, il crestati pe laterale pe de-a curmezisul (asa cum ati face cu painea daca ati face paine franzela) si-l lasati in dreapta voastra.
Va apucati de o lamaie d-aia verde si o taiati felioare subtiri. Unele felioare le taiati pre jumate si le puneti apoi in fata voastra da' mai incolo.
Luati pestele si il umpleti cu untu' frecat cu bunatati. Apoi umpleti crestaturile pestelui cu cate o juma de feliuta de lamaie verde.
Dupe asta, puneti pestele pre o foaie de hartie de copt pe care o faceti plic in jurul pestelui. Da' nu inchideti plicu' ca tre sa mai turnati ceva vin in plic. Abia dupa asta inchideti plicu'.
Evident ca nu ati uitat sa ungeti pestele cu putin ulei de olive inainte sa-l impanati cu lamaia si sa-l inchideti in plic (ATENTIE! Uleiul de olive tre sa fie unu' fara gust puternic. Adica nu d-ala eftineftin loat de la magazinul saracului bastinas)
Dupa inchidera plicului, puneti pestele pe o tava si dati la cuptor incins la fo 198 de grade. Si-l lasati acolo, in mijlocul cuptorului, timp de fo 25 de minute. Dupe aia il scoateti, il scoateti din plic, il puneti pre o farfurie mare, turnati deasupra tot sosul ala din plic, mai decorati cu ceva verdeata exotica si feliute de lamaie si-l puneti pe masa la bataie.
Daca nu vreti in hartie de copt, puneti in folie de aluminiu, desi nu va recomand gatitul in folie de aluminiu. Mai bine merjeti la pravalie si loati hartie de copt si daca nu aveti timp astazi mergeti maine si faceti maine pestele.
Si la masa beti acelasi vin pe care i l-ati dat si pastravului sa bea.
Imagini nu pusei ca seamana cu alea de mai sus dar putin altfel.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 14 December 2009 - 11:09 AM
Eu ffff. modest un amarit de cod alb doar pt. el pe pat de spanac la cuptor.
Va rog sa nu rideti(el a fost incintat)
Sau de ce nu??