Forum Culinar: Condimente uscate - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Condimente uscate

#21 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 February 2010 - 03:20 PM

Vezi postareaBebe, la 10 February 2010 - 07:41 PM, a spus:


Foarte greu de găsit, uscat (freeze dried) sau în saramură!
Cînd lucram vis-a-vis de Chelsea market mai găseam (mergeam acolo pentru lunch aproape în fiecare zi) ... dacă nu-l cumpăram imediat dispărea pîna a doua zi..
Foarte bun pt. seafood sau cu brînză de capră...

Acum m'ai forţat să merg acolo, şi ninge afară! Dacă răcesc, este numai vina ta!!!

Si la noi a nins juma de metru,de a trebuit sa-l scot pe sotul meu in gradina cu lopata,sa faca virgula carari la mîtzi,ca sarmanii se înecau în zapada.Sareau ca niste iepurasi,si nu stiau unde sa faca pipilica :unsure: (ma scuzati!)
Asa ca sper sa nu va îmbolnaviti niciunu! :scratch:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#22 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 February 2010 - 03:38 PM

Vezi postareaMaya, la 12 February 2010 - 03:17 PM, a spus:

Foxyy,cam peste tot pe unde este sare,este si de asta.Eu cumpar de la Globus,asa groaba-la juma' de kil.
În Aldi,Norma,Lidl,Penny...nu se gaseste.Tre sa vezi Kaufland,Globus,poate Netto...


Globus-ul cel mai apropiat de mine e la Neutraubling si-s 77 km pana acolo.... deci pica din schema. O sa caut la Netto, Kaufland ori la Edeka (da' ala mare din oras, ca-n sat nu-i nica! :scratch: ). Mersi de informatii! :unsure:

#23 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 February 2010 - 04:34 PM

Vezi postareastella, la 12 February 2010 - 09:44 AM, a spus:

iaca si sarea mea.
ps pisco , da-mi adresa pe pm si-ti trimit un flaconas Imagine postata



Estella mia,

Ma duc intai la Kauffland sa vad daca nu cumva avem si aici si nu am observat eu.
Daca nu gasesc,scriu PM.
Multumesc .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#24 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 February 2010 - 08:50 AM

Am cumparat zathar, pe cutie scrie ca are inauntru susan, thyme si sumac, la ce se poate folosi?

#25 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 23 February 2010 - 11:52 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 February 2010 - 08:50 AM, a spus:

Am cumparat zathar, pe cutie scrie ca are inauntru susan, thyme si sumac, la ce se poate folosi?



Eu folosesc la labneh ( iaurt scurs de zer) , la placinte cu branza sarata sau urda
in general la branza proaspata gen cottage.
pe ceva gen focaccia , sau chiar pe paine.

#26 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2010 - 12:11 AM

Vezi postareastella, la 23 February 2010 - 11:52 PM, a spus:

Eu folosesc la labneh ( iaurt scurs de zer) , la placinte cu branza sarata sau urda
in general la branza proaspata gen cottage.
pe ceva gen focaccia , sau chiar pe paine.

Am chiar un cottage facut nu mai tin minte unde, parca in Olanda, pun un pic in ea si o intind pe piine? Ar trebui sa fac focaccia lui Eataly ca am pus zerul deoparte si asa as avea acompaniament.
Grazie stellina :pupic:

#27 Useril este offline   Bonicelli 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 584
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 24 February 2010 - 08:16 AM

Am si eu o sare mai ciudata. :pupic: Neagra. De Hawaii. Am luat-o de la Lafayette Gourmet. Aici n-am vazut-o.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2010/post-8-126699214661.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2010/post-8-126699218057.jpg

Imagine postata

#28 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2010 - 08:31 AM

Am pus eu cindva o poza cu ceva cu sos si cu cristalele astea negre deasupra, mi se pare ca pe a mea scrie ca are si carbune in ea sau ceva de genul asta. La cum iti place tie sa colorezi bucatele sigur gasesti ceva cu care sa se asorteze :pupic:

#29 Useril este offline   Bonicelli 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 584
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 24 February 2010 - 08:35 AM

Pai da, noroc cu voi, ca uitasem de ea. :pupic:
Imagine postata

#30 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 24 February 2010 - 08:41 AM

Eu mai iau cateodata una gri deschis ( din persia cica :-* ) , dar nu mai am in casa pentru poza :)

#31 Useril este offline   irina 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 81
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationOrleans, Franta

Postat 24 February 2010 - 09:37 AM

Vezi postareaAdriana, la 23 February 2010 - 08:50 AM, a spus:

Am cumparat zathar, pe cutie scrie ca are inauntru susan, thyme si sumac, la ce se poate folosi?

E buuun...condimentezi fripturile, il pui si in chiftele.
Eu il fac vara, in casa. Il pun si in vinegreta sau peste legume!

#32 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2010 - 10:29 AM

Vezi postareairina, la 24 February 2010 - 09:37 AM, a spus:

E buuun...condimentezi fripturile, il pui si in chiftele.
Eu il fac vara, in casa. Il pun si in vinegreta sau peste legume!

asa voi face, mersi :-*

#33 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 February 2010 - 12:00 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 February 2010 - 08:50 AM, a spus:

Am cumparat zathar, pe cutie scrie ca are inauntru susan, thyme si sumac, la ce se poate folosi?

Cum spunea Stella.
Rupi o bucatica de foccacia, o inmnoi in ulei de masline si tamponezi in zatar. Yummy!

Eu imi mai iau la computer cate un cartof fiert sau copt (curatat de coaja) si apas cu el in zatar , muşc si tot asa.

Zatarul mi-l prepar in casa caci am gasit sumak. Nu-i pun sare ca ma feresc, iar sumakul fiind acrisor tine loc foarte bine si de sare.
Si il mai amestec in branza de veci
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#34 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 02 March 2010 - 03:14 PM

Ia priviti ce minunatii am primit eu azi ;


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-48-126753538294.jpg


Uite asa invata tzaranul ce-i sofranul !Imagine postata


Multumesc mult Stella.Imagine postata

E asa frumoasa, ca am s-o pun doar bob cu bob.
Si cu dedicatie speciala cum scrie pe ea.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#35 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 March 2010 - 08:52 AM

Piscotel, acum vazui poza. Ma bucur ca -ti plac, si sa le degustati cu placere :biggrin:

#36 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 March 2010 - 01:23 PM

Condimentul meu pentru cartofi. Sa-i spunem :floare: ...
Van Gogh's Potato Mix
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126778794834.jpg
.



Se prepara cantitati mici, pentru ca e mai bun proaspat.

o lingurita de fructe de chimen (credeati ca ma prindeti scriind seminte ? :D )
o lingurita de rozmarin uscat
o jumatate de lingurita de magheran uscat
10 boabe de piper verde sau negru (cel alb are o aroma mai aparte - pute :D - nu-l folosec in combinatia aceasta desi imi place)
o lingurita de sare de mare (eu sare uscata, aromata natural din borcanul din care am consumat lamile murate )

Fructele de chimen se prajesc putin in tigaie fara ulei, saltandu-le mereu pana incep sa pocneasca. Stingem focul. Acesta operatie nu e un simplu moft. Aroma astringenta isi netezeste contururile ascutite si se imbogateste subtil.
Toate ingredientele se macina. Daca doriti o textura rustica a la Jamie Olivier, in mojar sau rasnita de piper manuala, pentru o pudra fina in rasnita electrica.

Se poate adauga peste cartofii la cuptor, prajiti, copti in staniol, cartofi natur, fierti in coaja rasi pe razatoarea mare unsi cu o lingura de untdelemn de masline si trasi in tigaie. Eu condimentez cartofii astfel totdeauna dupa ce i-am gatit .
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126778803809.jpg
.
Bon apetit!

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#37 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 10 March 2010 - 11:07 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 05 March 2010 - 01:23 PM, a spus:

Condimentul meu pentru cartofi. Sa-i spunem :appl: ...
Van Gogh's Potato Mix

Bon apetit!


sar'na :floare:
doar piper nu am pus ca nu suntem prieteni ;)

cel mai mult imi place combinatia asta pe cartofi fierti in coaja, taiati felii subtiri si rumeniti putin in tigaie :D

#38 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 March 2010 - 04:05 AM

Sumac - otetarul mirositor
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126844577447.jpg
.


Bunicile noastre foloseau pentru acritul mancarurilor agrisele, sau corcodusele verzi. Indienii de pe cele doua continente (cei cu turban si semn intre sprancene precum si cei cu pene) folosesc sumac-ul, sau otetarul mirositor.
M-am gandit sa vi-l prezint, pe cand eram la birou, iar in drum spre casa am si cules niste fructe doar pentru sesiunea fotografica, deoarece 7 luni in pom pe marginea drumului insemana o poluare considerabila. Copacelul il cunoasteti cu siguranta si voi din parcuri deoarece are o valoare peisagistica mare.
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-126844568796.jpg
.

Fructele de otetar se usuca si se piseaza pana la formarea unei pudre aspre.
Aroma de otetar mirositor este placuta si caracteristica. Gustul este acru, fructat si astringent.
Bacele se usuca, se piseaza si pudra se presara in mancare; sau se pot macera in apa fierbinte si se zdrobesc pentru a-si lasa zeama, lichidul rezultat folosindu-se apoi la fel ca sucul de lamaie.
Otetarul pisat se pastreaza bine daca este ferit de aer, caldura si de lumina.
.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-168-12684457316.jpg
.

Mai multe specii din genul Rhus cresc in jurul bazinului Mediteranei; dintre ele, numai Rhus coriaria se preteaza la a deveni condiment. Varianta Staghorn Sumac (Rhus typhina) era folosita de amerindieni pentru preapararea limonadei indiene - sumac-ade, pink lemonade,
Numele german “Essigbaum“ (copac de otet) -folosit mai ales pentru Rhus typhina, planta ornamentala des intalnita in Europa- se referea initial la Rhus coriaria si se justifica prin gustul acru al fructelor.
Utilizari culinare : Otetarul mirositor (sumacul) este un condiment foarte popular in Turcia si Iran, unde fructele pisate sunt imprastiate cu generozitate peste orez. In amestec cu ceapa proaspat tocata este deseori mancat ca aperitiv. Binecunoscuta specialitate turceasca “döner kebap“ este de multe ori condimentata cu sumac.

In Iordania este foarte popular un amestec numit “zahtar“ (za'tar); acesta isi ia numele de la o specie locala de maghiran, care este unul din ingredientele principale. Cum acest maghiran nu se gaseste in afara regiunii, este inlocuit cu un amestec de maghiran cu cimbru de cultura, sau oregano. Apoi zahtar se prepara combinand maghiranul uscat cu seminte de susan, sumac, sare si, optional, piper. Amestecuri similare se pot gasi si in Siria si Israel. Zahtar se foloseste in special pentru a condimenta carnea fripta; combinat cu ulei de masline se mai poate folosi pentru a inmuia in el painea, la fel ca inruditul amestec egiptean “dukka“.
O alta utilizare a sumacului se intalneste in Liban, Siria si Egipt: fructele se fierb in apa pana rezulta o esenta extrem de acra, care se adauga la felurile cu carne si legume; aceasta metoda este cunoscuta inca de pe vremea romanilor si este foarte asemanatoare cu utilizarea tamarindului in bucataria contemporana indiana si indoneziana.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#39 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 07 April 2010 - 08:40 PM

Nu stiu unde sa ma duc sa ma laud: am gasit lapsang souchong pentru infuzat smintina :pupic:
Magazinul de ceaiuri e pur si simplu doborit de sortimente, am cumparat de incercare:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_04_2010/post-10-127066560518.jpg
  • Imagine atasata: monthly_04_2010/post-10-127066561245.jpg

raluca elena

#40 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 April 2010 - 10:19 PM

Sefu,

Eu am otetar in curte.Nu stiam ca din inflorescente se prepara sumak.
Stiam doar ca seva lui ar fi otravitoare.
Acuma astept toamna sa infloreasca iar si daca-mi dai cuvantul tau de pionier ca nu mor,incerc si eu.
Astept eventual si alte retete.
Sa-l valorific pe deplin daca tot il am in batatura.

Astea-s poze de azi toamna.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-48-12706715194.jpg


Imagine atasata: monthly_04_2010/post-48-127067148315.jpg
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi