Forum Culinar: Cozonac cu mac si bulcute cu povirla - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cozonac cu mac si bulcute cu povirla (faina de spelta)

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 December 2011 - 07:20 PM


Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239693506027.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239693595166.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239693731122.jpg


Ingrediente:

  • 800 g faina de spelta tip 812/se poate folosi si faina de grîu
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 100 ml apa calduta(pentru frecat drojdia)
  • 150 g zahar
  • 150 g unt moale
  • 1 praf de sare
  • 5 galbenusuri (100 g )*
  • coaja de lamîie, portocla
  • 250 ml lapte caldut
  • 2-3 linguri lapte pentru uns


*albusurile se pot bate si folosi la umplutura de nuca de exemplu

Se cîntareste faina, se face o adîncitura în care se toarna drojdia frecata cu apa si o lingurita din zahar.
Se lasa 10-15 minute la dospit, apoi se adauga zaharul, untul, un praf de sare, galbenusurile, coaja de lamîie,
portocala si alte arome daca doriti. Se framînta usor, turnînd cîte putin lapte.
Cînd aluatul se desprinde de pe peretele vasului în care framîntati, fie manual sau cu robotul de bucatarie, este gata.
Se formeaza o bila, se acopera si se lasa la crescut într-un loc caldut, pîna îsi dubleaza volumul.

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239694356085.jpg

Aluatul iese usor, pufos, aerat. Eu l-am împartit în doua bucati. Dintr-una am facut un cozonac de juma' de metru,
iar din restul aluatului am facut cîteva bulcute/chifle cu povirla/magiun de perje.
Am întins macul gata preparat(mac macinat si fiert putin în lapte cu zahar si vanilie) pe o foaie,
pe care am rolat-o din ambele parti pîna am ajuns la mijloc, apoi am taiat si sucit rolele.
Noua ne plac cozonacii sparti. Fara gluma. Asa ne plac noua. Ni se par mai buni.
De obicei îi fac despicati pe lung sau tai rola în bucati care le asez una lînga cealalta.
Se mai lasa în tava la crescut pîna se încalzeste cuptorul, apoi se pensuleaza cu lapte si se da la copt.

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239694511636.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239694615391.jpg


Pentru prima data fac aluat dulce din faina de spelta. A iesit foarte bine, si nu se crapa deloc la copt,
iar coaja e moale si nu este uscata. Am copt cozonacul la 170 °C timp de 45 minute.
Dupa 10 minute l-am acoperit cu folie de aluminiu, pentru a împiedica rumenirea prematura.
Aluaturile din faina e spelta se rumenesc mult mai repede decit cele din faina de grîu.
Am acoperit cozonacul cu o glazura din zahar pudra si zeama de lamîie.

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239694800115.jpg

Pentru bulcute am împartit restul aluatului în sapte parti aproximativ egale,
le-am întins, am pus pe fiecare cerc o lingurita plina de magiun, am lipit si rolat putin între palme.
Am asezat bilele cu cartea lipita pe tava. Le-am mai lasat vreo jumatate de ora la crescut,
apoi le-am dat în cuptorul preîncalzit la 160- 170°C timp de 20-25 minute. Au fost tare bune si pufoase!

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239695104641.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239695205742.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239695313002.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239695442326.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-5-13239695585867.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 December 2011 - 07:32 PM

Ma cam ispitesti, cu pozele astea! Poate iau si eu faina de spelta si incerc sa fac un cozo, macar de proba. :toothy6:
Nu mai zic nica de bulcute. Mai ales de aia "sectionata"! :thumleft:

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 December 2011 - 08:00 PM

Vezi postareaFoxyy, la 15 December 2011 - 07:32 PM, a spus:

Ma cam ispitesti, cu pozele astea! Poate iau si eu faina de spelta si incerc sa fac un cozo, macar de proba. :toothy6:
Nu mai zic nica de bulcute. Mai ales de aia "sectionata"! :thumleft:

Sa stii ca fu tare bun cozonacul si tare pufos! Daca-ti iese in cale faina alba de spelta, baga o proba :pupic:
Bulcutele alea au fost mortale! Serios! Era sa murim cînd s-au terminat. Si nici nu mai fac, ca le mîncam mai repede decît Any Polosii! Nimic nu-ti mai ramîne! :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 December 2011 - 08:10 PM

Vezi postareaMaya, la 15 December 2011 - 08:00 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 15 December 2011 - 07:32 PM, a spus:

Ma cam ispitesti, cu pozele astea! Poate iau si eu faina de spelta si incerc sa fac un cozo, macar de proba. :pupic:
Nu mai zic nica de bulcute. Mai ales de aia "sectionata"! :toothy6:

Sa stii ca fu tare bun cozonacul si tare pufos! Daca-ti iese in cale faina alba de spelta, baga o proba :)
Bulcutele alea au fost mortale! Serios! Era sa murim cînd s-au terminat. Si nici nu mai fac, ca le mîncam mai repede decît Any Polosii! Nimic nu-ti mai ramîne! :pupic:

Auci... E bine de stiut! :thumleft:
Daca fac, tre' sa fac bulcute din tot aluatu'. Cozo ramane pentru alta data! =))

#5 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 15 December 2011 - 08:28 PM

Cozonac-i minunat ,dar sectiunea de bucuta ...pardon bulcuta ,Imagine postata m-a lasat Sah Mat !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 December 2011 - 08:38 PM

Vezi postareaFoxyy, la 15 December 2011 - 08:10 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 15 December 2011 - 08:00 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 15 December 2011 - 07:32 PM, a spus:

Ma cam ispitesti, cu pozele astea! Poate iau si eu faina de spelta si incerc sa fac un cozo, macar de proba. :pupic:
Nu mai zic nica de bulcute. Mai ales de aia "sectionata"! :pupic:

Sa stii ca fu tare bun cozonacul si tare pufos! Daca-ti iese in cale faina alba de spelta, baga o proba :)
Bulcutele alea au fost mortale! Serios! Era sa murim cînd s-au terminat. Si nici nu mai fac, ca le mîncam mai repede decît Any Polosii! Nimic nu-ti mai ramîne! =))

Auci... E bine de stiut! :thumleft:
Daca fac, tre' sa fac bulcute din tot aluatu'. Cozo ramane pentru alta data! :)

Cum spuneam, bulcute rulz! :toothy6:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 15 December 2011 - 08:39 PM

Vezi postareaPiscotel, la 15 December 2011 - 08:28 PM, a spus:

Cozonac-i minunat ,dar sectiunea de bucuta ...pardon bulcuta ,Imagine postata m-a lasat Sah Mat !

Asa de bune au fost!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi