Forum Culinar: Chifle cu scortisoara - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chifle cu scortisoara

#1 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 15 December 2011 - 08:56 PM

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239745698419.jpg


Fiind in cautare de ceva bun pentru sarbatori,am dat peste reteta pe un site rusesc,de pe care sper sa mai vin cu retete in viitor.
Le-am vazut,le-am facut si acum stau la dubii daca sa fac traditionalul cozonac sau chiflele astea,care-s aratoase langa o cana de lapte pentru Mos Craciun(si nu numai :thumleft: ) si pentru dat pe-acasa.

Eu am facut niste schimbari in ele,dar dau si alternative in paranteza.Mi-au iesit cam 25 bucati dintr-o portie.Dar eu am facut doua,incercand si varianta cu alternative,ambele iesind bune de tot.

Pentru aluat avem nevoie de:

250 ml lapte de cocos la temperatura camerei(daca nu aveti,merge si cu lapte obisnuit)
1 ou
5 linguri de unt topit(dar merge si cu ulei)
50 gr zahar
450-550 gr faina( in functie de ce fel de faina aveti,amestecati pe rand astfel ca sa obtineti un aluat moale)
11gr drojdie uscata(adica un pachetel la mine)Aici se face diferenta intre drojdie pentru aluaturi sarate si pentru cele dulci,asa ca e nevoie de cea pentru aluaturi dulci.

Separat pentru unsul\presaratul foilor avem nevoie de

70gr unt topit(semi topit in cazul meu )
100 gr zahar
1 lingura rasa de scortisoara

Reteta initiala de fapt e cu margarina peste tot,dar cum eu am exclus margarina din alimentatia noastra,din motive bine cunoscute,am folosit unt.


Componentele lichide se amesteca impreuna cu zaharul si se adauga la faina amestecata in prealabil cu drojdie.Se amesteca\framanta pana obtinem un aluat elastic,care se lasa la crescut circa 35 min.

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-1323973798066.jpg Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239738889822.jpg Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239739168851.jpg



Aluatul se imparte in 2 si se intinde nici prea subtire,nici prea gros cu sucitorul, pe o suprafata presarata cu faina.
Se unge apoi foaia cu untul topit si se presara cu zaharul amestecat cu scortisoara in prealabil.
Se ruleaza si se obtin 2 rulouri, si se taie dupa principiul din imagini,dupa care se preseaza cu un betisor subtire,dar nu ascutit fiecare 'triunghi' obtinut.

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239743882306.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239744127326.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239744371562.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-1323974468017.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239744899804.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-1323974507395.jpg


Se lasa la crescut circa 10 min,dupa care se ung cu ou batut cu un pic de zahar.Se dau la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc si se mai dau cu ou cat sunt fierbinti imediat ce se scot din cuptor.
Si poza de incheiere,ca sa vedeti cat de ademenitoare sunt :toothy6:

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1267-13239745476199.jpg

#2 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 December 2011 - 10:29 PM

Intr-adevar foarte aratoase, cred ca i-ar placea si mosului :thumleft: !

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 December 2011 - 10:38 AM

Mamma mia, ce parfumuri!
Scortisoara, cocos, eu as pluti pe valuri parfumate!

#4 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 16 December 2011 - 11:19 PM

N-au iesit ele perfecte,Any,dar visez si eu ca le voi face in timp si mai si.

Eataly,pai cam pluteam si eu pe langa cuptor,cat se coceau.Si in cazul dat,se combina bine cocosul cu scortisoara,chiar daca ma gandeam c-ar fi in plus una din ele,dar oarecum predomina scortisoara,totusi.

Eu cred ca-s bune si pentru cei alergici la lactoza(desi nu-s sigura daca tolereaza ouale),poate asa a si venit ideea cuiva de-a folosi laptele de cocos in ele,nu neaparat sa fie cu intentia de-a conferi aroma de cocos.

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 December 2011 - 03:28 AM

Vezi postareaEllani, la 16 December 2011 - 11:19 PM, a spus:

N-au iesit ele perfecte,Any,dar visez si eu ca le voi face in timp si mai si.

Eataly,pai cam pluteam si eu pe langa cuptor,cat se coceau.Si in cazul dat,se combina bine cocosul cu scortisoara,chiar daca ma gandeam c-ar fi in plus una din ele,dar oarecum predomina scortisoara,totusi.

Eu cred ca-s bune si pentru cei alergici la lactoza(desi nu-s sigura daca tolereaza ouale),poate asa a si venit ideea cuiva de-a folosi laptele de cocos in ele,nu neaparat sa fie cu intentia de-a conferi aroma de cocos.


Merg sigur si cu lapte de soia, eu o sa le incerc sigur, dar dupa sarbatori de-acuma :floare: .

#6 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 17 December 2011 - 09:52 AM

dupa ce m-am pus pe picioare cu ajutorul lui Lily :floare:, le-am facut
nu sunt asa frumoase ca ale tale, nu le-am dat cu ou deasupra, dar sunt bune, aluatul foarte bun, lasate peste noapte in bucatarie, neacoperite, au ramas la fel de pufoase
am facut jumatate cu zahar, scortisoara si cuisoare, cealalta jumatate cu crema ganash, pe astea nu le-am pozat ca nu au iesit frumoase (poate nu ar fi trebuit sa le ung cu unt si au stat si prea mult la dospit dupa umplut), dar sunt bune
Imagine atasata: monthly_12_2011/post-142-13241083274376.jpg
fiica dacilor

#7 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 17 December 2011 - 11:23 PM

Any,nu pot sa zic,pentru ca n-am folosit niciodata lapte de soia,dar astept sa ne zici cum ies,cu cat mai multe variante,cu atat mai bine pentru noi,c-asa avem de unde-alege.


Wow,Bristena,mi-ai facut ziua frumoasa,zau asa!Ce bine-mi pare ca le-ai incercat si ca ti-au si placut!

Arata tare bine,mai ales ca 'te-ai jucat' cu ele indata dupa ce-ai fost bolnavioara. :notworthy:
Si mie-mi place sa 'ma joc' cu aluatul asta,e foarte maleabil si usor de manevrat.
Cat despre ganache,ma gandesc ca n-are ce sa-i strice unsul cu unt,atata doar ca cer alta forma(chifle,cornulete)pentru ca banuiesc ca daca le-ai facut in forma asta,a curs mare parte ganache printre dungi.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi