Forum Culinar: Bezele - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bezele

#1 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 22 December 2011 - 09:17 PM

Am nevoie de ajutor!!! Vreau sa fac oameni de zapada din bezele.

Am facut de 2 ori bezele in viata mea si tot de atatea ori le-am ratat.

Le fac asa: 1lg zahar la 1 albus. Bat spuma pana devin tepene, pun guguloaie in tava, la foc mic spre f mic pana incep sa se aureasca.

De ce imi ies cleioase? Le las prea mult sau prea putin? Focul e prea tare?
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#2 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 22 December 2011 - 11:33 PM

Eu citisem pe undeva, dar zau daca mai stiu unde, ca ideal ar fi ba albusurile sa fie batute pe baie de aburi...tot asa, 1lg zahar/1 albus. Insa nu am incercat :scratch:
Depinde f mult de cuptor...sper sa vina fetele mai experimentate sa ne spuna mai multe ca de cand imi doresc sa fac bezele, insa tot aman de teama ca nu o sa-mi iasa...
Imagine postata

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 22 December 2011 - 11:45 PM

Vezi postareaaura, la 22 December 2011 - 09:17 PM, a spus:

Am nevoie de ajutor!!! Vreau sa fac oameni de zapada din bezele.

Am facut de 2 ori bezele in viata mea si tot de atatea ori le-am ratat.

Le fac asa: 1lg zahar la 1 albus. Bat spuma pana devin tepene, pun guguloaie in tava, la foc mic spre f mic pana incep sa se aureasca.

De ce imi ies cleioase? Le las prea mult sau prea putin? Focul e prea tare?

Prea mult poate, si foc prea tare... posibil.
Daca vrei sa ramîna albe, guguloaiele, trebuie sa le lasi multe ore, la temperatura mica, eventual si cu ventilatie si usa cuptorului putin întredeschisa, daca nu esti sigura cu temperatura/ daca ti se pare ca se maronesc prea repede.
Trebuie sa bati spuma pîna devine foarte batzoasa si foarte densa ca textura.
Aaaa, si cred ca pui prea putin zahar pro albus. As zice macar 50 g zahar/albus iese bine. Chiar 60 g daca albusul e mare :scratch:
Bezelele se lasa în cuptor pîna la racirea completa.

Uite aici am facut bezele la temperatura mai maricica, ca asa s-a cerut mai aurite, si au iesit crocante, uscate...

http://artaculinara....sici-parfumate/
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 December 2011 - 11:50 PM

Eu le fac mereu cu reteta prietenei mele Rossanina, la fiecare albus la temperatura camerei pun 70 de gr de zahar, juma praf si juma normal. Pornesc punind albusul cu jumatate din zaharul amestecat si las robotul pina par gata, in acel moment adaug restul de zahar cite o lingura pe rind.
copt 2 ore la 100°C, unii lasa cuptorul putin deschis ca amenintarea cea mai mare pentru ele e umiditatea
mie cu reteta asta imi vin mereu foarte bine

#5 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 23 December 2011 - 08:28 AM

Eu stiu ca la 1 albus batut spuma, se incorporeaza usor (rand pe sir adicatelea) 2 linguri cu zahar. Se baga la cuptor la foc mic (150 de grade) si se lasa usa deschisa. Cat despre timp.... depinde cat de mari sunt bezelele. Daca-s mai maruntele, stau mai putin (juma' de ora pe putin). Daca-s mai mari, creste timpul (peste o ora). N-am cronometrat niciodata cat le tin, sorry.
Blatul de la tortura de bezea sta in cuptor vreo 4 ore.... Ca sa-ti faci o idee cu timpul.

#6 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 23 December 2011 - 11:23 AM

Eu pun la 4 albusuri mari sau 5 albusuri mici 250g de zahar, ceea ce e cam acelasi lucru cu un albus = 50 g zahar, nu? :)
Dar intii bat albusurile pina se tin băț, pun zaharul si bat pina se dizolva, si pun la copt imediat ce am terminat de batut, sa nu se lase. Temperatura pentru bezele trebuie sa fie undeva la 110 grade si bezeaua se lasa muuult la cuptor la temperatura asta, mai mult se usuca decit se coace. Cuptor pe gaz, la cel electric banuiesc ca sint alte conditii...

#7 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 December 2011 - 03:36 PM

da, deci nu am facut asa. Am facut numai greseli: am pus tot zaharul odata cu albusul, albusul a fost teapan ce-i drept, dar degeaba daca nu am respectat temp cuptorului, care a fost 250, fara usa deschisa.

Merci mult fetelor. Azi le repet.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 December 2011 - 05:41 PM

250 e enorm, aura, cum zice Carmella ele trebuie sa se usuce, nu sa se coaca
spor azi :71:

#9 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 24 December 2011 - 07:34 PM

Vezi postareaAdriana, la 24 December 2011 - 05:41 PM, a spus:

250 e enorm, aura, cum zice Carmella ele trebuie sa se usuce, nu sa se coaca
spor azi :bounce:

da, am sa cobor temp si eventual am sa las si usa deschisa.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#10 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,413
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 24 December 2011 - 09:08 PM

Aura, 250 grade Farenheit sau 250 grade Celsius?
Daca l-ai pus la 250 F (120 C) e ok, dar depinde de cuptor, eu pe al meu trebuie sa-l reglez in general cu 25-50 grade mai jos decat temperaturile din retete.

Sa stii ca si eu pun albusul de la inceput si in bezele, si in pandispanuri, n-are nimic. Dar la bezele las si eu usa deschisa. Si, evident, trebuie pus mai mult zahar, cum au zis fetele.

#11 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 25 December 2011 - 02:52 AM

celsius!

pentru ca am avut emotii, am cumparat niste marshmallow si am facut omul de zapada. Bezelele am sa le incerc eu cand nu am sa fiu stresata de timp si de rezultat :bounce:
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#12 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 December 2011 - 08:24 PM

Vezi postareaaura, la 25 December 2011 - 02:52 AM, a spus:

pentru ca am avut emotii, am cumparat niste marshmallow si am facut omul de zapada.



aa, eu am crezut ca l-ai facut din ciocolata alba, in genul bradutilor.

#13 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 27 December 2011 - 12:12 AM

Vezi postareamoatza, la 26 December 2011 - 08:24 PM, a spus:

Vezi postareaaura, la 25 December 2011 - 02:52 AM, a spus:

pentru ca am avut emotii, am cumparat niste marshmallow si am facut omul de zapada.



aa, eu am crezut ca l-ai facut din ciocolata alba, in genul bradutilor.

m-am gandit si la asta, dar nu am avut cioco alba. Si mi se pare cam complicat sa fac guguloaie din cioco.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi