Forum Culinar: Salau pe sos de sofran & vin alb cu orez si legume aromate - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Salau pe sos de sofran & vin alb cu orez si legume aromate

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 January 2012 - 07:59 PM

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-5-13261317812165.jpg

Ingrediente:

  • fileuri de salau
  • condimente de peste(jos am scris despre continutul acestui amestec)
  • sare marina, piper
  • zeama de lamîie
  • ulei de masline


  • orez
  • verdeturi(am scris jos ce am folosit eu)
  • mazare verde
  • morcov, taiat fidelute


Sosul am început a-l pregati cu o seara înainte.

Ingrediente:

  • 200-250 ml vin alb
  • 3-4 linguri zeama de lamîie
  • pistile de sofran
  • 300 ml smîntîna de frisca
  • patrunjel verde
  • sare, nucsoara


Am pus la fiert vinul cu zeama de lamîie si pistilele de sofran. Dupa ce s-a evaporat alcoolul, am lasat la fiert pîna ce lichidul a scazut considerabil. Nu chiar jumatate, dar destul. Am lasat vasul acoperit pîna a doua zi cînd l-am preparat mai departe. Am încalzit lichidul din nou, l-am condimentat cu sare si nucsoara, am adaugat verdeata si am mai lasat sa traga un clocot. Am filtrat sosul, apoi am adaugat smîntîna lichida, si l-am lasat sa clocoteasca usor înca cîteva minute pe foc domol spre mic. Noua ne-a placut foaaarte mult acest sos! Delicios!

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-5-13261316018541.jpg

Dupa cîteva minute, safranul coloreaza vinul :)

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-5-13261316403713.jpg


Fileurile de salau le-am stropit cu zeama de lamîie si condimentat cu un amestec de condimente pentru peste facut din telina, morcov, ceapa, usturoi, chili, seminte de mustar si verdeturi uscate, sare marina si piper. Le-am pus pe tava de fonta pensulata cu ulei de masline, am asezat-o pe sina de sus a cuptorui, direct sub gratar/gril, în cuptorul preîncalzit la 200°C. Am lasat vreo 15 minute aproximativ(nu mai stiu exact) pîna s-a rumenit putin. Nu a fost gros, s-a copt destul de repede. Între timp fierbea si orezul în apa cu sare si verdeturi: frunze proaspete de dafin, busuioc, si patrunjel. Cînd orezul a fost aproape fiert, am adaugat mazarea verde si morcovul taiat fidelute.

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-5-13261317659868.jpg

O combinatie delicioasa! Sosul este delicat si foarte gustos.

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-5-13261319711914.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 09 January 2012 - 08:10 PM

Minunata reteta Maya. Am invatat de la o prietena iranianca , sa "mojaresc" oleaca pistilul de sofran ( am o piulitza minuscula, special pentru asta) , ca iese mai bine "savoarea"

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 January 2012 - 08:16 PM

Vezi postareastella, la 09 January 2012 - 08:10 PM, a spus:

Minunata reteta Maya. Am invatat de la o prietena iranianca , sa "mojaresc" oleaca pistilul de sofran ( am o piulitza minuscula, special pentru asta) , ca iese mai bine "savoarea"

Mie si-asa mi-a fost frica sa nu dau cu bota-n balta, adica în farfuria Denisei, care nu prea se da în vînt dupa sofran. De aia am filtrat sosul bine de tot. Totusi i-a placut mult aroma... începe sa-si schimbe gusturile... creste :)

Cred ca ar trebui sa-mi cumpar un mojar fin din portelan, pentru fineturi de astea. Eu am unu greu de piatra(vreo 6 kg) si e grob pe interior. Cred ca daca mojaream pistilele în el, trebuia sa-l clatesc eventual cu vin, ca sa scot tot :)
Merci de Tipp :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 January 2012 - 08:45 PM

Eu pierd mult ca nu stiu sa fac sosuri dintr-astea, tare fain si interesant e :)

#5 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 09 January 2012 - 11:33 PM

great! si pozele sunt sigura ca si aroma ... :rolleyes: aproape ii simt gustul :rolleyes:
Sunt amatoare de sosuri cat nu au prajeala, deci asta ar fi perfect pt familia mea. De ce ai facut prima parte a sosului in ziua precedenta, doar pentru a castiga timpul cu scaderea vinului, sau si alt secret?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#6 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 January 2012 - 12:21 AM

Maya, m-am intors acum de la concert, si am pozat *mojarelul de mirodenii * alaturi de o bricheta standard.
ca sa vezi ca e miniatura de mojar :rolleyes:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_01_2012/post-16-13261476374186.jpg


#7 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 10 January 2012 - 07:34 AM

Sosul e minunat.Si mult mai usor decat varianta olandeza .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#8 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 10 January 2012 - 05:51 PM

Arata foarte elegant pestele asta imbracat asa in sosul de sofran & vin. Perfect pentru o cina mai romantica. Superb! :71:

#9 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 12 January 2012 - 11:45 PM

M-am dus la supermarket ieri si pe ce mi-a picat privirea? Mojar mic, nu-l puteam lasa acolo =))
Imagine atasata: monthly_01_2012/post-4-1326404724497.jpg
Sorella il vrei? Ma duc sa ti-l iau si-l trimit?

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:26 PM

Vezi postareaAdriana, la 09 January 2012 - 08:45 PM, a spus:

Eu pierd mult ca nu stiu sa fac sosuri dintr-astea, tare fain si interesant e :hug:

Eu ador sosurile astea! Ai încercat ala al KHanei cu piper verde! La fel... lecker!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:27 PM

Vezi postareaDaniella, la 09 January 2012 - 11:33 PM, a spus:

great! si pozele sunt sigura ca si aroma ... :hug: aproape ii simt gustul :-*
Sunt amatoare de sosuri cat nu au prajeala, deci asta ar fi perfect pt familia mea. De ce ai facut prima parte a sosului in ziua precedenta, doar pentru a castiga timpul cu scaderea vinului, sau si alt secret?

Da, fara prajeli, si totusi sosurile astea sînt extrem de gustoase :-*
Merci, Daniella!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:27 PM

Vezi postareastella, la 10 January 2012 - 12:21 AM, a spus:

Maya, m-am intors acum de la concert, si am pozat *mojarelul de mirodenii * alaturi de o bricheta standard.
ca sa vezi ca e miniatura de mojar :hug:

Tare dragalas mojarelul. Inca nu am ajuns, dar imi cumpar si eu un mini mojar :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:28 PM

Vezi postareaPiscotel, la 10 January 2012 - 07:34 AM, a spus:

Sosul e minunat.Si mult mai usor decat varianta olandeza .Imagine postata

Usor de tot fata de ala, si foarte gustos :hug:
Merci :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:29 PM

Vezi postareaLa-Chef-A, la 10 January 2012 - 05:51 PM, a spus:

Arata foarte elegant pestele asta imbracat asa in sosul de sofran & vin. Perfect pentru o cina mai romantica. Superb! :hug:

Combinatia e superba... peste & si sosul asta :-*
Merci, Gabita :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 13 January 2012 - 03:30 PM

Vezi postareaAdriana, la 12 January 2012 - 11:45 PM, a spus:

M-am dus la supermarket ieri si pe ce mi-a picat privirea? Mojar mic, nu-l puteam lasa acolo :-*
Atasament mojarmic.jpg
Sorella il vrei? Ma duc sa ti-l iau si-l trimit?

Sorella, merci draguta! Nu tre' sa trimiti, ca din asta gasesc sigur. :hug:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 January 2012 - 07:11 PM

Vezi postareaMaya, la 13 January 2012 - 03:30 PM, a spus:

Nu tre' sa trimiti, ca din asta gasesc sigur. =))

ok, nu-i mai punem la muncit pe curieri astia ca ne-au scos destui peri albi :)

#17 Useril este offline   ela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 372
  • Inregistrat: 12-September 11

Postat 21 June 2012 - 03:26 PM

Am dat peste reteta asta si cum aveam niste file de salau in congelator (ne-a dat un coleg de munca doi pesti frumusei) am zis s-o incerc. S-a prins un pic pestele de tigaie, orezul n-a vrut sa stea frumos, dar a fost foarte bun si s-a mancat tot. Sosul a mers de minune.

Imagine atasata: monthly_06_2012/post-1290-13402851353007.jpg

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 21 June 2012 - 09:59 PM

Mmm, ce bine arata! Nu am mai mîncat demult salau. Fac si eu zilele astea =))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi