Ponche mexican
#1
Postat 14 December 2009 - 05:46 PM
In decembrie odata cu frigul vin si Posadele, care sant 9 si incep pe 16. Traditia cere ca peregrinii (musafirii) sa astepte la usa cantand un colind special si cu lumanarile aprinse. Cei din inauntru , si ei cu lumanari aprinse in mana, raspund colindului adunati in fata usii Se presupune ca sant colindatorii care insoteau pe Maria si Josef si cereau gazduire (posada) la popasuri.
Inauntru sant primiti cu tamales, ponche si tot ce se poate inghiti ca bautura Insa se incepe cu ponche fierbinte la care se
adauga putin rom in momentul servirii si la dorinta. Intre paranteze eu le dau si tequila fiarta si vin fiert, cu scortisoara si cuisoare, dar il beau doar femeile, nu e pe placul barbatilor de aici.
#2
Postat 14 December 2009 - 05:57 PM
Am pus si trestie de zahar curatata, tamarindo, ceai de lemon grass pentru ca nu aveam la indemana proaspat, mandarine, lime, mere, stafide, prune uscate, arandano uscat (or fi coacaze?), ananas proaspat, guava, tejocote (ceva asemanator cu merisoarele dar are alt gust). In loc de zahar normal se folosesc capatanile de zahar de trestie care dau gustul ponche-lui de melasa. Se adauga scortisoara si anis.
#3
Postat 14 December 2009 - 06:05 PM
Se numesc zapote negro si guanábana (sau chirrimoya).
Cea alba, chirrimoya se mananca asa, e un fel de pure foarte parfumat cu un gust delicios putin de tot acrisor
Cel negru, zapote, se face pure adaugand suc de portocale si se poate servi in mii de alternative, profitand de culoarea lui neagra. Are un continut foarte inalt de fier si mamicile il includ in menu-ul zilnic .
#4
Postat 14 December 2009 - 06:22 PM
Imagini atasate
#5
Postat 14 December 2009 - 06:24 PM
Va astept cu o piiza sper sa va iasa cu forma aceea care voiati s-o incercati
#6
Postat 14 December 2009 - 06:50 PM
Geany a spus:
vin roşu, puţin lichior de portocale, portocale şi lămîi tăiate felii, zahăr... amesteci şi o ţii în frigider o zi.
Se serveşte cu sifon şi gheaţa... excelentă vara, foarte bună!
Sînt 15.000 de feluri de sangria, cei din Spania ştiu mai bine, eu o fac după ureche
#7
Postat 14 December 2009 - 07:10 PM
Aveam de gand sa fac pizza cu unealta aia dar s-au schimbat planurile pentru ca mi-a luat mult timp pregatitul ponchelui si impodobirii casei. Sangria de aici se pregateste cu orice vin la care adaugi fructe proaspete si din compot si putin suc de la compot. Incearca si tu ponchul meu ca e simplu .
#8
Postat 14 December 2009 - 07:14 PM
Asa, ca tocmai am venit de la o nunta irlandeza unde la restaurant am fost intampinati cu Ponch din asta fierbinte, care a fost nemaipomenit de bine primit de trupul meu inghetat (si nu numai al meu, sunt convinsa).
Si ma gandeam eu cat de minunat e acest ponch si ca e musai sa caut reteta sa-l fac in casa, musai.
Si acum vii tu cu reteta.
te citesc in continuare nerabdatoare.
#9
Postat 14 December 2009 - 07:27 PM
Eu cind am servit sangria era vara la o terasa restaurant, era cald,si o doamna care era ziua ei servea anumite aperitive atunci am gustat prima oara maslinele ascolane(olive ascolane)dar ponche am auzit dar n-am gustat
#10
Postat 14 December 2009 - 11:08 PM
Ah, Geany, pe vremuri, la "ceaiuri" obisnuiam Crouchon care era ca Sangrìa voastra de azi si era cu gheata. .
#11
Postat 15 December 2009 - 12:12 PM
Am totusi o nelamurire, am recitit postul si tot nu ma dumiresc. Nu vad reteta propriuzisa de Ponche, am inteles ca se pun diverse fructe si diverse miroase, dar nu gasesc lichidul.
#12
Postat 15 December 2009 - 06:19 PM
E de fapt un fel de compot mult. Rom isi pune fiecare in cana lui peste ponchele servit.