Tort ciocolatos cu afine da dependenta! :D
#1
Postat 25 January 2012 - 11:40 PM
Ingrediente:
400g zahar
100 g cacao
150 ml apa
8 oua
1 plic de zahar vanilat
2 linguri de faina
2 pachete de unt (82% grasime)
gem acrisor (caise, de preferinta)
afine din afinata (sau stafide inmuiate in rom; sau altele...)
Se amesteca zaharul, apa si cacaoa si se fierb 1-2 minute. Dupa ce se raceste, se pune un plic de zahar vanilat si se adauga pe rand galbenusurile, mestecand.
Separat, albusurile se bat spuma, apoi se adauga 1/3 din compozitia de mai sus si faina. Se tapeteaza tava cu calc si se pune in cuptorul incins, la foc mic spre potrivit, timp de 30 de minute.
In restul de 2/3, se pun untul si fructele (afine, stafide, etc). Se da la rece.
Blatul se taie in 2 si se pune un gem acrisor intre blaturi, dupa care se orneaza cu crema.
Pofta buna!
#2
Postat 26 January 2012 - 10:26 AM
Este foarte bun la gust, foarte satios si nu trebuie insiropat. Tin minte ca mama il facea si cu margarina Rama, ne aducea cineva de la unguri. Vremuri!
Si o poza mai veche cu tortul facut de mine, nu de mama. Doar ca eu am pus visine din visinata doar pe deasupra. Restul visinelor s-au mancat ca atare.
#3
Postat 26 January 2012 - 10:33 AM
Giorgiana, la 26 January 2012 - 10:26 AM, a spus:
Este foarte bun la gust, foarte satios si nu trebuie insiropat. Tin minte ca mama il facea si cu margarina Rama, ne aducea cineva de la unguri. Vremuri!
Si o poza mai veche cu tortul facut de mine, nu de mama. Doar ca eu am pus visine din visinata doar pe deasupra. Restul visinelor s-au mancat ca atare.
M-ai facut sa inghit in sec, amintindu-mi de tortul asta.. Si-asa aseara imi ploua in gat, cand il scriam. Da' acu' cu poza.... ai rasucit bine de tot cutitul in rana!
Intr-adevar, se pot pune fructe in crema sau doar pe deasupra. Noua ne place sa le punem in crema si sa fie din alea alcoolizate (adicatelea nu zmeura proaspata sau fructe din compot). Betivani, ce sa facem?
#4
Postat 26 January 2012 - 10:42 AM
Foxyy, la 26 January 2012 - 10:33 AM, a spus:
Intr-adevar, se pot pune fructe in crema sau doar pe deasupra. Noua ne place sa le punem in crema si sa fie din alea alcoolizate (adicatelea nu zmeura proaspata sau fructe din compot). Betivani, ce sa facem?
Si noi suntem betivani, de aia am spus ca visinele din visinata le-am mancat ca atare.
Dar am dat reteta si cumnatei mele si efectiv s-a indragostit de tortul asta, cum are o ocazie numai tortul asta il face.
#5
Postat 26 January 2012 - 11:22 AM
O sa il fac si eu negresit ca am afine din afinata
Foxyy ,multumesc inca o data
O sa revin cu dovezile
#6
Postat 26 January 2012 - 11:25 AM
#8
Postat 26 January 2012 - 02:08 PM
#10
Postat 26 January 2012 - 02:13 PM
aduce putin cu joffre-ul pe care il facea mama la ocazii foarte speciale, cand eram mici. pe atunci nu eram prea incantati de el. acum insa... mmmmm
doar ca ea nu taia blatul asa, pentru ca nu ii iesea prea inalt.
#11
Postat 26 January 2012 - 02:22 PM
#12
Postat 26 January 2012 - 02:48 PM
boni, la 26 January 2012 - 02:13 PM, a spus:
aduce putin cu joffre-ul pe care il facea mama la ocazii foarte speciale, cand eram mici. pe atunci nu eram prea incantati de el. acum insa... mmmmm
doar ca ea nu taia blatul asa, pentru ca nu ii iesea prea inalt.
Se pare ca e un tort destul de cunoscut. Si pare a fi si apreciat!
#13
Postat 26 January 2012 - 06:04 PM
Cica sa mai studiez reteta
#14
Postat 26 January 2012 - 06:20 PM
#15
Postat 26 January 2012 - 06:36 PM
Foxyy, la 26 January 2012 - 06:20 PM, a spus:
Famelon nexam,absenti la disparuti sot de serviciu vine abea maine pe la amiaza spre seara (ca sta si la post-tura)maroiu' branbura prin oras vine tarliu,nici nu stiu daca mananca acasa,ma gandesc sa-l ademenesc cu o pizza,bub' vrea out si atat ,in w.e baiatul cel mare nu sta acasa ,si eu cu sotul avem planuri cu fameleonul asa ca nu o sa fim si nu o sa mancam peacasa,ashea ca sunt trisstt ca eu daca nu stau in bucatarie ma depresez
Da saptamana aviatoare sunt toti acasa
Tort fac numai la ocazii ca nu prea sunt ai mei cu dulciurile,pana nu demult nici eu,acu' parca o dat strechea-n mine ,nush ce am
#16
Postat 29 January 2012 - 10:26 AM
Foxyy, multumesc
Imagini atasate
#17
Postat 29 January 2012 - 10:32 AM
lili, la 29 January 2012 - 10:26 AM, a spus:
Foxyy, multumesc
Ce-mi faci tu mie aici.... Cred ca ma apuc sa-l fac si eu. N-am afine din afinata (sunt de alea fara alcoale si congelate), da' am stafide si le ametesc in rom!
Sper sa va placa!
Ai pus gem intre blaturi? Sau tot crema?
#18
Postat 29 January 2012 - 10:49 AM
Foxyy, la 29 January 2012 - 10:32 AM, a spus:
lili, la 29 January 2012 - 10:26 AM, a spus:
Foxyy, multumesc
Ce-mi faci tu mie aici.... Cred ca ma apuc sa-l fac si eu. N-am afine din afinata (sunt de alea fara alcoale si congelate), da' am stafide si le ametesc in rom!
Sper sa va placa!
Ai pus gem intre blaturi? Sau tot crema?
Am pus si gem dar n-am avut de caise , am pus gem de macese ,care e acrisor si am pus si unpic de crema
Am taiat acum din el,ca fiica-mea nu mai avea rabdare ,te servesc cu o feliuta
foarte ,foarte bun
multumesc inca o data
Imagini atasate
#19
Postat 29 January 2012 - 11:01 AM
lili, la 29 January 2012 - 10:49 AM, a spus:
Foxyy, la 29 January 2012 - 10:32 AM, a spus:
lili, la 29 January 2012 - 10:26 AM, a spus:
Foxyy, multumesc
Ce-mi faci tu mie aici.... Cred ca ma apuc sa-l fac si eu. N-am afine din afinata (sunt de alea fara alcoale si congelate), da' am stafide si le ametesc in rom!
Sper sa va placa!
Ai pus gem intre blaturi? Sau tot crema?
Am pus si gem dar n-am avut de caise , am pus gem de macese ,care e acrisor si am pus si unpic de crema
Am taiat acum din el,ca fiica-mea nu mai avea rabdare ,te servesc cu o feliuta
foarte ,foarte bun
multumesc inca o data
Saru'mana pentru tratatie! Imi place tare mult tortura asta si ti-a iesit de minune!
#20 Guest_Gelutza_*
Postat 29 January 2012 - 09:59 PM
Imi place tot ce e imbatat, cum naiba sa-l ratez!
Daca mai dati pe aici poate imi spuneti si o informatie referitoare la tava de copt blatul...ca sa-l pot taia ca lumea in care sa-l coc, in aia de 26, de 28, sau mai mica, nu am cu inel mai mica, dar se poate coace si in altceva, nu-i bai!
La Lili mi se pare micutza circumferinta...