Forum Culinar: Leacuri "babesti" - Forum Culinar

Salt la continut

  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Leacuri "babesti"

#1 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 14 December 2009 - 07:43 PM

M-am gandit sa deschid acest nou subiect cu leacuri babesti pentru cine inca mai stie asemenea leacuri.Chiar ieri aveam simptomele unei raceli clasice cu dureri in gat,subfebrilitate,indispozitie generala,etc.Cu ceva timp in urma ,mai exact acum 10 ani,am constatat ca am devenit alergica la antitermice,analgezice si cine mai stie la ce...ca nu le-am mai testat. :drool: Va imaginati ce "bine" e cand am nevoie de un algocalmin,de un paracetamol sau de o aspirina! :love7: Neputand sa inghit aceste medicamente sunt nevoita sa astept sa imi treaca de la sine sau sa-mi administrez leacuri babesti.Aseara am baut un ceai cald,am luat niste dropsuri pentru gat si mi-a fost facuta o frectie cu spirt.Dimineata m-am simtit mai bine dar am luat si antibiotice(la astea nu sunt alergica).Ce sa spun,e tare rau sa nu poti lua asemenea medicamente...Daca stiti si voi asemenea leacuri va invit sa le studiem impreuna .
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 14 December 2009 - 09:37 PM

gabrenia a spus:

M-am gandit sa deschid acest nou subiect cu leacuri babesti pentru cine inca mai stie asemenea leacuri.Chiar ieri aveam simptomele unei raceli clasice cu dureri in gat,subfebrilitate,indispozitie generala,etc.Cu ceva timp in urma ,mai exact acum 10 ani,am constatat ca am devenit alergica la antitermice,analgezice si cine mai stie la ce...ca nu le-am mai testat. :thumleft: Va imaginati ce "bine" e cand am nevoie de un algocalmin,de un paracetamol sau de o aspirina! :occasion14: Neputand sa inghit aceste medicamente sunt nevoita sa astept sa imi treaca de la sine sau sa-mi administrez leacuri babesti.Aseara am baut un ceai cald,am luat niste dropsuri pentru gat si mi-a fost facuta o frectie cu spirt.Dimineata m-am simtit mai bine dar am luat si antibiotice(la astea nu sunt alergica).Ce sa spun,e tare rau sa nu poti lua asemenea medicamente...Daca stiti si voi asemenea leacuri va invit sa le studiem impreuna .



Pai, unul din leacuri ar fi siropul din muguri de brad - dar asta e mai mult pentru plamani (pneumonii, bronsite.... etc). Altul - mai usor de aplicat in cazul tau: maliga sarata fierbinte pusa pe gat (nu direct pe piele, ci invelita intr-un stergar), ori sare grunjoasa incalzita, pusa intr-o carpa si apoi pe gat.
Algocalminul cica nu e prea bun - in multe tari e scos de pe piata. Are efecte secundare nasoale pe termen lung. Ceva asemanator s-a intamplat si cu piramidonul (eu asa am auzit acu' jde ani, cand l-au scos din farmacii).
Cand imi mai amintesc de vreo chestie, scriu!

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 14 December 2009 - 09:39 PM

gabrenia a spus:

M-am gandit sa deschid acest nou subiect cu leacuri babesti pentru cine inca mai stie asemenea leacuri.Chiar ieri aveam simptomele unei raceli clasice cu dureri in gat,subfebrilitate,indispozitie generala,etc.Cu ceva timp in urma ,mai exact acum 10 ani,am constatat ca am devenit alergica la antitermice,analgezice si cine mai stie la ce...ca nu le-am mai testat. :sad3: Va imaginati ce "bine" e cand am nevoie de un algocalmin,de un paracetamol sau de o aspirina! :sad1: Neputand sa inghit aceste medicamente sunt nevoita sa astept sa imi treaca de la sine sau sa-mi administrez leacuri babesti.Aseara am baut un ceai cald,am luat niste dropsuri pentru gat si mi-a fost facuta o frectie cu spirt.Dimineata m-am simtit mai bine dar am luat si antibiotice(la astea nu sunt alergica).Ce sa spun,e tare rau sa nu poti lua asemenea medicamente...Daca stiti si voi asemenea leacuri va invit sa le studiem impreuna .



Nu mai editez, da' capsomanca de je :violent6: a uitat sa-ti zica: multa sanatate! :notworthy:

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 14 December 2009 - 09:46 PM

Eu fac Denisei,un sirop de tuse,asa :
Iau o ridiche neagra,o tai în doua,o scobesc în asa fel încît sa mai aibe cel putin 1 cm grosime,de pulpa în interior,si o umplu pe jumatate cu zahar.Apoi o "trag" o folie peste,si o tin pe geam la rece,sau undeva la racoare.Amestec din cînd în cînd.Pîna a 2-a zi se formeaza un sirop dulceag transparent.Îi el cu zahar,dar cîte o lingurita,o linsteste pentru 5-6 ore,cînd are cîte o tuse din aia de de doare inima cînd auzi cum tuseste.Ei îi face bine.Eu nu as putea sa înghit o lingurita din siropul ala,nici daca stiu ca mor.Nu e rau,dar mie îmi da senzatii de voma ....bleah :sad1:


Siropul nr.2,care se pastreaza în frigider mult timp,îl fac din pulpa scobita din ridiche.
O tai cubulete,o acopar cu apa si zahar,si o las sa fiarba la foc lejer pîna se caramelizeaza.Este fuid-grosut si maroniu la culoare.Si asta ajuta bine,dar parca nu opreste tusea mai mult de 2-maxim 3 ore.

Leac babesc :violent6:



Multa sanatate :notworthy:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 15 December 2009 - 12:10 PM

Pentru raceala, la primele simptome eu atac cu urmatoarele:
- ceai facut din plante (sunatoare, soc, musetel, tei, menta), incerc o combinatie care sa aiba si gust bun; la ceai adaug suc de lamaie generos si indulcesc cu miere (de obicei am miere de la sursa sigura, din Ro)
- dus fierbinte, iar daca nu se poate - macar o abie fierbinte la picioare in apa in care am dizolvat sare mare
- dupa care imbracarea in haine calde si moi, si in plapuma pana la nas, caciula in cap
- apoi fac o cana cu lapte fierbinte in care sparg un ou si il bat bine-bine sa se dilueze in lapte; indulcesc cu miere; acest lapte se bea atat de fierbinte cat sa nu arda limba si gatul; (licoarea asta e buna la raceala, dar si mai buna pentru gat inframat)
- acum ar trebui sa iasa raceala prin toti porii; cand hainele s-au udat de la transpiratie, se schimba cu altele moi si calduroase
- o supa fierbinte de pui nu strica niciodata; daca e cu galuste - si mai bine, ca tine de foame si aluneca usor pe gat :D


Daca raceala e avansata, frectia cu spirt dupa o baie fierbinte face foarte bine.
Eu in schimb recomand tuturor (si ma cam lupt cu cei din familie) sa atace raceala la primele semne pentru ca nu stii niciodata din care neam e, din aia usoara sau din aia rea.

Pentru caile respiratorii eu fac inhalatii cu ceai pe baza de musetel, face minuni.
E ceva destul de neplacut si ai mei se feresc cat pot, dar are efect nemaipomenit.

#6 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 December 2009 - 01:48 PM

Un sfat (pentru cine vrea sa-l aplice....): bauturile / supele NU se servesc FIEBINTI daca sunt probleme cu gatul! De ce? Din pricina ca gatul e deja inflamat iar fierbinteala face si mai rau! Sunt de preferat ceaiurile racite (nu reci, dar nici fierbinti!!!), la fel si supele, ori alte bauturi.
Si un alt sfat: laptele NU este indicat in tratarea gatului pentru ca fermenteaza rapid in cavitatea bucala, crescand numarul bacteriilor si prelungind starea de raceala / infectie in zona amigdalelor.

#7 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 15 December 2009 - 11:53 PM

Foxyy ,multumesc de sfaturi si de urari,deja ma simt mai bine fata de ieri,voi tine cont pe viitor de sfaturile tale.pupici! :floare:
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#8 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 15 December 2009 - 11:56 PM

gabrenia a spus:

Foxyy ,multumesc de sfaturi si de urari,deja ma simt mai bine fata de ieri,voi tine cont pe viitor de sfaturile tale.pupici! ;)


Cu placere! Multa sanatate!!!!! :floare:

#9 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 16 December 2009 - 12:15 AM

Maya a spus:

Eu fac Denisei,un sirop de tuse,asa :
Iau o ridiche neagra,o tai în doua,o scobesc în asa fel încît sa mai aibe cel putin 1 cm grosime,de pulpa în interior,si o umplu pe jumatate cu zahar.Apoi o "trag" o folie peste,si o tin pe geam la rece,sau undeva la racoare.Amestec din cînd în cînd.Pîna a 2-a zi se formeaza un sirop dulceag transparent.Îi el cu zahar,dar cîte o lingurita,o linsteste pentru 5-6 ore,cînd are cîte o tuse din aia de de doare inima cînd auzi cum tuseste.Ei îi face bine.Eu nu as putea sa înghit o lingurita din siropul ala,nici daca stiu ca mor.Nu e rau,dar mie îmi da senzatii de voma ....bleah :D


Siropul nr.2,care se pastreaza în frigider mult timp,îl fac din pulpa scobita din ridiche.
O tai cubulete,o acopar cu apa si zahar,si o las sa fiarba la foc lejer pîna se caramelizeaza.Este fuid-grosut si maroniu la culoare.Si asta ajuta bine,dar parca nu opreste tusea mai mult de 2-maxim 3 ore.

Leac babesc :)



Multa sanatate :pupic:

Maya multumesc de sfaturi ! :notworthy: am auzit pe cineva ca a facut un sirop din ridiche neagra dar eu personal eu nu am facut.Voi nota toate sfaturile de la toate fetele,multumesc inca o data!
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#10 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 16 December 2009 - 12:25 AM

Pisoi a spus:

Pentru raceala, la primele simptome eu atac cu urmatoarele:
- ceai facut din plante (sunatoare, soc, musetel, tei, menta), incerc o combinatie care sa aiba si gust bun; la ceai adaug suc de lamaie generos si indulcesc cu miere (de obicei am miere de la sursa sigura, din Ro)
- dus fierbinte, iar daca nu se poate - macar o abie fierbinte la picioare in apa in care am dizolvat sare mare
- dupa care imbracarea in haine calde si moi, si in plapuma pana la nas, caciula in cap
- apoi fac o cana cu lapte fierbinte in care sparg un ou si il bat bine-bine sa se dilueze in lapte; indulcesc cu miere; acest lapte se bea atat de fierbinte cat sa nu arda limba si gatul; (licoarea asta e buna la raceala, dar si mai buna pentru gat inframat)
- acum ar trebui sa iasa raceala prin toti porii; cand hainele s-au udat de la transpiratie, se schimba cu altele moi si calduroase
- o supa fierbinte de pui nu strica niciodata; daca e cu galuste - si mai bine, ca tine de foame si aluneca usor pe gat :D


Daca raceala e avansata, frectia cu spirt dupa o baie fierbinte face foarte bine.
Eu in schimb recomand tuturor (si ma cam lupt cu cei din familie) sa atace raceala la primele semne pentru ca nu stii niciodata din care neam e, din aia usoara sau din aia rea.

Pentru caile respiratorii eu fac inhalatii cu ceai pe baza de musetel, face minuni.
E ceva destul de neplacut si ai mei se feresc cat pot, dar are efect nemaipomenit.

Pisoi ,multumesc frumos!Ce ma bucr ca mi-ati raspuns la intrebari!Asa e cand eu nu ma pot trata singura,dar pe altii ii tratez cum se cuvine;stiti vorba aia"cizmarul n-are incaltari,croitorul n-are haine",etc.Sunteti toate niste dragute, :notworthy: iar daca mai stiti si alte leacuri nu neaparat de raceala,va rog sa le scrieti,bineinteles ca in limita timpului vostru disponibil,nu vreau sa abuzez de timpul nimanui,mai ales ca se apropie Craciunul :) si avem cu toate atata treaba :laughing7: va pup si mai vorbim! :pupic:
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#11 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 17 December 2009 - 08:55 PM

Contra tusei eu folosesc sirop de cimbru sau de muguri de brad.

#12 Useril este offline   gabrenia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 492
  • Inregistrat: 08-December 09
  • Locationmalul Dunarii

Postat 18 December 2009 - 12:17 AM

simonaro29 a spus:

Contra tusei eu folosesc sirop de cimbru sau de muguri de brad.

Notat! :D Multumesc! :pupic:siropul de cimbru il faci tu sau il cumperi?te intreb pentru ca nu am mai auzit de astfel de sirop.presupun ca se gaseste de cumparat,la fel ca cel din muguri de brad. :D
Gabrenia "ce pot face doua maini dibace"

#13 Useril este offline   Livia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 165
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationTimisoara

Postat 18 December 2009 - 11:30 PM

Si eu ma tratez naturist, acolo unde se poate, prefer leacurile babesti in cele mai multe cazuri, dar de la primele simptome.
Pt raceli ceai de ceapa. O ceapa cu tot cu coaja, spalata bine, taiata in 4, 500ml apa, 3-4 nuci(spalate si ele bine) zdrobite si puse intregi. Se fierbe cateva minute, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi. Eu in 2 zile sunt ca noua.
Pt tuse, siropul de ridiche neagra, de care zicea Maya.
Eu am avut acum cativa ani, o tuse groaznica, faceam ca un magar, din gat, dar fara sa se rupa tusea, a fost ingozitor. Am luat paxeladine si ceva sirop pt tuse, nimic, cineva m-am invatat sa-mi fac siropul de ridiche, cam o saptamana am luat cate o lingura inainte de fiecare masa si am scapat de tusea care ma chinuia.
Pt gripa ceai de cimbru, o jumatate de lingurita la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat si se bea cat mai fierbinte, e cam rau la gust, dar face bine.
Pt durere in gat gargara cu apa sarata, 1 lingurita la 100ml apa, de 3-4 ori pe zi.
Toate acestea sunt testete pe mine!

#14 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 19 December 2009 - 08:00 AM

Pentru tuse imi dadea mama cand eram mica ceai din coji de nuca indulcit cu miere de albine.
Acum cativa ani am scapat de o tuse afurisita cu ceai din muguri de pin indulcit cu sirop de muguri de brad. Ceaiul de ceapa nu-l suport, mi se face rau de la el.

#15 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 18 January 2010 - 07:49 PM

Ia cititi ce minune am primit eu azi:

Varza murata, leacul popular pentru trup

E modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se numara printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook? Stiai ca odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Stiai ca oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment minune. Cu toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se bucura de anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.

Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai bogata chiar decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce ofera protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului: vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Numai 100 g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100 grame) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului. Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Recent, nutritionistii secolului XX apreciaza varza murata drept un puternic aliment afrodiziac pentru barbati, ducand la cresterea potentei masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la san. Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura de catre specialisti. Gratie continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si impiedicand pierderile de memorie.

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#16 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 18 January 2010 - 07:51 PM

Si-am mai primit ceva:
Unora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat te face
sa iesi din casa in miez de noapte si sa te duci la magazin sa-ti cumperi mancarea dupa care salivezi.
Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care iti spune ca duce lipsa de vreo substanta din acea mancare.
Si de multe ori ca sa-ti satisfaci intr-adevar pofta, trebuie sa mananci altceva decat crezi ca ai nevoie.

Daca ti-e pofta de ciocolata.
Ai nevoie de magneziu.
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.

Daca ti-e pofta de ceva dulce.
Ai nevoie de:
crom pe care il gasesti in brocoli, struguri, branza, fasole boabe, pui, ficat de vitel
carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate, nuci, legume, fulgi
tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac, cartofi, stafide

Daca ti-e pofta de paine, paine prajita
Ai nevoie de azot
Pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci

Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli
Ai nevoie de calcliu
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap

Daca ti-e pofta de cafea sau ceai
Ai nevoie de:
fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate, nuci, legume, fulgi
sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei rosii, usturoi, ceapa
sare
fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare, verdeata, cirese negre

Daca ti-e pofta de alcool, pastile care sa te relaxeze
Ai nevoie de:
proteine pe care le gasesti in carne de pui, de porc, nuci, lactate, fructe de mare
calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap
potasiu pe care il gasesti in masline negre, cartofi, spanac, verdeturi amare

Daca ti-e pofta de gheata
Ai nevoie de fier
Pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare, verdeata, cirese negre

Daca ti-e pofta de mancare prajita
Ai nevoie de carbon
Pe care il gasesti in fructe proaspete

Daca ti-e pofta de bauturi acidulate
Ai nevoie de calciu
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza, nap

Daca ti-e pofta de mancaruri sarate
Ai nevoie de cloruri
Pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare

Daca ti-e pofta de mancaruri acide
Ai nevoie de magneziu
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe

Daca ti-e pofta de lichide
Ai nevoie de apa
Trebuie sa bei circa 8-10 pahare de lichid pe zi

Daca ti-e pofta de solide mai degraba decat lichide
Ai nevoie de apa
Corpul tau a fost dezhidratat pentru o perioada asa lunga de timp incat nu mai simte nevoie de apa.
Trebuie sa bei cat mai multa apa posibil pentru a reveni la normal.

Daca ti-e pofta de bauturi reci
Ai nevoie de mangan
Pe care il gasesti in alune, nuci, arahide, ananas, coacaz negru

Daca ai anumite pofte in perioada premenstruala
Ai nevoie de zinc
Pe care il gasesti in carne rosie, fructe de mare, radacinoase, salata, legume cu frunze

Daca iti este mai mereu foame
Ai nevoie de:
silicon pe care il gasesti in nuci, seminte
tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale, verdeturi, legume si fructe rosii
tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat, spanac, cartofi, stafide

Daca nu ai pofta de mancare
Ai nevoie de:
vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci, seminte, ficat
vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita, pui, curcan, porc, legume, seminte
cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare

Daca ti-e pofta de tutun
Ai nevoie de
silicon pe care il gasesti in nuci, seminte
tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale, verdeturi, legume si fructe rosii

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#17 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 02 February 2010 - 10:32 PM

Imprieteniti-va cu ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung

Putina istorie

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes. In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla. In Romania , sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale. Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol. La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.

Fisa biograficaFrunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina



Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic. Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei. Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si frunzele.

TRATAMENTE INTERNE

* Alcoolism. Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.


Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)


* Bronsita cronica. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500- 700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.) Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100- 150 g , timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie. Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani se strecoara. Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.






* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l , acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist. Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.

TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).

Test de sanatate cu suc de sfecla


Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei


Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari. De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu.
Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei. Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

SFECLA si CANCERUL



Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani. Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul. Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova , li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#18 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 03 February 2010 - 09:49 AM

Vezi postareagabrenia, la 18 December 2009 - 12:17 AM, a spus:

simonaro29 a spus:

Contra tusei eu folosesc sirop de cimbru sau de muguri de brad.

Notat! :thumleft: Multumesc! :pupic:siropul de cimbru il faci tu sau il cumperi?te intreb pentru ca nu am mai auzit de astfel de sirop.presupun ca se gaseste de cumparat,la fel ca cel din muguri de brad. :headbang:



gabrenia , este si de cumparat , dar de obicei fac in fiecare toamna. Reteta am pus-o undeva pe celalalt forum , uite , o copiez si aici:

Se iau cam 150 de grame de cimbru , daca e cu flori e si mai bine. Se toarna peste el cam 600 ml de apa clocotita si se lasa cam 20 de min acoperit.
Se adauga 375 gr zahar si se fierbe pana se ingroasa putzin.

#19 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 February 2010 - 11:52 PM

Contra imbecilitatii si pentru crescut imunitatea la vrajeli nu aveti nic? Ca trec asa printr-o faza si nu ma mai trezesc, care imi trageti una pishti ochi, poate imi revin :) . Da merge si cu fierturi, ca eu cu vraji m-am facut bine mereu:)
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#20 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 06 February 2010 - 10:13 AM

Imagine postata asta poate te ajuta!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

Arata acest topic


  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi