DESERTURI cu continut mai redus in grasime si colesterol
#1
Postat 02 February 2012 - 06:27 AM
Tin sa mentionez ca aceste retete sunt orientative pentru cei care doresc sa limiteze consumul de grasimi fara insa a le exclude complet, cat si pentru cei care doresc sa tina colesterolul putin in frau.
Am ales sa postez retete de deserturi pentru ca am vazut ca pentru mancaruri mai exista deja un topic asemanator si pentru ca probabil ca mai sunt si alte persoane "sweet tooth" ca mine care sufera ca nu pot manca prajituri si torturi dupa pofta inimii lor.
Glosar ingrediente utilizate in retete:
- BRANZA QUARK: este o branza proaspata care seamana putin cu iaurtul dar e mai consistenta si mai cremoasa. Poate fi inlocuita la nevoie cu iaurt strecurat, cu toate ca iaurtul e putin mai acru decat branza quark. In Romania se gaseste marca Exquisa Quark Nature cu 0,2% grasime (s-ar putea sa mai fie si alte marci, dar de asta am auzit eu si am gasit-o si pe google).
- MARGARINA DIETETICA: conform definitiei din cartea de retete este o margarina care nu contine grasime de origine animala. Margarina dietetica este orice margarina al carui continut de grasime este format in proportie de 50% din grasimi nesaturate («dietetica» inseamna pentru ei «buna pentru artere»). Pentru cei care nu se impaca foarte bine cu ideea de margarina, cat de "dietetica" ar fi ea, aceasta poate fi inlocuita cu ulei (cat de virgin vreti voi )
#2
Postat 02 February 2012 - 06:32 AM
Contine per portie :
Grasime: 10g
Colesterol : 36mg
Calorii : 240
Ingrediente pentru o tava cu dimensiunile 7x11 inches (in carte zic ca ies 10 portii, dar eu am taiat bucatile mai mici si mi-au iesit 15 portii, deci la portia mea cantitatea de grasime e de 6.7g)
Pentru blat :
- 200g faina
- 50g zahar farin
- 1 galbenus de ou
- un praf de sare
- 50g branza quark 0-1% grasime (poate fi inlocuita cu smantana 1% grasime sau cu iaurt strecurat 0-1% grasime)
- 100g margarina dietetica (poate fi inlocuita cu 125ml de ulei de floarea soarelui)
- ½ lingurita ulei si putina faina pentru tapetat tava
Pentru crema:
- 300g zmeura (congelata sau proaspata – eu am folosit jumi-juma ca asta am avut in casa)
- 2 plicuri de gelatina granule (a cate 7g plicul)
- 1/2 lingurita zeama de lamaie
- esenta de vanilie
- 500g branza quark sau iaurt 0-1% grasime (poate fi folosit si kefir 0-1%)
- 3 linguri zahar tos (eu am pus vreo 5 ca-mi place mai dulce)
- 2 albuse de ou
- fistic taiat sau menta pentru ornat (facultativ)
Pentru jeleu :
- 200 g zmeura (preferabil decongelata)
- 5 linguri zahar tos
- 1-2 plicuri de gelatina granule
Se amesteca faina cu zaharul farin, cu sarea, galbenusul de ou si margarina. Se framanta o coca care se baga la frigider pentru cel putin 30 minute.
Se incalzeste cuptorul la 180C (350F).
Se intinde o foaie pe o suprafata infainata. Se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se inteapa cu furculita ca sa nu se umfle la copt si se da la cuptor pentru 15 minute (eu am lasat-o cam 25 minute ca tot mi se parea ca nu e coapta. Aluatul pare moale cand il scoateti de la cuptor, dar se va intari la racit). Lasati blatul sa se raceasca.
Se mixeaza bine branza (sau iaurtul) cu zaharul si cu vanilia. Zeama de lamaie se amesteca cu putina apa si se incalzeste la microunde atat cat sa permita dizolvarea gelatinei. Se torna in fir subtire si mixand continuu peste crema de branza.
Separat se bat spuma cele 2 albuse care se incorporeaza cu grija in crema.
Se intinde crema peste blat si se infige zmeura in crema din loc in loc (astfel incat sa fie acoperita de crema). Daca folositi zmeura decongelata, puteti turna si putin suc din care si-a lasat zmeura si apoi puteti amesteca in crema cu o scobitoare pentru a crea un efect marmorat alb cu rosu. Se da la frigider pana facem jeleul.
Se pune zmeura decongelata pe foc cu zahar si se lasa la fiert cca 5-7 minute. Se strecoara prin sita ca sa se separe zeama de samburi si se pune iar pe foc sa mai fiarba putin. Se lasa putin la racit, cat sa putem dizolva gelatina in sirop. Se intinde jeleul peste prajitura si se da la rece pana a doua zi (ca sa se inmoaie si blatul de la crema).
Se orneaza cu fistic taiat grosier sau cu frunze de menta sau dupa preferintele fiecaruia.
#3
Postat 02 February 2012 - 06:39 AM
O briosa contine :
Grasime: 4g
Colesterol : -
Calorii : 93
Ingrediente pentru cca 15 briose :
- 150g faina de spelta (sau faina de grau nealbita)
- 1 ½ lingurita drojdie granulata
- 100g branza quark 0-1% grasime (sau iaurt 0-1% grasime scurs bine)
- 2 linguri de zahar tos
- 3 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
- 2-4 linguri de lapte degresat (0-1% grasime)
- 1 lingura de margarina dietetica
- 2-3 mere
- 2 linguri de nuci taiate grosier
- 1 lingura de scortisoara
Se amesteca faina cu drojdia. Se adauga branza quark, zaharul si uleiul. Amestecati bine coca adaugand laptele usor incalzit pana cand se obtine o coca destul de elastica (la nevoie mai adaugati lapte). Se intinde o foaie sub forma unui dreptunghi de cca 40x30cm pe o suprafata infainata. Se unge cu margarina topita.
Merele se curata de coaja si se rad. Se amesteca cu scortisoara si cu nucile si se intind pe toata suprafata foii intinse. Se formeaza un rulou din care se taie felii de 1.5 cm latime.
Feliile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt (nu cresc foarte mult dar totusi lasati putin spatiu intre ele). Se dau la cuptorul preincalzit (350F) pentru cca 15-20 minute sau pana cand briosele sunt rumenite.
Se servesc cu un sos de iaurt (150g iaurt 0-1% grasime amestecat cu zahar vanilat si zahar tos) sau cu miere. Eu am optat pentru siropul de artzar pe care il ador!
#4
Postat 02 February 2012 - 06:45 AM
1 muffin contine :
Grasime: 5g
Colesterol : 25mg
Calorii : 160
Ingrediente pentru 12 muffins de marime medie
- 250g faina integrala de grau
- 2 lingurite de drojdie granulata
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 ou intreg
- 140g zahar tos
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 1 lingurita esenta naturala de vanilie
- 1/3cana (cca 75ml) de ulei de floarea soarelui
- 2/3 cana (cca 150g) de lapte batut
Se amesteca faina cu drojdia si bicarbonatul de sodiu.
Intr-un alt vas se bate oul cu zaharul tos, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Se toarna apoi uleiul putin cate putin, ca la maioneza. Se adauga batut si apoi se incorporeaza in ploaie amestecul de faina.
Se toarna compozitia intr-o tava cu 12 forme de muffins de marime medie si se da la cuptorul preincalzit (350F) pentru circa 20 minute sau pana cand muffinele trec testul cu scobitoarea.
#5
Postat 02 February 2012 - 06:47 AM
Combinatia asta cu mac am postat-o mai demult si pe celalat site, s-ar putea sa vi se para cunoscuta!
O portie contine :
Grasime: 5g
Colesterol : 1mg
Calorii : 202
Ingrediente pentru 2 portii (eu le-am pus in 3 pahare ca suntem 3 )
- 2 linguri de mac
- ½ cana de lapte degresat (0-1% grasime)
- 1 cana de iaurt degresat (0-1% grasime)
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 mar mai mare
- 1 banana
- 1 lingurita zeama de lamaie
- boabe de struguri
- o portocala sau 2 mandarine sau 1 grepfruit sau un amestec din toate
Se pune macul cu laptele la fiert pentru circa 10 minute. Se lasa la racit. Se amesteca cu iaurtul si zaharul.
Se curata si taie marul, banana si se stropesc imediat cu sucul de lamaie. Se adauga strugurii si bucatile de citrice. Se amesteca cu compozitia de iaurt si se serveste imediat.
#6
Postat 02 February 2012 - 09:30 AM
Si eu ma lupt cu "Colesteroaele rele " .Vin pe gena materna .
Asa ca multumesc pentru idei .
Toate dulciurile postate de tine imi fac cu ochiul,dar salata aia de fructe va fi incercata prima .
Eu multumesc si te mai astept si cu alte bunatati .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 02 February 2012 - 11:06 AM
#8
Postat 02 February 2012 - 03:27 PM
Piscotel, la 02 February 2012 - 09:30 AM, a spus:
Si eu ma lupt cu "Colesteroaele rele " .Vin pe gena materna .
Asa ca multumesc pentru idei .
Toate dulciurile postate de tine imi fac cu ochiul,dar salata aia de fructe va fi incercata prima .
Eu multumesc si te mai astept si cu alte bunatati .
La mine barbate-miu e cu colesterolul putin mare, dar nu atat de mare incat sa-i dea doctorul pastile.
Eu cu colesterolul stau super bine, la mine problema e ca tre' sa-mi numar gramele de grasime sa nu depasesc 60/zi si taaaare nu-mi place! Pe de alta parte, pot sa mananc ceva cu grasime mai multa, de ex o felie de paine cu cascaval, dar asta inseamna ca nu mai am loc si pentru ceva desert cu grasime!
#9
Postat 02 February 2012 - 05:10 PM
Arata minunat, numai cand te uiti la ea deja simti ca te racoresti !
#10
Postat 05 February 2012 - 11:56 PM
ralesu, la 02 February 2012 - 06:47 AM, a spus:
Desertul de azi
macul ii da un gust aparte
multumesc Ralu
#12
Postat 09 February 2012 - 06:03 PM
Contine per portie :
Grasime: 19g
Colesterol : 58mg
Calorii : 246
Ingrediente pentru o forma de tarta cu diametrul de 25cm (16 portii)
Pentru blatul de tarta :
- 100g faina de grau integrala
- 50g faina de grau alba
- 50g zahar tos
- Un praf de sare
- 1 galbenus
- 100g margarina dietetica (poate fi inlocuita cu 100ml de ulei de floarea soarelui)
Pentru crema:
- 300g capsuni proaspete + 10-20 capsuni pentru ornat
- 2 plicuri de gelatina granule (a cate 7g plicul)
- 1 lingurita de esenta de vanilie
- 250g branza quark sau iaurt 0-1% grasime scurs de zeama
- 250g lapte batut degresat (0% grasime)
- 5 linguri zahar tos
Pentru crema de deasupra :
- 150g branza quark sau iaurt 0-1% grasime scurs de zeama
- 5 linguri zahar tos
- 1-2 plicuri de zahar vanilat
Se amesteca fainile cu zaharul si cu sarea, galbenusul de ou si margarina taiata bucatele. Se framanta o coca care se baga la frigider pentru o ora.
Se incalzeste cuptorul la 180C (350F).
Se intinde o foaie pe o suprafata infainata. Se pune in tava (eu nu am mai uns tava pentru ca e antiadeziva). Se inteapa cu furculita ca sa nu se umfle la copt si se da la cuptor pentru 15-20 minute. Se lasa la racit.
Se blendeaza cele 300g de capsuni cu branza. Se adauga laptele batut, zaharul si vanilia. Se pune putina compozitie intr-o cana la microunde si se incalzeste astfel incat sa permita dizolvarea gelatinei. Se mixeaza totul bine si se intinde crema peste blat. Se refrigereaza pana se intareste crema.
Se amesteca cele 150g branza cu zaharul tos si cel vanilat pana se topeste zaharul. Se intinde peste tarta si se orneaza cu felii de capsuni.