Forum Culinar: Mazare cu zahar ars? - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Mazare cu zahar ars?

#1 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 February 2012 - 02:47 PM

Am vazut nu demult la tv pe cineva zicand ca a mancat o bunatate de mazare cu zahar ars la nu stiu ce restaurant... Ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri, poate chiar o reteta? Ma gandesc ca se face ca o mancare de mazare obisnuita, doar ca se caramelizeaza si putin zahar... :lol:

Multumesc anticipat! :lol: :lol:
Imagine postata

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 February 2012 - 04:51 PM

Olguta ,

La noi mazarea se face cam asa :



Caramelizezi 1-2 lingurite de zahar in unt .
Stingi cu apa sau lapte .Putin, lichid .Cat sa temperezi zaharul .
Pui apoi mazarea din conserva sau congelata ,sare , piper,boia dulce ,usturoi pisat.
Separat faci un Pep(sos la rece) din :
- Amidon (Faina)si lapte.
Acuma nu pot sa-ti dau cantitati.E in functie de cata mazare faci.
Cam o lingura cu farf de faina la jumatate de litru de lapte .Socotesti si apa cu care ai temperat zaharul .

Adaugi si pepul .El are rol de a ingrosa mancarica .Lasi sa fiarba .
La final ,dupa ce mancarica a fiert si s-a ingrosat putin ,mai pui o lingura de smantana groasa , ( min 30 % grasime) si marar verde .
Daca ti se pare prea gos,mai pui putin lapte .
Daca e prea subtire lasi sa se raceasca ,ca se mai ingroasa .
Daca iti place poti sa pui si putin praf de nucsoara .
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 07 February 2012 - 05:46 PM

 Olguta, la 07 February 2012 - 02:47 PM, a spus:

Am vazut nu demult la tv pe cineva zicand ca a mancat o bunatate de mazare cu zahar ars la nu stiu ce restaurant... Ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri, poate chiar o reteta? Ma gandesc ca se face ca o mancare de mazare obisnuita, doar ca se caramelizeaza si putin zahar... :)

Multumesc anticipat! :occasion14: :occasion15:


Mama o facea asa. Dar nu stiu exact cum o facea. O sa caut in caietul ei de retete.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 07 February 2012 - 06:52 PM

Olguta, în timp ce înabusi mazarea cu unt si un praf de sare, caramelizezi separat o lingura de zahar (fara sa amesteci prin el, ca se face piatra) într-o craticioara cu pereti înalti.
Cînd caramelul are culoarea alunei, stingi cu apa calda (atentie sa nu sara stropi).
Torni sosul acesta peste mazare, dregi de sare si piper si mai adaugi înainte de a servi o bucatica de unt si ceva marar proaspat tocat.

Îti recomand sa acompaniezi soteul cu friganele si o salata verde.
De preferinta cauta sa folosesti mazare congelata, în afara sezonului. Cea la borcan/cutie este cîh!
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 February 2012 - 11:46 PM

 Piscotel, la 07 February 2012 - 04:51 PM, a spus:

Olguta ,

La noi mazarea se face cam asa :



Caramelizezi 1-2 lingurite de zahar in unt .
Stingi cu apa sau lapte .Putin, lichid .Cat sa temperezi zaharul .
Pui apoi mazarea din conserva sau congelata ,sare , piper,boia dulce ,usturoi pisat.
Separat faci un Pep(sos la rece) din :
- Amidon (Faina)si lapte.
Acuma nu pot sa-ti dau cantitati.E in functie de cata mazare faci.
Cam o lingura cu farf de faina la jumatate de litru de lapte .Socotesti si apa cu care ai temperat zaharul .

Adaugi si pepul .El are rol de a ingrosa mancarica .Lasi sa fiarba .
La final ,dupa ce mancarica a fiert si s-a ingrosat putin ,mai pui o lingura de smantana groasa , ( min 30 % grasime) si marar verde .
Daca ti se pare prea gos,mai pui putin lapte .
Daca e prea subtire lasi sa se raceasca ,ca se mai ingroasa .
Daca iti place poti sa pui si putin praf de nucsoara .

Suna tare bine, Pisco.. cred ca maine o sa o incerc.. Saru-mana de reteta si explicatii :((


 Alexandru, la 07 February 2012 - 06:52 PM, a spus:

Olguta, în timp ce înabusi mazarea cu unt si un praf de sare, caramelizezi separat o lingura de zahar (fara sa amesteci prin el, ca se face piatra) într-o craticioara cu pereti înalti.
Cînd caramelul are culoarea alunei, stingi cu apa calda (atentie sa nu sara stropi).
Torni sosul acesta peste mazare, dregi de sare si piper si mai adaugi înainte de a servi o bucatica de unt si ceva marar proaspat tocat.

Îti recomand sa acompaniezi soteul cu friganele si o salata verde.
De preferinta cauta sa folosesti mazare congelata, în afara sezonului. Cea la borcan/cutie este cîh!


Alexandru, mai pui si o ceapa sau doar inabusi mazarea in putin unt?
Multumesc :((

Dragos, astept, astept :(...am vreo 4 pungi de mazare in congelator asa ca sunt pusa pe experimente :(
Imagine postata

#6 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 08 February 2012 - 10:42 AM

 Olguta, la 07 February 2012 - 11:46 PM, a spus:

Alexandru, mai pui si o ceapa sau doar inabusi mazarea in putin unt?
Multumesc :)


Nu e musai sa pui ceapa, dar nici nu are ce sa strice.
Daca hotarasti sa pui, trage-o în unt, cu un praf de sare, pîna devine translucida. Numai atunci adaugi mazarea (daca e congelata, o pui ca atare).
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#7 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 28 April 2012 - 09:15 PM

cind e vorba de sos de rosii, eu am un fix mostenit de la bunica. folosesc miere de albine in loc de zahar. :)

am sotat 2 cepe verzi tocate + 1 morcov taiat cubulete + 1 piept mare de pui, taiat cuburi, am adaugat 1 dl cidru de mere + 1 lg plina cu miere, sare/piper dupa gust si am lasat sa fiarba 5'.

Imagine postata

apoi am turnat 2 dl suc de rosii + 3 dl supa de pui lasind totul sa fiarba 10' la foc potrivit, timp in care am pregatit friganele :rolleyes: , iar in ultimele 6' am scapat in cratita 300 g de mazare congelata (cine vrea un sos mai gros, dizolva 1 Lg amidon de porumb in putina apa si toarna amestecul peste mazare cu 2' inainte de a fi gata soteul) si la final se adauga marar tocat

Imagine postata

ma declar fericita ca in sfirsit am mincat si eu ceva ca oamenii ! :love7: ca la mama acasa :rolleyes:
Imagine postata




#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 April 2012 - 09:33 AM

Vaii ce fain arata mazarea aia :love7:

Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place :notworthy:

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 April 2012 - 11:43 AM

Da' mazarea e un pic dulce, caramelul asta nu o indulceste si mai mult sau nu se simte?

#10 Useril este offline   Phoenix 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,574
  • Inregistrat: 13-December 10

Postat 29 April 2012 - 02:10 PM

Eu nu de mult am mancat , dar mi-e foame deja uitandu-ma la mazarea Danei :notworthy:

#11 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 29 April 2012 - 08:31 PM

 Geany, la 29 April 2012 - 09:33 AM, a spus:

Vaii ce fain arata mazarea aia :)

Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place :P


:) Geany, poate incerci sa reproduci reteta de orez vazuta la emisiune si ne-o impartasesti. :P
ca nu-mi prea imi dau seama: era o garnitura la o friptura sau un fel de mincare simpla ? :P

#12 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 29 April 2012 - 08:39 PM

 Adriana, la 29 April 2012 - 11:43 AM, a spus:

Da' mazarea e un pic dulce, caramelul asta nu o indulceste si mai mult sau nu se simte?


Adriana, cu caramel nu stiu, ca n-am incercat. dar cu 1 lingurita de miere pusa in sosul de rosii, nu o face mai dulce si nici nu ii diminueaza gustul natural de mazare. desigur, cu conditia sa n-o fierbi pina isi pierde toata clorofila. :)

#13 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 29 April 2012 - 08:41 PM

 izuk, la 29 April 2012 - 02:10 PM, a spus:

Eu nu de mult am mancat , dar mi-e foame deja uitandu-ma la mazarea Danei :)


Izuk, sa-ti fie de bine ! :)
si eu acum cind ma uit la poze, imi zic ca tre' s-o fac mai des. :P

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 April 2012 - 09:51 PM

 uptown girl, la 29 April 2012 - 08:31 PM, a spus:

 Geany, la 29 April 2012 - 09:33 AM, a spus:

Vaii ce fain arata mazarea aia :P

Vazusem nu de mult la cireasa de pe tort ca si orezul cu prune uscate se face si cu zahar ars,mi s-a parut f. interesant cred ca mie mi-ar place :)


:P Geany, poate incerci sa reproduci reteta de orez vazuta la emisiune si ne-o impartasesti. :P
ca nu-mi prea imi dau seama: era o garnitura la o friptura sau un fel de mincare simpla ? :P

Mancare simpla,cred ca e un fel de mancare ce se preteaza bine la retete de post,cum e si orezul cu masline sau ciupercute ,nici eu nu mai auzisem dar m-a intrigat se face spuneau cu zahar caramelizat orez si prune uscate :) eu cred ca mi-ar place ,la fel si mazarea cu zahar ars cred ca mi-ar place :P

Doar cat ma uit la poza ta cu mazare ma mananca gherutele' sa o reproduc :P

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 April 2012 - 10:01 PM

:)

http://cireasa.prima...ezon_8-397.html

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi