Blanquette de veau
#1
Postat 19 February 2012 - 09:42 PM
1,5 kg carne de vitel (nu bucati nobile ci din cele care au nevoie de fierbere mai lunga, gen piept, jaret, ceafa)
1 ceapa mare curatata
1/2 praz (facultativ)
2-3 morcovi curatati taiati rondele
1 ramura de telina taiata în felii
1 fir de cimbru
1 foaie de dafin
6-8 cuisoare
sare, piper.
Garnitura :
300g ciuperci albe (champignons) taiate în sferturi daca sînt mici, în opt daca-s mai mari
200g arpagic curatat
50g unt
1,5 lingurita de zahar
sare, piper
Sos :
2 galbenusuri
200 ml smîntîna
1 lamîie (zeama)
nucsoara rasa
Se taie carnea în cuburi de +/- 4cm. Aici sînt doua scoli : unii oparesc carnea înainte de a o pune la fiert, ca sa iasa sosul cît mai alb (ca de aia-i zice "blanquette").
Altii, printre care si eu, rumenesc usor carnea la tigaie, pe toate fetele, chit ca sosul o sa iasa mai degraba auriu.
Se degreseaza cratita, se pune înapoi carnea, se adauga ceapa împanata bine cu cuisoare, prazul, morcovii, telina, cimbrul, foaia de dafin, se sareaza si se pipereaza (piper alb de preferinta).
Se acopera cu apa, cam 1-1,5 l si se fierbe la foc minim, doar cît sa fremete, timp de 1h30 (personal, pun apa minerala, negazoasa, deoarece pe aici apa e foarte calcaroasa).
Se scot bucatile de carne într-un castron, se acopera cu folie de aluminiu si se pastreaza la cald. Eventual, stropiti cu doua trei linguri din zeama.
Filtrati zeama într-o craticioara si lasati-o sa scada la foc vioi cam pîna la 600-700 ml
Între timp, pregatiti garnitura :
Se pune arpagicul cu zaharul, un praf de sare, jumatate din unt pe foc, într-o craticioara care sa-i cuprinda fara sa se încalece.
Se acopera pe trei sferturi cu apa, deasupra (în contact) puneti un cerc din pergament, de diametrul cratitii, cu o gaura la mijloc.
Lasati la foc potrivit pîna se evapora practic toata apa, miscati cratita ca sa se glaseze uniform tot arpagicul.
Sotati ciupercile cu restul de unt, un praf de sare si unul de piper, pîna se evapora toata zeama lasata de ciuperci.
Cînd zeama a scazut cît trebuie, bateti doua galbenusuri cu zeama de lamîie si smîntîna, si rasturnati totul în zeama. Lasati sa fremete un pic, fara sa fiarba, amestecînd continuu.
Unii preconizeaza îngrosarea sosului cu faina sau cu fecula, eu unul nu vad interesul, dar daca tineti musai, adaugati o lingurita de fecula dizolvata în doua trei linguri de apa rece.
Rectificati asezonarea si presarati un praf de nucsoara.
Amestecati arpagicul, ciupercile si carnea, turnati sosul deasupra. Serviti cu orez fiert natur (din acest motiv prefer un sos mai fluid, altfel, cu orezul, ar iesi un fel de lipici).
Aceeasi reteta se poate executa, desigur, si cu pui, sau curcan.
#2
Postat 19 February 2012 - 10:13 PM
ai folosit denumirea de arpagic în adevăratul sens botanic, adică bulbul de la chives sau merge orice ceapă mică gen pearl onion?
#3
Postat 19 February 2012 - 10:28 PM
Dexter, la 19 February 2012 - 10:13 PM, a spus:
ai folosit denumirea de arpagic în adevăratul sens botanic, adică bulbul de la chives sau merge orice ceapă mică gen pearl onion?
Merge si cu pearl onion. Chiar si congelate, le pui direct din congelator în cratita.
#5
Postat 21 February 2012 - 08:45 PM
uptown girl, la 21 February 2012 - 12:15 AM, a spus:
Blanquette de veau este felul de mîncare plebiscitat de francezi, deci poti sa le acorzi încredere
#6
Postat 21 February 2012 - 11:35 PM
#7
Postat 22 February 2012 - 02:47 PM
am taiat carnea in cubulete de 2X2cm
... la gindul ca o sa se asorteze ca marime cu ceputzele glasate
si cu ciupercile "aroma" (cremini/baby portobello)
(noah, zi si tu, nu fac un "ménage à trois" perfect in tigaie ?!? )
sincer, daca eram intr-un restaurant, n-am fi indraznit sa ne lingem farfuriile. dar am uitat de bunele maniere si n-am rezistat tentatiei de-a savura si ultimul strop, fiindca la mincarea asta sosul face toti banii !!!
multumim mult pt. masa, atit tie, cit si poporului francez, ce continua sa ne fascineze cu retete minunate !
#8
Postat 22 February 2012 - 03:47 PM
Multumesc de reteta
#9
Postat 22 February 2012 - 04:30 PM
Oana S, la 22 February 2012 - 03:47 PM, a spus:
Multumesc de reteta
Bucatile pentru gulas sînt perfecte! Succes
#10
Postat 22 February 2012 - 04:32 PM
uptown girl, la 22 February 2012 - 02:47 PM, a spus:
Superb! Ma bucur ca v-a placut!
#12
Postat 22 February 2012 - 09:54 PM
uptown girl, la 22 February 2012 - 09:40 PM, a spus:
da' ceva rosu in sos ? un ardei capia, de pilda !
Nope, nope, nope! Ce este este suficient! De ce sa strici ce este perfect?
#13
Postat 22 February 2012 - 10:45 PM
Alexandru, la 22 February 2012 - 09:54 PM, a spus:
okeeei, okeeei, okeeeeeeei !
nu intentionam sa stric reteta , ci sa nu mai arunc legumele, si sa fac in paralel o salade de poulet (ca boeuf, nu pot sa-i zic ! )
(oare daca inlocuiesc fecula cu citeva patratele de cioco cu 90% cacao, ajung sa tai sosul cu drujba ? sau tre' s-o tai de pe ac ? )
#14
Postat 24 February 2012 - 04:29 PM
Multumesc de reteta
dovada..
Pupici!!
#15
Postat 24 February 2012 - 09:56 PM
Oana S, la 24 February 2012 - 04:29 PM, a spus:
Multumesc de reteta
dovada..
IMG_4217.JPG
Pupici!!
Oana, sa va fie de bine si sa mai aveti pofta Felicitari pentru prezentare !
#16
Postat 24 February 2012 - 10:00 PM
Alexandru, la 24 February 2012 - 09:56 PM, a spus:
Oana S, la 24 February 2012 - 04:29 PM, a spus:
Multumesc de reteta
dovada..
IMG_4217.JPG
Pupici!!
Oana, sa va fie de bine si sa mai aveti pofta Felicitari pentru prezentare !
Mai avem pofta de ea, vreau sa o fac si cu carnita de pui, pui
Multumesc inca o data de reteta
#18
Postat 26 February 2012 - 02:03 PM
O incercare:
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#19
Postat 27 February 2012 - 06:40 PM
#20
Postat 27 February 2012 - 06:58 PM
Alexandru, la 27 February 2012 - 06:40 PM, a spus:
foarte buna, merci!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!