Forum Culinar: Oala de lut - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Oala de lut smaltuita, nesmaltuita

#1 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 27 February 2012 - 01:40 PM

Vasul roman, oala de lut este realizat dintr-o ceramica poroasa care absoarbe apa si care in cuptor se transforma in aburii necesari pentru coacerea continutului vasului, daca il pui uscat si mancarea iese iasca. Tinind in apa argila se 'umfla' si in acest mod nici nu se va crapa cind se tine in cuptor.

Trebuie bagat vasul in cuptorul rece si abia apoi dat drumul la foc astfel incat vasul sa se incalzeasca treptat. Daca il pui in cuptorul incalzit risti sa crape si poti sa il arunci chiar daca ar fi vorba numai de capac.

Cand se scoate din cuptor din nou atentie la aburii fierbinti cand se ridica capacul sa nu vina in fata sau pe maini - mare grija!

Atentie si la spalat, se evita folosirea detergentilor deoarece pot intra in porii vasului si la urmatoarea folosire se amesteca cu apa si intra in mancare.
Se sugereaza sa nu se lase vasul cu solutii de curatare in el.


Racirea vasului din nou se face treptat nu ridici capacul si apoi il bagi in apa rece sau in dreptul geamului deschis iarna, vasul este bine sa fie golit si umplut cu apa calda si apoi lasat la racit pentru a nu avea tendinta ca prin racire sa absoarba lichidul cu grasimi si arome.

Iar ca ultim sfat uscarea se face cam in 24/48 de ore timp in care trebuie sa stea descoperite si vasul si capacul intr-un loc aerisit altfel mucegaieste.


In plus oala de lut se pateaza...Oricat freci la el unele pete de grasime nu dispar...intra in pori.


Spilul cu verdeata este ca sa nu pastreze in memorie mirosul ultimei mancari gatite

Pregatirea oalei de lut pentru prima utilizare = botezul oalei
■ Astfel in primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.

■În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.

■Introduceţi vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.

■După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.

■Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.

■Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)

■Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.

■După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.

■Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.

Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.

Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.

În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.

Versiunea scurta a botezului de oala de lut se face astfel: se unge interiorul oalei cu untura si apoi se umple oala cu apa calduta si se lasa la odihna aprox. 12 ore.

#2 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 27 February 2012 - 04:36 PM

Yoyo, multumesc mult de informatii :D !

#3 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 27 February 2012 - 04:50 PM

Eu am oala de lut si smaltuita si nesmaltuita .
Le folosesc cu spor in cuptor .Stiam multe dintre tipsuri,dar nu stiam ca se curata cu malai,asa ca multumesc pentru sfaturi.Le gasesc foarte utile .Imagine postata

Inca un tips.

Moroseii le hidrateaza in apa ,le sterg bine si apoi le ung cu untura de porc (unsoare) pe interior inainte de utilizare .
E adevarat ca se pateaza ,dar gustul mancarii e nemaipomenit .
In cea smaltuita fac pui cu cartofi ,mirodenii si ierburi.O nebunie.
Chiar ar trebui sa le mai pun la treaba,ca au ramas orfane pe raft in camara .
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#4 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 27 February 2012 - 05:06 PM

eu pe cele NEsmaltuite le-am aruncat, luasera un miros horror! zici ca aveam o duzina de soareci morti in dulap. Am incercat spalari multiple cu bicarbonat de sodiu si/sau otet in j'de mii de ape reci, calde, muiate ... nu a fost chip ... si asta dupa cateva gateli ... pai normal daca nici nu se spala cu detergent ... unde se duc urmele de mancare de pe ea. Eu si pe alea de le inox le frec cu buretele de le scot luciul! poate am gresit ceva la botez ... habar nu am ... cert e ca nu mai incerc ca mi-e sila cand stiu ca materialul absoarbe si ca nu poti sa le speli cu detergent ...

in schimb cu cele Smaltuite no probl, ies mancarurile bune, bune si nu's probl cu mirosurile. De asemenea, nici cu inmuiatul prealabil sau cu spalatul cu detergenti/la masina ...
ce retin ca ai pozat tu Any este smaltuit (cu exceptia bazei exterioare), no risk! pe alea mici le folosesc pt portii individuale si am una mare in care fac fripturi, cartofi, ossobucco etc

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#5 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 27 February 2012 - 05:20 PM

Eu nu stiu daca o sa coc ceva in ele, alea mai mari sunt perfecte de servit bors de fasole, mai mult pentru asta le-am luat.

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 27 February 2012 - 05:42 PM

Vasul meu roman,smaltuit,e impecabil.
Il folosesc la fripturi din pui cu legume .
Il spal cu sare grunjoasa si apa calduta,imediat ce scot mancarea din el.Daca e cazul,pun si putin detergent si apoi il limpezesc cu apa cu otet,il sterg bine si il las sa se uste in bucatarie o zi.
Este important sa nu ramana murdar si sa se intareasca mizeria pe el .
Si sa fie perfect uscat cand se depoziteaza .

Al meu Nu a prins nici un miros.
Cele nesmaltuite trebuie tratate cu mai multa atentie,pentru ca pot chiar mucegaii daca nu sunt bine pastrate .
In cel nesmaltuit ,eu nu fac decat sarmale sau varza a la Cluj sau varza cu ciolan .
O bunatate .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 27 February 2012 - 06:31 PM

Pisco, asa e cum ai zis cu ala Smaltuit. Cu cele NESmaltuite eu am avut experienta proasta, probabil mea culpa ...
M-am intors si am editat, scrisesem taman pe dos ... se vede ca is coapta :D azi ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 February 2012 - 07:03 PM

 any_annette, la 27 February 2012 - 05:20 PM, a spus:

Eu nu stiu daca o sa coc ceva in ele, alea mai mari sunt perfecte de servit bors de fasole, mai mult pentru asta le-am luat.

Pai ar fi pacat sa nu le folosesti si la gatit.

#9 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 27 February 2012 - 07:06 PM

 Adriana, la 27 February 2012 - 07:03 PM, a spus:

 any_annette, la 27 February 2012 - 05:20 PM, a spus:

Eu nu stiu daca o sa coc ceva in ele, alea mai mari sunt perfecte de servit bors de fasole, mai mult pentru asta le-am luat.

Pai ar fi pacat sa nu le folosesti si la gatit.


Pai sa vad, deocamdata tre' sa le pun la inmuiat, n-am facut inca operatiunea.
Eu cand le-am luat, in mintea mea le vedeam pline cu bors de fasole :D !

#10 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 February 2012 - 11:48 AM

 any_annette, la 27 February 2012 - 07:06 PM, a spus:

 Adriana, la 27 February 2012 - 07:03 PM, a spus:

 any_annette, la 27 February 2012 - 05:20 PM, a spus:

Eu nu stiu daca o sa coc ceva in ele, alea mai mari sunt perfecte de servit bors de fasole, mai mult pentru asta le-am luat.

Pai ar fi pacat sa nu le folosesti si la gatit.

Pai sa vad, deocamdata tre' sa le pun la inmuiat, n-am facut inca operatiunea.
Eu cand le-am luat, in mintea mea le vedeam pline cu bors de fasole :love3: !

Pai :wub: si de cate ori pe an gatesti bors de fasole, de iti trebuie 2 oale mari si 2 mici? :wub: vad bine ca ai suferit cand am descoperit ca nu ai in dotare supiera ... :blush:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 February 2012 - 02:05 PM

Dani, alea mici sunt chiar mici, de pus niste chipsuri, la cine mai asa fara eticheta, mozzarelle din alea mici, masline, chestii de genul asta.
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.

#12 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 February 2012 - 06:42 PM

 any_annette, la 28 February 2012 - 02:05 PM, a spus:

Dani, alea mici sunt chiar mici, de pus niste chipsuri, la cine mai asa fara eticheta, mozzarelle din alea mici, masline, chestii de genul asta.
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.

ia fa dumneata o portie de paste cu sos rosu sau cu branza la cuptor, sa vezi ce bine servesti din ele si altceva decat chips. Astea smaltuite nu sunt pretentioase deloc! Aela mari sunt cat o farfurie adanca, de o portie? ca nu.mi dau seama? eu ziceam ca bagi o gaina in fiecare ... :angry:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#13 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 February 2012 - 06:48 PM

 Daniella, la 28 February 2012 - 06:42 PM, a spus:

 any_annette, la 28 February 2012 - 02:05 PM, a spus:

Dani, alea mici sunt chiar mici, de pus niste chipsuri, la cine mai asa fara eticheta, mozzarelle din alea mici, masline, chestii de genul asta.
Alea mai mari nu numai bors de fasole, asta a fost prima chestie la care m-am gandit.
Pot pune si altele.

ia fa dumneata o portie de paste cu sos rosu sau cu branza la cuptor, sa vezi ce bine servesti din ele si altceva decat chips. Astea smaltuite nu sunt pretentioase deloc! Aela mari sunt cat o farfurie adanca, de o portie? ca nu.mi dau seama? eu ziceam ca bagi o gaina in fiecare ... :angry:


Ce paste sa fac in alea mici ca-s mici tare de tot, is portii din alea de care mananca prietena ta :) !
Chiar mi-ai dat o idee, o sa fac in alea mai mari paste la cuptor :angry: .

#14 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 28 February 2012 - 10:10 PM

 any_annette, la 28 February 2012 - 06:48 PM, a spus:

Ce paste sa fac in alea mici ca-s mici tare de tot, is portii din alea de care mananca prietena ta :) !
Chiar mi-ai dat o idee, o sa fac in alea mai mari paste la cuptor :71: .

daca sunt de alea de care am io, par mici, dar intra 120g paste cu sosul lor cu tot!
Adica tu zici ca alea mari sunt mono-portie?
sa faci cu raggù-ul dumitale din rezervele de la congi si sa aduci la han sa servesc si eu :)

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#15 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 28 February 2012 - 11:18 PM

M-ai facut de m-am dus sa la masor.
Castronul mic are 12 cm diametru, iar cel mare 16 cm.

#16 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 29 February 2012 - 11:05 AM

 any_annette, la 28 February 2012 - 11:18 PM, a spus:

M-ai facut de m-am dus sa la masor.
Castronul mic are 12 cm diametru, iar cel mare 16 cm.

probezi si prezinti dovada? :notworthy:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#17 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 29 February 2012 - 12:53 PM

 Daniella, la 29 February 2012 - 11:05 AM, a spus:

 any_annette, la 28 February 2012 - 11:18 PM, a spus:

M-ai facut de m-am dus sa la masor.
Castronul mic are 12 cm diametru, iar cel mare 16 cm.

probezi si prezinti dovada? :notworthy:


Da, dar nu prea curand.

#18 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 29 February 2012 - 03:17 PM

 any_annette, la 29 February 2012 - 12:53 PM, a spus:

Da, dar nu prea curand.

Te tii de dieta? sau ce? ca doar decongelezi raggù asezonezi cu mozza si presari deasupra parmezan si ulcelele de lut la cuptor isi fac treaba ... :rolleyes:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#19 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 29 February 2012 - 04:02 PM

 Daniella, la 29 February 2012 - 03:17 PM, a spus:

 any_annette, la 29 February 2012 - 12:53 PM, a spus:

Da, dar nu prea curand.

Te tii de dieta? sau ce? ca doar decongelezi raggù asezonezi cu mozza si presari deasupra parmezan si ulcelele de lut la cuptor isi fac treaba ... :rolleyes:


Ma tin de dieta, numai duminica cred ca o sa calc stramb. Da putin, asa.

#20 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,016
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 02 March 2012 - 11:45 PM

alt tip pentru oalele smălţuite, cînd preparaţi vasul, după ce-l scufundaţi în apă caldă, uitaţi-vă după izvoraşe de bule, locuri din care ies bule de aer in mod continu. alea sunt punctele slabe unde s-ar putea să crape. dacă nu aveţi izvoraşe, potenţialul de a vi se crăpa vasul e mult mai mic.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi