Naut in stil indian picant,dar bun
#1
Postat 22 March 2012 - 03:41 PM
In partea sudica se gateste mai condimentat si predomina retetele vegetariene.
300 g naut(la conserva)
8 esalote
2 ardei iuti(rosu si verde)
4 linguri ulei de floarea soarelui
2 linguri ghimbir proaspat ras(puteti inlocuii cu praf daca nu aveti proaspat)
1 lingurita praf de kurkuma
1 lingurita piper cayenne
2 linguri garam masala
120 gr rosii (din conserva)
2 linguri zeama de lamaie
1 ceapa
3 linguri ulei masline
sare
400 ml apa/supa de legume
Daca nu aveti naut la conserva puneti de seara la inmuiat in apa rece, iar a doua zi il puneti la fiert in supa de legume(250 ml), timp de 1 ora la foc mediu.
Esalotele le tocam marunt si impreuna cu ardeiul curatat de seminte si taiat bucatele se pune la calit in uleiul de floarea soarelui lasand doar putin cat sa se inmoaie esalotele si adaugam ghimbirul, kurkuma, piperul cayenne si garam masala.
Se adauga rosiile si se lasa la fiert aproximativ 3 minute dupa care se adauga nautul si supa de legume completata pana la 400 ml cu apa(daca o vreti mai scazuta nu mai adaugati apa ci doar supa) si se mai lasa la fiert inca 3 minute.
Separat ceapa se taie inele si se caleste in uleiul de masline.
Cand nautul este gata se toarna in vase si se orneaza cu ceapa(puteti sa o eliminati daca nu va place).Se serveste alaturi de orez sau in cazul meu cu Chapati, o painica specifica .
Mancarica mea a fost mai scazuta, am preferat sa nu o mananc cu lingura ci am servit direct cu Chapati.
#2
Postat 22 March 2012 - 06:44 PM
...si supa de legume completata pana la 400 ml cu apa(daca o vreti mai scazuta nu mai adaugati apa ci doar supa) si se mai lasa la fiert inca 3 minute.
Care supa de legume? Aia de ai zis la inceput de ea, cele 250ml in care am fiert nautul (in cazul in care nu e din conserva)?
M-am pierdut pe drum...
M-am uitat la ingrediente si nu am vazut supa.
Ma descurci si pe mine, te rog?
#3
Postat 22 March 2012 - 07:19 PM
#4
Postat 23 March 2012 - 11:16 AM
Cum voi folosi nautul normal, il voi lasa la inmuiat, apoi la fiert cu el in 250ml apa/supa de legume.
Ceapa, ardeiul et comp, trecem la prajit, rosiile si apoi nautul cu zeama in care a fiert (ce mai ramane din ea).
Buuun, sa speram ca am inteles bine. Iti multumesc mult!
A, si rosiile ai folosit cele deja taiate cubulete sau rosioarele intregi?
Iti multumesc mult!
#6
Postat 23 March 2012 - 03:44 PM
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita.
#7
Postat 23 March 2012 - 05:04 PM
sorinadaniela, la 23 March 2012 - 11:16 AM, a spus:
Cum voi folosi nautul normal, il voi lasa la inmuiat, apoi la fiert cu el in 250ml apa/supa de legume.
Ceapa, ardeiul et comp, trecem la prajit, rosiile si apoi nautul cu zeama in care a fiert (ce mai ramane din ea).
Buuun, sa speram ca am inteles bine. Iti multumesc mult!
A, si rosiile ai folosit cele deja taiate cubulete sau rosioarele intregi?
Iti multumesc mult!
Da, ai inteles bine.Eu am folosit naut la conserva ca asta am avut.
Rosiile nu conteaza de care folosesti,daca sunt intregi le pasezi putin.
laura_lala, la 23 March 2012 - 03:44 PM, a spus:
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita.
Uite o idee buna.Bicarbonatul e bun si cand pui fasole la inmuitat, la fel si la naut, eu lasat cand faceam falafelul in apa in care il puneam la inmuiat,nu cand fierbea.
#8
Postat 23 March 2012 - 10:38 PM
Oare daca as pune mereu bicarbonat in apa de inmuiere s-ar fierbe nautul mai repede?
#9
Postat 23 March 2012 - 10:45 PM
laura_lala, la 23 March 2012 - 03:44 PM, a spus:
Cand se pune bicarbonatul in apa care fierbe are loc o reactie chimica de scurta durata, e bine sa amestecati permanent pana se dizolva ca altfel iasa apa fierbine din cratita.
Laura, nu m-am indurat s-arunc o punga de-un kil de naut, dar ma gandeam ca asta-i va fi soarta. ii mai dau o sansa, si-i pun niste bicarbonat, da' asta asa...ca sa-mi dovedesc ca sunt rabdatoare. M-apuca nervii numai cat vorbesc de el, de doua ori am incercat sa-l fierb si-a fost fiasco total. chiar ma gandeam c-asa tre sa fie si cand auzeam la fete ca devine pastos si moale, chiar ca-mi venea sa-l arunc.
In rest, chiar m-ar interesa reteta, Ioana, merci! Cand l-oi face , dac-o fierbe, il las mai zemos un pic.
#10
Postat 23 March 2012 - 11:14 PM
moatza, la 23 March 2012 - 10:45 PM, a spus:
In rest, chiar m-ar interesa reteta, Ioana, merci! Cand l-oi face , dac-o fierbe, il las mai zemos un pic.
Nu-l arunca moatzo. Fierbe-l 40 de minute, completezi cu apa fierbinte daca scade mult apa si apoi pui bicarbonatul. Mai lasi 10-15 minute. Sigur o sa iasa bun. Nu stiu cum e la tine, eu am cumparat asta-vara in Bucuresti si mi s-o parut tare scump comparat cu ce cumpar aici (cca 1,5 € kg).
Nautul contine o cantitate mare de triptofan, substanta folosita in productia serotoninei, activeaza centrii cerebrali care dau senzatii de bunastare, satisfactie si incredere. Citat din wikipedia portugheza. Inca o pledoarie ca sa nu-l arunci.
#11
Postat 23 March 2012 - 11:33 PM
#12
Postat 24 March 2012 - 03:57 PM
moatza, la 23 March 2012 - 11:33 PM, a spus:
Sa vii sa ne zici si noua cand vei gati nautul. Sunt curioasa daca functioneaza trucul asta si la nautul tau incapatanat.
#13
Postat 26 March 2012 - 02:38 PM
Cand folosesc naut uscat, il pun la inmuiat de cu seara, in apa calda, uneori pun, alteori nu pun bicarbonat - depinde de chef. Dar eu il fierb in oala sub presiune si ce nu face de buna voie, face obligat de oala
Ca e vorba de nautul fiert de mine sau de cel din conserva, eu mai fac o operatiune, care poate pe voi o sa va streseze : dupa fierbere(sau dupa deschiderea conservei), inainte de a trece la urmatoarea faza culinara, eu scot teaca de pe fiecare bob! Astfel mancarea e ca de catifea si - deloc de ignorat! - si gazele sunt mai putine, spre deloc
De tinut cont ca odata scoasa teaca, celelalte faze ale retetei trebuie sa nu fie foarte lungi, ca sa nu se sfarame bobul. Insa mai admite circa 20 minute de gatit
#14
Postat 26 March 2012 - 03:33 PM
#15
Postat 27 March 2012 - 08:16 PM
Asa ca iti multumesc pentru reteta si promit poze data viitoare, ca sigur o s-l mai fac.