Singura deosebire e ca eu am respectat numarul de oua din reteta originala si am scazut cantitatea de fructoza.
Ingrediente:
- 10 oua
- 150g fructoza
- 80g cacao
Preparaziune:
Se separa albusul de galbenus. Albusul se bate bine si se lasa de-o parte si se trece la galbenus.
Dupa ce a fost mixat bineeee de tot, se agauga fructoza si cacao, si se continua cu mixarea pana se incorporeaza bine tot.
Apoi se ia din albus si se pune peste amestecul de galbenus si se incepe a-l incorpora usor cu o lingura de lemn.
Si gata!
In tava de la cuptor tapetata cu hartie se toarna usor maglavaisul pufos.
Se da la cuptor, bine incalzit, la 170°C (foc mic) timp de 10 minute.
Blatul superpufos e gata... bine, ca trebuie sa mai asteptam un pic sa se raceasca.
Numai bine intre timp se poate prepara si crema.
A, ca uitam, un avantaj al acestui blat e ca NU trebuie insiropat.
Aici blatul taiat in doua...

Pana aici fu blatul, acum crema. Reteta e foarte simpla si cu putine ingrediente, sora geamama cu reteta de blat... vorba vine.
Aici nu am o sursa anume. Am citit si eu si am experimentat de-a lungul anilor, astfel ca am tras o concluzie de acest gen...
Ingrediente:
- 1litru de smantana pt frisca
- 300-500g varii fructe de padure (ce aveti, ce va place, proaspete sau congelate)
- 1 plic de gelatina foi (12g)
Preparatiune:
Eu am folosit afine congelate de data asta, iar punga mea era de 300g.
Le-am bagat la mixer (asa congelate) si le-am facut praf si pulbere.
Am pus gelatina la inmuiat in apa rece si am pus nenea cronometrul sa ma sune peste 10 minutele.
Si cum nu avem voie sa stam, intre timp am facut frisca.
Numai bine, intre timp sunase si 'cocoshul'.
Pe focul mic de la aragaz, la puterea cea mai mica, am pus intr-o ulcica afinele mixate si am amestecat in continuu pana cand s-au decongelat. Cand devine tot un pireu caldut de afine se adauga si gelatina. Se amesteca, in continuu, pana cand gelatina se topeste.
Atentie: nu se fierbe!
Se da frisca in doua, in ce proportie va doreste inimioara. Eu las deoparte pt decor in jur de 400g, iar restul de 600g il folosesc la mousse/crema (cum vreti sa-i spuneti).
Asaaa, se tranteste pireul de afine peste frisca (500g-700g) si se amesteca usor, pana ce tot pireul a fost incorporat.
Crema...

Se asteapta un pic pana vedeti ca incepe sa fie stabila compozitia si puteti trece la asamblarea tortului.
Blatul de tort poate fi taiat in doua pe lungime sau in trei pe latime. In primul caz veti avea un dreptunghi ca cel pe care il vedeti mai jos, iar in al doilea caz un dreptunghi lunguiet (ma duc sa caut poze, ca am si asa).

Decorul din ciucalata a fost nemonti, dar eu l-am dat deoparte, ceilalti l-au papat cu pofta.

Cu lumanarile...

Si o sectiune...

Acum, ramane sa ma pun pe cautat in celalalt computer sa vad ce mai gasesc din cele facute in trecut.
Editez, ca am gasit ceva la marea viteza...
Asa arata tortul cu blatul taiat in 3... o poza de anul trecut.