Forum Culinar: Tort pufos si cremos - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort pufos si cremos ... by Rodica

#1 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 30 March 2012 - 02:53 PM

Reteta 'normala', ca sa zicem asa, a fost postata pe alte meleaguri de Micu Livia si monticizata de Rodica... ii multumesc mult! :notworthy:
Singura deosebire e ca eu am respectat numarul de oua din reteta originala si am scazut cantitatea de fructoza.

Ingrediente:
- 10 oua
- 150g fructoza
- 80g cacao

Preparaziune:

Se separa albusul de galbenus. Albusul se bate bine si se lasa de-o parte si se trece la galbenus.
Dupa ce a fost mixat bineeee de tot, se agauga fructoza si cacao, si se continua cu mixarea pana se incorporeaza bine tot.
Apoi se ia din albus si se pune peste amestecul de galbenus si se incepe a-l incorpora usor cu o lingura de lemn.
Si gata!
In tava de la cuptor tapetata cu hartie se toarna usor maglavaisul pufos.
Se da la cuptor, bine incalzit, la 170°C (foc mic) timp de 10 minute.
Blatul superpufos e gata... bine, ca trebuie sa mai asteptam un pic sa se raceasca.
Numai bine intre timp se poate prepara si crema.
A, ca uitam, un avantaj al acestui blat e ca NU trebuie insiropat.

Aici blatul taiat in doua...

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331116003241.jpg

Pana aici fu blatul, acum crema. Reteta e foarte simpla si cu putine ingrediente, sora geamama cu reteta de blat... vorba vine.
Aici nu am o sursa anume. Am citit si eu si am experimentat de-a lungul anilor, astfel ca am tras o concluzie de acest gen...

Ingrediente:
- 1litru de smantana pt frisca
- 300-500g varii fructe de padure (ce aveti, ce va place, proaspete sau congelate)
- 1 plic de gelatina foi (12g)

Preparatiune:

Eu am folosit afine congelate de data asta, iar punga mea era de 300g.
Le-am bagat la mixer (asa congelate) si le-am facut praf si pulbere.
Am pus gelatina la inmuiat in apa rece si am pus nenea cronometrul sa ma sune peste 10 minutele.
Si cum nu avem voie sa stam, intre timp am facut frisca.
Numai bine, intre timp sunase si 'cocoshul'.
Pe focul mic de la aragaz, la puterea cea mai mica, am pus intr-o ulcica afinele mixate si am amestecat in continuu pana cand s-au decongelat. Cand devine tot un pireu caldut de afine se adauga si gelatina. Se amesteca, in continuu, pana cand gelatina se topeste.
Atentie: nu se fierbe!
Se da frisca in doua, in ce proportie va doreste inimioara. Eu las deoparte pt decor in jur de 400g, iar restul de 600g il folosesc la mousse/crema (cum vreti sa-i spuneti).
Asaaa, se tranteste pireul de afine peste frisca (500g-700g) si se amesteca usor, pana ce tot pireul a fost incorporat.

Crema...

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331116483893.jpg

Se asteapta un pic pana vedeti ca incepe sa fie stabila compozitia si puteti trece la asamblarea tortului.
Blatul de tort poate fi taiat in doua pe lungime sau in trei pe latime. In primul caz veti avea un dreptunghi ca cel pe care il vedeti mai jos, iar in al doilea caz un dreptunghi lunguiet (ma duc sa caut poze, ca am si asa).

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331116779852.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331117136912.jpg

Decorul din ciucalata a fost nemonti, dar eu l-am dat deoparte, ceilalti l-au papat cu pofta.

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331117556873.jpg

Cu lumanarile...

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331117770686.jpg

Si o sectiune...

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331118007389.jpg

Acum, ramane sa ma pun pe cautat in celalalt computer sa vad ce mai gasesc din cele facute in trecut.

Editez, ca am gasit ceva la marea viteza...
Asa arata tortul cu blatul taiat in 3... o poza de anul trecut.

Imagine atasata: monthly_03_2012/post-133-13331122719325.jpg
Sorina

#2 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 30 March 2012 - 03:02 PM

penultima imagine, cea cu felia in picioare, ma destabilizeaza. Imagine postata

eu l-am facut doar o data, cred. si atunci am facut cu crema originala, adica frisca amestecata cu crema de branza. am facut cu aroma de vanilie...
la mine nu a avut succes blatul, adica la ai mei, nu la mine personal...

ar trebui sa-l mai repet, poate s-au schimbat gusturile :notworthy:

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 30 March 2012 - 03:02 PM

Monti, nemonti, arata tare apetisant! Si pare foarte simplu de facut! :notworthy:
Bravo, ai idei tare bune! :floare:

#4 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 30 March 2012 - 03:08 PM

Sorina ,chiar ca este simpla reteta asta de tort, atata ca in loc de zahar are fructoza, asta este ca pentru cei care au diabet.
Si ciucalata aia pe margine a fost de efect. Deci, simplu si de efect!
GEORGIA

#5 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 30 March 2012 - 03:20 PM

Vezi postareaboni, la 30 March 2012 - 03:02 PM, a spus:

penultima imagine, cea cu felia in picioare, ma destabilizeaza. Imagine postata

ar trebui sa-l mai repet, poate s-au schimbat gusturile =))


Si pe mine ma destabilizeaza... noroc ca nu mai aveam in dimineata asta, ca sigur as fi dat iama in el.
Repeta-l cu curaj si fa o crema care stii deja ca le place.
Mie blatul imi place asa de mult, ca l-as manca asa, gol.


Vezi postareaFoxyy, la 30 March 2012 - 03:02 PM, a spus:

Monti, nemonti, arata tare apetisant! Si pare foarte simplu de facut! :notworthy:
Bravo, ai idei tare bune! :floare:


Ideea nu-i a mea, eu doar am furat-o, dar asocierea dintre acest blat si mouse/crema e o placere personala.


Vezi postareaGiorgiana, la 30 March 2012 - 03:08 PM, a spus:

Sorina ,chiar ca este simpla reteta asta de tort, atata ca in loc de zahar are fructoza, asta este ca pentru cei care au diabet.
Si ciucalata aia pe margine a fost de efect. Deci, simplu si de efect!


Aveam chef de ornat zero, asa ca la atat ma duse capul. Sincer, cand stiu ce torturi fac fetele, al meu nu-i ca-mi place asa de tare, da' la nivel loco ne descurcam.
Important e ca a fost incantata aniversata.
A, zaharul in reteta originala era de 200g la 5 oua. Mie mi se pare totusi prea mult. Cred ca la 10 oua undeva in jur de 250-300g de zahar ar fi ideal.
Sorina

#6 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 March 2012 - 03:20 PM

Sorina, iti zic si aici ti-a iesit super fain , imi place de numa' sectiunea :floare: !
Imi place si cum scrii, ai asa un aer degajat :notworthy: !

#7 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 30 March 2012 - 03:53 PM

Vezi postareaany_annette, la 30 March 2012 - 03:20 PM, a spus:

Sorina, iti zic si aici ti-a iesit super fain , imi place de numa' sectiunea =)) !
Imi place si cum scrii, ai asa un aer degajat :floare: !


Multumesc, cara! :notworthy:
Si mie-mi place sectiunea, ea e de vina de fiecare data care-l fac... ea-i de vina, mama ei de bandita!
Sorina

#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 March 2012 - 09:39 PM

Vezi postareaboni, la 30 March 2012 - 03:02 PM, a spus:

penultima imagine, cea cu felia in picioare, ma destabilizeaza. Imagine postata


he, he! :violent1:

da' ce-are blatul, le-a lipsit faina?

Sorina, simplu si elegant, te-ai scos!
la voi smantana de frisca e deja dulce monti? n-ai zis nimic de fructoza in crema :violent1:

#9 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 31 March 2012 - 10:40 PM

Moatzo, mare dreptate mai ai...
In mod normal, cand fac pt mine sa stii ca eu chiar nu pun fuctoza. Mi se pare perfect asa. Daaar, atunci cand fac pt ceilalti (cum a fost de data asta) procedez in felul urmator.

Fac frisca si o impart in doua. In partea mai putina care o folosesc pt decor pun 1-2 linguri de fructoza si mai mixez un pic pana se topeste.
La partea de crema, fructoza o adaug atunci cand 'topesc' fructele, pana-n gelatina. Si aici tot asa pun, putina, 1-2 linguri.

Efectiv la crema/mousse de fructe si la frisca se merge pe gustul fiecaruia. Puteti mari sau micsora cantitatea in functie de dorinta inimioarei dumneavoastra. Apoi, mai depinde si de fructele folosite, de cat de coapte sunt...

Ma duc sa vad daca pot edita in reteta, daca nu voi putea cum banuiesc, rog un moderator sa o faca. Multumesc mult!
Sorina

#10 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 22 May 2021 - 08:22 AM

Ajutor!
Rețeta de blat este perfectă. Îmi place la nebunie, dar nu toată lumea iubește ciocolata cum o iubesc eu.
Așa că vin cu o problemă existențială pentru voi.
Ar schimba mult consistența dacă în loc de cacao aș pune făină de migdale? În acest caz credeți că ar trebui să măresc cantitatea de făină de migdale?
Această variantă a experimentului mi-ar plăcea și mie, cred.
Și în variantă pe lângă monti, dacă aș folosi făina în loc de cacao? Ar ieși cam aceeași chestie pufoasă?
Ajutor!
Sorina

#11 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,748
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 22 May 2021 - 07:05 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 22 May 2021 - 08:22 AM, a spus:

Ajutor!

Și în variantă pe lângă monti, dacă aș folosi făina în loc de cacao? Ar ieși cam aceeași chestie pufoasă?
Ajutor!


Cu siguranta iese pufoasa, deoarece pandispanul este facut doar din ou, zahar si faina. Cred ca si faina de migdale merge in loc de cacao.

Ideea e ca pare blat umed, iar daca nu este cacao nu stiu cum va fi ca aspect, dar in rest nu vad de ce nu ar iesi pufos blatul.

Aceasta postare a fost editata de mino: 22 May 2021 - 07:05 PM


#12 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 23 May 2021 - 08:55 AM

Mulțumesc mult pentru răspuns!
Sorina

#13 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 23 May 2021 - 11:47 AM

Sorina, din experienta mea cu faina de migdale as spune ca nu iese la fel de pufos. Migdalele nu au asa multa grasime, comparativ cu cacaoa, iar blaturile ies putin mai aspre. Depinde de gusturi si de cat de "umeda" e crema, s-ar putea sa fie nevoie de insiropare.

#14 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 23 May 2021 - 07:03 PM

Mulțumesc Boni!
În varianta fără cacao mă gândeam la o cremă de lămâie (cererea aniversatei) destul de moale.
Exact în ideea de a nu însiropa blatul.

Aceasta postare a fost editata de sorinadaniela: 23 May 2021 - 07:04 PM

Sorina

#15 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 23 May 2021 - 07:12 PM

Făcut ieri pentru Giulia.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_05_2021/post-133-0-61883500-1621789851.jpg
  • Imagine atasata: monthly_05_2021/post-133-0-67055700-1621789898.jpg
  • Imagine atasata: monthly_05_2021/post-133-0-72703600-1621789921.jpg

Sorina

#16 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,748
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 24 May 2021 - 06:50 AM

La mulți ani, Giuliei! Până la urmă tot cu cacao l-ai facut. Ai mai incercat blatul si fara cacao?

#17 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 24 May 2021 - 08:10 AM

La multi ani Giuliei! 13 ani! Ce repede cresc copiii astia!!! Imagine postata

Bine ca ai scos de la naftalina tortul asta. Cred ca-i mai dau o sansa, cu crema de capsuni, ca incep sa se coaca la mine in gradina. Sa vedem reactia publicului dupa aproape 10 ani Imagine postata

#18 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 24 May 2021 - 02:33 PM

Mulțumim frumos! Am avut ceva probleme cu lumânarea cu numărul 3 de pe tricou, dar am rezolvat cu o porție de râs.
În varianta cu cremă de lămâie și fără cacao trebuie să-l fac pentru Mara.
Giulia iubește varianta clasică la fel ca și mine.
Sorina

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi