Tort pufos si cremos ... by Rodica
#1
Postat 30 March 2012 - 02:53 PM
Singura deosebire e ca eu am respectat numarul de oua din reteta originala si am scazut cantitatea de fructoza.
Ingrediente:
- 10 oua
- 150g fructoza
- 80g cacao
Preparaziune:
Se separa albusul de galbenus. Albusul se bate bine si se lasa de-o parte si se trece la galbenus.
Dupa ce a fost mixat bineeee de tot, se agauga fructoza si cacao, si se continua cu mixarea pana se incorporeaza bine tot.
Apoi se ia din albus si se pune peste amestecul de galbenus si se incepe a-l incorpora usor cu o lingura de lemn.
Si gata!
In tava de la cuptor tapetata cu hartie se toarna usor maglavaisul pufos.
Se da la cuptor, bine incalzit, la 170°C (foc mic) timp de 10 minute.
Blatul superpufos e gata... bine, ca trebuie sa mai asteptam un pic sa se raceasca.
Numai bine intre timp se poate prepara si crema.
A, ca uitam, un avantaj al acestui blat e ca NU trebuie insiropat.
Aici blatul taiat in doua...
Pana aici fu blatul, acum crema. Reteta e foarte simpla si cu putine ingrediente, sora geamama cu reteta de blat... vorba vine.
Aici nu am o sursa anume. Am citit si eu si am experimentat de-a lungul anilor, astfel ca am tras o concluzie de acest gen...
Ingrediente:
- 1litru de smantana pt frisca
- 300-500g varii fructe de padure (ce aveti, ce va place, proaspete sau congelate)
- 1 plic de gelatina foi (12g)
Preparatiune:
Eu am folosit afine congelate de data asta, iar punga mea era de 300g.
Le-am bagat la mixer (asa congelate) si le-am facut praf si pulbere.
Am pus gelatina la inmuiat in apa rece si am pus nenea cronometrul sa ma sune peste 10 minutele.
Si cum nu avem voie sa stam, intre timp am facut frisca.
Numai bine, intre timp sunase si 'cocoshul'.
Pe focul mic de la aragaz, la puterea cea mai mica, am pus intr-o ulcica afinele mixate si am amestecat in continuu pana cand s-au decongelat. Cand devine tot un pireu caldut de afine se adauga si gelatina. Se amesteca, in continuu, pana cand gelatina se topeste.
Atentie: nu se fierbe!
Se da frisca in doua, in ce proportie va doreste inimioara. Eu las deoparte pt decor in jur de 400g, iar restul de 600g il folosesc la mousse/crema (cum vreti sa-i spuneti).
Asaaa, se tranteste pireul de afine peste frisca (500g-700g) si se amesteca usor, pana ce tot pireul a fost incorporat.
Crema...
Se asteapta un pic pana vedeti ca incepe sa fie stabila compozitia si puteti trece la asamblarea tortului.
Blatul de tort poate fi taiat in doua pe lungime sau in trei pe latime. In primul caz veti avea un dreptunghi ca cel pe care il vedeti mai jos, iar in al doilea caz un dreptunghi lunguiet (ma duc sa caut poze, ca am si asa).
Decorul din ciucalata a fost nemonti, dar eu l-am dat deoparte, ceilalti l-au papat cu pofta.
Cu lumanarile...
Si o sectiune...
Acum, ramane sa ma pun pe cautat in celalalt computer sa vad ce mai gasesc din cele facute in trecut.
Editez, ca am gasit ceva la marea viteza...
Asa arata tortul cu blatul taiat in 3... o poza de anul trecut.
#2
Postat 30 March 2012 - 03:02 PM
eu l-am facut doar o data, cred. si atunci am facut cu crema originala, adica frisca amestecata cu crema de branza. am facut cu aroma de vanilie...
la mine nu a avut succes blatul, adica la ai mei, nu la mine personal...
ar trebui sa-l mai repet, poate s-au schimbat gusturile
#3
Postat 30 March 2012 - 03:02 PM
Bravo, ai idei tare bune!
#4
Postat 30 March 2012 - 03:08 PM
Si ciucalata aia pe margine a fost de efect. Deci, simplu si de efect!
#5
Postat 30 March 2012 - 03:20 PM
boni, la 30 March 2012 - 03:02 PM, a spus:
ar trebui sa-l mai repet, poate s-au schimbat gusturile
Si pe mine ma destabilizeaza... noroc ca nu mai aveam in dimineata asta, ca sigur as fi dat iama in el.
Repeta-l cu curaj si fa o crema care stii deja ca le place.
Mie blatul imi place asa de mult, ca l-as manca asa, gol.
Foxyy, la 30 March 2012 - 03:02 PM, a spus:
Bravo, ai idei tare bune!
Ideea nu-i a mea, eu doar am furat-o, dar asocierea dintre acest blat si mouse/crema e o placere personala.
Giorgiana, la 30 March 2012 - 03:08 PM, a spus:
Si ciucalata aia pe margine a fost de efect. Deci, simplu si de efect!
Aveam chef de ornat zero, asa ca la atat ma duse capul. Sincer, cand stiu ce torturi fac fetele, al meu nu-i ca-mi place asa de tare, da' la nivel loco ne descurcam.
Important e ca a fost incantata aniversata.
A, zaharul in reteta originala era de 200g la 5 oua. Mie mi se pare totusi prea mult. Cred ca la 10 oua undeva in jur de 250-300g de zahar ar fi ideal.
#6
Postat 30 March 2012 - 03:20 PM
Imi place si cum scrii, ai asa un aer degajat !
#7
Postat 30 March 2012 - 03:53 PM
any_annette, la 30 March 2012 - 03:20 PM, a spus:
Imi place si cum scrii, ai asa un aer degajat !
Multumesc, cara!
Si mie-mi place sectiunea, ea e de vina de fiecare data care-l fac... ea-i de vina, mama ei de bandita!
#9
Postat 31 March 2012 - 10:40 PM
In mod normal, cand fac pt mine sa stii ca eu chiar nu pun fuctoza. Mi se pare perfect asa. Daaar, atunci cand fac pt ceilalti (cum a fost de data asta) procedez in felul urmator.
Fac frisca si o impart in doua. In partea mai putina care o folosesc pt decor pun 1-2 linguri de fructoza si mai mixez un pic pana se topeste.
La partea de crema, fructoza o adaug atunci cand 'topesc' fructele, pana-n gelatina. Si aici tot asa pun, putina, 1-2 linguri.
Efectiv la crema/mousse de fructe si la frisca se merge pe gustul fiecaruia. Puteti mari sau micsora cantitatea in functie de dorinta inimioarei dumneavoastra. Apoi, mai depinde si de fructele folosite, de cat de coapte sunt...
Ma duc sa vad daca pot edita in reteta, daca nu voi putea cum banuiesc, rog un moderator sa o faca. Multumesc mult!
#10
Postat 22 May 2021 - 08:22 AM
Rețeta de blat este perfectă. Îmi place la nebunie, dar nu toată lumea iubește ciocolata cum o iubesc eu.
Așa că vin cu o problemă existențială pentru voi.
Ar schimba mult consistența dacă în loc de cacao aș pune făină de migdale? În acest caz credeți că ar trebui să măresc cantitatea de făină de migdale?
Această variantă a experimentului mi-ar plăcea și mie, cred.
Și în variantă pe lângă monti, dacă aș folosi făina în loc de cacao? Ar ieși cam aceeași chestie pufoasă?
Ajutor!
#11
Postat 22 May 2021 - 07:05 PM
sorinadaniela, la 22 May 2021 - 08:22 AM, a spus:
Și în variantă pe lângă monti, dacă aș folosi făina în loc de cacao? Ar ieși cam aceeași chestie pufoasă?
Ajutor!
Cu siguranta iese pufoasa, deoarece pandispanul este facut doar din ou, zahar si faina. Cred ca si faina de migdale merge in loc de cacao.
Ideea e ca pare blat umed, iar daca nu este cacao nu stiu cum va fi ca aspect, dar in rest nu vad de ce nu ar iesi pufos blatul.
Aceasta postare a fost editata de mino: 22 May 2021 - 07:05 PM
#13
Postat 23 May 2021 - 11:47 AM
#14
Postat 23 May 2021 - 07:03 PM
În varianta fără cacao mă gândeam la o cremă de lămâie (cererea aniversatei) destul de moale.
Exact în ideea de a nu însiropa blatul.
Aceasta postare a fost editata de sorinadaniela: 23 May 2021 - 07:04 PM
#16
Postat 24 May 2021 - 06:50 AM
#17
Postat 24 May 2021 - 08:10 AM
Bine ca ai scos de la naftalina tortul asta. Cred ca-i mai dau o sansa, cu crema de capsuni, ca incep sa se coaca la mine in gradina. Sa vedem reactia publicului dupa aproape 10 ani
#18
Postat 24 May 2021 - 02:33 PM
În varianta cu cremă de lămâie și fără cacao trebuie să-l fac pentru Mara.
Giulia iubește varianta clasică la fel ca și mine.