Forum Culinar: Meniul meu de Karfreitag 2012, 2013 - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Meniul meu de Karfreitag 2012, 2013

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 08 April 2012 - 11:27 PM

Meniul nostru de Karfreitag - adica Vinerea Neagra, Ziua Rastignirii, zi în care catolicii manînca "ceva cu peste". Pe vremuri nu se mînca nimic în aceasta zi, care amintea de rastignirea lui Iisus Hristos, nici macar apa nu se bea. Cu timpul însa obiceiurile s-au mai schimbat, iar acum, pe mesele catolicilor se regaseste pestele meniu. Pestele/Ichthys( în traducere: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mîntuitorul) fiind unu dintre cele mai vechi simbole, cu care crestinii catolici se identifica. Conform traditiei crestine, cei care postesc, renunta vinerea la carnea animalelor "atît din cer cît si cele de pe pamînt", în amintirea Rastignirii. Asa s-a ajuns la peste.
Meniul meu nu este chiar traditional, dar na, a fost cu peste :floare:

Aperitivul a fost dupa reteta Gabitei, Brie în crusta, doar ca eu am folosit 2 rotite de Camembert de 100 g,
ca mai mici nu am gasit! Din nou, lecker. Merci Gabi :occasion15:

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-1333918656402.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339186660585.jpg



~~~~~



Piesa de rezistenta a fost peste de mai multe feluri cu legume aromate, tinute scurt sub grilul cuptorului.
Alor mei le-am servit cîte o frigaruie cu creveti, somon si calamar, iar eu... fara frigaruie.
Timpul în care am tinut legumele sub gril, am fript pestele.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339187150706.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339187258557.jpg


Ingrediente:

  • filet somon salbatic, taiat felioaare
  • creveti, spalati/curatati
  • calamari, spalati/curatati (atentie la oasele interioare)
  • usturoi, zdrobiti
  • verdeturi
  • ardei iute
  • zeama de lamîie
  • ulei de masline
  • sare, piper


Am stropit pestele cu zeama de lamîie. În afara de asta, somonul l-am sarat si piperat,
calamari i-am crestat usor, iar crevetii i-am înfipt pe tepusa.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339188412234.jpg

Am început cu somonul. L-am fript (un minut pe o parte - un minut pe cealalta) în ulei de masline încins,
aromat cu usturoi zdrobit, asa lasa mai multa aroma. Se pastreaza cald. Am continuat în aceeasi tigaie cu calamari.
I-am rumenit scurt la foc iute, apoi am închis focul si i-am lasat în tigaie, acoperiti.

Între timp am prajit frigaruile în tigaia rilata încinsa. Maxim 2 minute pe o parte si înca 2 pe cealalta, e suficient!

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339188544913.jpg

Pe lînga, am servit legumele. Am avut dovlecei verzi, rosioare cherry si bile de spanac.
Spanacul l-am oparit 1 minut, apoi am format bilute.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339191376212.jpg

Am preparat aromatizanul din usturoi, patrunjel si sare mojarita + ulei de masline.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339191652648.jpg

Le-am lasat sub grillul încins din cuptor, pîna am facut pestele. Simplu, rapid si delicios!

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339191805226.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339199457064.jpg



~~~~~


Compot de portocale

Un desert racoros si foarte parfumat, o adevarata explozie de arome!
Reteta originala o am dintr-o carte de bucate a lui Johann Lafer, un super bucatar austriac din Steiermark.
Lieber Johann, es hat uns sehr gut geschmeckt! Vielen Dank :occasion15:

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-1333919270605.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339192874588.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339193010197.jpg


Reteta exact ca la carte:

  • 5 portocale, filetate
  • 100 g zahar
  • 150 ml apa
  • 3 capsule de cardamom
  • 3 cuisoare
  • 4 anason stelat
  • 1 baston scortisoara
  • 1 pastaia de vanilie, despicata
  • sucul si coaja razuita a unei lamîi netratate
  • coaja razuita de la o portocala netratata
  • 75 ml miere
  • 20 ml sirop de rodie
  • 40 ml lichior de portocale ( ex. Grand Marnier)
  • 20 ml cognac


Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339194959934.jpg

Se fileteaza portocalele.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339195190897.jpg

Filet-urile se pun într-un borcan/vas încapator cu capac, care se poate închide.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339195379201.jpg

Se fierbe 5 minute un sirop din zahar, apa, cardamom, cuisoare, anason stelat, scortisoara, vanilie, sucul si coaja de lamîie,
coaja de portocala si miere. Se lasa la racorit. Se adauga siropul de rodie, lichiorul si cognac-ul în sirop,
se amesteca si se toarna peste fileturile de portocale, se închide si se lasa cel putin o zi sa traga.

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339195702395.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339195864711.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339196070621.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-1333919660574.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339196769117.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2012/post-5-13339196960162.jpg


Notite:

M-am abatut foarte putin de la reteta:
- am sarit cognacul si cuisoarele, si în loc de Grand Marnier am pus mai mult Cointreau :occasion14:
- am înlocuit jumatate din cantitatea de apa cu sucul lasat de portocale la filetat. Era pacat sa nu o fac, portocalle fiin foarte zemoase si dulci.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 08 April 2012 - 11:32 PM

Superb, ca de obicei! Un adevarat festin! :thumleft: Jos palaria pentru tot, meniu, poze, descrieri, retete..... :notworthy:

Sarbatori Fericite!

#3 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 09 April 2012 - 12:54 AM

Foarte frumos Maya! Felicitari :notworthy:

#4 Useril este offline   Uma 

  • Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationMica's world

Postat 09 April 2012 - 03:15 AM

Minunat ca deobicei! Ma uit la branzica si salivez de zor...cred ca o sa o fac si eu de Paste.
A cat is a friend fur-ever !

#5 Useril este offline   verber 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 09 April 2012 - 04:27 AM

Sublime si desavirsit!
Dar la ce altceva ne putem astepta de la MAYA?

#6 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 09 April 2012 - 07:10 AM

offf....
cum sa mai postezi si tu dupa chestii din astea ?!?

#7 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 09 April 2012 - 08:15 AM

De-ai sti tu cat imi plac lalelele! O floare atat de delicata!
Frumos Maya, mi-a placut mult de tot ideea legumelor la cuptor, in special spanacul facut bilute.

#8 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 09 April 2012 - 08:35 AM

Maya, mai mult decat minunat, ca intotdeauna de altfel, ce postezi tu ma face "sa mananc" ecranul! :notworthy:
GEORGIA

#9 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 09 April 2012 - 10:17 PM

Ideea cu garnitura de legume cu dip de patrunjel cu usturoi ,am ..."furat-o."
Iar compotul de portocale mi-a lasat instant gura apa.S-a notat si sigur il incerc .
Iar restul e ...desavarsit .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#10 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 10 April 2012 - 12:15 AM

Stiu ca nu esti mare fan fructe de mare, asa ca sunt sigura ca ai degustat aperitivul :floare:, ai savurat somonul cu legume si te-ai lasat dusa de nas, am vrut sa zic de arome :floare: cu desertul.....Sarbatori Fericite! Lecker :drool:

#11 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 10 April 2012 - 12:36 AM

Imi plac mult de tot pozele. Ce culori! Ce imagini! In special cele in care apar cele 3 ousoare si lalelele mov, precum si cele cu compotul de portocale ...splendide culori si aranjamente. Movul din lalele recheama movul din 1 ou si de pe servetul de masa.
Arata totul splendid si cred ca au fost toate savuroase si e un meniu light cum imi place si mie! Felicitari de topic cu tot ce contine!
Nici calamari nu ai voie?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#12 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 April 2012 - 03:22 AM

Maya, exact pe gustul meu...super meniul.

#13 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 10 April 2012 - 11:48 AM

Ca intotdeauna o explozie de culori in mancarea ta, iti vine sa mananci vrand nevrand!

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 April 2012 - 12:54 PM

Haute cuisine se distinge prin: simplitate eleganta si balanta in arome. Bravo! Io cred ca esti gata sa te inscrii la o competitie de genul. Die Küchenschlacht?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 April 2012 - 02:35 PM

Ai zis tu undeva, dar nu mai stiu unde, ca te-a intrebat cineva daca sunteti bolnavi si/sau tineti regim.Eu m-as auto-interna la "spitalul" tau! :floare:
Pot?
Unde trebuie sa semnez?

Imi plac legumele, in asa hal incat sigur te copiez.Bilutele se apanac imi plac ca nu au "inflorit" si au ramas asa imbobocite. :floare:

#16 Useril este offline   Oana S 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA

Postat 10 April 2012 - 03:32 PM

Foarte frumoasa prezentare!

Pupici!!
ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 29 March 2013 - 10:38 PM

În primul rînd mii de scuze. Dupa cum se pare mi-a intrat capu'n c.. si am uitat complet de acest subiect :(
Astazi, pentru ca e Karfreitag, mi-am amintit ca parca postasem eu ceva, si cautînd am dat de subiect. Nu stiu de ce aveam impresia ca e postat împreuna cu meniurile de Pasti...

Va raspund cu un an întîrzîiere :)

 Foxyy, la 08 April 2012 - 11:32 PM, a spus:

Superb, ca de obicei! Un adevarat festin! :) Jos palaria pentru tot, meniu, poze, descrieri, retete..... :love7:

Sarbatori Fericite!



Multumesc, Foxyy :(

 Cristina, la 09 April 2012 - 12:54 AM, a spus:

Foarte frumos Maya! Felicitari :(


Merci, Cristina :)

 Uma, la 09 April 2012 - 03:15 AM, a spus:

Minunat ca deobicei! Ma uit la branzica si salivez de zor...cred ca o sa o fac si eu de Paste.


Merci :(
Uma, ai facut pîna la urma?

 verber, la 09 April 2012 - 04:27 AM, a spus:

Sublime si desavirsit!
Dar la ce altceva ne putem astepta de la MAYA?


Multumesc, Carmen! :(
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 29 March 2013 - 10:40 PM

 redivivus, la 09 April 2012 - 07:10 AM, a spus:

offf....
cum sa mai postezi si tu dupa chestii din astea ?!?


Merci, draguta :)

 any_annette, la 09 April 2012 - 08:15 AM, a spus:

De-ai sti tu cat imi plac lalelele! O floare atat de delicata!
Frumos Maya, mi-a placut mult de tot ideea legumelor la cuptor, in special spanacul facut bilute.


Noi cu lalelele noastre :(
Merci :)

 Giorgiana, la 09 April 2012 - 08:35 AM, a spus:

Maya, mai mult decat minunat, ca intotdeauna de altfel, ce postezi tu ma face "sa mananc" ecranul! :(


Multumesc, Gio :(

 Piscotel, la 09 April 2012 - 10:17 PM, a spus:

Ideea cu garnitura de legume cu dip de patrunjel cu usturoi ,am ..."furat-o."
Iar compotul de portocale mi-a lasat instant gura apa.S-a notat si sigur il incerc .
Iar restul e ...desavarsit .Imagine postata


Multumesc, Pisco :(

 La-Chef-A, la 10 April 2012 - 12:15 AM, a spus:

Stiu ca nu esti mare fan fructe de mare, asa ca sunt sigura ca ai degustat aperitivul :love7:, ai savurat somonul cu legume si te-ai lasat dusa de nas, am vrut sa zic de arome :) cu desertul.....Sarbatori Fericite! Lecker :(


Merci, Gabi :(
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#19 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 29 March 2013 - 10:43 PM

 Daniella, la 10 April 2012 - 12:36 AM, a spus:

Imi plac mult de tot pozele. Ce culori! Ce imagini! In special cele in care apar cele 3 ousoare si lalelele mov, precum si cele cu compotul de portocale ...splendide culori si aranjamente. Movul din lalele recheama movul din 1 ou si de pe servetul de masa.
Arata totul splendid si cred ca au fost toate savuroase si e un meniu light cum imi place si mie! Felicitari de topic cu tot ce contine!
Nici calamari nu ai voie?


Si anul asta tot meniu light am avut, tot peste, logic - asa cum se cuvine de Karfreitag : D
Merci :)

 stella, la 10 April 2012 - 03:22 AM, a spus:

Maya, exact pe gustul meu...super meniul.


Merci, Stelluta :(


 vali, la 10 April 2012 - 11:48 AM, a spus:

Ca intotdeauna o explozie de culori in mancarea ta, iti vine sa mananci vrand nevrand!


Merci, Vali :)

 Lapona Enigel, la 10 April 2012 - 12:54 PM, a spus:

Haute cuisine se distinge prin: simplitate eleganta si balanta in arome. Bravo! Io cred ca esti gata sa te inscrii la o competitie de genul. Die Küchenschlacht?


Nö! Sub nici o forma :(

Merci, draguta :(

 Eataly, la 10 April 2012 - 02:35 PM, a spus:

Ai zis tu undeva, dar nu mai stiu unde, ca te-a intrebat cineva daca sunteti bolnavi si/sau tineti regim.Eu m-as auto-interna la "spitalul" tau! :love7:
Pot?
Unde trebuie sa semnez?

Imi plac legumele, in asa hal incat sigur te copiez.Bilutele se apanac imi plac ca nu au "inflorit" si au ramas asa imbobocite. :)


Se intra fara semnaturi :(
Multumesc, Lili :(


 Oana S, la 10 April 2012 - 03:32 PM, a spus:

Foarte frumoasa prezentare!

Pupici!!


Multumesc, Oana :(
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#20 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 29 March 2013 - 11:14 PM

Am intrat repede curioasa moarta!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi