Torta Pasqualina
#1
Postat 10 April 2012 - 11:46 AM
Se poate face cu spanac sau frunze de sfecla, cu oua fierte tari sau cu oua crude care se vor coace in cuptor.
Am facut-o pentru masa de Pasti si vreau sa zic ca a iesit minunat de bine.
O recomand cu toata inima.
Se mananca calduta sau rece si e la fel de buna de pe-o zi pe alta.
Ingrediente pentru o tava de 19 cm cu fund detasabil.:
300 gr faina
600 gr spanac (eu am folosit spanac congelat)
400 gr ricotta
6 oua fierte tari
1 ou crud
30 gr miez de paine
100 gr parmigiano dat la razatoare
20 ml lapte
60 ml ulei extravirgin de masline
2 ramurele de maghiran
sare
piper
Intai si-ntai se face aluatul, care trebuie sa stea la odihna o ora.
Se framanta deci un aluat cu cele 300 de gr de faina cernuta, un varf de cutit de sare, 3 linguri de ulei ev si circa 4 linguri de apa.
Va rezulta un aluat neted pe care il punem la odihna intr-un vas acoperit cu un prosop umed.
Lasam la odihna timp de o ora.
Punem la fiert spanacul cu un varf de cutit de sare, timp de 5 minute.
Il scurgem de apa si cand s-a racit cat de cat il stoarcem asa incat sa iasa toata apa din el.
Taiem spanacul si-l amestecam cu miezul de paine inmuiat in lapte si stors, maghiranul, ricotta, parmigiano, sare, piper si un ou crud.
Amestecam bine de tot, asa incat sa rezulte o compozitie omogena.
Punem pe fundul tavii o bucata de hartie de copt, apoi inchidem inelul.
Marginile formei le ungem cu ulei si punem hartie de copt de jur imprejur.
Impartim aluatul in 5 bucati mai mici si una mai mare.
Din bucata de aluat mai mare trebuie sa intindem o foaie de 30 de cm diametru pe care o punem in forma si lasam sa iasa marginile afara din tava.
O ungem cu ulei ev si peste ea punem o bucata de aluat intinsa, din cele 5. Ii dam o forma rotunda de circa 19 cm (cat diametrul tavii).
Deasupra punem toata compozitia de spanac.
Facem 6 gauri in care vom pozitiona cele 6 oua fierte tari si decojite.
Intindem cele 3 bucati de aluat (fiecare bucata intinsa trebuie sa aiba diametrul tavii) si le punem una peste alta. Ungem fiecare foaie cu ulei.
La final, facem un cordon in jurul tavii. Ungem toata suprafata cu ulei si o intepam cu o scobitoare.
Dam la cuptorul preincalzit de dinainte la 190 de grade timp de o ora.
#2
Postat 10 April 2012 - 12:10 PM
In loc de ricotta pot pune urda, dar parmigiano poate fi inlocuit?!?!
#3
Postat 10 April 2012 - 12:31 PM
Giorgiana, la 10 April 2012 - 12:10 PM, a spus:
In loc de ricotta pot pune urda, dar parmigiano poate fi inlocuit?!?!
Giorgi, nu stiu ce sa zic cu inlocuirile, stii cum e, pana nu incerci nu ai de unde sti daca iese bine sau nu.
Ricotta e mult mai moale decat urda din Ro. Compozitia de spanac si ricotta iese destul de moale.
La parmigiano la fel, e uscat, deci ar trebui o branza uscata, matura, nu proaspata.
#4
Postat 10 April 2012 - 01:26 PM
Brava!!!!!!!
#6
Postat 10 April 2012 - 01:44 PM
#9
Postat 10 April 2012 - 02:51 PM
Geany, la 10 April 2012 - 01:44 PM, a spus:
Merci Geanino, super ideea cu drobul in aluat!
In cazul asta nu-l mai pui in prapure, asa-i?
Eataly, la 10 April 2012 - 02:28 PM, a spus:
Am mancat cu drag !
stella, la 10 April 2012 - 02:31 PM, a spus:
Merci Stellino, dlAny imi zisese sa nu fac ca asa si pe dincolo, ca lui s-ar putea sa nu-i placa !
Am facut-o si cand am scos-o din cuptor zice "ce frumoasa e", apoi la masa "ce buna e".
Na, trebuia sa ma iau dupa el ?
#10
Postat 10 April 2012 - 04:17 PM
Multumesc pt reteta
#12
Postat 10 April 2012 - 05:00 PM
any_annette, la 10 April 2012 - 02:51 PM, a spus:
Da eu fac drob de pui si nu-l pun in prapure ,dar iese fain in aluat am facut si anul trecut dar nu mai gasesc poze ,dar asa am facut ca aici http://artaculinara....aluat-brioshat/
#13
Postat 10 April 2012 - 05:10 PM
Geany, la 10 April 2012 - 05:00 PM, a spus:
any_annette, la 10 April 2012 - 02:51 PM, a spus:
Da eu fac drob de pui si nu-l pun in prapure ,dar iese fain in aluat am facut si anul trecut dar nu mai gasesc poze ,dar asa am facut ca aici http://artaculinara....aluat-brioshat/
Bun, acum am inteles.
Eu plec acum la macelarie, sa vad daca pot face rost de prapure si organe.
#14
Postat 11 April 2012 - 07:31 AM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#16
Postat 14 April 2012 - 11:47 AM
Sper ca nu am fost off topic daca am fost scuze si dau pupici pt. iertaciune
#17
Postat 14 April 2012 - 11:57 AM
Nu mai are importanta ce e inauntru, etc, pe mine m-ai dat gata cu sculpturile.
E minunat !
#18
Postat 14 April 2012 - 12:10 PM
any_annette, la 14 April 2012 - 11:57 AM, a spus:
Nu mai are importanta ce e inauntru, etc, pe mine m-ai dat gata cu sculpturile.
E minunat !
Nici pe departe e f. important ce e inauntru ,cu aluatul se poate juca dupa plac ,ma gandeam sa fie asa o inspiratie,sper ca nu te-ai suparat
#19
Postat 14 April 2012 - 02:28 PM
#20
Postat 14 April 2012 - 02:44 PM