- 500 g sparanghel verde(se poate folosi si alb)
- 1 cartof taiat cubulete
- 1 ceapa mica tocata grob
- 2-3 catei de usturoi
- 200 ml smîntîna de frisca
- 100 ml vin alb
- 1 lingura iarba ciorii tocata grob
- 1 felie lamîie
- sare
- piper
- un vf. cutit nucsoara
- 1/2 lingurita zahar
- 2 linguri ulei de susan
- apa cît sa acopere
Curatam sparanghelul. Îl taiem bucati, iar capetele(vîrfurile) le dam deoparte.
Cartoful curatat îl taiem cubulete, si-l punem împreuna cu bucatile de sparanghel,
felia de lamîie, sarea si zaharul la fiert. Dupa maxim 20 de minute tragem oala de pe foc si îndepartam lamîia.
Capetele/vîrfurile sparanghelului le punem împreuna cu ceapa si usturoiul,
scurt la glazurat în ulei de susan, împreuna cu un praf de sare, o priza de zahar si piper.
Cînd începe a se rumeni usor, stingem cu vin alb.
Dupa ce se evapora vinul, scoatem vîrfurile de sparanghel si le pastram la cald.
Peste fondul din tigaie adaugam smîntîna. Condimentam cu sare, piper si nucsoara.
Lasam la fiert pîna scade putin. (NU îngrosam cu faina sau amidon)
Peste sparanghelul fiert adaugam o lingura de iarba ciorii si facem totul piure(cu tot cu apa de la fiert).
Adaugam smîntîna îngrosata, cu tot cu bucatile de ceapa si usturoi si macinam cu mixerul bat mai departe,
pîna obtinem o pasta curgatoare fina.
Se serveste fierbinte cu vîrfurile de sparanghel glazurate.