Tabbouleh libanez
#1
Postat 06 May 2012 - 06:21 PM
La mama lui, în Liban, Tabbouleh este o salata de ierburi (patrunjel si menta creata), cu ceapa si rosii, în care se adauga un pic de bulgur fiert.
Deci socotiti pentru doua legaturi zdravene de patrunzel cu frunza mare si plata (patrunjel italienesc) si o legatura buna de menta creata urmatoarele ingrediente :
3-4 rosii zemoase
2 cepe mari sau trei mai mici, de preferinta ceapa rosie. (sau 2-3 legaturi bune de ceapa verde)
2 lamîi galbene (zeama)
1 cescuta de cafea cu bulgur
6-7 lg ulei de masline
sare, piper
Fierbeti bulgurul în apa sarata, dupa indicatiile de pe pachet. Strecurati bine, lasati sa se raceasca.
Tocati gros patrunjelul, dupa ce l-ati spalat temeinic si ati eliminat, bineînteles, cozile. Frunzele de menta se aduna în pachetele pe care le tocati cît mai fin cu putinta.
Tocati fin cepele, taiati rosiile în cuburi mari ca zarurile.
Amestecati totul, stropiti cu uleiul si zeama de lamîie, sarati, piperati amestecati.
Cine vrea poate sa adauge si un catel mic de usturoi facut zob. Eu vreau, desi nu e în reteta originala.
La nevoie, bulgurul se poate înlocui cu : couscous cu firul mai gros, arpacas, si de ce nu quinoa. Dar încercati macar o data reteta originala!
#2
Postat 06 May 2012 - 06:30 PM
Stiai ca am un strat de patrunjel de frunze in gradina ,pe care-l tot tund .Dar are 10 vieti si tot creste la loc .
Pana acum am tot facut salata din el ,dar fara bulgur .
Cred ca ar merge si cu .....couscous .
Asta-i o mostra recenta :
Patrunjel,rosii, sare de mare, suc de lamaie , menta , zeama de lamaie, ulei de masline .
Acum nu ramane decat sa-i adaug si fainoasa .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 06 May 2012 - 07:13 PM
oricum e un deliciu
Imagini atasate
#4
Postat 06 May 2012 - 09:39 PM
#5
Postat 07 May 2012 - 09:01 AM
Piscotel, la 06 May 2012 - 06:30 PM, a spus:
Stiai ca am un strat de patrunjel de frunze in gradina ,pe care-l tot tund .Dar are 10 vieti si tot creste la loc .
Pana acum am tot facut salata din el ,dar fara bulgur .
Cred ca ar merge si cu .....couscous .
Asta-i o mostra recenta :
Patrunjel,rosii, sare de mare, suc de lamaie , menta , zeama de lamaie, ulei de masline .
P1250700.JPG
Acum nu ramane decat sa-i adaug si fainoasa .
Piscotel, pai mostra ta contine 95% din ce trebuie sa contina un taboulé. Bulgurul (sau couscousul, etc) nu face decît sa echilibreze valoarea nutritiva a salatei.
#6
Postat 07 May 2012 - 09:04 AM
stella, la 06 May 2012 - 07:13 PM, a spus:
oricum e un deliciu
Stellina, eram sigur ca te nimeresc cu reteta asta
Couscousul merge efectiv si nefiert, dar bulgurul de pe la noi e cam prea tzapan ca sa se înmoaie la rece.
#7
Postat 07 May 2012 - 09:12 AM
Ioana, la 06 May 2012 - 09:39 PM, a spus:
Tabouleh.jpg
Ioana, eu pun la ditamai castronul un catel mic de usturoi, e foarte discret. Dar tu ai dreptate, usturoi nu e în reteta de origine, e o preferinta personala.
Mai exista varietati care includ de pilda castravete tocat marunt si/sau foi de salata
#8
Postat 07 May 2012 - 12:53 PM
#9
Postat 22 May 2012 - 11:10 PM
E drept ca mi-a iesit varianta "impertinenta "...cea cu mai mult couscous.
Nu stiu de ce ,cand patrunjelul s-a intins in gradina pana la usa .
Cred ca mi-a fost pofta si am pus prea mul couscous la inmuiat.
Pe urma ce sa fac cu el ?L-am pus pe tot in salata .
Nah ce sa fac acuma .O sa ma lapideze libanezii .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 23 May 2012 - 12:08 PM
De circa un an nu mai gasesc in hypermarket-urile locale nici macar couscuos.
Bulgur nu am vazut niciodata.
Poate ca voi inlocui cu arpacas fiert. Sau poate nu.
Reteta citita imi face cu ochiul.
Miroase a proaspat pana aici
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 23 May 2012 - 03:29 PM
http://orientbazar.r...cereale/bulgur/
#12
Postat 23 May 2012 - 03:48 PM
W Mamadeus Paparotti, la 23 May 2012 - 12:08 PM, a spus:
De circa un an nu mai gasesc in hypermarket-urile locale nici macar couscuos.
Bulgur nu am vazut niciodata.
Poate ca voi inlocui cu arpacas fiert. Sau poate nu.
Reteta citita imi face cu ochiul.
Miroase a proaspat pana aici
eu am luat de la MEGA IMAGE
#13
Postat 23 May 2012 - 07:18 PM
Eu am luat couscous "african" de la Lidl .
E cam scump . - 250 g /7,99 ron .E mai bine sa nu socotesti cat vine kg ,ca nu mai mananci .
La magazinele naturiste ai incercat ?Eu acolo am vazut .Trebuie sa fie si in Sibiu asemenea magazine ;
Uite si aici bulgur pe net ,la un pret rezonabil :
http://www.shopmania...-bulgur-7474607
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 23 May 2012 - 09:04 PM
#15
Postat 23 May 2012 - 09:14 PM
Foarte misto reteta asta Alexandru! Mi-am adus aminte ca am o carte valoroasa cu retete din astea.