Pagina 1 din 1
Crustaceele din viaţa noastră crawfish, stridii, homari şi ce-o mai creşte prin apele planetei
#1
Postat 08 May 2012 - 12:48 AM
Am plecat după crawfish, că mai sunt doar două săptămîni pînă se termină sezonul şi m-am intors cu la-stînga-numiţii, plus un homărel şi nişte midii proaspete, in carapace.
Ideea iniţială a fost să fac "crawfish boil" ca in judeţul Louisiana dar pînă la urmă a ieşit un fusion a la dexter.
crawfish sunt un fel de langustine, dar de apă dulce. crawfish boil inseamnă să fierbi lighioanele în apă condimentată in principal cu condimente cajune, de bază fiind sarea şi cayenne. la fiert se mai adaugă cartofi şi ştiuleţi de porumb, unii pun şi cîrnaţi.
o poză de grup cu protagoniştii, homaru' era leşinat, că in drum spre casă m-am băgat şi pînă la mall, crofişii erau vii, unii mai adormiţi, alţii mai vioi, dar unul dintre ei, măi nene, zburda peste tot, a sărit de 3 ori de pe masă pînă i-am pozat
Activu' mă priveşte suspicios
comparaţie între homar şi crofiş. homarul e "chick" cum se spune in termeni de specialitate, adică are greutatea de 500 - 700 g.
Am fiert apa cu condimente cajune despre care v-am mai povestit, sare grunjoasă din greu şi cîteva linguri bune din sosul ăsta, care pe lingă cayenne conţine numai oţet şi usturoi
am aruncat toate lighioanele, in afară de midii, de vii, in apă. pe homar l-am aruncat cu capu'n jos, pe crofişi, cum s-a nimerit. De Activu' mi-a fost cam milă, că după ce l-am cules de pe jos de atîtea ori, a început să-mi fie drag de el.
am pus ceasu' să sune in 10 minute, i-am mai amestecat din cînd în cînd
cînd a sunat ceasu' i-am scurs
i-am pus pe o farfurie mare, am despicat homarul in două, am adăugat suc de lămîie, incă vreo cîteva linguri de sos cayenne şi i-am păpat. dacă nu uitam, puneam şi nişte unt topit pentru înmuiat homarul, dar a fost bun şi aşa. se papă cu mîna, vă trebuie şorţ sau echipament de protecţie, cleşte, ciocan, găleată şi multe şerveţele
in timp de fierbeau lighioanele, am scos halebarda de desfăcut midii. am purces la prima dezghiocare oficială după o metodă studiată cu un maestru din texas. credeţi că a fost uşor să despart pietroaiele alea in două? nu am reuşit decît cu greu, timp in care m-am jurat să nu îi mai cumpăr decît gata curăţaţi.
după ce i-am degustat, am revenit la sentimente mai bune pentru că au fost excepţionali. i-am servit numai cu suc de lămăie şi o picătură de tabasco
~The End ~
Ideea iniţială a fost să fac "crawfish boil" ca in judeţul Louisiana dar pînă la urmă a ieşit un fusion a la dexter.
crawfish sunt un fel de langustine, dar de apă dulce. crawfish boil inseamnă să fierbi lighioanele în apă condimentată in principal cu condimente cajune, de bază fiind sarea şi cayenne. la fiert se mai adaugă cartofi şi ştiuleţi de porumb, unii pun şi cîrnaţi.
o poză de grup cu protagoniştii, homaru' era leşinat, că in drum spre casă m-am băgat şi pînă la mall, crofişii erau vii, unii mai adormiţi, alţii mai vioi, dar unul dintre ei, măi nene, zburda peste tot, a sărit de 3 ori de pe masă pînă i-am pozat
Activu' mă priveşte suspicios
comparaţie între homar şi crofiş. homarul e "chick" cum se spune in termeni de specialitate, adică are greutatea de 500 - 700 g.
Am fiert apa cu condimente cajune despre care v-am mai povestit, sare grunjoasă din greu şi cîteva linguri bune din sosul ăsta, care pe lingă cayenne conţine numai oţet şi usturoi
am aruncat toate lighioanele, in afară de midii, de vii, in apă. pe homar l-am aruncat cu capu'n jos, pe crofişi, cum s-a nimerit. De Activu' mi-a fost cam milă, că după ce l-am cules de pe jos de atîtea ori, a început să-mi fie drag de el.
am pus ceasu' să sune in 10 minute, i-am mai amestecat din cînd în cînd
cînd a sunat ceasu' i-am scurs
i-am pus pe o farfurie mare, am despicat homarul in două, am adăugat suc de lămîie, incă vreo cîteva linguri de sos cayenne şi i-am păpat. dacă nu uitam, puneam şi nişte unt topit pentru înmuiat homarul, dar a fost bun şi aşa. se papă cu mîna, vă trebuie şorţ sau echipament de protecţie, cleşte, ciocan, găleată şi multe şerveţele
in timp de fierbeau lighioanele, am scos halebarda de desfăcut midii. am purces la prima dezghiocare oficială după o metodă studiată cu un maestru din texas. credeţi că a fost uşor să despart pietroaiele alea in două? nu am reuşit decît cu greu, timp in care m-am jurat să nu îi mai cumpăr decît gata curăţaţi.
după ce i-am degustat, am revenit la sentimente mai bune pentru că au fost excepţionali. i-am servit numai cu suc de lămăie şi o picătură de tabasco
~The End ~
#2
Postat 08 May 2012 - 03:35 AM
Am un egoism pe tine de nu-ti pot spune...
Eu traiesc in zona muntoasa a ... Kili-mangiamo-lui asa ca fructele de mare si proaspete si ieftine se coc mai rar pe la noi.
BTW. Nu are nimeni de vanzare seminte de fructe de mare?
pana si crawfishes se gasesc destul de rar.
Si ca sa-ti gasesc nod ipapur... cochilie
Crawfish sunt chiar racii de apa dulce.
Daca ai aruncat carapacele, ai sa arzi in iad 27 de ani
Acestea se curata, se usca, se piseaza si se soteaza in unt, apoi se adauga apa si fierband obtii cel mai perfect fond de crustacee.
Eu traiesc in zona muntoasa a ... Kili-mangiamo-lui asa ca fructele de mare si proaspete si ieftine se coc mai rar pe la noi.
BTW. Nu are nimeni de vanzare seminte de fructe de mare?
pana si crawfishes se gasesc destul de rar.
Si ca sa-ti gasesc nod i
Citeaza
crawfish sunt un fel de langustine, dar de apă dulce
Crawfish sunt chiar racii de apa dulce.
Daca ai aruncat carapacele, ai sa arzi in iad 27 de ani
Acestea se curata, se usca, se piseaza si se soteaza in unt, apoi se adauga apa si fierband obtii cel mai perfect fond de crustacee.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#3
Postat 08 May 2012 - 01:07 PM
#4
#6
Postat 08 May 2012 - 03:29 PM
Mie vinerea viitoare mi se arata in zodiac un zbor cu avionul .
Asa ca Dexter unde spuneai ca locuiesti ?
Pregateste te rog un homar ca mintenash bat la portita ta .
Asa ca Dexter unde spuneai ca locuiesti ?
Pregateste te rog un homar ca mintenash bat la portita ta .
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 08 May 2012 - 03:45 PM
Man, watcha wanna do to me? Kill me slowly?
Heave ho, buccaneers ;)
#8
Postat 08 May 2012 - 04:18 PM
maestro, nu mi-a trecut nici o secundă prin minte că crofişii ar putea fi racii de apă dulce, dar chiar ei sunt. ce descoperire majoră mă ajutaşi să fac
doamnelor şi domnilor, sunteţi invitaţi la crawfish boil, varianta originală. numai să spuneţi la ce oră ajungeţi, să am timp să iau şi neşte homărei şi să desfac vreo cîteva stridii la aperitiv. babeţici, cleşti, ciocane şi mănuşi chirurgicale am eu
doamnelor şi domnilor, sunteţi invitaţi la crawfish boil, varianta originală. numai să spuneţi la ce oră ajungeţi, să am timp să iau şi neşte homărei şi să desfac vreo cîteva stridii la aperitiv. babeţici, cleşti, ciocane şi mănuşi chirurgicale am eu
#10
Postat 08 May 2012 - 04:43 PM
lambrusco alb, din ăla de la mama lui, haolică ce poftă mi-ai făcut!
#11
Postat 08 May 2012 - 06:24 PM
Dexter, la 08 May 2012 - 04:18 PM, a spus:
Holly bemolly, sweet mother of God!
Io vin! Doar ca intarzii putin (din cauza de eliminarea celorlalti care-s in drum spre tine).
Heave ho, buccaneers ;)
Arata acest topic
Pagina 1 din 1