de inspiratie ... Maya-sha
.
.
Un coleg de-al sotiei, cand a venit la noi la o degustare mi-a laudat o supa crema de branza cumparata de el din comert, din pachetele cu prafuri ...magice . Consumata tot de el. Scolit fiind la cursul Mayei de supe creme, mi-am spus ca asa ceva se poate face cu usurinta si acasa.
Target-uri de atins:
Gustul predominant - de branza, se-ntelege. Umami!
Corpolenta , cremoasa, matasoasa.
Deschisa la culoare.
Satioasa.
Timp redus de preparare.
Criteriul economic. Hmmm...
Ingrediente:
3 cartofi fainosi 200-250 g
o bucata de pastarnac (sau o felie de telina radacina) 100-150 g
o bucata de praz - partea alba, sau ceapa alba 100g
o lingura de undelemn de masline, una de unt, sau doar ulei pentru sotat.
3/4 cana de branza rasa, sau zdrobita dupa caz
3 linguri pline cu smantana fermentata
sare
piper alb, sau verde, eventual o priza de nucsoara, sau mace.
verdeata preferata - eu cimbru si busuioc.
Branza:
Una cu caracter.
Eu am folosit burduf de oaie cumparat deja uscat pe care l-am mai lasat la maturat inca doua luni, apoi l-am perforat cu o frigaruie si l-am lasat langa o bucata de Gorgonzola sa se insamanteze cu mucegaiul nobil. A rezultat o branza densa, uscata, concentrata, picanta, cu aroma pregnanta dar nu agresiva data de vinisoarele albastrui, diferita de asa-zisa branza"usturoaie" autohtona(care are si ea virtutile ei de necontestat). Adica nu mai e de oaie ci de ... mouton . Se poate si rade pe razatoare si se si topeste. E un proces pe care il repet o data pe luna si am mereu in camara 3 burdufele de circa 750 g in diverse stadii de .... coacere.
Cei mai potenti financiar si cu posibilitati mai bune de aprovizionare, pot folosi cu mare succes Gorgonzola, branzeturi cu mucegai albastru, Stilton, sau alte tipuri de branza agreate pe care cu siguranta le cunosc (si folosesc) mult mai bine decat mine.
Mod de preparare:
Legumele se spala, se decojesc se taie cubulete, se pastreaza in bol cu apa. Fierb mai repede taiate maruntel. Se incinge o oala cu fund gros, se toarna uleiul, se topeste untul si soteaza prazul(ceapa) taiat julien la foc dulce, cu o priza de sare ce extrage apa si nu lasa sa se arda ci doar sa se inmoaie si sa se schimbe aroma. Apoi se soteaza pastarnacul - mai insinuant parfumat decat telina) - se toarna apa si cartofii taiati cubulete. In 20 - 25 de minute ar trebui sa fie gata. Branza se rade, sau se zdrobeste cu furculita in functie de sortiment se adauga in supa impreuna cu piperul proaspat macinat, se mai gusta de sare caci si branza are aportul ei sodiat. Se paseaza cu mixerul stick sau in blender se intoarce pe focul dat mic pentru inca un clocot apoi se stinge focul.
Smantana fermentata se freaca intr-un bol pana se omogenizeaza bine, apoi cu plonicul se toarna in bol supa fierbinte, cate putin, amestecand si la final se aduaga in supa. Aciditatea smantanii aduce un balans necesar, pe care altminteri l-as realiza cu o jumatate de pahar de vin alb sec pus in ultimele cinci minute de fierbere. Ma rog, astea sunt gusturile mele. Cand temperatura supei crema coboara sub 50 de grade Celsius puneti si verdeata tocata chiar atunci, la o infuzare blanda. Daca o tocati in avans, busuiocul se oxideaza, iar la temperaturi inalte isi pierde semnificativ din aroma.
Serviti cu crutoane, crostini di polenta, cu feliute subtiri de bacon caramelizat pe gratar, cu nuci prajite (zic de la Maya cetire), cu felii de para (ma ocoshesc si eu).
Sa aveti pofta!
.
.