Pomodori secchi
.
![Imagine atasata: monthly_06_2012/post-168-13400253824393.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_06_2012/post-168-13400253824393.jpg)
.
Am fost invitat de catre Moatza sa impartasesc si cu voi rezultatele asa ca o voi face incepand cu ... concluziile:
1. Pretul ridicat al rosiilor uscate din comert e oarecum justificat (cu profitul de rigoare). Raportul dintre produsul finit si materia prima (fara sa socotim si uleiul) este de circa 1:10. Daca aveti materia prima disponibila - cultivati rosii sau le primiti moka - si aveti si spatiu suficient merita incercat caci:
2. cum spuneam in prima postare de la alt topic: Am "rosii" , am "la soare" si nu e nici stiinta rachetelor.
Eu am cu cine, am cu ce, dar nu prea am unde.
Nutu.
![:rolleyes:](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif)
Nu tu curte (e la comun), nu tu balcon (si trebuie sa fi pe faza cand se strica vremea)
Dar am geamuri in peretii foarte grosi. Duble. Si intre ele un efect de sera ca pe vremea dionzaurilor. Acolo le-am...
M-am documentat pe net, am incercat initial cu trei bucati, a doua zi am optimizat si am introdus cu succes o noua faza care a fost foarte eficienta.
Rosiile, coapte si carnoase, dar nu flescaite, se spala, se sterg si se taie in jumatati, sau mai multe segmente in functie de marime. Eu in 6 segmente longitudinale. Se curata de cotorul verde, se scutura samburii. La a doua incercare am procedat astfel: Bucatile de rosii le-am asezat pe o tava mare de plastic si le-am presarat generos cu sare grunjoasa. Dupa cam o ora (sau +) sarea s-a dizolvat si a extras o mare parte din sucul din rosii ==> Am castigat timp. Am pus rosiile intr-o sita si le-am scuturat deasupra chiuvetei. Au mai pierdut si apa sarata ascunsa prin camarute.
Acum ar trebui asezate pe gratare de plastic, sau lemn (sa aiba acces aerul din toate partile) si acoperite , dar nu in contact direct, cu un tifon sau plasa fina din care sunt facute usile si geamurile "anti tantari" pentru a impiedica accesul insectelor si al prafului.
Inainte de aceasta, am spray-at (merge si cu pensula) rosiile cu untdelemn de masline EV, si le-am presarat cu un mix preparat din macinarea florilor de busuioc uscate cu oregano. Nu va zgarciti. (Unii zic si de piper). Se plaseaza la soare si seara se adapostesc de roua si umiditate. In 3-4 zile in functie de conditiile meteorologice se deshidrateaza.
Cand sunt uscate bine, se spala in solutie de otet in apa 50% si se usuca din nou. Faza acesta dureaza considerabil mai putin caci umiditatea nu mai este si in interior - o ora, doua acolo. Se depoziteaza in borcane cu capac etans si se acopera cu ulei de masline extravergin in care s-au infuzat 20 de minute la doar 60 de grade busuioc si oregano. Unii pun si capere in borcane, am avut cumparate si cu seminte de floarea soarelui, altii spun chiar si de usturoi.
In definitiv, fiecare procedeaza in functie de gusuturile personale.
Se lasa in ulei, inainte de a fi utilizate macar 15-20 de zile.
Microexperimentul meu de apartament, pe care il voi continua in transe mici, a demarat prin uscarea la soare pe pervaz cu geamul deschis. Ieri, dupa doua zile de deshidratare, cum a fost foarte cald, am inchis geamurile la pranz si am pus tavitele de polistiren intre geamuri. Datorita efectului de sera (intre geamuri, in bataia soarelui, la mine se depasec 50 de grade !!!) in patru ore au fost deshidratate complet, de unde pana atunci estimam inca circa doua zile.
Se pot usca si in cuptor, dar pe mine nu o sa ma prindeti cu cuptorul aprins in timpul verii. Ce? nu-i destul ca dupa o sapatmana de canicula se fac in casa 29 de grade? iar rosiile vara se coc. Si uscate sunt intergalactice
![:thumleft:](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif)