Forum Culinar: Ce ati gatit astazi? - Forum Culinar

Salt la continut

  • 792 Pagini +
  • « Prima
  • 595
  • 596
  • 597
  • 598
  • 599
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ce ati gatit astazi?

#11921 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 01 March 2019 - 09:44 AM

Vezi postareaadi_edi, la 01 March 2019 - 02:31 AM, a spus:

Dar sa vedem daca ghiciti ce pregatesc eu aici =)) ? va dau un indiciu - reteta nu este pe forum (sau n-am gasit-o eu), dar se pomeneste despre ea la un moment dat. De terminat o termin maine, ca mi-am dat seama ca-mi lipseste un ingredient...


Ragù in bianco? Adica fara bulion
fiica dacilor

#11922 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 01 March 2019 - 10:27 AM

Mie-mi vine sa mananc burta däriect din galantar cand o vad la turci, blansata, curatata, vidata si ce mai vreti. Si tot miroase cand o faci.

La fel ca si moules...miros si gata. Dar gustuuuuuuuuuul Imagine postata
Candva, intr-i viaat anterioara cu siguranta, cand stateam la Dna Lili in Bucuresti, mi-a facut o tuslama si asa mi-a placut! Eh, nu am gasit pe nimeni care sa stie reteta! Poate aveti idee careva despre ce vorbesc?

@ Adi_edi: Urmatoarele chestii imi vin in minte:
-ragu (alb, rosu)
-umplutura de sarmale :pupic:)))
- musaca
-meat pie
-chilli con carne

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 01 March 2019 - 10:27 AM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11923 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,467
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 March 2019 - 10:43 AM

Ce e tuslama?

#11924 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 01 March 2019 - 11:18 AM

Numele mancarii cu burta. Ce fel suna, imi imaginez acum o mancare care are burta Imagine postata

Dupa spusele ei de atunci, tuslamaua ar veni de prin zona Dobrogei si ar avea origin turcesti...poate Carmella poate spune mai multe, daca stie.

In orice caz, era o mancarica , parca fara sos de rosii, cu ceapa, cu fasii de burta, cu verdeata...e atat de mult de atunci ca nu imi mai aduc aminte detaliile concret, insa stiu ca mi-a placut foarte mult si mi-am propus atunci ca o voi face si eu candva. Dar...ia reteta de unde nu-i si nici pe doamna Lili nu mai stiu de unde sa o iau, ca am inteles ca a plecat acum multi ani in Chicago la fiica ei...


Am dat un särci (pana acum nici nu m-am gandit, ferm convinsa ca oricum avem aici specialisti in orice fel de mancare!) si cica ar fi din Muntenia si seamana cu ce am mancat eu de la ea. Hm...o sa ma uit mai atent cand am timp. Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11925 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,467
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 March 2019 - 11:57 AM

Daca apare rețeta pînă mîine după masă pot să incerc s-o fac cu burta mea 😂 daca o sa-mi placa.

#11926 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,822
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 01 March 2019 - 12:46 PM

Vezi postareaDaniella, la 01 March 2019 - 07:34 AM, a spus:

Asta echiar grea! Chili con carne?
Nu ne-ai spus cum au iesit pulpele sub plapumioara?
:pupic:
Si cu plapumuoara verde de azi ce ai avut?


Pulpele au iesit pefecte!
Iar langa plapumioara verde a fost ceva neimportant =)), mai importanta a fost verdeata (kale, of course) - carnea de porc am marinat-o (nu ma pune sa zic cu ce, de obicei ce-mi pica in mana, condimente, usturoi, am mai pus si niste ceapa rosie doar sa n-o arunc ca-mi ramasese de la o salata).

Stiu ca e grea ghicitoarea, inca nu am vazut raspunsul corect :) ...

#11927 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 March 2019 - 12:51 PM

Vezi postareaadi_edi, la 01 March 2019 - 12:46 PM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 01 March 2019 - 07:34 AM, a spus:

Asta echiar grea! Chili con carne?
Nu ne-ai spus cum au iesit pulpele sub plapumioara?
:)
Si cu plapumuoara verde de azi ce ai avut?


Pulpele au iesit pefecte!
Iar langa plapumioara verde a fost ceva neimportant =)), mai importanta a fost verdeata (kale, of course) - carnea de porc am marinat-o (nu ma pune sa zic cu ce, de obicei ce-mi pica in mana, condimente, usturoi, am mai pus si niste ceapa rosie doar sa n-o arunc ca-mi ramasese de la o salata).

Stiu ca e grea ghicitoarea, inca nu am vazut raspunsul corect =)) ...

Calesti carnea pt. musaka?! :-* ca eu luni o sa comit iar una! :pupic: cred!!! ... =))

#11928 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,822
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 01 March 2019 - 01:35 PM

Vezi postareaGeany, la 01 March 2019 - 12:51 PM, a spus:


Calesti carnea pt. musaka?! =)) ca eu luni o sa comit iar una! :pupic: cred!!! ... :)


Nu... v-am zis ca-i grea...
Hai sa va dau un indiciu - nu cred sa o fi facut cineva de aici de pe forum in afara de autoarea care a povestit despre ea; e posibil totusi. Retete similare, da, am vazut.
Acum ma pregatesc pentru serviciu, asa ca ne vedem mai pe seara!

#11929 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,946
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 01 March 2019 - 01:35 PM

pacalpörkölt - mancare cu burta - cea mai buna am mancat-o facuta de cumnata-mea care este unguroaica si musai trebuie facuta cu boia de ardei din Szeged, ca altfel nu-i cum se cuvine. Boia care calatoreste din Szeged via Ireland pana hãt la Niagara
Am uitat: neaparat trebuie facuta cu untura Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de alpha: 01 March 2019 - 01:36 PM

Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#11930 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 01 March 2019 - 02:22 PM

Vezi postareaDaniella, la 01 March 2019 - 07:34 AM, a spus:


Nu ne-ai spus cum au iesit pulpele sub plapumioara?
:pupic:


Nu credeai ca-s bune asa-i 😁😁😁😁?

#11931 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 March 2019 - 03:53 PM

Vezi postareaadi_edi, la 01 March 2019 - 01:52 AM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 01 March 2019 - 12:46 AM, a spus:

Biscuiti migdalati (facuti cu faina de migdale) 😁:

Biscuitii astia-s sarati? Ma tenteaza, si daca nu-s sarati - pui reteta, pliiiiz :pupic: !

Reteta e simpla. Daca vrei, pui sare si ii poti folosi in loc de paine. Pui pe ei varii creme: pateu, icre, branza cu smantana si marar, etc. Eu nu pun sare, i-i dau copilului, drept gustare. Asa, simpli.

1 ou mare (65 g)
150 g faina de migdale
1/2 lingurita praf de copt (ies ceva mai afanati / fragezi)
sare
Optional: mac, susan, nuci taiate, seminte de pin, etc - pentru pus deasupra.
Aluatul obtinut se intinde intre doua foi de copt, apoi se taie dupa plac. Ideal cu un cutit sau rotita, aluatul este foarte lipicios.
Se coc la 160 de grade, pentru 10 minute.
Reteta e luata de aici.

#11932 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,467
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 March 2019 - 04:02 PM

Vezi postareaadi_edi, la 01 March 2019 - 01:35 PM, a spus:

Nu... v-am zis ca-i grea...
Hai sa va dau un indiciu - nu cred sa o fi facut cineva de aici de pe forum in afara de autoarea care a povestit despre ea; e posibil totusi. Retete similare, da, am vazut.
Acum ma pregatesc pentru serviciu, asa ca ne vedem mai pe seara!

shepherd's pie?

#11933 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 01 March 2019 - 05:01 PM

Vezi postareaAdriana, la 01 March 2019 - 09:32 AM, a spus:

Acu stau cu frică in sin pînă nu gătește Daniela burtă🙇


Doamne fereste! Imi asum 100% propriile decizii, nu dau vina pe Adriana, pe moatza, pe bunica, strabunica ... !
Moatza, nu, nu am facut aici cu bucataria deschisa burta niciodata. Am cuparat-o tocmai ca era proaspata si curatata (chiar arata bine, eu nu am mai vazut asa in magazin), aveam de mult intentia sa fac o ciorba de burta, dar "burtile" alea congelate la calup nu m-au inspirat niciodata. O sa o clocotesc oricum 10-15 minute cu bicarbonat de sodiu si otet, apoi arunc apa, spal burta si vasul. Sper sa fie ok, oricum dl D. nu mananca burta. Beuta, in schimb, mananca toti "ciorapeii flausati" din ciorba mea de burta, cand iau la restaurant ... Asa ca poate-i fac o portioara ... , ca pachetu-i mare, de cca 850 g de burta ... si nu vreau sa fac doar eu burta (mai mare) Imagine postata

Am mancat si eu o tuslama buna, sau mancare de burta, cred ca o singura data, la "Cabana vanatorilor" de pe Furnica, unde faceau cea mai buna ciorba de burta (acum nu stiu ca nu am mai fost de 20 ani).

La ea ma si gandeam, ca tot ai mai pomenit-o tu mai deunazi. Inca nu am decis pt ca si retetele din bucataria italiana le-am gustat si ma atrag, mai ales prin prisma ingredientelor mai "light".

Am googalit si eu si am gasit doua retete, dar ambele mi se par diferite de ce imi amintesc sa fi mancat eu:
- aici e o blogarita, care spune ca tuslamau e aidoma trippei fiorentine (Adriana, baga un ochi, daca vrei):
https://stefanteris....ppa-fiorentina/
- aici e una fara rosii, in cartea de bucate a lui Radu Anton Roman (buna de avut la indemana pentru cei carora le plac gusturile romanesti traditionale - cred ca o sa-ti placa Laponica! Imagine postata .... cred ca e o comoara bine documentata despre traditii si cultura gastronomica romaneasca), reteta mult mai apropiata de ce am mancat si inclin sa cred mai autentica:
http://dambroca.com/...anton-roman.pdf
Tuslamaua este la pagina 245 (Adriana, pe langa bura mai trebuie si 3 picioare de vaca, similar si la ciorba de burta)

ciorba de burta e la pagina 224
chiftelute de burta, pagina 229

si altele despre care s-a pomenit de curand:
reteta de mititei pag 226
ciulama adevarata, pagina 242, cum o face si mam mea, cu sos alb si fara smantana
gasiti mai toate retetele acelea din copilarie, carora le pierduserati urma
Enjoy!

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 01 March 2019 - 05:11 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11934 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 01 March 2019 - 05:08 PM

si reteta dupa RADU ANTON ROMAN, pt cine nu are chef sa descarce cartea:
"TUSLAMA REGALA

Nu stiu daca un roman din cincizeci a mancat sau macar a mirosit in viata lui o tuslama obisnuita, darmite una regala! Celor nascuti dupa razboi, cel putin, nici macar cuvantul nu le-a fluturat pe la ureche.
Daca, pana prin nebunofiorosogrozosii ani ' patruzeci-ce zice de eror (oror!)grafia mea?-la mai toate carciumile din Muntenia, tuslamaua regal;a era o mancare de baza,ca tocanita si ca mititeii, mai ceruta oricum decat ciorba de burta, dupa sovietizarea tarii ea dispare din oalele romanesti, ca si cum ar fi fost o expresie periculoasa a revolutie ere burghezo-mosieresti, lasand locul fierturilor democratice, mai spalacite, mai usurele, dar mult mai putin temperamentale si consistente. De ce? Mister, inca unul din capriciile modelor culinare.

• 1 kg burtã de vacã
• 3 kg picioare vacã
• 1 cãpãtanã usturoi
• 1 lingurã otet
• 2 cepe, 1 morcov, 1 pãstârnac, sare
• 1 borcan mic iaurt (sau 100 ml lapte prins)

Se curata burta, se taie zgarciurile, se spala in mai multe ape cu otet.
Se pune la fiert, dimpreuna cu oasele,piper boabe,1 foaie dafin si zarzavatul, in 3 litri apa, cinci ore, opt ore, o noapte
Se scoate carnea, se dezoseaza; zeama se lasa sa scada crema
Se taie patratele burta- muchia e groasa, aveti grije sa fir bine fiarta- si tot ce-a cazut de pe oase si se pune la prajit, in unt, cateva minute sa-si schimbe culoarea(si gustul)- prajirea aceasta fiind DIFERENTA intre o tuslama oarecare, populara, si una regala- apoi se rastoarna intr-un castron preincalzit.
Se freaca usturoiul tocat pasta cu sare, iaurt si otet si cu ce-a mai ramas din zeama, se toarna peste burta foarte fierbinte.

E tot o fiertura, in fond, dar mult mai tare, mai nervoasa!Trebuie mai degraba "stinsa", "calmata", cum se face la aprigele infruntari la hochei, cu muzica lejera. Deci nu o tarie v-as recomanda, ci un vin alb, subtire, cu o tendinta demi-dulce(dupa cum vedeti, toate canoanele si credintele se-ncearca si se mai si zdruncina din cand in cand: sa vedem ce ramane-n picioare!) Eu am încercat un Muscat Ottonel de Corcova, de la nea Gheorghitã Constantinescu, si a mers (asa cum a mers telegramã fulger si un Sauvignon de Stefãnesti)."

Ce zici, Lori? Ce zici, Adriana?

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 01 March 2019 - 05:19 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11935 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 01 March 2019 - 05:14 PM

Vezi postareaadi_edi, la 01 March 2019 - 01:35 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 01 March 2019 - 12:51 PM, a spus:

Calesti carnea pt. musaka?! :) ca eu luni o sa comit iar una! :) cred!!! ... =))


Nu... v-am zis ca-i grea...
Hai sa va dau un indiciu - nu cred sa o fi facut cineva de aici de pe forum in afara de autoarea care a povestit despre ea; e posibil totusi. Retete similare, da, am vazut.


da-ne mai multe indicii, te rog, Imagine postata , e dificil de identificat ceva din primul Imagine postata
pana aici ai carne tocata si ceapa calite, corect?

maaai, dar v-ati pus pe ghicitori! Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 01 March 2019 - 05:20 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#11936 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 March 2019 - 08:00 PM

Biscuit(o)i cu mozarella, ceapa verde, usturoi si faina de cocos.

Imagine atasata: monthly_03_2019/post-46-0-30123100-1551462746.jpg

Frigarui cu halloumi si legume:

Imagine atasata: monthly_03_2019/post-46-0-10644900-1551462833.jpg

#11937 Useril este offline   Amina 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 301
  • Inregistrat: 03-December 09
  • LocationRm. Valcea

Postat 01 March 2019 - 08:38 PM

friptura de vitel in ulei - reteta Adrianei , cartofi la cuptor, ardei copti, humus. e taiata fierbinte carnea, s-a rupt, abia am ales niste felii pt. poza.

Imagine atasata: monthly_03_2019/post-332-0-00311100-1551464969.jpg

#11938 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 March 2019 - 11:31 PM

Pulpe de pui cu linte verde si pastai:

Imagine atasata: monthly_03_2019/post-46-0-00256800-1551475854.jpg

#11939 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 02 March 2019 - 12:19 AM

Imagine postata Imagine postataImagine postata
Imagine atasata: monthly_03_2019/post-12-0-48741000-1551478585.jpg

Ca tot se plangea careva pe-aici ca nu beau Corona comme il faut Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#11940 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,051
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 02 March 2019 - 12:21 AM

in doua minute ma teleportez; aduc cabernet de california

Arata acest topic


  • 792 Pagini +
  • « Prima
  • 595
  • 596
  • 597
  • 598
  • 599
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi