Am o brinza de oaie pe care nu o voi minca foarte repede. As vrea sa o conserv intr-o saramura, nu stiu insa ce ce cantitati de apa si sare sa folosesc. Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult pentru raspunsuri.
Pagina 1 din 1
Saramura
#2
Postat 13 August 2012 - 10:54 AM
Fragola, la 12 August 2012 - 11:02 PM, a spus:
Am o brinza de oaie pe care nu o voi minca foarte repede. As vrea sa o conserv intr-o saramura, nu stiu insa ce ce cantitati de apa si sare sa folosesc. Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult pentru raspunsuri.
Mai simplu ar fi sa o conservi în ulei (de masline de preferinta, dar merge si cel de arahide sau de sîmburi de strugure) Totul e sa gasesti un recipient cît mai apropiat de dimensiunile brînzei.
Daca totusi tii cu tot dinadinsul sa o pui la saramura, socoteste cam 30g de sare la litru. Nu uita sa fierbi saramura înainte de a o turna peste brînza. Ar fi bine, daca gasesti, sa pui si 1,5g de clorura de calciu, ca sa rectifici aciditatea saramurei.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#3
Postat 13 August 2012 - 12:13 PM
Fragola, la 12 August 2012 - 11:02 PM, a spus:
Am o brinza de oaie pe care nu o voi minca foarte repede. As vrea sa o conserv intr-o saramura, nu stiu insa ce ce cantitati de apa si sare sa folosesc. Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult pentru raspunsuri.
Daca branza ta e cas proaspat, as incepe prin a-l sara.
Eu taiam felii mai grosute si le treceam pe toate partile prin sare grunjoasa, apoi lasam la rece(camara/frigider) sa-si traga sarea -se intareste branza, abia apoi le puneam in saramura.
Saramura o faceam: la 1L apa, 1 lg sare grunjoasa.
Se fierbe saramura, apoi se toarna rece peste feliile de branza din borcan.
In ulei banuiesc ca tine mai putin. N-o fi regula neaparat, spun din experienta mea.
De obicei pun feta (din piata) in ulei EVO, mai adaug si diverse ..."arome": ceapa, ardei iute, masline, usturoi -depinde de ce am la indemana.
Am uitat de un borcanel odata si am gasit branza acrita.
(Cred c-a stat cateva luni....)
#4
Postat 13 August 2012 - 12:51 PM
Multumesc mult, Alexandru si Daphne. Nu este cas, este o telemea "veche", deja sarata. Nu vreau s-o sarez mai tare, dar incerc sa o conserv intr-un fel.
#5
Postat 13 August 2012 - 01:37 PM
Eu am facut tot cu saramura ca la muraturi. Plus ca mi-a dat o idee Geany de la casul sarat, am framantat-o si deasupra am turnat untura eu, ca era iarna, tu poti pune unt topit, nu se degradeaza, are un gust bun, doar ca e zdrobita, nu mai poti face cubulete.
Daca zici ca este veche , adica bine scursa, eu am si congelat-o si a fost buna dupa decongelat, dar trebuie sa aiba putina apa!
Daca zici ca este veche , adica bine scursa, eu am si congelat-o si a fost buna dupa decongelat, dar trebuie sa aiba putina apa!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!
#6
Postat 13 August 2012 - 03:39 PM
Dauphne, la 13 August 2012 - 12:13 PM, a spus:
Fragola, la 12 August 2012 - 11:02 PM, a spus:
Am o brinza de oaie pe care nu o voi minca foarte repede. As vrea sa o conserv intr-o saramura, nu stiu insa ce ce cantitati de apa si sare sa folosesc. Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult pentru raspunsuri.
...In ulei banuiesc ca tine mai putin. N-o fi regula neaparat, spun din experienta mea.
De obicei pun feta (din piata) in ulei EVO, mai adaug si diverse ..."arome": ceapa, ardei iute, masline, usturoi -depinde de ce am la indemana.
Am uitat de un borcanel odata si am gasit branza acrita.
(Cred c-a stat cateva luni....)
În ulei am pastrat telemea pîna la opt luni.
Nu adaug eventual decît un praf de cimbru sau de origan uscat.
Probabil accidentul cu brîza acrita s-a datorat adaosului de ceapa, usturoi, etc, altfel nu pot sa-mi explic...
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1