Forum Culinar: Tort cu crema ganache si mousse de fructe de padure - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort cu crema ganache si mousse de fructe de padure tort

#1 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 23 August 2012 - 10:52 PM

Tort cu crema ganache si mousse de fructe de padure

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457549292396.jpg

Ingrediente:
Blat:
-7 oua
-7 linguri cu varf faina
-7 linguri zahar
-10 g zahar vanilat (un pliculet)
-un praf de sare
-10 g praf de copt (un pliculet)


Crema ganache:
-100 g ciocolata amara
-150 g ciocolata menaj
-200 g frisca lichida
-5 g gelatina


Mousse de fructe de padure:
-250 g fructe de padure
-200 g frisca lichida
-5 g gelatina
-100 g zahar


Sirop:
-250 g apa
-125 g zahar
-3 linguri lichior de cafea
-1 lingura esenta de rom

Glazura tort:
-200 g ciocolata menaj
-100 g frisca lichida

Glazura lucioasa:
-3 linguri de apa
-3 linguri de zahar
-3 linguri de ulei
-2 linguri cacao


Mod de preparare:
Blat:
Pentru blat eu am ales reteta clasica de pandispan a mamei.
Se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.
Se adauga o lingura de zahar si se bate spuma pana ce se topeste zaharul si mai apoi se adauga urmatoarea lingura de zahar.
Peste spuma obtinuta se adauga cate un galbenus si se bate bine dupa fiecare. Se adauga zaharul vanilat.
In final se obtine o spuma deschisa la culoare cu un volum triplat.
Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457544036118.jpg

Se amesteca faina, praful de copt si cacaoa si se cerne peste spuma de oua. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.
Se tapeteaza o forma de copt de 26 cm astfel: fundul tavii cu hartie de copt udata si stoarsa bine iar marginile unse cu unt si faina.
Se toarna compozitia si se loveste tava de masa astfel incat sa iasa aerul.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457544305921.jpg
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 minute.
Se face rapid testul scobitorii: daca iese curata atunci blatul este copt. Se lasa blatul sa se raceasca in cuptorul inchis. Eu nu am fost prea rapida motiv pentru care blatul meu s-a lasat un pic.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457544692245.jpg
Crema ganache:
Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba .
Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Daca amestecul fierbe gelatina nu-si va mai face efectul. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet.
Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru minim 5-6 ore.
Se scoate ganacheul de la frigider si se mixeaza bine.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457545521901.jpg

Mousse de fructe de padure:
Gelatina se inmoaie in 50 ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp intr-o craticioara se pun fructele si zaharul si se lasa sa fiarba.

Cand zaharul se topeste complet se mixeaza bine. Pireul obtinut se pune iarasi sa fiarba insa trebuie avut grija ca amestecul sa nu fiarba.
Se ia craticioara de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca bine pana ce gelatina este dizolvata complet si se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza frisca iar cand amestecul de fructe este rece se adauga peste frisca si se omogenizeaza bine.
Se da la frigider.
Pe viitor o sa maresc cantitatile cu 30%. Stratul de mousse mi s-a parut cam subtirel. As fi vrut sa fie mai multe fructe de padure, sa echilibreze dulcele ganache-ului.


Sirop:
Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, lichiorul si esenta de rom si se lasa sa fiarba pana ce zaharul este dizolvat complet.
Se lasa siropul sa se raceasca.


Glazura tort:
Se toarna frisca lichida intr-o craticioara si se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se amesteca bine si se lasa pe foc pana se topeste complet ciocolata.
Se lasa sa se raceasca si apoi se da la frigider pentru o ora.

Glazura lucioasa:
Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, uleiul si cacaoa. Se amesteca continuu si se lasa sa fiarba pana ce se obtine o compozitie omogena.
Se lasa glazura sa se raceasca.
Avantajul acestei glazuri este acela ca ea poate fi turnata peste tort fara nicio grija: chiar daca este atinsa cu cutitul sau cu o spatula glazura nu-si pierde luciul.

Ansamblare tort:
Se taie blatul de tort in 3 parti.
Se pune prima foaie de blat, se insiropeaza si se adauga ganache-ul.
Se adauga a doua foaie, se insiropeaza si se toarna mousse-ul de fructe de padure. La final se adauga ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Se imbraca tortul in glazura tort.


La final pe partea superioara a tortului se toarna glazura lucioasa si se niveleaza uniform pe toata suprafata.


Se orneaza dupa preferinte.

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457546675854.jpg

Abia am asteptat sa-l tai sa vad cum a iesit. Un deliciu! Am fost foarte multumita si fericita!


O feliuta pentru voi!

Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457546904151.jpg

https://dulciurisinunumai.blogspot.ro

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_08_2012/post-1634-13457542928655.jpg


#2 Useril este offline   lili 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,008
  • Inregistrat: 07-July 11
  • LocationBrasov

Postat 24 August 2012 - 04:15 PM

Daly, foarte fain a iesit tortul tau.Felicitari :tongue3:
Acum eu vreau sa te intreb ce ciocolata de menaj ai folosit ? ca am luat si eu o data si nu prea m-a incantat si pana la urma am inlocuit-o cu ciocolata cu lapte de la Milka.

#3 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 24 August 2012 - 04:51 PM

Vezi postarealili, la 24 August 2012 - 04:15 PM, a spus:

Daly, foarte fain a iesit tortul tau.Felicitari :tongue3:
Acum eu vreau sa te intreb ce ciocolata de menaj ai folosit ? ca am luat si eu o data si nu prea m-a incantat si pana la urma am inlocuit-o cu ciocolata cu lapte de la Milka.


multumesc frumos pt apreciere

eu am cumparat ciocolata de menaj de la kaufland; dupa cum vezi sunt incepatoare si nu stiu daca-ti pot spune marca

dar poti gasi poza cu ingrediente (deci si cu marca) aici http://dulciurisinun...-mousse-de.html

sper ca nu m-am ferit sa fac o nefacuta si am facut alta cu linkul

#4 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 24 August 2012 - 04:56 PM

si e f ok ciocolata ; ti-o recomand cu incredere pt orice prajitura

#5 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 25 August 2012 - 11:24 AM

asta-i genul de tort care s-ar manca nonstop la mine-n casa. da' nu le fac, nu le fac!
Daly, felicitari ptr prima reteta artistica
eu renunt la gelatina din ganache, crema se tine f bine si fara ea.

#6 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 25 August 2012 - 03:46 PM

Daly e foarte dragut tortul tau!Cata cacao ai pus?Nu vad in reteta.

Astazi am copt si eu un blat cu cacao si tot crema cu fructe de padure il fac pentru piticuta mea :rolleyes:
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 25 August 2012 - 05:45 PM

Bine ai venit! F. frumos tortuletul :rolleyes: nici eu nu am mai pus pana acum gelatina la crema ganache dar voi incerca data viitoare :)

#8 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 26 August 2012 - 08:56 AM

Daly ,

La multi ani !
Cu ocazia anivesarii casatoriei !Imagine postata
Am vazut pe blog ca sunteti tare tinerei .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9 Guest_Gelutza_*

  • Grup: Guests

Postat 26 August 2012 - 11:29 AM

Daly, la multi ani si bun venit cu asa un tort frumos! :love7:

#10 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 26 August 2012 - 04:41 PM

Vezi postareamoatza, la 25 August 2012 - 11:24 AM, a spus:

asta-i genul de tort care s-ar manca nonstop la mine-n casa. da' nu le fac, nu le fac!
Daly, felicitari ptr prima reteta artistica
eu renunt la gelatina din ganache, crema se tine f bine si fara ea.




acesta e primul meu tort; prin urmare mi-a fost frica sa nu folosesc gelatina; data viitoare renunt la ea
multumiri pt aprecieri

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

#11 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 26 August 2012 - 04:42 PM

Vezi postareapetunie, la 25 August 2012 - 03:46 PM, a spus:

Daly e foarte dragut tortul tau!Cata cacao ai pus?Nu vad in reteta.

Astazi am copt si eu un blat cu cacao si tot crema cu fructe de padure il fac pentru piticuta mea :D



eu am pus 2 linguri de cacao;
spor la prajiturit

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

#12 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 26 August 2012 - 04:44 PM

Vezi postareaGeany, la 25 August 2012 - 05:45 PM, a spus:

Bine ai venit! F. frumos tortuletul :D nici eu nu am mai pus pana acum gelatina la crema ganache dar voi incerca data viitoare :D



multumesc frumos!
nici nu-ti imaginezi cat de mult ma bucur; mai ales ca a fost prima incercare

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

#13 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 26 August 2012 - 04:49 PM

Vezi postareaPiscotel, la 26 August 2012 - 08:56 AM, a spus:

Daly ,

La multi ani !
Cu ocazia anivesarii casatoriei !Imagine postata
Am vazut pe blog ca sunteti tare tinerei .Imagine postata



multumesc frumos pt urari; multi ani fericiti si tie!
ma bucur ca ai vizitat si blogul; poate pe viitor te inscrii printre membrii; sper sa merit


http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

#14 Useril este offline   daly2007 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 39
  • Inregistrat: 23-August 12

Postat 26 August 2012 - 04:49 PM

Vezi postareaGelutza, la 26 August 2012 - 11:29 AM, a spus:

Daly, la multi ani si bun venit cu asa un tort frumos! :D



Multumesc frumos pt urari! sper sa continui tot asa

http://dulciurisinunumai.blogspot.ro/

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi