Forum Culinar: Laap Gai - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Laap Gai Salata de pui picanta - Thailanda

#1 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 13 September 2012 - 09:13 PM

Laap au Larb sau Laab, este o salata foarte raspîndita în sud-estul Asiei, cu precadere în Thailanda. Gai sau Kai va sa zica "pui" (ca de pilda în Thom Ka Gai)
Deci în cazul de fata e vorba de reteta cu carne de pui, dar se poate folosi la fel de bine vaca, porc sau resturi de friptura.

Ingrediente :

300 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate)
1 deget de ghimbir
2lg sos de peste
1lc zahar (de palmier de preferinta)
1 lamîie verde
coriandru proaspat
1 esalota
ceapa verde
usturoi (1 catel)
1 lg orez (lipicios - sticky de preferinta)
Ardei iute (dupa gust)
Lemon herb 1 fir (facultativ)
3-4 frunze de lamîi kaffir sau de lamîi (facultativ)

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-3-13475636340702.jpg

Carnea de pui se toaca. Eu o toc cu satîrul sau cu cutitul, dar poate fi data prin masina, cu sita mare.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-3-13475636845535.jpg

Se arunca într-o tigaie încalzita pe foc mediu, fara ulei. Carnea trebuie sa se coaca fara sa se rumeneasca. Eventual se poate adauga o lingura doua de apa. Se adauga esalota tocata, usturoiul tocat, ardeiul iute, ghimbirul ras, zaharul, sosul de peste, zeama de lamîie, firul facultativ de lemon herb si frunzele facultative de lamîi, si se usuca totul la foc mediu.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-3-13475637655046.jpg

Separat, se prajeste orezul într-o tigaie uscata pîna devine auriu (nu ars) si se macina marunt.
Se presara orezul prajit si macinat peste carne, se amesteca bine si se da laoparte de pe foc.
Adaugati ceapa verde tocata si coriandrul tocat marunt, amestecati bine.

Imagine atasata: monthly_09_2012/post-3-13475637737081.jpg

Luati cîte o lingura buna de laap gai si depuneti-o pe o frunza de salata verde.
Împaturiti si miam!

Pofta buna!

Reteta se poate face, dupa cum ziceam, cu carne de porc, carne de vaca sau pur si simplu resturi de friptura de pui/vaca/porc tocate.
Reteta nu contine practic nici o materie grasa, dar daca vreti puteti sa adaugati cîteva picaturi de ulei de susan.
Mai puteti adauga : arahide prajite tocate, castravete verde taiat julien, morcov taiat julien
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 September 2012 - 09:44 PM

Imi place, cred ca cel mai mult mi-ar place cu pui :biggrin: Tre sa ma duc dupa sosul de peste ca l-am vazut dar am zis la ce-l iau ca nu's ce sa fac cu el :occasion15:

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 13 September 2012 - 10:00 PM

Oh, pai nu se poate concepe bucatarie din asia de sud-est fara sos de peste. Cam pute dar e indispensabil. De altfel, cu cît pute mai violent cu atît e mai bun.
Cel mai de competitie pe care îl gasesc aici face 35° (nu de alcool ci de concentratie de proteine). Am aflat ca în România se gaseste si la 60°. Cum ar zice Paparotti, îi urasc.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 September 2012 - 10:05 PM

Bine ca mi-ai zis ca sa stiu ce sa caut si mai ales sa nu-l arunc dupa ce deschid sticla :occasion15:

#5 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 14 September 2012 - 08:47 AM

Cum macini orezul prajit??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#6 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 September 2012 - 10:35 AM

Vezi postareazerda, la 14 September 2012 - 08:47 AM, a spus:

Cum macini orezul prajit??


Cu piulita, sau daca ai, cu o rîsnita (eu de pilda, folosesc o rîsnita electrica)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#7 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 September 2012 - 10:42 AM

Vezi postareaAlexandru, la 14 September 2012 - 10:35 AM, a spus:

Vezi postareazerda, la 14 September 2012 - 08:47 AM, a spus:

Cum macini orezul prajit??


Cu piulita, sau daca ai, cu o rîsnita (eu de pilda, folosesc o rîsnita electrica)


N-as putea folosi faina de orez usor "tostata" in tigaie?
Ca restul imi place! :tongue3:

#8 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 September 2012 - 10:51 AM

Vezi postareaEataly, la 14 September 2012 - 10:42 AM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 14 September 2012 - 10:35 AM, a spus:

Vezi postareazerda, la 14 September 2012 - 08:47 AM, a spus:

Cum macini orezul prajit??


Cu piulita, sau daca ai, cu o rîsnita (eu de pilda, folosesc o rîsnita electrica)


N-as putea folosi faina de orez usor "tostata" in tigaie?
Ca restul imi place! :tongue3:


Nu vad de ce nu ar merge, chit ca mi se pare mai simplu sa prajesc orezul boabe decît faina :floare:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#9 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 14 September 2012 - 10:58 AM

Si eu am o rasnita de cafea, care de ani de zile n-a rasnit decat, sare, zahar, etc.
Si acum ca sa ma urasti sincer pe sosul meu de peste, made in Tailanda scrie Anchowy extract 77%, l-a luat frati-miu din Dragonul Rosu, nici nu stiam ca e mai bun.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#10 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 September 2012 - 11:29 AM

Vezi postareazerda, la 14 September 2012 - 10:58 AM, a spus:

Si eu am o rasnita de cafea, care de ani de zile n-a rasnit decat, sare, zahar, etc.
Si acum ca sa ma urasti sincer pe sosul meu de peste, made in Tailanda scrie Anchowy extract 77%, l-a luat frati-miu din Dragonul Rosu, nici nu stiam ca e mai bun.


Aaa, aia e altceva 77% este raportul de peste, restul e sare si zahar.
Gradele sînt rezultatul maturarii si tin de durata si de calitatea pestelui.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#11 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 14 September 2012 - 11:35 AM

Sa dezlipesc eticheta in romana poate gasesc vreo mentiune.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 September 2012 - 11:38 AM

Vezi postareazerda, la 14 September 2012 - 11:35 AM, a spus:

Sa dezlipesc eticheta in romana poate gasesc vreo mentiune.


Nu cumva e marca Squid?
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#13 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 29 November 2012 - 01:23 PM

Iar ingredientele ce-mi plac mie... :lol:
Da' ma tot chiorasc prin magazinele de aici (inclusiv alea asiatice) dar nu dau de lemon herb sau de frunze de kaffir. Unde se gasesc mai precis?? :floare:

#14 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 29 November 2012 - 03:59 PM

Vezi postareaFoxyy, la 29 November 2012 - 01:23 PM, a spus:

Iar ingredientele ce-mi plac mie... :thumleft:
Da' ma tot chiorasc prin magazinele de aici (inclusiv alea asiatice) dar nu dau de lemon herb sau de frunze de kaffir. Unde se gasesc mai precis?? :iamwithstupid:


Foxxy, si lemon grass si frunzele de lamai(se poate si obisnuit, nu doar kaffir)sunt facultative, deci nu te omori cu firea
Insa oricum poti pune frunze de lamai obisnuit (daca n-ai, te intalnesti cu sora mea si-ti da ea), iar lemon gras pana si eu am avut in ghiveci acum vreo 22 de ani, la Bucuresti :). Sau iti aduc eu un rasad, cand o fi, sau iti trimit prin sora-mea, ca vine de revelion aici

#15 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 29 November 2012 - 08:13 PM

Vezi postarearedivivus, la 29 November 2012 - 03:59 PM, a spus:

Foxxy, si lemon grass si frunzele de lamai(se poate si obisnuit, nu doar kaffir)sunt facultative, deci nu te omori cu firea
Insa oricum poti pune frunze de lamai obisnuit (daca n-ai, te intalnesti cu sora mea si-ti da ea), iar lemon gras pana si eu am avut in ghiveci acum vreo 22 de ani, la Bucuresti :thumleft:. Sau iti aduc eu un rasad, cand o fi, sau iti trimit prin sora-mea, ca vine de revelion aici

Cami, stiu ca sunt optionale! Am facut si cu ele, dar si fara ele. Si parca e mai bine cu! :) De asta incerc sa le caut, sa-mi fac ceva provizii, ca-n tara n-am reusit sa gasesc nicaieri. :)
Daca n-oi gasi si n-oi gasi, o sa apelez la tine si la sora ta, saru'mana! :iamwithstupid:

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 02 December 2012 - 03:27 PM

Unde eram eu pe 13 Septembrie de nu am ginit reteta ?

Merci beaucopt :hug: In traducere libera - Multumesc frumosule :-*

Am aproape toate ingredientele
Lemon grass se gaseste in mod obisnuit la Metro. Daca am timp cumpar maine.
Frunze de kaffir am uscate (le-am comandat online) - le voi macina
Sosul de peste (am doua sticulete) se gasete - in Romania - la Carefour, Real si cred ca am vazut si la Kaufland. Si la fel se poate comanda online.

Asta cu orezul prajit macinat, insa nu mai poate sa astepte. Incerc imediat, cum termin postarea.

Si va dau o sugestie, nu neaparat pentru acesta reteta.
Am vazut la o emisiune de travelling culinar pe bucatarul unui maharajah cum i-a aratat lui Gordon Ramsay un secret. Peste un biryani presara la final nuca de cocos rasa macinata si prajita auriu fara ulei.

Vineri l-am pus pe nashul nostru sa gateasca la noi acasa - sub indrumarea mea :-* - chiken tikka masala. Am prajit si un amestec de nuca de cocos rasa, seminte de susan si nigella (kalonji). Cand a plecat a trebuit sa-i dau restul intr-o cutiuta.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi