Laap Gai Salata de pui picanta - Thailanda
#1
Postat 13 September 2012 - 09:13 PM
Deci în cazul de fata e vorba de reteta cu carne de pui, dar se poate folosi la fel de bine vaca, porc sau resturi de friptura.
Ingrediente :
300 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate)
1 deget de ghimbir
2lg sos de peste
1lc zahar (de palmier de preferinta)
1 lamîie verde
coriandru proaspat
1 esalota
ceapa verde
usturoi (1 catel)
1 lg orez (lipicios - sticky de preferinta)
Ardei iute (dupa gust)
Lemon herb 1 fir (facultativ)
3-4 frunze de lamîi kaffir sau de lamîi (facultativ)
Carnea de pui se toaca. Eu o toc cu satîrul sau cu cutitul, dar poate fi data prin masina, cu sita mare.
Se arunca într-o tigaie încalzita pe foc mediu, fara ulei. Carnea trebuie sa se coaca fara sa se rumeneasca. Eventual se poate adauga o lingura doua de apa. Se adauga esalota tocata, usturoiul tocat, ardeiul iute, ghimbirul ras, zaharul, sosul de peste, zeama de lamîie, firul facultativ de lemon herb si frunzele facultative de lamîi, si se usuca totul la foc mediu.
Separat, se prajeste orezul într-o tigaie uscata pîna devine auriu (nu ars) si se macina marunt.
Se presara orezul prajit si macinat peste carne, se amesteca bine si se da laoparte de pe foc.
Adaugati ceapa verde tocata si coriandrul tocat marunt, amestecati bine.
Luati cîte o lingura buna de laap gai si depuneti-o pe o frunza de salata verde.
Împaturiti si miam!
Pofta buna!
Reteta se poate face, dupa cum ziceam, cu carne de porc, carne de vaca sau pur si simplu resturi de friptura de pui/vaca/porc tocate.
Reteta nu contine practic nici o materie grasa, dar daca vreti puteti sa adaugati cîteva picaturi de ulei de susan.
Mai puteti adauga : arahide prajite tocate, castravete verde taiat julien, morcov taiat julien
#2
Postat 13 September 2012 - 09:44 PM
#3
Postat 13 September 2012 - 10:00 PM
Cel mai de competitie pe care îl gasesc aici face 35° (nu de alcool ci de concentratie de proteine). Am aflat ca în România se gaseste si la 60°. Cum ar zice Paparotti, îi urasc.
#4
Postat 13 September 2012 - 10:05 PM
#5
Postat 14 September 2012 - 08:47 AM
#6
Postat 14 September 2012 - 10:35 AM
zerda, la 14 September 2012 - 08:47 AM, a spus:
Cu piulita, sau daca ai, cu o rîsnita (eu de pilda, folosesc o rîsnita electrica)
#7
Postat 14 September 2012 - 10:42 AM
#8
Postat 14 September 2012 - 10:51 AM
Eataly, la 14 September 2012 - 10:42 AM, a spus:
Nu vad de ce nu ar merge, chit ca mi se pare mai simplu sa prajesc orezul boabe decît faina
#9
Postat 14 September 2012 - 10:58 AM
Si acum ca sa ma urasti sincer pe sosul meu de peste, made in Tailanda scrie Anchowy extract 77%, l-a luat frati-miu din Dragonul Rosu, nici nu stiam ca e mai bun.
#10
Postat 14 September 2012 - 11:29 AM
zerda, la 14 September 2012 - 10:58 AM, a spus:
Si acum ca sa ma urasti sincer pe sosul meu de peste, made in Tailanda scrie Anchowy extract 77%, l-a luat frati-miu din Dragonul Rosu, nici nu stiam ca e mai bun.
Aaa, aia e altceva 77% este raportul de peste, restul e sare si zahar.
Gradele sînt rezultatul maturarii si tin de durata si de calitatea pestelui.
#11
Postat 14 September 2012 - 11:35 AM
#12
Postat 14 September 2012 - 11:38 AM
zerda, la 14 September 2012 - 11:35 AM, a spus:
Nu cumva e marca Squid?
#13
Postat 29 November 2012 - 01:23 PM
Da' ma tot chiorasc prin magazinele de aici (inclusiv alea asiatice) dar nu dau de lemon herb sau de frunze de kaffir. Unde se gasesc mai precis??
#14
Postat 29 November 2012 - 03:59 PM
Foxyy, la 29 November 2012 - 01:23 PM, a spus:
Da' ma tot chiorasc prin magazinele de aici (inclusiv alea asiatice) dar nu dau de lemon herb sau de frunze de kaffir. Unde se gasesc mai precis??
Foxxy, si lemon grass si frunzele de lamai(se poate si obisnuit, nu doar kaffir)sunt facultative, deci nu te omori cu firea
Insa oricum poti pune frunze de lamai obisnuit (daca n-ai, te intalnesti cu sora mea si-ti da ea), iar lemon gras pana si eu am avut in ghiveci acum vreo 22 de ani, la Bucuresti . Sau iti aduc eu un rasad, cand o fi, sau iti trimit prin sora-mea, ca vine de revelion aici
#15
Postat 29 November 2012 - 08:13 PM
redivivus, la 29 November 2012 - 03:59 PM, a spus:
Insa oricum poti pune frunze de lamai obisnuit (daca n-ai, te intalnesti cu sora mea si-ti da ea), iar lemon gras pana si eu am avut in ghiveci acum vreo 22 de ani, la Bucuresti . Sau iti aduc eu un rasad, cand o fi, sau iti trimit prin sora-mea, ca vine de revelion aici
Cami, stiu ca sunt optionale! Am facut si cu ele, dar si fara ele. Si parca e mai bine cu! De asta incerc sa le caut, sa-mi fac ceva provizii, ca-n tara n-am reusit sa gasesc nicaieri.
Daca n-oi gasi si n-oi gasi, o sa apelez la tine si la sora ta, saru'mana!
#16
Postat 02 December 2012 - 03:27 PM
Merci beaucopt In traducere libera - Multumesc frumosule
Am aproape toate ingredientele
Lemon grass se gaseste in mod obisnuit la Metro. Daca am timp cumpar maine.
Frunze de kaffir am uscate (le-am comandat online) - le voi macina
Sosul de peste (am doua sticulete) se gasete - in Romania - la Carefour, Real si cred ca am vazut si la Kaufland. Si la fel se poate comanda online.
Asta cu orezul prajit macinat, insa nu mai poate sa astepte. Incerc imediat, cum termin postarea.
Si va dau o sugestie, nu neaparat pentru acesta reteta.
Am vazut la o emisiune de travelling culinar pe bucatarul unui maharajah cum i-a aratat lui Gordon Ramsay un secret. Peste un biryani presara la final nuca de cocos rasa macinata si prajita auriu fara ulei.
Vineri l-am pus pe nashul nostru sa gateasca la noi acasa - sub indrumarea mea - chiken tikka masala. Am prajit si un amestec de nuca de cocos rasa, seminte de susan si nigella (kalonji). Cand a plecat a trebuit sa-i dau restul intr-o cutiuta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare