Salata de cruditati pentru iarna Prea economica, prea buna...
#1 Guest_Gelutza_*
Postat 17 September 2012 - 03:29 PM
Dar sa lucri la salata asta e o adevarata placere, cel putin pentru mine!
Una, pentru ca e economica si merita sa lucru la ea, doua pentru ca e asa de buna si merita sa tot mananci din ea si trei pentru ca e frumoasa foc! Si daca mai numar, mai am ce sa zic, dar mai bine sa enumar ingredientele, daca pot...in caiet nu am trecute cantitati, nu prea le aveau cu cantarul inaintasele mele, dar cred ca stateau bine cu ochii, fiindca ce potriveau dumnealor din ochi, iti luau ochii, asa ca incerc si eu sa le tin urma, poate, poate...
Ingrediente:
In reteta scrie cam asa… O galeata (capacitate 10 litri) plina cu urmatoarele legume proaspete: gogonele, morcovi, 2 bucati medii de sfecla rosie, ardei gogosar, ardei gras verde si galben, o telina intreaga(radacina, tije, frunze), varza alba sau rosie, buchetele de conopida, gulii.
Eu nu am avut gulii . Dintre toate, gogonelele trebuie sa fie partea cea mai mare, cam o treime din total, restul de doua treimi pana se umple galeata se apreciaza cantitati aproximativ egale intre restul ingredienteleor.
Dressingul se prepara din urmatoarele ingrediente:
1 litru otet de 9 grade
1/2 litru ulei (de masline am pus eu, bunica punea de fl.soarelui)
1/2 kg zahar tos
o cana de sare(de 200 ml. sa fie cana)
o lingura boabe de piper
5 foi de dafin
Mod de preparare:
Se spala legumele, se pun la scurs. Se taie gogonelele feliute subtiri, varza se toaca fideluta, sfecla am taiat-o semirondele eu, fiindca nu a avut circumferinta mare, morcovul se taie rondele, telina, gulia, daca aveti, felii subtiri, conopida se desface buchetele mici de tot, ardeiul si gogosarul se taie feliute subtiri de 0,5 cm. latime si de 4 cm. lungime, cu aproximatie si daca le doriti altfel, le puteti taia dupa cum va dicteaza starea de spirit si dorinta de mai bine. Vi le arat pe ale mele, cate au incaput pe masa de lucru si in cadru, pentru a va face o idee.
Pregatim un vas mare, lighean de vase sau oala cu capacitatea mai mare de 10 litri, eu am ales o oala fiindca are si capac. Incepem sa asezam in oala straturi alternative din legumele tocate, ca sa fie amestecate din start.
Procedam asa pana la terminarea cruditatilor si apoi intr-o oala de capacitate mai mica pregatim dressingul amestecand toate ingredientele si fierbandu-le cinci minute din momentul in care oala clocoteste. Se ia oala de pe foc si se va turna compozitia fierbinte peste cruditati. Se amesteca cu grija sa nu se sfarame, dupa care se pune capacul. Din cand in cand mai amestecam in oala pentru a fi cuprinse de lichid toate cruditatile. Isi vor lasa si ele multa zeama, sa nu aveti grija. Dupa 24 de ore deja putem servi din delicioasa, dar mai ales cocheta salata, fiindca sfecla rosie ii da o culoare de invidiat. Cam asa arata dupa 24 de ore salata mea frumoasa si gustoasa! Daca nu o laud eu, atunci cine?
Dupa maxim trei zile se transfera in borcane mai mici, mai mari, dupa cum credeti ca veti consuma la o masa, eu o pun in borcane de 720/780 ml. Se transfera cu o spumiera mai intai cruditatile, se indeasa borcanele moderat dupa care se pune cate o aspirina in fiecare borcan(daca e de 7-800ml, daca nu, mai putina aspirina) si se completeaza cu lichidul in care au stat. Se agita putin borcanul pentru ca aspirina da se dizolve in zeama din borcan. Nu se sterilizeaza! Se poate si fara aspirina, cu conditia sa o depozitati intr-un loc racoros si bine aerisit, dar nu mai mult de o luna de zile. Toata lumea care a gustat-o la noi a cerut reteta, acum o pun cu drag aici pentru toti aceia care o vor gusta virtual si vor dori sa o pregateasca. Va dau tuturor asigurari ca merita cu prisosinta incercata. Sa aveti pofta de salata si spor la conservarit!
Eu abia maine o pun la borcane, nu am poza cu productia impartita pe compartimente de consum!
#2
Postat 18 September 2012 - 03:56 PM
#3
Postat 18 September 2012 - 07:49 PM
Mie îmi plac gogonelele si cu zeama facuta cu otet, dar asa nu le place alor mei...
Poate îmi pun un borcan asa mai marisor cu salata asta a ta!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#4
Postat 18 September 2012 - 10:07 PM
#5
Postat 18 September 2012 - 11:06 PM
#6
Postat 18 September 2012 - 11:17 PM
O sa fac si eu de pofta o cantitate mica, tot la frigider.
#7
Postat 20 September 2012 - 02:44 PM
zerda, la 18 September 2012 - 11:17 PM, a spus:
O sa fac si eu de pofta o cantitate mica, tot la frigider.
Apoi peste tot le gasesti pe toate deodata, venite de te miri unde si crescute cine stie cum, dar cred ca Adriana se referea pur la legumaraia locala de sezon.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 20 September 2012 - 03:54 PM
#9 Guest_Gelutza_*
Postat 20 September 2012 - 04:23 PM
Maya, la 18 September 2012 - 07:49 PM, a spus:
Mie îmi plac gogonelele si cu zeama facuta cu otet, dar asa nu le place alor mei...
Poate îmi pun un borcan asa mai marisor cu salata asta a ta!
Am pus si eu gogonele intregi aproape in aceeasi combinatie pe care ai descris-o si tu, cu saramura clasica-o lingura cu varf de sare la un litru de lichid. Aceste muraturi sunt cele mai sanatoase dupa prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi nu mi-a fost prea bine zilele astea si daca am stat cuminte la patut am reluat vol.I scris de domnia sa si asa zice.
Dar noua ne plac si cele cu otet, recunosc,dar gustam cand suntem in vizita la altii, noi nu punem cu otet.
Salata aceasta e deosebita, un sfert de portie daca faci anul asta ca sa-i afli gustul, ai sa ai grija la anul sa faci portia intreaga.
Iti doresc spor la conservarit!
#10 Guest_Gelutza_*
Postat 20 September 2012 - 04:33 PM
aura, la 20 September 2012 - 03:54 PM, a spus:
Aura, ma bucur ca ai incercat si nici nu ma gandesc sa nu va placa fiindca toate sunt crude si sanatoase in ea si dupa ce se imprietenesc putin gusturile e nemaipomenit de buna.
Colegele mele o papa cu paine cand iau cate un borcan la munca si nu mai vor altceva-e o sursa de vitamine nemaipomenita iarna, cand legumele autohtone lipsesc. Arata foarte bine langa orice, de post sau nu...Abia astept sa-mi spui tu exact impresia lasata de salatica dupa degustare. Dar eu sincer ma bucur cel mai tare fiindca ti-ai asigurat pentru iarna o doza de sanatate.
Din experienta mea pot spune ca mai poate lipsi vreun ingredient din salata asta, dar nu telina.
Sotul mi-a promis ca imi mai culege niste gogonele, le si toaca, eu doar sa le amestec si sa mai pregatesc o portie, noi doar otetul, uleiul si zaharul le-am cumparat la reteta asta, in rest am avut totul bio din gradina de pe mal.
#11 Guest_Gelutza_*
Postat 20 September 2012 - 04:40 PM
Adriana, la 18 September 2012 - 11:06 PM, a spus:
Nici pe mine nu m-a incantat aspirina, am incercat sa o mentin in diverse moduri si nicicum nu si-au pastrat legumele fermitatea decat asa. Am sterilizat cateva borcane de proba acum cativa ani-se schimba culoarea, dar si gustul, nu ne-a placut!
O luna de zile tine asa la rece, in pivnita, fara probleme, dar pe masura ce trece timpul apoi, daca nu pui aspirina prinde floare si isi schimba gustul putin cate putin.
Am ramas la aspirina considerand ca e raul cel mai mic comparativ cu celelalte.Aspirina nu poate contracara beneficiile cruditatilor din salata asta, zic eu!
Sper sa gasesti din ce sa o pregatesti chiar si in cantitate mica, iti tin pumnii stransi!
#13
Postat 20 September 2012 - 05:20 PM
Maya, la 20 September 2012 - 02:44 PM, a spus:
Mersi sorella asta vroiam sa zic, eu de cind nu mai am gradina merg la producatorii astia care cultiva in gradina lor normal si in sera, unde cre ca au salata si rosii, asa ca alegerea e numai la legume de sezon, cind sunt, de ex miercurea trecuta au strins 1 kg de fasole verde si 2 de dovlecei, noroc ca am fost prima si i le-am luat pe toate.
Dar nu-i bai ca incerc salata asta cu ce am, deocamdata sfecla rosie si fenel plus simbata cre ca o sa aiba si gulii, morcov, ardei versi, telina, ca-s curioasa s-o incerc, dar fac putin doar cit sa tin citeva zile la frigider
#14
Postat 20 September 2012 - 06:29 PM
Maya, la 20 September 2012 - 02:44 PM, a spus:
zerda, la 18 September 2012 - 11:17 PM, a spus:
O sa fac si eu de pofta o cantitate mica, tot la frigider.
Apoi peste tot le gasesti pe toate deodata, venite de te miri unde si crescute cine stie cum, dar cred ca Adriana se referea pur la legumaraia locala de sezon.
Maya, acum in piata si la tarani gasesti toate astea:
gogonele, morcovi, sfecla rosie, ardei gogosar, ardei gras verde si galben,telina intreaga(radacina, tije, frunze), varza alba sau rosie, buchetele de conopida, gulii.
Si cum multe mi le aduce verisoara din gradina ei, ma gandesc ca daca esti legumicultor, chiar le ai pe toate, cum a zis si Gela, adica toate sunt legume de sezon.
#15
Postat 22 September 2012 - 02:58 PM
#17
Postat 22 September 2012 - 04:59 PM
#18
Postat 22 September 2012 - 08:39 PM
#19 Guest_Gelutza_*
Postat 22 September 2012 - 10:03 PM
Adriana, la 22 September 2012 - 04:59 PM, a spus:
Da, Adriana, se pune cruda!
Tocmai pentru asta iubesc eu mult salata asta, e totul crud si neprelucrat.Dressingul se lasa sa se racoreasca si apoi se toarna peste toate cruditatile.La inceput o sa ti se para ca e prea putin lichid, dar in scurt timp isi lasa legumele o groaza de zeama, mie mi-a si ramas cand am transferat in borcane, dar e adevarat ca am si papat multa pana sa o pun la borcane.
#20
Postat 22 September 2012 - 10:29 PM
Necintarind legumele lichidul l-am redus dar am pastrat proportiile tale, doar ca in reteta tu ai scris ca se varsa fierbinte si eu asa am facut, am gustat putin cind o amestecam si mi s-a parut un pic prea acruta, da' o sa vad miine, cre ca am de mincat toata saptamina din castronoiul care a iesit
Lichidul daca e prea mult, dupa ce s-a marinat totul crezi ca poate fi regolosit pentru o alta tura sau il arunc?