Forum Culinar: Dulceata si jeleu de gutui - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dulceata si jeleu de gutui

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 October 2012 - 03:53 PM

Ador gutuile. Îmi plac crude, în mîncare, dulceata, gem, peltea, compot, jeleu... în orice si oricum, gutui sa fie. Ai mei, crude nici nu le gusta. Sotul mai ia eventual cîte o lingurita din dulceata, iar Denise... ei nu-i plac gutuile :sm2: De obicei cumpar cîte un borcan de jeleu de gutui, si ma multumesc cu atît, decît sa fac doar pentru mine. Anul asta însa am hotarît sa fac macar cîteva borcanele.
Am avut cinci gutui de marimi diferite, doua lamîi si trei mere din care unu l-am mîncat, ca sa am forta de munca :D

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512592716658.jpg

În primul rînd se curata gutuile de puf, apoi se spala toate fructele bine sub jet de apa rece. Se pregatesc doua vase cu apa. Într-unul se pun cubuletele de gutui, pe masura ce se curata fructul si se taie, pentru a nu oxida prea tare, iar în celalalt merele întregi, gutuia taiata bucati si cojile + casutele de sîmburi ale celorlalte gutui. Putin, vor oxida gutuile oricum, dar nu va speriati, în timp ce fierb îsi revin la... realitate :sm2:

Începem cu dulceata.

Ingrediente pentru dulceata:

  • 1000 ml apa
  • 900 g gutui, taiate cubulete/bucatele
  • 800 g zahar
  • 2 pastai de vanilie
  • 1 lamîie/zeama


Se fierbe (nu mult) un sirop din apa cu zahar pîna textura devine putin mai densa.
Se adauga cubuletele de gutui, pastaile de vanilie si zeama de lamîie strecurata si se fierbe pe foc moderat pîna se înmoaie gutuile.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593017604.jpg

Se îndeparteaza pastaile de vanilie. Se da focul mai tare si se mai trage un clocot pîna spuma devine densa
si face clabuci mari si luciosi/sticlosi. În total a fiert aproximativ o ora. Se trage vasul de pe foc.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593171173.jpg

Veti observa ca bucatelele plutesc deasupra, siropul este clar si lucios. Turnati dulceata în borcane curate/sterilizate si uscate,
le închideti bine si le întoarceti pe capace pret de 10-15 minute, dupa care le readuceti în pozitia initiala.
Se lasa la racorit, dupa care se transporta si pastreaza în camara la racoare ferite de razele soarelui macar 2-3 zile
pîna sa deschideti primul borcan :( Lasati-le gutuilor putin timp sa se îmbibe cu sirop, dulceata zaharului si aroma vaniliei.

Aici frumoasele mele borcanele :D

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593297956.jpg




Ingrediente pentru jeleu:

  • 1 gutuie (cea mai mica) întreaga (cu tot cu coaja, casuta de sîmburi), taiata bucati
  • doua mere întregi
  • 1 lamîie/zeama
  • coaja si casutele cu sîmburi de la cele 4 gutui
  • 2 pastai de vanilie



Sa trecem la jeleu.
Daca în cel de-al doilea vas ati pus prea multa apa turnati deoparte/aruncati atîta încît sa va mai ramîna acoperite cojile,
fructele and Co. Bineînteles ca fructele se vor ridica deasupra, dar daca le apasati cu palma în jos, sa fie acoperite bine de apa.
Se fierb cu capacul într-o dunga (aproape acoperite :( ) pîna sînt moi cojile si bucatile de gutuie, iar merele încep a se împrastia.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593615628.jpg

Strecurati. Masurati zeama obtinuta. În general se foloseste zahar în proportie de 1:1. Pentru gustul meu,
exagerat de dulce si prea gros pentru ceea ce intentionez eu sa folosesc acest jeleu.
Am pus în proportie de 1:2. Deci o parte zahar la doua parti zeama/lichid. Mai exact - 500 zahar la 1000 ml lichid.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593721888.jpg

Se adauga sucul de la o lamîie (strecurat) si doua pastai de vanilie. De data asta nu le-am despicat.
Daca va deranjeaza punctuletele care oricum ies într-o anumita masura, adaugati zahar vanilat sintetic. Eu prefer punctuletele.

În timp ce fierbea.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512593888229.jpg

L-am lasat la fiert pîna a devenit usor dens. La testul cu picatura pe farfuria rece, picatura s-a întins,
dar nu s-a împrastiat, iar dupa racire a devenit lipicioasa bine. Asa veti obtine un jeleu mai moale, nu beton.
Daca îl doriti mai teapan, la testul cu picatuta pe farfuria rece picatura trebuie sa stea bulbucata ca o perla,
sa se întinda greu. Deci îl fierbeti mai mult. Aveti însa grija,
ca fiertul pe foc iute va transforma jeleul rapid în... crema de zahar ars, mai ales daca folosit zahar cu lichid în proportie de 1:1.

Inainte de a-l turna în borcane.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512594071427.jpg

Daca va întrebati cum s-au înmultit pastaile de vanilie, va spun eu. Sînt din dulceata. Le aveam înca pe farfurioara,
si daca tot se uitau asa lipicioase la mine, le-am azvîrlit si pe ele în oala cu jeleu în timp ce fierbea,
sa le tina companie surorilor :( Dupa fierbere se procedeaza la fel ca la dulceata pîna la racire.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512594334065.jpg

Formatia completa.

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-5-13512594444074.jpg

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,406
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 23 February 2019 - 03:10 AM

Am gasit zilele trecute ratacit prin beci un borcan in care era ceva despre care astept sa-mi zica Dragos daca-i chitonoaga 'au ba - facut acum 2 ani...

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2019/post-192-0-84428400-1550884147.jpg


#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2019 - 12:44 AM

Mie imi place foarte mult aspectul jeleului.
chiar am luat un borcan de jeleu de trandafiri, sint convinsa ca atunci cind il voi deschide probabil n-o sa-mi placa pentru ca o fi dulce de mor dar tare-mi place sa il vad =))

#4 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 24 February 2019 - 08:03 AM

Vezi postareaAdriana, la 24 February 2019 - 12:44 AM, a spus:

sint convinsa ca atunci cind il voi deschide probabil n-o sa-mi placa pentru ca o fi dulce de mor dar tare-mi place sa il vad =))


bun motiv! =))
du-te si fa o plimbare ca sa-l vezi, win-win

#5 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 24 February 2019 - 09:15 AM

Vezi postareaadi_edi, la 23 February 2019 - 03:10 AM, a spus:

Am gasit zilele trecute ratacit prin beci un borcan in care era ceva despre care astept sa-mi zica Dragos daca-i chitonoaga 'au ba - facut acum 2 ani...


Trimite-mi și-ți zic
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#6 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,406
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 24 February 2019 - 05:30 PM

Vezi postareadragos, la 24 February 2019 - 09:15 AM, a spus:

Vezi postareaadi_edi, la 23 February 2019 - 03:10 AM, a spus:

Am gasit zilele trecute ratacit prin beci un borcan in care era ceva despre care astept sa-mi zica Dragos daca-i chitonoaga 'au ba - facut acum 2 ani...


Trimite-mi și-ți zic


Aaaa, nu se poate, ca-i marfa de contrabanda! asta e, daca nu faci tele-estimari, ne multumim sa-i zicem doar dulceata :rolleyes: . Parca-i mai buna acum decat atunci cand am facut-o! Am niste clatite azi in program... Musai sa fac iar rost de gutui la toamna!

#7 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,290
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 24 February 2019 - 06:35 PM

Vezi postareaadi_edi, la 24 February 2019 - 05:30 PM, a spus:

Vezi postareadragos, la 24 February 2019 - 09:15 AM, a spus:

Vezi postareaadi_edi, la 23 February 2019 - 03:10 AM, a spus:

Am gasit zilele trecute ratacit prin beci un borcan in care era ceva despre care astept sa-mi zica Dragos daca-i chitonoaga 'au ba - facut acum 2 ani...


Trimite-mi și-ți zic


Aaaa, nu se poate, ca-i marfa de contrabanda! asta e, daca nu faci tele-estimari, ne multumim sa-i zicem doar dulceata :rolleyes: . Parca-i mai buna acum decat atunci cand am facut-o! Am niste clatite azi in program... Musai sa fac iar rost de gutui la toamna!

Bunica viitoarei mele nurori are 2 gutui in curte. Toamna trecuta am dat gutui la toti prietenii romani din preajma. Din pacate in primavara acum pun casa la vanzare, imi pare rau de gutuii aia, probabil noul proprietar ii va scoate.
Gutui am vazut la Produce Depot si la Farm boy , insa 2 dolari bucata, ce e drept erau mari si frumoase. Nu am cumparat sa vad cum sint la gust ca aveam din copac.
brain loading....please wait....

#8 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,406
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 24 February 2019 - 07:55 PM

Vezi postareablack_cat, la 24 February 2019 - 06:35 PM, a spus:


Bunica viitoarei mele nurori are 2 gutui in curte. Toamna trecuta am dat gutui la toti prietenii romani din preajma. Din pacate in primavara acum pun casa la vanzare, imi pare rau de gutuii aia, probabil noul proprietar ii va scoate.
Gutui am vazut la Produce Depot si la Farm boy , insa 2 dolari bucata, ce e drept erau mari si frumoase. Nu am cumparat sa vad cum sint la gust ca aveam din copac.


Si eu le-am primit, 2 plase cu varf, am dat si la serviciu, am crezut ca am prea multe, insa am aruncat mai mult de jumatate ca erau pline de viermi. Abia de am facut parca 2 borcane si jumatate de dulceata + 2 de jeleu, nici nu stiu cum a scapat asta ultimul. Aici nu prea stie lumea de gutui, cand i-am dus colegei toata lumea intreba ce-s alea.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi