adi_edi, la 17 February 2021 - 02:23 PM, a spus:
Eclere, ce rasfat!
Pai aproape ti-au iesit ca la cofetarie

. Iti cumperi si stampila pentru ciocolata (daca n-ai deja) sa faci "banuti" decorativi si i-ai dat gata pe musafiri.
Mi-ai trezit niste amintiri acum

, de cand am mancat prima data eclere facute de casa. Dupa o vacanta de vara petrecuta la bunica, ne astepta maica-mea cu bunatatea asta, am zis ca ramane pe veci prajitura preferata. Atata doar ca reteta ei are crema cu albusuri crude, si acum ma zgandare un pic la creieri ideea, atunci n-aveam nicio treaba... In fine, atat de mult ne-a placut incat am zis ca musai sa mancam si in vacanta de iarna, la bunica. Cum bunica nu avea cuptor, doar soba cu carbuni, am facut acasa gogosile, le-am pus intr-o punga, urmand sa facem crema la bunica; ne-am temut ca daca le umplem nu rezista pe drum, trebuia sa mergem cu trenul si pe urma cu autobuzul. Dupa cum te asteptai, gogosile s-au cam turtit pe drum, dar asta nu ne-a impiedicat sa facem senzatie prin vecini cu reteta asta nemaivazuta. Am impartit reteta la toate vecinele, cred ca a fost prajitura anului

.
Ce poveste dragutaaaaaa!

Si eu ador sa imi tin amintirile bine pastrate

Aproape ca la cofetarie ai zis bine

Nu zic, de iesit maglavaitzu, mi-a iesit, Eh, da' la treaba cu coptul, temperaturile, timpii etc...acollo e stiinta, neamule! De duminica ma tot uit la tot felul de sfaturi , citesc Ducasse, nebunie.
Deci caut de beleuza stampila din aia sau ce dracie o mai exista de sa pot face io semnatura mea de ciocolata. As vrea sa mi-o personalizez, deci daca stii ceva secrete, te rog sa imi spui!
Cat despre crema cu albusurile batute, da! A facut-o...dupa ureche, tot dupa reteta tipei de ne pusese prima data reteta pas cu pas pe forum. Zic dupa ureche...pentru ca nu am inteles neam din ce a scris ea acolo...Poate intelegi tu...
CREMA de vanilie:
2l lapte
250g zahar+ 200g
putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
400g faina
3 vanilii
5 oua 8
o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Punem laptele sarea bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte . Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut(nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina(ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba il dam putin la oparte amestecam compozitia de mai sus incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa iar dupa citeva minute se va subtia(simtiti la mestecat) Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sinteti siguri ca ieste fiarta. Cind este gata incepe sa se stringa spre mijloc.
<br style="mso-special-character:line-break"> <br style="mso-special-character:line-break">
Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar(puteti reduce dar nu iese asa dulce) pina se albeste(ca la bezea)si cu vanilia(vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte(atunci devine mai afinata-pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, o parte am pus ness, o parte cacao si rom+cioco.
Cand glasati se procedeaza invers decit la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura bagati virful prajituri in glazura, este valabil pt. toate prajiturile taiate, o scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit va arata mai inalte si mai frumos
Daca a descifrat vreo careva ce vrea sa zica...sa ne traduca si noua.
Si am facut prima crema cum am dedus eu din exprimarea ei ca ar cam trebui si am pus dupa si albusurile...deci s-a fleoscait maxim crema. Nop, tre sa descopar varianta perfecta de eclere...Si dupa aia pot sa incep sa ma joc cu tot felul de creme si glazuri. Sa moara French Revolution de la Ateneu de ciuda
Adriana, la 17 February 2021 - 02:53 PM, a spus:
Lojik...acolo este mama lor, na. Bine, nu as zice ca preturile sunt foarte mici, dar pretul de la French Revolution, pentru RO, mi se pare ceva de domeniul SF...
Data viitoare cand te mai duci sa iti mai iei, nu uita sarurile