Versaillais au chocolat o prajitura regala
#1
Postat 02 November 2012 - 10:30 AM
De cand am postat reteta asta la mine pe blog am vrut mereu s-o traduc si s-o postez aici, dar de-abia acum am reusit (mai ales dupa ce am citit povestile fascinante ale lui Redivivus). Trebuie sa va spun ca va citesc foarte des, desi postez extrem de rar, doar vroiam sa va multumesc pentru ca am invatat foarte multe lucruri de la voi si m-am gandit ca ar fi cazul sa ma reactivez si sa contribui din cand in cand la comunitate, dupa cum pot si eu.
Versaillais-ul cu ciocolata (numit si 'Royal au chocolat' sau 'Trianon au chocolat' sau 'Croustillant au chocolat') e o prajitura ceva mai putin cunoscuta dar poate c-o sa-i incante pe ciocolatosi. Eu nu sunt prea ciocolatoasa de felul meu, dar mananc cu placere un Versaillais (imi place combinatia de texturi, iar mousse-ul au chocolat e foarte fin si e printre putinele deserturi cu ciocolata pe care le suport). Inutil sa spun ca nu e absolut deloc pentru cei care tin regim )
Prajitura asta are trei straturi, cel mai de jos e o meringue cu migdale/nuci coapta, apoi un strat de amestec crocant cu ciocolata, peste care se pune multa mousse cu ciocolata (uneori se pun si trei straturi de mousse, cu ciocolata alba, cu lapte si neagra, pentru gust si impresia artistica) si in final se pudreaza cu cacao.
Va dau ingredientele pentru doua portii, pentru ca eu asa o fac de obicei:
Primul strat, baza, meringue la cuptor:
2 albusuri de ou medii
20g zahar tos
50g zahar pudra
50g pudra de migdale (puteti inlocui cu nuci sau cu alune de padure macinate)
cacao dupa cum va lasa inima (pe mine nu prea ma lasa, pun doar de culoare )
un pic de sare
Se amesteca migdalele cu zaharul pudra si cu cacaoa (puteti modifica proportiile, dupa gustul propriu), apoi se bate o meringue franceza din albusurile de ou si zaharul tos, peste care se incorporeaza usor, cu miscari verticale, amestecul de migdale/zahar/cacao. Se intinde pe o foaie de copt cat pentru doua persoane si se coace pana e crocanta la exterior, sau daca vreti mai crocanta puteti lasa mai mult in cuptor.
Stratul doi, amestec crocant cu ciocolata:
Topiti o cantitate nedefinita (sorry, eu fac mereu dupa ochi, dar nu trebuie multa, stratul o sa fie subtire) de ciocolata cu praline (= migdale sau alune de padure acoperite cu caramel apoi lasate sa se intareasca si zdrobite cu facaletul) - eu gasesc aici direct ciocolata pralinata, deci imi e ceva mai usor. In ciocolata topita cu praline se adauga niste clatite subtirele si crocante care se numesc aici Gavottes si sunt o specialitate -cum altfel?- bretona (dati o cautare pe net, nu stiu daca am voie sa va pun link cu numele firmei pe care o folosesc eu) si care au proprietatea ca in amestecul cu ciocolata topita raman in continuare crocante, chiar si dupa 5 zile. Nu stiu exact cu ce ati putea sa le inlocuiti, poate aveti vreo idee, dar sunt neaparat necesare. In final rezultatul trebuie sa fie crocant si nu prea lichid, sa poata fi intins intr-un strat.
Stratul trei, o mousse au chocolat:
in 100g frisca (batuta din smantana de frisca) se adauga un sos de ciocolata obtinut din topirea a 50g de ciocolata (de care preferati) cu 5 linguri de lapte/apa. Cand sosul s-a racit putin, dar nu s-a intarit, amestecati in frisca cu miscari verticale pana la omogenizare, dar nu prea mult, trebuie sa ramana cat de cat aerata. Cateodata eu o amestec mai putin si obtin un model interesant din contrastul ciocolata si frisca. Se pune la frigider sa se intareasca
Montajul:
Cu doua cercuri de prajituri se taie doua discuri din blatul de meringue (se tine cercul in continuare, pe toata durata montajului si refrigerarii si se scoate doar la final, inainte de a fi servita), peste meringue se pune un strat crocant din ciocolata cu praline si cu gavottes, apoi se pune spuma de ciocolata si se dau la frigider sa se-mpreieteneasca (cat aveti rabdare, cateva ore ar fi ideal). Cand serviti, incalziti putin cercul de metal (in palma sau prin orice alt mijloc) ca sa se scoata prajitura usor si apoi presarati cu cacao si serviti! Bon appétit !
Rezultatul:
(sper ca se vad diferitele straturi)
Sper ca v-a placut reteta din Versailles si c-o s-o faceti cat de curand!
Nicoleta
#2
Postat 02 November 2012 - 12:55 PM
felicitari, sa mai vii cu retete de-astea!
#3
Postat 02 November 2012 - 01:08 PM
Şi mie mi se pare muuult de muncă, cred că mi-ar lua o săptămînă
Cred că-i foarte asemănător cu ce a făcut Foxxy, după o reţetă a lui Alexandru. Ştiu că şi atunci m-am crucit când am văzut câte straturi diferite şi complicate trebuie făcute. Şi mi-a lăsat gura apă
Şi acum la fel. Putem vedea şi o secţiune, să fie chinul mai mare?
Felicitări pentru realizare. Nu mă văd în stare să fac aşa ceva. Dar de mâncat aş mânca cu mare poftă
#5
Postat 02 November 2012 - 01:19 PM
#7
Postat 02 November 2012 - 01:39 PM
Sectiunea prajiturii e ceea ce vedeti deja, nu are nici o imbracaminte, in interior vedeti cele trei straturi la fel ca si pe exterior (nu am o adevarata sectiune, va trebui sa ma credeti pe cuvant ca sunt la fel )
Nicoleta
#8
Postat 05 November 2012 - 12:26 PM
#9
Postat 05 November 2012 - 12:31 PM
Glumesc !!....cred ca pina atunci... poti sa i servesti doar pe Alexandru si FOxy
oufff vreau si eu....!!cite kcalorii are o portie???
#11
Postat 05 November 2012 - 01:07 PM
#12
Postat 05 November 2012 - 02:51 PM
PS: multumesc de apreciere :">
#13
Postat 05 November 2012 - 03:24 PM
More on topic, am citit reteta postata de Foxyy, o sa pun aici un link, sper ca nu se supara nimeni, ca sa aiba toata lumea termen de comparatie si apoi sa avem o referinta, ca vorbim despre aceeasi prajitura: http://artaculinara....0-gateau-royal/
Retetele sunt diferite, dupa parerea mea, desi au acelasi principiu stratificat si crocantul, dar eu zic ca a mea e mai simplu de facut (mai ales daca s-a rezolvat problema gavottelor). Si, in plus, a mea nici nu are nutella in ea (imi pare rau, am o reactie negativa la nutella, n-o mai suport de cand am uitat-o pe putin un an de zile deschisa in camara si n-a patit absolut nimic, avea acelasi gust pe care-l cunoastem, nici nu vreau sa ma gandesc ce are in compozitie ca sa aiba termenul asta de garantie infinit LOL)
Cat despre calorii, stiti ca frantzujii mananca portii mici si fac mult sport (cel putin cei din Versailles, ca p-astia-i cunosc mai bine ) de-aia isi permit sa se resfete la desert, putem sa luam si noi exemplu de la ei. Asadar, cu moderatie un Versaillais au chocolat (prajitura, nu locuitorul! ) si apoi fuga la bicicleta sau la footing!
Nicoleta
#14
Postat 05 November 2012 - 10:53 PM
#15
Postat 20 November 2012 - 02:34 PM
Ellani, la 05 November 2012 - 10:53 PM, a spus:
Multumesc, Ellani, sa ne fie de bine si sa mai facem si alta data!
Nicoleta