Pasta ideala pentru uns tavi/forme/oale Bye-bye hartie de copt/folie aluminiu...
#1
Postat 22 November 2012 - 09:12 PM
Uneori cand tavile sunt unse cu unt/untura/ulei (de exemplu, cazul painii/cozonacilor) o parte din grasime se poate absorbi in aluat in timpul dospirii si coacerii, ceea ce face ca uneori produsul sa se lipeasca de forma. Pasta aceasta actioneaza ca o bariera intre aluat si tava.
Ingrediente:
1 cana faina (adica 140-150 g...si nu 250 g cum am vazut prin unele retete )
1 cana ulei vegetal
1 cana grasime de care aveti la indemana - poate fi untura, shortening=untura vegetala, ghee=unt clarificat, ulei de cocos, ulei de palmier (eu am folosit pana acum untura)
Se foloseste aceeasi masura pentru cele 3 ingrediente - 1 cana = 250 ml
In cazul in care coaceti produse care contin cacao/ciocolata in compozitie, puteti inlocui in pasta o parte din faina cu cacao.
Se pun toate ingredientele intr-un vas si se amesteca putin cu o lingura. Amestecul are cocoloase la inceput si o culoare nu prea placuta. Apoi se mixeaza la viteza maxima 2-3 minute pana isi dubleaza volumul si capata o culoare alba pura. Se pastreaza pana la un an, de preferat la frigider, intr-un container inchis ermetic. Se ung bine tavile/formele .... cu ajutorul unei pensule.
Cu pasta asta se pot unge nu numai tavile/formele pentru paine/prajituri, si se foloseste si pentru alte scopuri culinare: ungerea tavii pentru friptură de vită și de porc la cuptor, hamburgeri, chiftele etc.Tavile se curata foarte usor cu apa calda si detergent.
Spre exemplificare, un chec oarecare facut intr-o forma cu ceva modele:
Am folosit-o cu succes chiar si pentru niste forme din silicon, care alta data mi-au facut probleme la dezlipirea checuletelor.
Sunt tare multumita de pasta asta. Sper sa va fie si voua de folos.
#2
Postat 22 November 2012 - 09:17 PM
#3
Postat 22 November 2012 - 09:18 PM
#4
Postat 22 November 2012 - 09:26 PM
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
PUP.
#5
Postat 22 November 2012 - 10:00 PM
Daneza13, la 22 November 2012 - 09:12 PM, a spus:
Pai daca tu esti multumita sigur vom fi si noi, o incerc si eu cit de curind.
Urasc sa ung tavile, o pun mereu pe mama sa le unga si cind ea nu e aici folosesc hirtia uda dar nu se compara cu tava unsa.
Mersi frumos ca ne-ai aratat-o
#6
Postat 22 November 2012 - 11:38 PM
Apoi cu siguranta o s-o incerc pasta asta, mai ales ca zici ca se pastreaza la frigider mai mult timp.
Multumesc mult de tot de idee !
#7
Postat 23 November 2012 - 12:26 AM
Si 1 cup de shortening inseamna 200 grame, asa e?
#8
Postat 23 November 2012 - 03:07 PM
Adriana, la 22 November 2012 - 10:00 PM, a spus:
Urasc sa ung tavile, o pun mereu pe mama sa le unga si cind ea nu e aici folosesc hirtia uda dar nu se compara cu tava unsa.
Mersi frumos ca ne-ai aratat-o
Cu placere, Adriana. Si la mine unsul/tapetatul tavilor e partea cea mai neplacuta, am si mat-uri de silicon, dar nici alea nu ma incanta, hartia de copt decupata dupa dimensiunea/forma tavii iarasi o placere... asa ca pasta asta e geniala. M-am gandit ca vine acum perioada cozonacilor si sa va mai scutesc de-o corvoada.
Any_anette, cu placere. Cate un ochi am mai aruncat eu pe aici din cand in cand, chiar daca n-am scris pe nicaieri, dar nu mai am timpul liber de altadata, mai ales ca de ceva vremea m-au apucat si alte pasiuni...multeee, si cu greu reusesc sa ma impart ca sa le fac pe toate.
Aura, grasimea o pui la temperatura camerei. O cana de shortening = 190 g. Uite aici un tabel de conversii, bun zic eu, pe care-l poti salva direct din link, ca-i pdf: http://www.moderndom...ent-Weights.pdf
#9
Postat 23 November 2012 - 03:59 PM
#11
Postat 23 November 2012 - 05:42 PM
Cand am inceput sa o mixez chiar arata ciudat, apoi s-a spumat asa frumos
#12
Postat 23 November 2012 - 06:43 PM
Ca sa imi fie si mai clar, la cozonaci ungi tava si pui coca, fara hartie si alte cele nu? In unele retete se cerea tava tapetata cu hartie de copt si aceasta unsa cu unt, daci gata cu chinul, se unge doar cu pasta da?
Multumesc, chiar ca e o salvare
#13
Postat 23 November 2012 - 07:03 PM
Am folosit si eu cacao la prajituri cu ciocolata si-mi place.Ii da aluatului o "viteza(de gust)" in plus.
Poate-i impresia mea, nu conteaza.
Idee excelenta pentru cine coace la greu.
#14
Postat 17 December 2012 - 07:50 PM
cred ca untura mea a fost ceva mai moale, sper sa fie ok.
O probez la coptul cozonacilor si vin sa dau raportul.
Mie imi e foarte folositoare pentru ca coc aproape zilnic paine.
O pentru tine.
Imagini atasate
#15
Postat 28 January 2013 - 11:48 PM
Important ca functioneaza,caci eu baiul cu bagatul pe sub unghii (de multe ori ung astfel cu pasta asta) il consider aproape nul cu cel de-a roade la tigai.Acum daca pun o friptura in cuptor in tava unsa astfel,nu-mi mai bat capul sa tot rod grasimea de pe ea.Alta viata!
#16
Postat 30 April 2013 - 08:35 PM
Si nu,sfatul meu,daca e unul binevenit, nu e sa nu faceti pasta,ba dimpotriva,doar ca s-o faceti in portii mici,pentru a o consuma cat mai rapid,ceea ce d-altfel voi face si eu.