Forum Culinar: Pasta ideala pentru uns tavi/forme/oale - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pasta ideala pentru uns tavi/forme/oale Bye-bye hartie de copt/folie aluminiu...

#1 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 22 November 2012 - 09:12 PM

De cand am descoperit pasta asta nu ma mai obosesc sa ung tavile cu unt si sa le tapetez cu faina, nu ma mai chinui sa tai hartie de copt dupa dimensiunea tavii utilizate. Si mai ales, este ideala pentru formele gen Bundtcake, muffins, briose, tarte...care au multe onduleuri, striatii etc. Nimic nu se prinde mai de tavi, nu se arde (asta in cazul in care nu uitati de ele in cuptor :floare:)

Uneori cand tavile sunt unse cu unt/untura/ulei (de exemplu, cazul painii/cozonacilor) o parte din grasime se poate absorbi in aluat in timpul dospirii si coacerii, ceea ce face ca uneori produsul sa se lipeasca de forma. Pasta aceasta actioneaza ca o bariera intre aluat si tava.

Ingrediente:
1 cana faina (adica 140-150 g...si nu 250 g cum am vazut prin unele retete :biggrin: )
1 cana ulei vegetal
1 cana grasime de care aveti la indemana - poate fi untura, shortening=untura vegetala, ghee=unt clarificat, ulei de cocos, ulei de palmier (eu am folosit pana acum untura)
Se foloseste aceeasi masura pentru cele 3 ingrediente - 1 cana = 250 ml

In cazul in care coaceti produse care contin cacao/ciocolata in compozitie, puteti inlocui in pasta o parte din faina cu cacao.

Se pun toate ingredientele intr-un vas si se amesteca putin cu o lingura. Amestecul are cocoloase la inceput si o culoare nu prea placuta. Apoi se mixeaza la viteza maxima 2-3 minute pana isi dubleaza volumul si capata o culoare alba pura. Se pastreaza pana la un an, de preferat la frigider, intr-un container inchis ermetic. Se ung bine tavile/formele .... cu ajutorul unei pensule.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536105525263.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536105822814.jpg

Cu pasta asta se pot unge nu numai tavile/formele pentru paine/prajituri, si se foloseste si pentru alte scopuri culinare: ungerea tavii pentru friptură de vită și de porc la cuptor, hamburgeri, chiftele etc.Tavile se curata foarte usor cu apa calda si detergent.

Spre exemplificare, un chec oarecare facut intr-o forma cu ceva modele:
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536110500348.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536110870004.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-1353611116357.jpg

Am folosit-o cu succes chiar si pentru niste forme din silicon, care alta data mi-au facut probleme la dezlipirea checuletelor.
Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536113424475.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2012/post-15-13536113624377.jpg

Sunt tare multumita de pasta asta. Sper sa va fie si voua de folos.

#2 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 22 November 2012 - 09:17 PM

Super, am niste untura pe care o mut de colo colo fara sa stiu ce sa fac cu ea. Maine o fac, multumesc de reteta :biggrin:
Imagine postata

#3 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 22 November 2012 - 09:18 PM

Interesant. Am sa incerc pasta cat de curand. Merci Daneza!
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#4 Useril este offline   verber 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 22 November 2012 - 09:26 PM

si eu merçi....o s o pun la incercare!! :biggrin:
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
PUP.

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,068
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 November 2012 - 10:00 PM

 Daneza13, la 22 November 2012 - 09:12 PM, a spus:

Sunt tare multumita de pasta asta. Sper sa va fie si voua de folos.

Pai daca tu esti multumita sigur vom fi si noi, o incerc si eu cit de curind.
Urasc sa ung tavile, o pun mereu pe mama sa le unga :biggrin: si cind ea nu e aici folosesc hirtia uda dar nu se compara cu tava unsa.
Mersi frumos ca ne-ai aratat-o :floare:

#6 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 22 November 2012 - 11:38 PM

Daneza, in primul rand ma bucur mult sa te revad pe-aici :floare:!
Apoi cu siguranta o s-o incerc pasta asta, mai ales ca zici ca se pastreaza la frigider mai mult timp.
Multumesc mult de tot de idee :biggrin: !

#7 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 November 2012 - 12:26 AM

Daneza, grasimea se pune la temperatura camerei sau o topesti?

Si 1 cup de shortening inseamna 200 grame, asa e?
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#8 Useril este offline   Daneza13 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMontreal

Postat 23 November 2012 - 03:07 PM

Olguta, Aura, verber...cu placere. Va astept cu impresii. :lol:

 Adriana, la 22 November 2012 - 10:00 PM, a spus:

Pai daca tu esti multumita sigur vom fi si noi, o incerc si eu cit de curind.
Urasc sa ung tavile, o pun mereu pe mama sa le unga :biggrin: si cind ea nu e aici folosesc hirtia uda dar nu se compara cu tava unsa.
Mersi frumos ca ne-ai aratat-o :71:

Cu placere, Adriana. Si la mine unsul/tapetatul tavilor e partea cea mai neplacuta, am si mat-uri de silicon, dar nici alea nu ma incanta, hartia de copt decupata dupa dimensiunea/forma tavii iarasi o placere... asa ca pasta asta e geniala. M-am gandit ca vine acum perioada cozonacilor si sa va mai scutesc de-o corvoada.

Any_anette, cu placere. Cate un ochi am mai aruncat eu pe aici din cand in cand, chiar daca n-am scris pe nicaieri, dar nu mai am timpul liber de altadata, mai ales ca de ceva vremea m-au apucat si alte pasiuni...multeee, si cu greu reusesc sa ma impart ca sa le fac pe toate. :floare:

Aura, grasimea o pui la temperatura camerei. O cana de shortening = 190 g. Uite aici un tabel de conversii, bun zic eu, pe care-l poti salva direct din link, ca-i pdf: http://www.moderndom...ent-Weights.pdf

#9 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 23 November 2012 - 03:59 PM

Multumesc si eu! Chiar ieri ma gandeam ca am de facut un dobos pt 8 dec si iar trebuie sa decupez hartii
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#10 Useril este offline   ralesu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 816
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 23 November 2012 - 05:40 PM

Mi-am notat-o Dana si mersi mult!

#11 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 23 November 2012 - 05:42 PM

Am facut-o azi, maine ori poimaine o si incerc :drool: Multumesc :drool:
Cand am inceput sa o mixez chiar arata ciudat, apoi s-a spumat asa frumos :drool:
Imagine postata

#12 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 23 November 2012 - 06:43 PM

Foarte interesanta pasta Daneza, multumesc si eu ca ai impartasit-o cu noi.Nu am momentan untura, dar cumpar si o fac.
Ca sa imi fie si mai clar, la cozonaci ungi tava si pui coca, fara hartie si alte cele nu? In unele retete se cerea tava tapetata cu hartie de copt si aceasta unsa cu unt, daci gata cu chinul, se unge doar cu pasta da?
Multumesc, chiar ca e o salvare :drool:
Imagine postata

#13 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 23 November 2012 - 07:03 PM

Adevarul e ca cocaturile copate in tavi unsa au alt gust.Hartia e practica, e rapida dar ...pierde.Eu o folosesc la lene.
Am folosit si eu cacao la prajituri cu ciocolata si-mi place.Ii da aluatului o "viteza(de gust)" in plus.
Poate-i impresia mea, nu conteaza.
Idee excelenta pentru cine coace la greu. :drool:

#14 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 December 2012 - 07:50 PM

Daneza, multumesc pentru reteta inca odata. Pasta mea a iesit putin mai fluida,
cred ca untura mea a fost ceva mai moale, sper sa fie ok.
O probez la coptul cozonacilor si vin sa dau raportul.
Mie imi e foarte folositoare pentru ca coc aproape zilnic paine.
O :scratch: pentru tine.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_12_2012/post-42-13557667574324.jpg

Imagine postata

#15 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 28 January 2013 - 11:48 PM

Am venit sa zic un maaaaaare multumesc,Daneza pentru pasta. :) Am mai vazut ideea ceva mai demult pe nu stiu unde,dar nu i-am dat prea mare atentie,crezand ca nu prea are cum sa functioneze.Acum am incercat si am s-o fac mereu,chiar daca la mine nu a iesit asa alba si pufoasa,poate ca din cauza ca am pus unt si nu untura :) ,caci n-aveam la moment.

Important ca functioneaza,caci eu baiul cu bagatul pe sub unghii (de multe ori ung astfel cu pasta asta) il consider aproape nul cu cel de-a roade la tigai.Acum daca pun o friptura in cuptor in tava unsa astfel,nu-mi mai bat capul sa tot rod grasimea de pe ea.Alta viata! :)

#16 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 30 April 2013 - 08:35 PM

Ca pasta-i super,m-am convins.Doar ca nu sta 1 an de zile,cel putin la mine.Am pastrat 2 borcanase in frigider,inchise ermetic si ,pe langa faptul ca una a prins mucegai,au si un miros foarte neplacut,deci clar ca o arunc,pentru ca nu ma risc sa las asa ceva sa intre in mancare.Nu stiu daca e din cauza ca a fost facuta cu unt,dar a mea a avut temenul de garantie cred de maxim 2,5 luni.

Si nu,sfatul meu,daca e unul binevenit, nu e sa nu faceti pasta,ba dimpotriva,doar ca s-o faceti in portii mici,pentru a o consuma cat mai rapid,ceea ce d-altfel voi face si eu. :sad1:

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi