Extremely dark coffee cake
#1
Postat 27 November 2012 - 03:50 PM
Ok, poate trebuia sa o pun la Cafepedia! Prajitura asta contine aproape aceiasi cantitate de cafea pe care o beau in mod obisnuit intr-o zi.Deci pentru mine e perfecta in varianta "double coffee".Dar va explic pe parcurs.Reteta e dintr-un numar mai vechi al revistei "Sale&Pepe".Cu modificarile mele.
Asa:
180 gr faina amestecata cu 1 lingura de praf de copt
400 gr de ciocolata amaruie minim 45%cacao
40 gr cacao amara
150 ml espresso indulcit cu doua linguri de zahar brun.
60 ml lapte indulcit cu doua linguri de zahar brun
2 oua
25 gr unt
Eu asa cum am zis am facut prajitura de doua ori.Inlocuind a doua oara laptele cu aceiasi cantitate de espresso.
Am pus la topit pe baie de aburi ciocolata bucati si untul.
Am lasat un pic la racit si am adaugat faina cernuta.Nu sariti peste cernutul fainii e important.
Adaugati ouale pe rand
si cafeaua 60 ml(sau laptele )
Turnati compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu cacao(20 cm diametru).
Presarati deasupra restul de cacao si turnati peste cafeaua(150 ml).
Cam asa arata inainte de copt.
Coaceti prajitura la 180 de grade 40-50 de minute.
Serviti langa un espresso.
Sau cu un sos de cocos cald obtinut din 200 ml de lapte de cocos si o lingura de amidon si zahar dupa gust.Ingrosat la foc mic.
In reteta originala nu au scris de praf de copt, eu l-am adaugat de fiecare data.
In reteta originala nu au indulcit nici cafeaua(laptele) din compozitie, nici cafeaua turnata deasupra.
Din experienta mea personala cred ca au uitat sa le mentioneze.N-ar fi prima oara.
#2
Postat 27 November 2012 - 04:19 PM
#3
Postat 27 November 2012 - 06:01 PM
#4
Postat 27 November 2012 - 07:14 PM
Super combinatie !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 27 November 2012 - 08:06 PM
dar eu nu ma pot tine!
of, of, mai, mai!
#6
Postat 27 November 2012 - 08:30 PM
#7
Postat 27 November 2012 - 08:48 PM
Eataly, la 27 November 2012 - 06:01 PM, a spus:
Da fata, da-le, chinuieste-ne!
Dara te roaga baba Lori sa ii spui si ei ce anume is chestiile alea sclipicoase acoloja, ceva caramele?
Qu'est-ce que c'est cu ele ca prea frumos lucejte ele acoloja :biggrin
#8
Postat 28 November 2012 - 10:34 AM
Piscotel, la 27 November 2012 - 07:14 PM, a spus:
Super combinatie !
Am zis ca-i prea tare pentru gusturile "unora" si sa servesc patratica cu o salsa calda si dulce.
Dar a fost perfect si fara.
moatza, la 27 November 2012 - 08:06 PM, a spus:
dar eu nu ma pot tine!
of, of, mai, mai!
Motzulina, nu te abtine ca strica la ten.Facem riduri degeaba!
boabe de cafea, la 27 November 2012 - 08:30 PM, a spus:
Asa-i, cui pe cui se scoate!
Lapona Enigel, la 27 November 2012 - 08:48 PM, a spus:
Dara te roaga baba Lori sa ii spui si ei ce anume is chestiile alea sclipicoase acoloja, ceva caramele?
Qu'est-ce que c'est cu ele ca prea frumos lucejte ele acoloja :biggrin
Lori mama, sunt cremini si giandujotti, lucruri de care eu am o dependenta acuta.Cel indicat de tine sunt pentru "noi Torinesi" mama Fiatu-lui.
#10
Postat 28 November 2012 - 09:12 PM
#11
Postat 28 November 2012 - 10:16 PM
Adriana, la 28 November 2012 - 10:38 AM, a spus:
Adriana, daca o faci cu cafea(in loc de lapte) are numai 25 de grame de unt, e aproape "light"!
Lapona Enigel, la 28 November 2012 - 09:12 PM, a spus:
Giandujotti au alune si aproape toti cremini.
#12
Postat 29 November 2012 - 09:28 AM
#14
Postat 02 December 2012 - 10:23 PM
180 gr faina care creste singura amestecata cu 1 lingura de praf de copt
400 gr de ciocolata amaruie si cu lapte, tot ce aveam in casa
1 lingura cacao amara
150 ml espresso
60 ml espresso
2 oua
25 gr unt
250 gr cranberries uscate
Am facut cum a scris Lili cu singura diferenta ca, am alternat oul si cafeaua (60 ml) cu faina pentru ca doar ciocolata topita amestecata cu faina devenea prea tare ca amestec, la sfirsit am pus merisoarele.
Probabil ca eu am copt-o prea mult pentru ca mi-era teama sa nu fie umeda, eu am folosit hirtia de copt si pe margine unde fusese multa cafea chiar dupa 45 de minute erau citeva parti mici mici care inca mai erau umede. Dar voi nu faceti ca mine si ungeti tava ca e mai bine, doar ca eu urasc faza asta Nu va speriati de aspectul pe care il are dupa ce varsati cafeaua peste compozitie ca balteste dar apoi se absoarbe toata
Dar....e mortala, mie mi-a placut enorm de mult, numai bine s-a racit inainte de cina asa ca am mincat o felie inainte si una dupa cina Contrastul cu merisoarele e splendid, mie imi plac foarte mult.
Lili grazie grazie
#15
Postat 03 December 2012 - 10:41 AM
de ce zici ca urasti chestia cu unsu'? din cauza ca-ti ramane pe sub unghii grasimea?
eu ung ajutandu-ma de-un servetel sau chiar cu pensula de silicon sau chiar cu hartia de la pachetul de unt (asa parca mai faceai si tu)
grasimea care se atinge de mana o folosesc ca si crema, mie chiar imi place.
#16
Postat 03 December 2012 - 10:48 AM
Adriana, la 02 December 2012 - 10:23 PM, a spus:
eu am folosit hirtia de copt si pe margine unde fusese multa cafea chiar dupa 45 de minute erau citeva parti mici mici care inca mai erau umede.
Adriana, in primul rand ma bucur ca a iesit pe gustul tau.
Partile umede nu erau bai, ca iesea ceva insiropat cu cafea, independent daca ai uns sau nu tava.
Si in reteta au folosit hartia.
Motzulina, eu ma tot repet ca un disc stricat(deh, batranetea): doar 25 de grame de unt, pentru o prajiturica care arata ca o brownie e un vis indeplinit.
#17
Postat 03 December 2012 - 10:57 AM
Eataly, la 03 December 2012 - 10:48 AM, a spus:
drept sa zic, nu untul ma sperie cel mai tare.
si ca sa merg cu marturisirile pana la capat, nu ptr mine mi-e frica cel mai tare. daca eu as putea sa gust, fameleonul nici n-ar tb s-o miroasa! boala grea si generalizata, ce stii tu?
#18
Postat 03 December 2012 - 11:41 AM
moatza, la 03 December 2012 - 10:41 AM, a spus:
da, nu suport, si nu suport nici s-o folosesc ca si crema
moatza, la 03 December 2012 - 10:41 AM, a spus:
am incercat si si dar nu ma satisfac, cu hirtia de la unt se unge dar nu perfect iar cu pensula de silicon doar daca e unt topit, daca e moale la temperatura camerei imi ramine apoi totul pe pensula
cel mai sfint tot unsa cu minuta e, pentru lucrurile care trebuie sa iasa bine gen blat de tort imi inving neplacerea si asa le fac, pentru chestiile de mic dejun ca asta pun hirtia caci daca nu ies marginile bine nu e bai, ba mai bine ca asa tre sa le ajustez eu mincindu-le
#19
Postat 03 December 2012 - 11:42 AM
#20
Postat 04 December 2012 - 01:30 PM
Eataly, la 27 November 2012 - 03:50 PM, a spus:
180 gr faina amestecata cu 1 lingura de praf de copt... faina monti + praf de copt
400 gr de ciocolata amaruie minim 45%cacao... ciocolata min 70% cacao
40 gr cacao amara... ok
150 ml espresso indulcit cu doua linguri de zahar brun... cacao dizolvata in apa sau in lapte monti + fructoza - ce zici, merge?
60 ml lapte indulcit cu doua linguri de zahar brun... lapte monti + fructoza
2 oua... ok
25 gr unt... ok
Ce parere ai de modificarile mele? Oare ar merge?
Oricum ar fi, eu nu beau cafea. Asa ca iti dai seama ca pt mine cafeaua e zero, dar imi place ideea acestui dulce.
Ma bag sa experimentez sau stau cuminte? Care e parerea domniei voastre Cafelutza?