Forum Culinar: Traditii romanesti - Forum Culinar

Salt la continut

• 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Traditii romanesti Colinde si alte ziceri, obiceiuri vechi sau noi

#1 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 13 December 2012 - 10:59 AM

M-am gandit sa deschid aici topicul asta, poate ne amintim cu drag ce obiceiuri erau pe vremea copilariei noastre.Poate asa, copiii vor afla cum mergeam cu colindatul de Ajun, de Craciun, de Anul Nou, cum se pune grau de Sf Andrei sau se ung usile cu usturoi de Sf.Andrei, despre "calendarul cepei" din noaptea de Revelion...
Care cum ne amintim de-un Dragobete, de-o paparuda, venim aici si punem ori link, ori versuri, ori istorioare.

Asa ne-o maninti si noi sa fim copii!

Intai Ajunelul, sau Netzalushul, cum se zice la mine la Braila:

Buna dimineata la Mos Ajun!
Am venit si noi o data,
La un an cu sanatate,
Domnul sfant sa ne ajute,
La covrigi si la nuci multe.

Aceasta seara este pentru noi
Cea mai frumoasa dintre sarbatori
Caci noi cu totii venim acum
A va ura de Mos Ajun

Ne dati,ne dati,ne dati ori nu ne dati?
Si la anul sa venim
Sanatosi sa va gasim

Ne dati,ne dati,ne dati ori nu ne dati?
Buna dimïneata la Mos Ajun

Versuri de la: http://www.versuri.ro/

Uite , ca Stellina m-a inspirat, versuri de Plugusor:

http://www.simbol.or...usorul-versuri/
Sa punem si colindele noastre vechi, dar si fiecare, pe unde e, sa ne povesteasca despre obiceiurile locului: Halloween, Sf.Valentin si care-or mai fi! Aste e inspirat de Redivivus, cu Shabatul!

Va urez calatorie placuta in timp si copilarie!:floare:
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#2 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 761
  • LocationCutia Pandorei

Postat 13 December 2012 - 11:48 AM

Incer si eu sa imi pastrez traditiile si sa le reamintesc. Am avut un topic despre Ursii din zona Asau pe un alt forum.

De Sf. Andrei mi-am uns geamurile exterioare, usa de la intrare, canaturile si icoanele cu aghiasma si usturoi.
Nu ca oi crede in vampiri sau fantome, io lucru' singura noaptea intr-un camin unde batranii se pregatesc sa moara si nu m-o deranjat niciunul "de pe lumea cealalta".

Da' asa-i traditia si de ce sa o ignor? Mie-mi place tare usturoiul :floare:

Eu in lista de dorinte de dinainte de-a muri mi-as dori sa fiu in Ursoaica pe Ceahlau ..Ceahlaul e un par care se ridica pe umerii celorlalti ursi in ritm de tobe, actori si versificatie.

Fisiere atasate

The more I see, the less I know.

#3 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2012 - 11:53 AM

Floricico, dar cu colindatul, cu sorcova nu pergeai? Vaii, ce frumos era! Toti cainii dupa noi, dar nu ne pasa, ca-i cunosteam si ne cunosteau! Cu traista de gat...Ce frumos...:floare:

#4 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCutia Pandorei

Postat 13 December 2012 - 12:18 PM

Vezi postareazoazorel, la 13 December 2012 - 11:53 AM, a spus:

Floricico, dar cu colindatul, cu sorcova nu pergeai? Vaii, ce frumos era! Toti cainii dupa noi, dar nu ne pasa, ca-i cunosteam si ne cunosteau! Cu traista de gat...Ce frumos...:lol:

Ba cum sa nu, dar eu eram la bloc si aveam strategie, grup planificat, mergeam din apartament in apartament, ne straduiam sa cantam frumos si ne gestionam banii sa ne cumparam papusi :lol: Noi eram 2 sau 3 fetite de 6-7 ani si cantam din usa in usa, nu aveam ceata/grup mare cu pocnitori, mascati, intreg ritualul. Noi ciocaneam la apartamente si unde ni se deschidea cantam.
La mosie venea ceata de ursani si erau 30 de persoane adulte, faceau spectacol. Imi erau asa de dragi ca ii calaream si pipaiam pe toti, ma bagam sub pielea lor. Dupa urari-spectacol de 30 de minute se asezau care unde putea la un pahar de vin fiert si un aperitiv de mancat. Banii ii lua Capitanu' si-i impartea dar eu is crescuta cu Ursii. Veneau sudistii cu "Cea cea cea caprita cea, te-am adus din Dobrogea" si drepti ii ca si caprele is frumoase cu tzacanitul lor dar ca Ursii mei nu-s, nenica. N-are cum!

Pai uite..va maninca tati caprele si calusarii vostri ursii mei....Ia ce faini is

http://www.youtube.c...h?v=dcmXZ-MdJns

#5 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2012 - 12:34 PM

Eu pe-astea-i stiam:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=KSIpP27YbYc"]http://www.youtube.c...h?v=KSIpP27YbYc[/url]

#6 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCutia Pandorei

Postat 13 December 2012 - 12:54 PM

Vezi postareazoazorel, la 13 December 2012 - 12:34 PM, a spus:

Eu pe-astea-i stiam:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=KSIpP27YbYc"]http://www.youtube.c...h?v=KSIpP27YbYc[/url]

Pai ii mcompetitie, toate cetele/grupurile se intrec care mai decare. Io am fost "mascat" cand eram mica adica halat si fuste si masca artizanala dar si acum ma iau fiori cand aud dobele/tobele. Cand am fost ultima data acasa, vara prin iunie ei faceau pregatiri la sunet si sunau tobele si pieile/cheile alea sunt vechi dar is mentinute ca ochii din cap.

Io cand m-am dus la ceremonia sa-mi iau cetatenia canadiana m-am imbracat in costum national romanesc cusut de strabunica-mia, sa ma vada si ea pe lumea ailalta, ca aici am voie cu dubla si romanca si canadeza, na!

#7 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 13 December 2012 - 04:31 PM

Imi place mult topicul asta!!! Craciunul e sarbatoarea mea preferata. Ce mi-as fi dorit sa fiu in Romania acum, sa mi se umple sufletul de toata zarva nebuna, de muzica, dansuri, culori, traditii. Sa vad cum se taie porcul, sa ma intalnesc cu familia, prietenii...Hai ca plec pana nu devin prea nostalgica si stric distractia...
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#8 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2012 - 05:09 PM

N-o strici, Aura! Povesteste si tu cum era! Poate punem si versuri de colinde, sa-nvete si copiii colindele noastre: Steaua, Magii...Vreti? V-ar ajuta?

#9 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationcanada

Postat 13 December 2012 - 05:46 PM

Eu as vrea, dar problema e ca nu prea imi mai aduc aminte versurile. Si noi ca si Floricica, mergeam din apartament in apartament. Si era noapte pe straza, ca era in perioada ceausista cand se inchidea lumina si apa calda. Dar noua nu ne-a fost niciodata frica, si ai mei ne lasau sa mergem. Acum nu as avea curaj sa-mi las copiii sa mearga asa brambura.

#10 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 13 December 2012 - 05:52 PM

ite-aici gasiti versurile de la cele mai cunoscute colinde, ca sa ni le amintim!
http://www.versuri.r...mh_colinde.html

Chiar si sorcova!

Asta-i colindul meu preferat!

[url="http://www.youtube.com/watch?v=ix142-vk-EE"]http://www.youtube.com/watch?v=ix142-vk-EE[/url]

#11 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCutia Pandorei

Postat 13 December 2012 - 08:52 PM

Vezi postareaaura, la 13 December 2012 - 05:46 PM, a spus:

Eu as vrea, dar problema e ca nu prea imi mai aduc aminte versurile. Si noi ca si Floricica, mergeam din apartament in apartament. Si era noapte pe straza, ca era in perioada ceausista cand se inchidea lumina si apa calda. Dar noua nu ne-a fost niciodata frica, si ai mei ne lasau sa mergem. Acum nu as avea curaj sa-mi las copiii sa mearga asa brambura.

Da' tu, mergeam prin blocurile intunericoase, noi aveam cam 300 de apartamente/ 3 blocuri pe care le colindam, sorcoveam, uram si nu ne era frica si nici n-am auzit sa se fi intamplat cuiva ceva rau.
Alte vremuri. Cum ne-am inrait asa? :hug: :santa:

Mai erau prin blocuri si grupuri organizate de colindatori, coruri care mergeau doar la anumite persoane ( studenti care mergeau sa colinde profesorilor, doctorilor sau etc) si astia cantau asa de frumos incat lasam treburile prin casa si ne adunam pe scara blocului sa-i ascultam. Oricum, si acum lasa ai mei televizorul "mai incet" si sunt atenti la ciocanitul in usa, ca vin copii cu colindul si tre' sa-i primesti pe toti :-* Pai cum altfel ? :blush:

#12 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationcanada

Postat 13 December 2012 - 10:01 PM

Asa, erau si corurile...La noi intrau in bloc, se asezau pe palierul din mijloc (era bloc de 4 etaje) si incepeau sa cante. Nici nu era nevoie sa sune la usa, toata lumea deschidea usa si-i asculta. Foarte frumos mai era!

Poate nu ne-am inrait, poate am uitat doar sa fim buni.

Zoazo, si mie imi place colinda aia. Eu il am pe Hrusca in masina ca sa ne aminteasca ca e Craciun :santa:

#13 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 14 December 2012 - 08:33 AM

Vezi postareafloricica, la 13 December 2012 - 08:52 PM, a spus:

Alte vremuri. Cum ne-am inrait asa? =)) :71:

primul soc pe tema asta l-am avut cand ne-am mutat in Buzau.
fi-miu avea 11 ani si se imprietenise cu un baiat de aceeasi varsta, fiul unor vecini. Al meu abia astepta seara de Ajun ca sa mearga la colindat. L-a convins si pe celalalt copil, au facut chiar si repetitii la noi acasa...celalalt nu stia de obiceiul asta, mi s-a parut f curios.
in ziua cu pricina s-au dus amandoi la vecina ca sa ceara voie fi-su sa mearga la colindat. si-atunci s-a rupt vraja, asta le-a zis ca-i rusinos sa mergi din usa in usa, parc-ai fi la cersit si nu l-a lasat pe baiat. nu s-a mai dus nici al meu.
mi-amintesc ca Ovidiu a suferit f mult atunci, degeaba l-am pus sa ne colinde pe noi, pe bunici, la Focsani, peste cateva zile...n-a mai fost bucuria cetei care mergea la colindat.

frate-mie si cu mine mergeam pe la vecini - stateam la casa - si veneam incarcati si de dulciuri si de bani. ne placea cel mai mult sa mergem la nea Giorgica - fie iertat! asta se tragea dintr-o familie care avusesera bacanie pe vremuri si atunci el se ocupa de-o alimentara mica de cartier. ce facea, cum se descurca, nu stiu dar cert e ca umplea traista copiilor de prin vecini cu ciocolata chinezeasca, portocale si banane. era tare frumos!

acum avem vecin de bloc preotul din parohie si-n fiecare an vin sa ne colinde seminaristii de la Buzau. canta asa de frumos baietii aia - chiar au venit zilele astea - si incheie intotdeauna cu la multi ani cu sanatate! suna asa de bine vocile lor tinere dar scolite in ale cantatului, e f emotionant.

#14 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2012 - 09:24 AM

Noi (eu si sora mea), mergeam iarna la bunica-rea.Nu prea ne placea, ca...deh.Singurele bucurii erau cand o stergeam cu ceata pe la colindat, noaptea.Nu prea era bunica de acord, dar bunicul era mai deschis (varsator) si se certau.Castiga bunicul, dar asta o stiam.Bunica se opunea doar asa, sa fie ea "a mai tare".Plecam cam pe la 3 noapte.Bunu ne trezea, ne ajuta sa ne echipam, bunica bombanea.Legam sacose cu cordoane de gat, "postaseste"si-o luam pe ulite la colindat. Friiig, intuneric, caini speriati care ne latrau (pana se prindeau cine suntem, ca ne cunosteam) Satul nu era mare, trei ulite si lume cam saraca.Pe la 6-7 dimineata ajungeam acasa la bunica, inghetati, uzi, murdari (ca mai alunecam si cadeam...) Eram vreo 6.Eu, fiind mai mare, mi-o luam, fireste.Dar ce mai conta? Imparteam "prada" cu cei trei copii din vecini, sora mea, varul meu si eu. Cateva nuci, cativa covrigi, turtite, banuti de-un leu sau de trei...
"Da, de-asta i-ai carat tu pe toti prin frig, noaptea? Nuci va dadeam si eu, mai multe.Va fac eu turte si covrigi, decat sa raciti!"= bunica. Da, poate, dar frumusetea colindului? Asta era de Ajunel.Inainte de Craciun era la fel, doar ca plecam pe la 18 si pe la 21-22 eram inapoi.Se repeta "zicerea" bunicii.

Ca, desi era, chipurile, interzis, bunu ne-nvatase Netzalushul (Ajunelul), Steaua, O, ce veste, mama ne-nvatase O, brad frumos si Mos Craciun cu plete dalbe si p-astea le tot ziceam pana raguseam.

Apoi, faceam sorcove cu hartie creponata si bete din pom.6 bucati.Si cum bunica ni le arunca, faceam altele in fiecare an.Vreo 4-5 ani a durat asa.Ce frumos era...

Nici la mine la Braila nu se prea venea cu colindul.Doar tiganii, dar nu prea stiau asa bine versurile, asa ca le ziceam noi!

Oooff, ce frumos era!

#15 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 14 December 2012 - 10:39 AM

O singura data am fost la colindat, a fost bine per total, nu mi-am luat prea multe usi in cap, oamenii destul de amabili, dar nici ca m-am mai dus a doua oara!
Omul meu nu deschide usa daca vin colindatori, dar eu deschid, ca mi-e mila sa cante asa la pereti!
Nu pot spune insa ca-mi place acest obicei in mod deosebit, cand suna intru in panica, daca sunt cum trebuie imbracata, daca imi ies pisicile pe usa, v-am spus ca sunt o natura pragmatica.
Daca la asta se adauga si faptul ca nu am avut niciodata pe nimeni la tara si sunt crescuta in bloc in Bucuresti, langa Gara, unde debarca in fiecare an cete intregi cu capra si ursul si pocnesc din bice si bat in tobe si eu nu ma gandesc decat ca vroiam sa dorm mai mult si ca mi-e mila de ursul din lant am facut tabloul complet!
Puteti sa-mi spuneti Grinch.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#16 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 14 December 2012 - 11:25 AM

Vezi postareazerda, la 14 December 2012 - 10:39 AM, a spus:

daa, Grinch!
acuma si mie mi-e frica sa nu iasa Ciufu cat tin usa deschisa. de data asta ce-a mai cantat si el langa colindatori! se uitau astia pe sus, ca dupa pasari, nu-ntelegeau de unde vin trilurile.

ei poftim, iote cum era la Braila! doar tiganii la colindat? pai de-aia nu-l lasa vecina pe fi-su. la noi mergeau toti copiii, si chiar deschideam usa tuturor, ca puteau fi copiii vecinilor sau ai colegilor si nu se facea sa nu-i primesti.

#17 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCutia Pandorei

Postat 14 December 2012 - 12:23 PM

Vezi postareazerda, la 14 December 2012 - 10:39 AM, a spus:

O singura data am fost la colindat, a fost bine per total, nu mi-am luat prea multe usi in cap, oamenii destul de amabili, dar nici ca m-am mai dus a doua oara!
Omul meu nu deschide usa daca vin colindatori, dar eu deschid, ca mi-e mila sa cante asa la pereti!
Nu pot spune insa ca-mi place acest obicei in mod deosebit, cand suna intru in panica, daca sunt cum trebuie imbracata, daca imi ies pisicile pe usa, v-am spus ca sunt o natura pragmatica.
Daca la asta se adauga si faptul ca nu am avut niciodata pe nimeni la tara si sunt crescuta in bloc in Bucuresti, langa Gara, unde debarca in fiecare an cete intregi cu capra si ursul si pocnesc din bice si bat in tobe si eu nu ma gandesc decat ca vroiam sa dorm mai mult si ca mi-e mila de ursul din lant am facut tabloul complet!

Tu, poate din cauza de astia ca tine s-o inrait lumea si sunt toti timorati. Pe la mine prin cartier sau la tara, nu ne faceam probleme sa aratam prezentabili, dichisiti cand vin colidatorii. Toate apartamentele miroseau a cozonaci, sarmale, prajituri si gazdele erau imbracate cu tinute "de casa", sorturi, munciti ca pe la noi nu ne punem tocuri ca sa primim colindatorii si nici usi in cap nu le trantim, eventual daca nu aveam "marunt" nu deschidem. Apropos de bani marunti, toti ne adunam, schimbam bani "mari" inca de la inceputul lui Decembrie ca sa avem de dat sa ajunga la toti. Eu ani cat timp am colindat, urat, sorcovit nu m-o interesat de cum era gazda imbracata si nici nu m-o criticat nimeni ca sunt cersatoare. Asa aveti un talent de a strica, denatura si arunca cu rahat :occasion15: mai bine baga-ti dopuri in urechi si dormi, dormi nenica sa-ti fie pana la vara. Zic io "pardon" in numele colindatorilor, tu du-te si dormi.

#18 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 14 December 2012 - 01:00 PM

Floricico, hai ca esti prea neinduratoare!
Si-a zis si ea ofu' ei, e mai directa, daca asa simte... acuma ce sa faca?
Peace, man!

edit: Zozo, iesi la interval!

#19 Useril este offline   floricica 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCutia Pandorei

Postat 14 December 2012 - 01:19 PM

Vezi postareamoatza, la 14 December 2012 - 01:00 PM, a spus:

Floricico, hai ca esti prea neinduratoare!
Si-a zis si ea ofu' ei, e mai directa, daca asa simte... acuma ce sa faca?
Peace, man!

Pai sa se duca, draguta de ea la o cura de omenie ca asa Gica Sperie Contra desumfla tot spiritul si valoarea sarbatorilor :thumleft: Sa invete si ea cum e sa fie usa deschisa de sarbatori. O fi fost crescuta la Gara dar tara asta e mare si daca ai oleaca de deschidere, curiozitate, spirit de aventura iti ofera surprize placute. Altfel , n-are decat sa o tina cu "eu sunt de la gara si totul e naspa". Si apai tu, nus' ce bloc de salbatici sunteti ca io dupa mai mult de 10 ani de nelocuit in blocul natal, tot cunosc sau invat rapid numele pisicilor si cainilordin areal.

#20 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2012 - 01:56 PM

Floricico,si pe la noi, la Braila, cam tot asa se purtau cei carora le bateau colindatorii la usa! Si asta de teama tiganilor care bananaiau si intrau si cu forta! Multe lucruri urate s-au intamplat!
De-aia nici pe noi nu ne lasau ai nostri la oras sa colindam.La tara era altceva: ne cunosteau toti, satul era mic, sarac...

Si-ai mei se uitau de trei ori pana sa deschida poarta! Acum, pe-aici, e cam tot asa,daca nu mai rau cu tiganii.Si nici colinde nu zic, tot cu ochii dupa furat! Ce sa zic? D-aia am si deschis topicul asta: sa ne-amintim de cand era frumos!

La noi acasa, la Braila, vine o colega de-a mamei cu o ceata, care canta in corul unei biserici! E-o bucurie sa-i asculti, dar canta doar religios, nu si colinde vechi, laice.Dar, fiindc-i cunosc bine, mai dau si eu tonul la o colinda si-o cantam impreuna! De rest, copii nu mai vin.De frica a tot ce se-ntampla, din pacate!

Arata acest topic

• 7 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi